Boule u narozeného kůzlete

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

2.6.2014 00:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.241.252

Včera se nám narodila dvě kůzlata. Obě mají boule pod hlavou na krku... Ta velikost je značná , je to jak dvě vejce...kozy chovám 16 let , vždy máme ročně tak 4 vrhy kůzlat od různých koz. ale s tímhle jsem se ještě nesetkala...Ta kůzlata se s boulema už narodila...obě kůzlata jsou slabší na nohy - to znamená , že jedno se postavilo až asi za 15 hodin po narození a druhé kůzle zatím vůbec....už je 28 hod od narození, zatím nestojí.
ležáka mám doma , chodím ho přikládat ke koze , a dokrm z lahve...
Druhá koza mi rodila před měsícem, ta má kůzlata v pořádku. Kozy jsou na neomezených pastvinách, okusují stromy, trávy, keře, vše co chtějí....pořád stejná péče, nikdy jsme se s takovýma boulema nesetkali, až nyní...čtu na diskuzích o utvoření boule až u starších kůzlat... Ale naše se s tím už narodili.....a je to sakra velký....jako dvě vejce...zítra vezu jedno z kůzlat ukázat vetovi, ale i tak bych ráda znala názor jiných chovatelů....co to je ? díky

Neregistrovaný uživatel

2.6.2014 10:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.77

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Včera se nám narodila dvě kůzlata. Obě mají boule pod hlavou na krku... Ta velikost je značná , je to jak dvě vejce...kozy chovám 16 let , vždy máme ročně tak 4 vrhy kůzlat od různých koz. ale s tímhle jsem se ještě nesetkala...Ta kůzlata se s boulema už narodila...obě kůzlata jsou slabší na nohy - to znamená , že jedno se postavilo až asi za 15 hodin po narození a druhé kůzle zatím vůbec....už je 28 hod od narození, zatím nestojí.
ležáka mám doma , chodím ho přikládat ke koze , a dokrm z lahve...
Druhá koza mi rodila před měsícem, ta má kůzlata v pořádku. Kozy jsou na neomezených pastvinách, okusují stromy, trávy, keře, vše co chtějí....pořád stejná péče, nikdy jsme se s takovýma boulema nesetkali, až nyní...čtu na diskuzích o utvoření boule až u starších kůzlat... Ale naše se s tím už narodili.....a je to sakra velký....jako dvě vejce...zítra vezu jedno z kůzlat ukázat vetovi, ale i tak bych ráda znala názor jiných chovatelů....co to je ? díky

Nedostatek jodu,nubije na to trpí. Je třeba kápnout každému kůzleti jdo do huby a matce dát taky (třeba do vody). Někdy se narodí i mrtvá kůzlata se strumou. Roklanka

Barča 1

24.7.2015 16:35
Barča 1

XXX.XXX.49.198

Prosím v jaké podobě jod a jaké dávky. Kde zakoupit. Děkuji.

24.7.2015 16:56
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Nespěcháte....

24.7.2015 18:48
fawnalee

XXX.XXX.229.100

rapotacka11 napsal(a):
Nespěcháte....

A co takhle poradit a neprudit, pokud odpověď znáte? Nebylo by to lepší? Tak asi pravděpodobně tazatelka Barča 1 nechtěla zakládat nové vlákno, když tady z loňského roku už jedno na toto téma je. Pravděpodobně se jí přihodilo totéž, hledala odpověď a zjistila jen částečnou. Vaše komnenty jsou občas fakt poněkud OT.
Barčo, bohužel nevím, nemám s tím zkušenost, snad poradí někdo znalejší.

24.7.2015 22:08
roklanka

XXX.XXX.46.75

Jodisol, Betadine, kapka na jazyk u novorozených kůzlat s boulema. Březím kozám (nubijím, jejich kříženkám) pár kapek do vody (občas jako prevenci).

25.7.2015 04:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

fawnalee napsal(a):
A co takhle poradit a neprudit, pokud odpověď znáte? Nebylo by to lepší? Tak asi pravděpodobně tazatelka Barča 1 nechtěla zakládat nové vlákno, když tady z loňského roku už jedno na toto téma je. Pravděpodobně se jí přihodilo totéž, hledala odpověď a zjistila jen částečnou. Vaše komnenty jsou občas fakt poněkud OT.
Barčo, bohužel nevím, nemám s tím zkušenost, snad poradí někdo znalejší.

Pardon, přehlédla jsem se...
- myslela jsem, že zad. čekala tolik dní...

20.4.2019 08:24
MartinaSej

XXX.XXX.230.38

My kapeme jodovou tinkturu, tu co se v lékárně vyrábí, ne Betadine. Kůzleti jednu kapku denně a dospělým kozám 6 kaoek na kostku cukru. U jedné kozy to kůzle zvládlo i bez jodu, je 14 cti denní a je v pohodě. U druhé kozy jedno kůzle uhynulo druhý den po porodu a duhé kůzle teď pipláme. Chodíme mu dávat mléko, samo nepije. Veterinář říkal, že záleží na tom, jestli kůzle vydrží, než se jod do těla zapracuje, nebo jestli dřív chcípne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík