Jste si jistí že opravdu pily?Ale u třech bahnic to už je podezřelé. Tifus to nebude, zjistěte si jestli nejste v oblasti, kde ovce trpí na nedostatek selenu - to jsem tu někde vyčetl, že jsou oblasti kde se musí jehňatům přidávat selen. Nejlépe je asi dovézt k veterináři, ať zajistí nějaké vyšetření. Tři ze čtyř je hodně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

marves
napsal(a):
Narodila se nám jehňata.První den krásně jedli od mámi, druhý den jedli méně, začli se hrbyt a byli malátní a třetí den umírali.Krmíme seno, oves a občas tvrdé pečivo.Takhle se nám to stalo u třech bahnic ze čtyř.Prosíme o radu.
To skoro vypadá, že nejedly. Nahrbené malátné jehně druhý den po porodu je docela typické hladové jehně, no a pak následuje jen podchlazení a smrt.
To, že mládě cucá vemeno a vrtí ocáskem ještě neznamená, že pije. Chovatel by měl zkontrolovat hned při, nebo po porodu, zda nejsou zátky ve vemeni a po napití mláďat zkontrolovat břicho mláďat, jestli jsou napitá. To platí jak pro kůzlata tak pro jehňata. Pokud se mládě nahrbí, je někde chyba a musí se okamžitě řešit, aby nedošlo k rychému konci.
Vemena jsme jim kontrolovali a některým jsme odstříkávali do flašky aby se opravdu napili.Druhý den i kadili.Selen přidáváme ovcím do vody.Dva roky máme nového berana, čistokrevný zw.Loni se nám to také stalo ale ne v takovém množství.Jehňata se rodí po třech.Při starém beranovi se nám to nestalo.Jestli třeba nemůže být chyba v beranovi?
V beranu bych chybu nehledal. Taky jsem měl šarolku a na sněhu žádné problémy, i když je pravda že jehňata byly po vf beranovi, ale vf taky není nějaké "severské" plemeno. Mám taky zkušenost s kocením na sněhu v -20stupních. Zima, mráz nevadí když je sucho a závětří. Jasně že jsem pak jehně s maminou zavřel do chlívku, ale okocená byla na sněhu při -20 a jehňata krásně oschlá a napitá. Ono krmení z flašky může někdy ublížit, když necháte mlezivo zchládnout, případná infekce z nečistot.
Sejbi

XXX.XXX.236.192
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem na farmě kde žiiji momentálně se začala starat o jehně jelikož matka ho nechala a nechtěla se o něj starat.Krmila jsem ho z láhve všechno bylo v pohodě.Bylo v teple na noc a po měsíci uz bylo venku i na noc.Včera večer když jsem ji obvykle šla krmit(začíná už žřát trávu, ale stále ho krmím) jehně bylo jiné, malátné couvalo dozadu když si chtělo lehnout a nechtělo pít.Dnes ráno jsem se na ni šla podívat a je mrtvé. Nevím jestli mohlo něco sežrat venku nebo co se mu stalo.Má někdo zkušenost?Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sejbi
napsal(a):
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem na farmě kde žiiji momentálně se začala starat o jehně jelikož matka ho nechala a nechtěla se o něj starat.Krmila jsem ho z láhve všechno bylo v pohodě.Bylo v teple na noc a po měsíci uz bylo venku i na noc.Včera večer když jsem ji obvykle šla krmit(začíná už žřát trávu, ale stále ho krmím) jehně bylo jiné, malátné couvalo dozadu když si chtělo lehnout a nechtělo pít.Dnes ráno jsem se na ni šla podívat a je mrtvé. Nevím jestli mohlo něco sežrat venku nebo co se mu stalo.Má někdo zkušenost?Děkuji.
Křišťálová koule říká enterotoxemie. u flaškáčů je to poměrně časté.