O čem je stříhání ovcí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2015 12:05
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

Dobrý den,
rád bych se tady zeptal na Váš názor na tohle téma a co to pro Vás znamená? Třeba i jaké máte zkušenosti...

15.1.2015 20:16
awery

XXX.XXX.171.2

Zkušenosti?
Mám jednu velkou, že se těžko shání šikovní střihači. Měla jsem staršího šikovného a moc ochotného, ten ale bohužel umřel. Tak jsem měla problém najít nového. Sháněla jsem po ovčácích asi 20 km a nikdo nic. Až teď jsem zase objevila nového a vypadá šikovně, má spolehlivou mašinku, k ovečkám se chová pěkně, cena přijatelná.
Ovce nemám zas tak dlouho, tak vůbec nevím, jak to chodí, když se domlouvá se střihačem, který musí jet třeba 150km. To se pak domluví, kdy má cestu kolem a nebo jezdí ke keždému zvlášť? a jak to bývá s cenou za cestu?
A jak je to se stříháním vysokobřezích? Všude čtu, že ovce by před bahněním měly být ostříhané, ale přitom když bahním v březnu. Jak to mám udělat? Budu ráda za rady.
Jinak mám období stříhání ráda, pak jsou ovečky jako nové, spokojené, za chvilku začnou rodit, dobře se kontrolují, která už tomá za pár. Je to i pěkný pohled, na člověka, který umí.
Také mám ráda, že se vše dá do pořádku - paznehty, odčervení atd. A jsem v klidu.
Stříháním pro nás začíná nejpěknější období roku.

16.1.2015 16:07
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

awery napsal(a):
Zkušenosti?
Mám jednu velkou, že se těžko shání šikovní střihači. Měla jsem staršího šikovného a moc ochotného, ten ale bohužel umřel. Tak jsem měla problém najít nového. Sháněla jsem po ovčácích asi 20 km a nikdo nic. Až teď jsem zase objevila nového a vypadá šikovně, má spolehlivou mašinku, k ovečkám se chová pěkně, cena přijatelná.
Ovce nemám zas tak dlouho, tak vůbec nevím, jak to chodí, když se domlouvá se střihačem, který musí jet třeba 150km. To se pak domluví, kdy má cestu kolem a nebo jezdí ke keždému zvlášť? a jak to bývá s cenou za cestu?
A jak je to se stříháním vysokobřezích? Všude čtu, že ovce by před bahněním měly být ostříhané, ale přitom když bahním v březnu. Jak to mám udělat? Budu ráda za rady.
Jinak mám období stříhání ráda, pak jsou ovečky jako nové, spokojené, za chvilku začnou rodit, dobře se kontrolují, která už tomá za pár. Je to i pěkný pohled, na člověka, který umí.
Také mám ráda, že se vše dá do pořádku - paznehty, odčervení atd. A jsem v klidu.
Stříháním pro nás začíná nejpěknější období roku.

Dobrý den,
jsem rád že jste sem přispěla, protože lidé se u nás dost bojí vyjádřit a nebo se zeptat (často slyším mě se Vám nechce volat protože jste zdaleka). Pokusím se Vám odpovědět ale stručně to asi nebude smajlík
Střihači ovcí se hledají špatně, protože je jich málo, můžeme mluvit o tom že je jich v republice tak kolem 10. Ale je tu víc než dost lidí co ovci vlny zbavují a to po jednom kurzu střihačů nebo i bez něj.
Cena za službu je různá, protože i chovy a jejich podmínky jsou různé stejně jako kvalita poskytovaných služeb.
Práce střihače je vždy o domluvě, protože se ztratila centralizace chovů a společný systém hospodaření (je už málo chovů kde jsou ovce v ovčínech přes zimu) je období pro stříhání ovcí po celý rok.
Vždy se však snažíme chovatelům vyhovět co nejdříve po objednání a při cestách kolem aby se zmenšilo přejíždění mezi chovateli. Jezdím skoro po celé čr a tak je to jen o domluvě protože nemůžeme byt všude...
Co se týče ohledně ideální doby střiže je to ošemetná otázka, vždy říkám že je to na chovateli který by měl zhodnotit situaci s ohledem na potřeby svých zvířat (dobu bahnění, plemeno, stáří zvířat,...), když už se vytratila starost o vlnu.
Pro většinu chovatelů je ale problém se zorientovat v systémech chovů, protože slyší a čtou o tom či onem ale nehodlají nebo nemohou převzít celý systém. Tak se potom stane, že by chtěli ovce chované celoročně venku s beranem na horách stříhat před porodem ale to moc dobře nejde uskutečnit.
Pokud tedy chci stříhat před porodem mohu to udělat:
tím že posunu dobu bahnění (vyloučením a přidáním berana do stáda cíleně), nebo stájí pro zimování ovcí či bydlení v oblasti kde lze ostříhat už brzy na jaře...

16.1.2015 18:31
ovčáček

XXX.XXX.86.214

Dobrý den pane Bischove, kde jste přišel k tomu počtu stříhačů?Termín "zbavovač vlny" je podle Vás kdo nebo co? Tento termín jsem od nikoho jiného neslyšel.Jen pro zajímavost, Vy jste stříhač nebo ten "zbavovač vlny"?

16.1.2015 20:41
bischof.vlastimil

XXX.XXX.40.215

ovčáček napsal(a):
Dobrý den pane Bischove, kde jste přišel k tomu počtu stříhačů?Termín "zbavovač vlny" je podle Vás kdo nebo co? Tento termín jsem od nikoho jiného neslyšel.Jen pro zajímavost, Vy jste stříhač nebo ten "zbavovač vlny"?

Dobry vecer,
ten pocet strihacu je muj nazor, ktery jsem si udelal za ty roky co se ucim strihani ovci. V zakladu podle me je strihac ovci clovek jenz ostrihal mnoho ovci (alespon 10000ks), rozumi sve praci a dela ji svedomite i nad ramec svych povinnosti. Mate pravdu ze zbavovac vlny je muj termin, protoze
strihani ovci jsou ovcacke zne pri kterych by se melo zhodnotit celorocni snazeni chovatele a jeden z uzitku ktere z ovce ziskavame. A odpoved na otazku co jsem ja? Jsem clovek co by se rad stal strihacem, ale jeste porad se mam co ucit.

16.1.2015 21:51
Jeminka

XXX.XXX.86.214

Dobrý večer, nikdy jsme neměli problém stříhače sehnat.Jednomu to šlo velice rychle, druhý je měl zase lépe ostříhané, ale naprostá spokojenost, hlavně že jsou holé.A co se týče kvality vlny, to sem snad vůbec nepatří, Prodáváme ji kolem 10 Kč za kilo, nikdy se do vaků nekoukají, takže je to v podstatě jedno jaká je.Já myslím že je jedno jak je kdo ostříhá, hlavně aby nebyli moc postříhané.Stříháme je vždy před porodem, nikdy jsme neměli sebemenší komplikace.co se týká porodu.Ale ať si to každý dělá jak mu to vyhovuje

16.1.2015 22:32
bischof.vlastimil

XXX.XXX.35.99

Jeminka napsal(a):
Dobrý večer, nikdy jsme neměli problém stříhače sehnat.Jednomu to šlo velice rychle, druhý je měl zase lépe ostříhané, ale naprostá spokojenost, hlavně že jsou holé.A co se týče kvality vlny, to sem snad vůbec nepatří, Prodáváme ji kolem 10 Kč za kilo, nikdy se do vaků nekoukají, takže je to v podstatě jedno jaká je.Já myslím že je jedno jak je kdo ostříhá, hlavně aby nebyli moc postříhané.Stříháme je vždy před porodem, nikdy jsme neměli sebemenší komplikace.co se týká porodu.Ale ať si to každý dělá jak mu to vyhovuje

Dobry vecer,
o to aby zde nebyly dva a vice let nestrihane ovce protoze nejde sehnat nekoho kdo je ostriha se snazim uz dlouho. Urcite nikomu nechci rikat kdy, jak a proc strihat pokud me nepozada o radu, zijem prece v demokracii. O rychlost podle me vubec nejde, se zranenimi urcite setrit co nejvice a melo by se i hezky na ovecku po strihani divat. Nemuzu ale souhlasit s tim ze sem nepatri kvalita vlny at jiz na ovci nebo po strihani... Protoze nejsem jen ten kdo ostriha vlnu ale cast i ji zpracuje. Tak mam velky zajem o to aby se zmenil postoj k vlne, vratila se ji ucta.

19.1.2015 11:18
lizbeth

XXX.XXX.212.33

bischof.vlastimil napsal(a):
Dobry vecer,
o to aby zde nebyly dva a vice let nestrihane ovce protoze nejde sehnat nekoho kdo je ostriha se snazim uz dlouho. Urcite nikomu nechci rikat kdy, jak a proc strihat pokud me nepozada o radu, zijem prece v demokracii. O rychlost podle me vubec nejde, se zranenimi urcite setrit co nejvice a melo by se i hezky na ovecku po strihani divat. Nemuzu ale souhlasit s tim ze sem nepatri kvalita vlny at jiz na ovci nebo po strihani... Protoze nejsem jen ten kdo ostriha vlnu ale cast i ji zpracuje. Tak mam velky zajem o to aby se zmenil postoj k vlne, vratila se ji ucta.

Dobrý den,

odkud jste? Hledáme střihače v okolí Frýdek Místek pro 4 ovce na jaro. 2 roční ovce a dvě dvouleté. Klidně se přidáme k ostatním, co si Vás objednají, když nás budete mít po cestě.
Děkuji.

19.1.2015 11:30
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

lizbeth napsal(a):
Dobrý den,

odkud jste? Hledáme střihače v okolí Frýdek Místek pro 4 ovce na jaro. 2 roční ovce a dvě dvouleté. Klidně se přidáme k ostatním, co si Vás objednají, když nás budete mít po cestě.
Děkuji.

Dobrý den,
záleží na tom kdy plánujete stříhat. Jezdím, tam, tak třikrát do roka (na jaře létě i na podzim) vždy jak se chovatelé ozvou a domluvím to. Když tak mi prosím pište na email: bischof.vlastimil@sezam.cz.

19.1.2015 11:31
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

Dobrý den,
rád bych zde četl Vaše připomínky ke stříhání a případné dotazy či náměty.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2015 07:53

O čem je stříhání ovcí?
Na to se také snažím přijít.
Nejsem střihač, jsem jen někdo, kdo stříhá, koho práce se zvířaty baví a vzhledem k tomu, že tu u nás v Krkonoších pomalu střihači ubývají, protože to jsou už většinou starší pánové, jsem se rozhodl to zkusit. Byl jsem jen na jednom střihačském kurzu kde mě to docela chytlo a řekl jsem si že si pořídím vybavení na stříhání a začnu se tím zabývat. Koupil jsem si starej dobrej Slánskej strojek a začal stříhat nejprve své ovce, poté ovce sousedů a postupně mě kontaktují další a další chovatelé, že by měli zájem o to, abych jim ovce ostříhal. Vzhledem k tomu, že jsem zatím ostříhal tak 200 ovcí tak zkušeností mám opravdu málo. Snažím se stříhat radši pomalejc, ale nedělat zbytečně hodně tahů a hlavně zvíře moc nepořezat. Samozřejmě občas ovci střihnu, ale zatím to nebylo naštěstí nic vážného. Chodím stříhat klidně zadara, nebo jen za symbolickou částku. Jde mi o to se to naučit, získat praxi. Pořád dělám chyby, pořád se mi stává, že ovci špatně držím a ona mi vyklouzne a snaží se zmizet, je to opravdu tak, že za stříhače se člověk může považovat až po ostříhání hodně tisíc ovcí. Doufám, že se jím tedy jednou stanu
Kuba.

20.1.2015 10:58
bischof.vlastimil

XXX.XXX.241.192

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
O čem je stříhání ovcí?
Na to se také snažím přijít.
Nejsem střihač, jsem jen někdo, kdo stříhá, koho práce se zvířaty baví a vzhledem k tomu, že tu u nás v Krkonoších pomalu střihači ubývají, protože to jsou už většinou starší pánové, jsem se rozhodl to zkusit. Byl jsem jen na jednom střihačském kurzu kde mě to docela chytlo a řekl jsem si že si pořídím vybavení na stříhání a začnu se tím zabývat. Koupil jsem si starej dobrej Slánskej strojek a začal stříhat nejprve své ovce, poté ovce sousedů a postupně mě kontaktují další a další chovatelé, že by měli zájem o to, abych jim ovce ostříhal. Vzhledem k tomu, že jsem zatím ostříhal tak 200 ovcí tak zkušeností mám opravdu málo. Snažím se stříhat radši pomalejc, ale nedělat zbytečně hodně tahů a hlavně zvíře moc nepořezat. Samozřejmě občas ovci střihnu, ale zatím to nebylo naštěstí nic vážného. Chodím stříhat klidně zadara, nebo jen za symbolickou částku. Jde mi o to se to naučit, získat praxi. Pořád dělám chyby, pořád se mi stává, že ovci špatně držím a ona mi vyklouzne a snaží se zmizet, je to opravdu tak, že za stříhače se člověk může považovat až po ostříhání hodně tisíc ovcí. Doufám, že se jím tedy jednou stanu
Kuba.

Je to životní styl, je to služba, je to um...

Střihačů bych řekl že spíš přibývá než ubývá ale mizí lidi jenž si ovce dříve střihali sami a zároveň pak stříhali i v okolí. Takoví to dělali po práci a jen malou část roku takže přijet mohly skoro hned.
Což je problém u střihačů kteří se tím živý. Protože se objednávat tři týdny dopředu je problém.
Lidem VAĎÍ volat střihače z daleka ale není jim na obtíž si koupit skříň z Finska smajlík

Já jsem začínal jako učeň kdy jsem pomáhal mému mistrovi a učil se. V tom období jsem něco málo i stříhal a dělal i paznehty za 35 Kč/ovci. Kurzů jsem absolvoval několik (protože se pořádali na různých plemenech a s různými instruktory), stříhám 11 let a stále se necítím jako střihač.

Všichni z nás občas ovci poraní ale věřím že nikdo to nedělá úmyslně. A u některých ovcí je dokonce umění střihače že poraní jen málo. (zejména při dlouho nestříhané vlně, mokrých ovcí, ...)

Přeji mnoho zdarů a děkuji za přízpěvek.

20.1.2015 21:36
ojtek

XXX.XXX.86.214

Zdravím chovatele i Vlastu...absolvoval jsem "pouze" dva kurzy stříhačů.tam nás mimo jiné učili stříhat ovce, to také dělám.Nikdy jsem stříhače nepočítal, ale je jich u nás dost,.Kdo hledá -najde.Jenže při této situaci na trhu s vlnou, to spousta chovatelé neřeší, vlna je pro ně přítěž.proto jsou u nás ovce i několik let nestříhané..To je ten důvod, né že nejsou stříhačJe pravda že jezdím do míst, kde si lidé stříhali až do lońska sami ručními nůžkami.Jenže to není náš problém, Nebo snad né? A ještě bych prosil odpověd na otázku -jaký je podle Tebe rozdíl mezi stříhačem a zbavovačem vlny A jak chceš vrátit vlně úctu? Jinak přeji tisíce spokojených oveček a vděčných ovčáků, Vojta

21.1.2015 11:54
bischof.vlastimil

XXX.XXX.50.22

Dobre rano,
ucta k cemukoli a komukoli se spatne a dlouho ziskava a jeste hur se navraci pokud se ztratila. V prvni rade musime udelat z odpadu a priteze alespon vedlejsi produkt. No a potom staci jen produkovat kvalitni vlnu o ktetou bude zajem a zbytek udela nabidka a poptavka.
Ja mam zasadu ze u chovatelu nedelam velky problem s dvouletou vlnou ale jen jednou protoze to se muze stat kazdemu z nas kdyz se to vsak opakuje nebo mi lzou jsem nazlobeny.
Strihac ovci je clovek jenz rozumi sve praci, dela ji svedomite, ma dost zkusenosti a prispiva k ziskani kvalitni vlny.
Chovatelu jenz si ovce strihaji sami si nesmirne vazim a nejvice tech s rucnimi nuzkami. STEJNE JAKO ONI SI PAK VAZI STRIHACU KDYZ UZ NEMUZOU.

21.1.2015 13:58

Pánové a poprosil bych Vás o radu. Kde sehnat sem tam nějakej náhradní dík na Slánskej strojek? Dík :).

21.1.2015 17:11
bischof.vlastimil

XXX.XXX.42.15

Zalezi jake, strojky opravim i ja 777593032. Nebo pan nevim jak se to pise ale asi, Selfender, 602 616 056.

22.1.2015 21:01
ojtek

XXX.XXX.86.214

Dobre rano,
ucta k cemukoli a komukoli se spatne a dlouho ziskava a jeste hur se navraci pokud se ztratila. V prvni rade musime udelat z odpadu a priteze alespon vedlejsi produkt. No a potom staci jen produkovat kvalitni vlnu o ktetou bude zajem a zbytek udela nabidka a poptavka.
Ja mam zasadu ze u chovatelu nedelam velky problem s dvouletou vlnou ale jen jednou protoze to se muze stat kazdemu z nas kdyz se to vsak opakuje nebo mi lzou jsem nazlobeny.
Strihac ovci je clovek jenz rozumi sve praci, dela ji svedomite, ma dost zkusenosti a prispiva k ziskani kvalitni vlny.
Chovatelu jenz si ovce strihaji sami si nesmirne vazim a nejvice tech s rucnimi nuzkami. STEJNE JAKO ONI SI PAK VAZI STRIHACU KDYZ UZ NEMUZOU.

Zdravím, s Tvého příspěvku nejsem vůbec moudrý, myslel jsem že napíšeš jakým způsobem chceš propagovat ovčí vlnu.Jenže lidi slyší jen na peníze a pokud se za kvalitní i za odpadní vlnu platí stejně, tak proč se snažit.Když má chovatel jen pár oveček, má na nich vlnu, ta se dobře ostříhá a vytřídí, Co má chovatel podniknout aby ji zpeněžil?Tento dotaz dostávám často.Dříve když byla vlna v kurzu, tak nikdo určitě"nezapoměl" ostříhat ovce.V dnešní době je to na dením pořádku nestříhat ovce, někteří je nestříhají vůbec.A znají mě..Ono se to lehce řekne, ale pokud cena nezaplatí stříhání( o zisku nemluvě) tak se s tim mnozí trápit nebudou.Zkus se na to podívat z pohledu ovčáka.Stříhači za službu berou peníze.chudák chovatel musí kolikrát zaplatit znovu aby se vlny zbavil.Taková je praxe.Tak co ted´? přeji hezký večer Vojta

22.1.2015 22:37

ojtek napsal(a):
Zdravím, s Tvého příspěvku nejsem vůbec moudrý, myslel jsem že napíšeš jakým způsobem chceš propagovat ovčí vlnu.Jenže lidi slyší jen na peníze a pokud se za kvalitní i za odpadní vlnu platí stejně, tak proč se snažit.Když má chovatel jen pár oveček, má na nich vlnu, ta se dobře ostříhá a vytřídí, Co má chovatel podniknout aby ji zpeněžil?Tento dotaz dostávám často.Dříve když byla vlna v kurzu, tak nikdo určitě"nezapoměl" ostříhat ovce.V dnešní době je to na dením pořádku nestříhat ovce, někteří je nestříhají vůbec.A znají mě..Ono se to lehce řekne, ale pokud cena nezaplatí stříhání( o zisku nemluvě) tak se s tim mnozí trápit nebudou.Zkus se na to podívat z pohledu ovčáka.Stříhači za službu berou peníze.chudák chovatel musí kolikrát zaplatit znovu aby se vlny zbavil.Taková je praxe.Tak co ted´? přeji hezký večer Vojta

Chápu, že velkochovatelé to mají nastavené jinak, než ti, co mají pár oveček "na zahradě". Ale třeba pro mě, když jsem si kdysi ovce pořizovala, bylo stříhání prostě jednou z položek "nákladů" na chov ovcí.
Je to jistě na hlavu postavené, oproti dřívějšímu způsobu chovu ovcí a veškerému managementu s tím spojenému, ale takový je současný nastavený systém. Jistě by bylo prospěšné pro všechny zúčastněné, kdyby produkovaná vlna zase nabyla svou hodnotu, ale v současné době prostě nechápu rozhořčení nad tímto tématem... ?

22.1.2015 22:51
bischof.vlastimil

XXX.XXX.40.233

ojtek napsal(a):

Vlnu propaguji
-snažím se komunikovat se zpracovateli i výrobci, zásobuji různe spolky a sám ji i trochu zpracovávám a snažím se ji upotřebyt.

Hlavně se ale snažím chovatele naučit se k vlně chovat, proto že nikdo nemůže snad udělat pro kvalitní vlnu víc než oni. Pokud je to možné navrhuji jim kde vlnu prodat.
Důležité je aby si lidé uvědomili že není vlna jako vlna(víte kolik je kategorií? ) a cena za vlnu na kterou vzpomínají (100 Kč za kg nebyla skutečna a oni mají nereálné představi), podívejte se prosím na cenu vlny na světovém trhu a snad si i všimnete co je důležité.
Není pravda že je cena vlny stejna ať je dobra či špatna. To se ale dá vidět jen pokud vlnu prodáte zpracovateli který může ocenit kvalitu.
Je jedno pokud je chovatel malí nebo velký může mít dobrého stíhače i prostor a systém na stříhání ale pokud stříhá ve špatnou dobu nebo špatnou vlnu..
Mluvíme zde o vlně jenž nezaplatí ani střihače ale vždyť skoro nikdo nechová ovce na vlnu (takže to podle mého názoru není fér mluvit o zisku). Pokud mluvíme o ceně za stříhání koho napadlo udělat něco pro střihače?

23.1.2015 04:18
lesakm

XXX.XXX.104.26

Vlnu propaguji
-snažím se komunikovat se zpracovateli i výrobci, zásobuji různe spolky a sám ji i trochu zpracovávám a snažím se ji upotřebyt.

Hlavně se ale snažím chovatele naučit se k vlně chovat, proto že nikdo nemůže snad udělat pro kvalitní vlnu víc než oni. Pokud je to možné navrhuji jim kde vlnu prodat.
Důležité je aby si lidé uvědomili že není vlna jako vlna(víte kolik je kategorií? ) a cena za vlnu na kterou vzpomínají (100 Kč za kg nebyla skutečna a oni mají nereálné představi), podívejte se prosím na cenu vlny na světovém trhu a snad si i všimnete co je důležité.
Není pravda že je cena vlny stejna ať je dobra či špatna. To se ale dá vidět jen pokud vlnu prodáte zpracovateli který může ocenit kvalitu.
Je jedno pokud je chovatel malí nebo velký může mít dobrého stíhače i prostor a systém na stříhání ale pokud stříhá ve špatnou dobu nebo špatnou vlnu..
Mluvíme zde o vlně jenž nezaplatí ani střihače ale vždyť skoro nikdo nechová ovce na vlnu (takže to podle mého názoru není fér mluvit o zisku). Pokud mluvíme o ceně za stříhání koho napadlo udělat něco pro střihače?

Dobrý den, je hezké že se snažíte propagovat vlnu, bezesporu jde o krásný materiál, ale bohužel je to v dnešní době ekonomicky pro chovatele odpad (proto také nikdo ovce na vlnu nechová) a je takřka nemožné získat úctu k obsahu popelnice...ML.

23.1.2015 08:40
bischof.vlastimil

XXX.XXX.43.141

lesakm napsal(a):
Dobrý den, je hezké že se snažíte propagovat vlnu, bezesporu jde o krásný materiál, ale bohužel je to v dnešní době ekonomicky pro chovatele odpad (proto také nikdo ovce na vlnu nechová) a je takřka nemožné získat úctu k obsahu popelnice...ML.

Dobry den,
to ze nikdo ovce na vlnu nechova neni pravda. V zasade Vam mohu jen odpovedet ze jake si to chovatele udelate takove to mate - bohuzel ja sam jsem velice mala olejnicka na to abych rozpohyboval velke soukoli ale snad napomohu aspon tomu aby se nezastavilo uplne. A dokonce si predstavte ze jsou i chovatele a neni jich malo co strihaji, trikrat do roka,...
Vlna rozhodneje krasny material a do popelnice nepatri, je to surovina jenz se neda nahradit.

Jsem velice rad ze tu se mnou o tom diskutujete.

A pokud je vlna neekonomicka jak pisete bylo by tedy fajn kdyby se nasla plemena bez vlny a zacala se tu chovat stejne jak vsude ve svete. NEBO NE?...
Proc to asi jinde ve svete funguje a u nas NE.

23.1.2015 08:41
bischof.vlastimil

XXX.XXX.43.141

Dobry den,
to ze nikdo ovce na vlnu nechova neni pravda. V zasade Vam mohu jen odpovedet ze jake si to chovatele udelate takove to mate - bohuzel ja sam jsem velice mala olejnicka na to abych rozpohyboval velke soukoli ale snad napomohu aspon tomu aby se nezastavilo uplne. A dokonce si predstavte ze jsou i chovatele a neni jich malo co strihaji, trikrat do roka,...
Vlna rozhodneje krasny material a do popelnice nepatri, je to surovina jenz se neda nahradit.

Jsem velice rad ze tu se mnou o tom diskutujete.

A pokud je vlna neekonomicka jak pisete bylo by tedy fajn kdyby se nasla plemena bez vlny a zacala se tu chovat stejne jak vsude ve svete. NEBO NE?...
Proc to asi jinde ve svete funguje a u nas NE.

23.1.2015 12:17
malá koza

XXX.XXX.209.110

Dobrý den, pořídila jsem si původně ovce na vypásání s tím, že si vlnu budu zpracovávat na vlastní potřebu. Učím se plstit, příst na kolovratu. Mám dvě ovce a berana. Stříhám si je sama za asistence někoho z rodiny. Nejsem ani odstraňovač vlny a už vůbec ne střihač. Jsem pižla. Jde mi to pomalu. Začala jsem s ručními nůžkami.Teď kombinuji el. Nůžky s ručními. Ovce nepokládám, protože se jim to nelíbilo a hrozně kopaly. Pampeliška si to hrozně užívá. Přivře oči a stojí. Nikdo ji nemusí držet. Za tu dobu ani nevyteče ani se nesype. Myslím, že kdyby kvůli stříhání mohla ovlivnit růst vlny, tak bude přebornice ve výnosech. Po ostříhání nechce odejít. Když skončím, otevře oči a kouká kdy budu pokračovat. Druhá ovce je trochu jednoduší. Bojí se vrčení strojku a nechce být bez Pampelišky. Beranovi se líbí stříhání na zádech se zbytkem je to trochu horší. Máme totiž bourače. Pere se mu mozek s hormonama. Poslouchá co říkám, vím, že mi rozumí, ale bojím se jeho hormonů. Uvažovali jsme o někom, kdo umí, jestli by nám neukázal jak ho správně otočit, aby jsme to všichni ve zdraví přežili. Nám se to nedaří ani ve dvou. Mažel za přední nohy já za zadní a ani s ním nehneme. Nemluvě o tom, že jak se mu něco nelíbí začne se vztekat.Snažím se stříhat opatrně, abych neublížila jim, ani sobě a pokud možno co nejméně znehodnotila vlnu. Stříhám jednou do roka, vždy před velkými vedry.
A co se týče propagace vlny. Byli někdy na výstavě, Vlna a co s ní, . Jáse tam jezdím kochat a inspirovat. Doufejme, že v tomto případě lidé objeví Ameriku. Stejně jako přicházejí na to, že sportovat venku v přírodě je rozhodně lepší než někde v posilovně.

23.1.2015 21:10
ojtek

XXX.XXX.86.214

Dobrý den, zastávám názor pana Miloše, ten to napsal jak to je, Je tu diskuze o teorii, jak byto bylo kdyby.Praxe je jiná.Ovce se vždy chovaly na vlnu( to ví snad každé malé dítě) a před revolucí to taky tak bylo, ovečky choval snad každý.Vím že se pár jedinců snaží vlnu spracovávat, hledat odbyt pro ostatní ovčáky, ale jak víme, v dnešní době vládne plast.A co se týká výkupců vlny, berou od sto kilo a bílou, na kvalitu se neptají, Doufejme že snad někdy bude zase vlna v kurzu-myslím ta naše.Já vlnu nespracovávám, na to nemám čas protože stříhám.Vojta

23.1.2015 21:46
bischof.vlastimil

XXX.XXX.46.205

malá koza napsal(a):
Dobrý den, pořídila jsem si původně ovce na vypásání s tím, že si vlnu budu zpracovávat na vlastní potřebu. Učím se plstit, příst na kolovratu. Mám dvě ovce a berana. Stříhám si je sama za asistence někoho z rodiny. Nejsem ani odstraňovač vlny a už vůbec ne střihač. Jsem pižla. Jde mi to pomalu. Začala jsem s ručními nůžkami.Teď kombinuji el. Nůžky s ručními. Ovce nepokládám, protože se jim to nelíbilo a hrozně kopaly. Pampeliška si to hrozně užívá. Přivře oči a stojí. Nikdo ji nemusí držet. Za tu dobu ani nevyteče ani se nesype. Myslím, že kdyby kvůli stříhání mohla ovlivnit růst vlny, tak bude přebornice ve výnosech. Po ostříhání nechce odejít. Když skončím, otevře oči a kouká kdy budu pokračovat. Druhá ovce je trochu jednoduší. Bojí se vrčení strojku a nechce být bez Pampelišky. Beranovi se líbí stříhání na zádech se zbytkem je to trochu horší. Máme totiž bourače. Pere se mu mozek s hormonama. Poslouchá co říkám, vím, že mi rozumí, ale bojím se jeho hormonů. Uvažovali jsme o někom, kdo umí, jestli by nám neukázal jak ho správně otočit, aby jsme to všichni ve zdraví přežili. Nám se to nedaří ani ve dvou. Mažel za přední nohy já za zadní a ani s ním nehneme. Nemluvě o tom, že jak se mu něco nelíbí začne se vztekat.Snažím se stříhat opatrně, abych neublížila jim, ani sobě a pokud možno co nejméně znehodnotila vlnu. Stříhám jednou do roka, vždy před velkými vedry.
A co se týče propagace vlny. Byli někdy na výstavě, Vlna a co s ní, . Jáse tam jezdím kochat a inspirovat. Doufejme, že v tomto případě lidé objeví Ameriku. Stejně jako přicházejí na to, že sportovat venku v přírodě je rozhodně lepší než někde v posilovně.

To co delate je dobre. Ti co vlnu zpracovavaji si ji vazi. A VZDAVAM VAM CEST.

23.1.2015 22:20
bischof.vlastimil

XXX.XXX.46.205

ojtek napsal(a):
Dobrý den, zastávám názor pana Miloše, ten to napsal jak to je, Je tu diskuze o teorii, jak byto bylo kdyby.Praxe je jiná.Ovce se vždy chovaly na vlnu( to ví snad každé malé dítě) a před revolucí to taky tak bylo, ovečky choval snad každý.Vím že se pár jedinců snaží vlnu spracovávat, hledat odbyt pro ostatní ovčáky, ale jak víme, v dnešní době vládne plast.A co se týká výkupců vlny, berou od sto kilo a bílou, na kvalitu se neptají, Doufejme že snad někdy bude zase vlna v kurzu-myslím ta naše.Já vlnu nespracovávám, na to nemám čas protože stříhám.Vojta

Je to Vase pravo vyjadrit svuj nazor v diskuzi a klidne i souhlasit s nekym.
Zatim co Vam zde pisi teorii jini ji prevadi do praxe.
Ovce se chovali pro vlnu a kravy pro mleko ale doba se bohuzel meni.
VITE KOLIK PLEMEN ZDE BYLO PRED REVOLUCI?
A jakou meli sortu vlny?
VITE KOLIK PLEMEN SE ZDE CHOVA TED?
A jakych sort?
VITE KOLIK VLNY SE ZPRACUJE V CR? A KOLIK VLNY JE Z CR?

Vladne plast? Spis zakon nabidky a poptavky.
Vykupci vlny?- Myslite prekupniky?
To ja mam to stesti ze zvladnu i nakou vlnu zpracovat, clovek tim ziska klid, dobry pocit z vysledku a odpocine si.

24.1.2015 05:36
lesakm

XXX.XXX.104.26

Je to Vase pravo vyjadrit svuj nazor v diskuzi a klidne i souhlasit s nekym.
Zatim co Vam zde pisi teorii jini ji prevadi do praxe.
Ovce se chovali pro vlnu a kravy pro mleko ale doba se bohuzel meni.
VITE KOLIK PLEMEN ZDE BYLO PRED REVOLUCI?
A jakou meli sortu vlny?
VITE KOLIK PLEMEN SE ZDE CHOVA TED?
A jakych sort?
VITE KOLIK VLNY SE ZPRACUJE V CR? A KOLIK VLNY JE Z CR?

Vladne plast? Spis zakon nabidky a poptavky.
Vykupci vlny?- Myslite prekupniky?
To ja mam to stesti ze zvladnu i nakou vlnu zpracovat, clovek tim ziska klid, dobry pocit z vysledku a odpocine si.

Dobrý den, vlnu doma si může zkusit zpracovat každý chovatel a je to pěkné hobby ale tím to končí protože zjistí že ekonomicky je to u nás nesmysl a v dnešní době si málokdo může dovolit investovat svoji práci do něčeho co mu nepřináší žádný výdělek, je to smutná pravda ale každý musí být z něčeho živ, jinak vlna která se u nás vykoupí za cca 10 Kč/kg se pokud vím vozí do číny kde ji za hrst rýže zpracují a vyrobí z ní koberce látky případně svetry které se dovezou zpět a prodají tady, jenže problém je právě v tom za kolik pracuje číňan a kolik musíme vydělat my abychom se tady uživili, někde jsem četl že v číně a i v indii jsou schopni vyrobit látky 18x levněji než u nás jak jim tedy můžeme potom konkurovat, s jejich příjmem bychom tady umřeli hlady, nebo jak chcete konkurovat vlně z jižní ameriky která se sem jednu dobu dovážela pokud vím za 5 Kč/kg ale už vypraná... ML.

24.1.2015 06:12
bischof.vlastimil

XXX.XXX.46.205

lesakm napsal(a):
Dobrý den, vlnu doma si může zkusit zpracovat každý chovatel a je to pěkné hobby ale tím to končí protože zjistí že ekonomicky je to u nás nesmysl a v dnešní době si málokdo může dovolit investovat svoji práci do něčeho co mu nepřináší žádný výdělek, je to smutná pravda ale každý musí být z něčeho živ, jinak vlna která se u nás vykoupí za cca 10 Kč/kg se pokud vím vozí do číny kde ji za hrst rýže zpracují a vyrobí z ní koberce látky případně svetry které se dovezou zpět a prodají tady, jenže problém je právě v tom za kolik pracuje číňan a kolik musíme vydělat my abychom se tady uživili, někde jsem četl že v číně a i v indii jsou schopni vyrobit látky 18x levněji než u nás jak jim tedy můžeme potom konkurovat, s jejich příjmem bychom tady umřeli hlady, nebo jak chcete konkurovat vlně z jižní ameriky která se sem jednu dobu dovážela pokud vím za 5 Kč/kg ale už vypraná... ML.

Dobra rano,
ekonimicky vyhodne je zpracovat vlnu z lam nekde v andach kterou pak turisti koupi ve svetru, nebo vlnu na, schetlandech,.
Ja ani v podstate nevim co se deje z vlnou kterou zde vykoupi prekupnici a ani za kolik ji pak prodaji protoze ti to reknou malo komu a mlzi...
Ale od zpracovatelu tu mam zpetnou vazbu.
No a za kolik pracuji nemci a za kolik mi?

24.1.2015 06:46
bischof.vlastimil

XXX.XXX.46.205

Prosím nebojte se a pište sem zde své otázky, postřehy a náměty ke stříhání ovcí.

24.1.2015 12:15

Dobrý den,
jsem rád že jste sem přispěla, protože lidé se u nás dost bojí vyjádřit a nebo se zeptat (často slyším mě se Vám nechce volat protože jste zdaleka). Pokusím se Vám odpovědět ale stručně to asi nebude smajlík
Střihači ovcí se hledají špatně, protože je jich málo, můžeme mluvit o tom že je jich v republice tak kolem 10. Ale je tu víc než dost lidí co ovci vlny zbavují a to po jednom kurzu střihačů nebo i bez něj.
Cena za službu je různá, protože i chovy a jejich podmínky jsou různé stejně jako kvalita poskytovaných služeb.
Práce střihače je vždy o domluvě, protože se ztratila centralizace chovů a společný systém hospodaření (je už málo chovů kde jsou ovce v ovčínech přes zimu) je období pro stříhání ovcí po celý rok.
Vždy se však snažíme chovatelům vyhovět co nejdříve po objednání a při cestách kolem aby se zmenšilo přejíždění mezi chovateli. Jezdím skoro po celé čr a tak je to jen o domluvě protože nemůžeme byt všude...
Co se týče ohledně ideální doby střiže je to ošemetná otázka, vždy říkám že je to na chovateli který by měl zhodnotit situaci s ohledem na potřeby svých zvířat (dobu bahnění, plemeno, stáří zvířat,...), když už se vytratila starost o vlnu.
Pro většinu chovatelů je ale problém se zorientovat v systémech chovů, protože slyší a čtou o tom či onem ale nehodlají nebo nemohou převzít celý systém. Tak se potom stane, že by chtěli ovce chované celoročně venku s beranem na horách stříhat před porodem ale to moc dobře nejde uskutečnit.
Pokud tedy chci stříhat před porodem mohu to udělat:
tím že posunu dobu bahnění (vyloučením a přidáním berana do stáda cíleně), nebo stájí pro zimování ovcí či bydlení v oblasti kde lze ostříhat už brzy na jaře...

Já už pár dní přemýšlím nad tim termínem "zbavovač vlny"
Pokud by byly jen 2 skupiny a to zbavovači vlny a pak profi stříhači tak by to bylo smutné. Popravdě se mi ten termín moc nelíbí. Byl bych taky jen tím co ovci vlny zbaví. A naštěstí nejsem urážlivý člověk
Viděl bych to tak, že existují aspoň 3 skupiny lidí.
1) profi střihači - Ti co ostříhali tisíce a tisíce ovcí
2) ti co ovce stříhají - Mají za sebou nějaký ten kurz(y), stříhají systematicky dle naučených tahů strojkem, postupně se zdokonalují, sbírají zkušenosti, upravují si střihací systém podle toho jak jim to osobně víc vyhovuje, ale za právoplatné střihače se ještě považovat nemůžou.
3) zbavovač vlny - Ten co ovci nějak chytne, zalehne, nebo poprosí někoho aby mu jí chytil a držel a nějakym způsobem z ní naprosto nesystematicky vlnu odstraní ať už strojkem, nůžkama, nebo čimkoliv takovym.

Kuba.

24.1.2015 19:17
ojtek

XXX.XXX.86.214

Pokud by byly jen 2 skupiny a to zbavovači vlny a pak profi stříhači tak by to bylo smutné. Popravdě se mi ten termín moc nelíbí. Byl bych taky jen tím co ovci vlny zbaví. A naštěstí nejsem urážlivý člověk
2) ti co ovce stříhají - Mají za sebou nějaký ten kurz(y), stříhají systematicky dle naučených tahů strojkem, postupně se zdokonalují, sbírají zkušenosti, upravují si střihací systém podle toho jak jim to osobně víc vyhovuje, ale za právoplatné střihače se ještě považovat nemůžou.
3) zbavovač vlny - Ten co ovci nějak chytne, zalehne, nebo poprosí někoho aby mu jí chytil a držel a nějakym způsobem z ní naprosto nesystematicky vlnu odstraní ať už strojkem, nůžkama, nebo čimkoliv takovym.

Kuba.

Zdravím Kubu, lidé co stříhají ovce jsou stříhači, a je jedno jestli se tím živí, nebo stříhají jen u sousedů či jen pár oveček doma,
Ten termín "zbavovač vlny" vymyslel nejspíš někdo, kdo se necítí být stříhačem.Nikde jinde jsem se s tímto sloganem nesetkal. Přeji hezký večer Vojta

24.1.2015 20:26
pajca

XXX.XXX.73.177

24.1.2015 21:11
tom.tady

XXX.XXX.159.83

No hlavně když se shodnete na tom, co je to ovce .
T.

24.1.2015 22:28
bischof.vlastimil

XXX.XXX.33.35

Kuba.

Je to tu diskuze takze muzete napsat cokoli.
Mejte si klidne skupiny tri. I kdyz neco nekdy bud je nebo neni.
Za me osobne je v podstate jedno jestli striha podle novozelansdskeho postupu nebo ne. A jestli sam nebo s pomocnikem i profi strihac si nekdy na velkeho berana ci ovci, zavolaji pomocnika,. Pro me je strihac ten co tu praci dela svedomite, odpovedne a neznehodnoti vlnu.

24.1.2015 22:29
bischof.vlastimil

XXX.XXX.33.35

tom.tady napsal(a):
No hlavně když se shodnete na tom, co je to ovce .
T.

No to bych netvrdil uz podle predchozich prizpevku:
...kdy ovce se prece chova na vlnu... - to vi kazde male dite a mame tu plemena srstnata.

24.1.2015 22:43
bischof.vlastimil

XXX.XXX.33.35

ojtek napsal(a):
Zdravím Kubu, lidé co stříhají ovce jsou stříhači, a je jedno jestli se tím živí, nebo stříhají jen u sousedů či jen pár oveček doma,
Ten termín "zbavovač vlny" vymyslel nejspíš někdo, kdo se necítí být stříhačem.Nikde jinde jsem se s tímto sloganem nesetkal. Přeji hezký večer Vojta

Ano je to muj vyraz, jenz pouzivam jiz dlouho. Vznikl kdyz jsem jezdil na stada strihat - zpravovat po nekom jinem ovce a lide me vytali slovy: Prosim neleknete se ale on uz tu jeden strihac byl a... A nebo kdyz jsem se koukal na ovce kolem kterych jezdim ci kdyz nekde tridim vlnu od chovatelu jenz nestrihame.
Stejne jak jsem se nikde nesetkal s tim aby po absolvovani jednoho kurzu byl clovek strihac.

26.1.2015 20:37
malá koza

XXX.XXX.209.185

Dobrý den, proč se tu dohadujete kdo je a není střihač nebo odstraňovač vlny? Podle mě je důležitější, aby zvířata byla dobře ostříhaná, pokud možno bez zranění. A aby vlna získala na ceně a byl na ní odbyt. Co bylo a co není víme taky všichni. Proč se nesnažit udělat něco pro to, aby se to změnilo. Nadávat a kritizovat umí každý. Je mi také jasné, že velkochovatel nemůže zpracovávat svoji vlnu na výrobky. Muselo by to být jako s mlékem, kdy si chovatelé budují svoje mlékárny. Nevím jak je to s praním a vyčesáním vlny od svazu chovatelů. Fotky jsou v novém kalendáři SCHOK. Ve zpravodaji byl také návod na výrobu prošívané deky i s orientačním rozpočtem, když si vlnu necháte vyprat a vyčesat. Vím, že vstupy na vlastní zpracování jsou vysoké. Česačka okolo 10000, -, kolovrat i víc. Vlnu je také možné si nechat upříst. Vydělávat si s tím je asi těžké, jestli lidé nepochopí, že kupují kvalitu. Ale co brání tomu, aby si každý kdo má možnost, udělal z vlny něco do bytu.Polštářky nejsou tak nejhorší na práci a používá je každý. Výrobky z vlny dávám i jako dárky.
Z vlny se vyrábějí leštící kotouče, fun Kční prádlo...
Za to, že se sem všechno dováží z Číny si můžeme sami. Kdyby jsme to nekupovali, tak to nebudou dovážet.
Já osobně dám přednost našemu výrobku než cizímu. Kupuji Klasu a výrobky označené českým logem. Vyrobeno v EU neberu.
A co se týká ovcí v dvou a víceleté vlně si myslím, že tito "chovatelé" pořizují maso ne živé zvíře. Pokud možno vyždímat a zahodit. Nezajímá je, že zvíře trpí. Vždyť někteří nechají raději zvíře trápit a uhynout, než aby vydali nějaké peníze za léčení nebo utracení.
Plno lidí si zvyklo natáhnout ruku a čekat, že něco dostanou zadarmo.

26.1.2015 21:06
bischof.vlastimil

XXX.XXX.47.130

malá koza napsal(a):
Dobrý den, proč se tu dohadujete kdo je a není střihač nebo odstraňovač vlny? Podle mě je důležitější, aby zvířata byla dobře ostříhaná, pokud možno bez zranění. A aby vlna získala na ceně a byl na ní odbyt. Co bylo a co není víme taky všichni. Proč se nesnažit udělat něco pro to, aby se to změnilo. Nadávat a kritizovat umí každý. Je mi také jasné, že velkochovatel nemůže zpracovávat svoji vlnu na výrobky. Muselo by to být jako s mlékem, kdy si chovatelé budují svoje mlékárny. Nevím jak je to s praním a vyčesáním vlny od svazu chovatelů. Fotky jsou v novém kalendáři SCHOK. Ve zpravodaji byl také návod na výrobu prošívané deky i s orientačním rozpočtem, když si vlnu necháte vyprat a vyčesat. Vím, že vstupy na vlastní zpracování jsou vysoké. Česačka okolo 10000, -, kolovrat i víc. Vlnu je také možné si nechat upříst. Vydělávat si s tím je asi těžké, jestli lidé nepochopí, že kupují kvalitu. Ale co brání tomu, aby si každý kdo má možnost, udělal z vlny něco do bytu.Polštářky nejsou tak nejhorší na práci a používá je každý. Výrobky z vlny dávám i jako dárky.
Za to, že se sem všechno dováží z Číny si můžeme sami. Kdyby jsme to nekupovali, tak to nebudou dovážet.
Já osobně dám přednost našemu výrobku než cizímu. Kupuji Klasu a výrobky označené českým logem. Vyrobeno v EU neberu.
A co se týká ovcí v dvou a víceleté vlně si myslím, že tito "chovatelé" pořizují maso ne živé zvíře. Pokud možno vyždímat a zahodit. Nezajímá je, že zvíře trpí. Vždyť někteří nechají raději zvíře trápit a uhynout, než aby vydali nějaké peníze za léčení nebo utracení.

Děkuji za příspěvek,
když jsem zakládal tuto diskusi měl jsem jinou vizi ale už se to tu tak rozepsalo. A ja už pak jen reaguji. Žabo-myší války jsou vždy.
Vlnu si může opravdu zkusit zpracovat každý (často se snažím předat své zkušenosti) a to i bez velkých vstupních nákladů- na koleni... Ale je to pro malochovatele.
Pro ty velké je ale vhodný spíš jen výkup.
A bohužel je i pravda že se ovce často zaměňuji za bezúdržbove sekačky.

26.1.2015 21:17

malá koza napsal(a):

Doufám, že můj příspěvek nevyzněl jako dohadování se o tom kdo je a kdo ne stříhač. Jen jsem napsal reakci, prostě jsem sdělil svůj názor který nikomu nevnucuji. :)
jinak naprostý souhlas :)
Kuba.

26.1.2015 21:31
malá koza

XXX.XXX.209.185

Je dobře říci svůj názor. Jenom jsem měla pocit, že původní myšlenka tohoto tématu se ztrácí. Nechtěla jsem, aby se to zvrtlo v dohady. Pro chovatele je důležitý dobrý odbyt vlny.Poďme diskutovat na toto téma.

26.1.2015 21:53
bischof.vlastimil

XXX.XXX.47.130

Doufám, že můj příspěvek nevyzněl jako dohadování se o tom kdo je a kdo ne stříhač. Jen jsem napsal reakci, prostě jsem sdělil svůj názor který nikomu nevnucuji. :)
jinak naprostý souhlas :)
Kuba.

Přesně o tomto to tu je a pokud možno dobře poradit.

26.1.2015 21:56
bischof.vlastimil

XXX.XXX.47.130

malá koza napsal(a):
Je dobře říci svůj názor. Jenom jsem měla pocit, že původní myšlenka tohoto tématu se ztrácí. Nechtěla jsem, aby se to zvrtlo v dohady. Pro chovatele je důležitý dobrý odbyt vlny.Poďme diskutovat na toto téma.

Ano pro chovatele je důležitý dobrý odbyt na vlnu ale chce to pro to něco udělat.

27.1.2015 22:41
lesakm

XXX.XXX.104.26

malá koza napsal(a):

Dobrý den, nechci vám brát iluze ale v dnešní době nemá normální zázazník absolutně žádnou šanci zjistit původ zboží v obchodě, značka klasa je pouze značkou pro kvalitnější potraviny nikoli pouze pro české, takže pokud něco nekoupíte přímo na farmě od českého farmáře nemáte žádnou záruku že je to české, např. Kuřata se dovezou odkudkoli u nás se jen zabalí do obalu natiskne se na to česká vlajka a jdou do krámu a tak je to s většinou zboží, také většinu průmyslového spotřebního zboží si dnes firmy nechávají vyrobit kvůli nízkým nákladům v číně a tady se jen prodávají s tím těžko něco v dnešním globálním světě naděláte české značky jako bývala např. ETA nebo Bravo jsou dnes jen prázdnou bublinou a dovozci čínského zboží, pokud někdo uvažuje že by snad mohl něco vydělat např. Ručním spřádáním vlny na kolovrátku je to podle mě holá utopie když si uvědomíte že na spředení vlny na 1kg příze potřebujete cca 100 hodin práce a to nepočítám praní barvení a další náklady kolik by taková příze musela reálně stát ? aby se člověk rozumě uživil ? taky nám bylo doma vlny líto také jsme se ji snažili nějak zpracovat (šili jsme vlněné deky) ale když si nakonec spočítáte veškeré náklady a čas s tím spojený ve finále zjistíte že je to čistá charita a může si to dovolit jen někdo koho to neživí a dělá to pro zábavu bohužel ML.

27.1.2015 22:58
pajca

XXX.XXX.73.177

Naprosto s vámi souhlasím a jenom dodám k vaší zmínce o původu masa.
Usmívám se nad reklamním trikem Penny marketu o mase od českých řezníků.
Od českých řezníků možná, ale původ je kde? Na obal se uvádí jako výrobce
poslední zpracovatel.

27.1.2015 23:27
bischof.vlastimil

XXX.XXX.35.239

lesakm napsal(a):
Dobrý den, nechci vám brát iluze ale v dnešní době nemá normální zázazník absolutně žádnou šanci zjistit původ zboží v obchodě, značka klasa je pouze značkou pro kvalitnější potraviny nikoli pouze pro české, takže pokud něco nekoupíte přímo na farmě od českého farmáře nemáte žádnou záruku že je to české, např. Kuřata se dovezou odkudkoli u nás se jen zabalí do obalu natiskne se na to česká vlajka a jdou do krámu a tak je to s většinou zboží, také většinu průmyslového spotřebního zboží si dnes firmy nechávají vyrobit kvůli nízkým nákladům v číně a tady se jen prodávají s tím těžko něco v dnešním globálním světě naděláte české značky jako bývala např. ETA nebo Bravo jsou dnes jen prázdnou bublinou a dovozci čínského zboží, pokud někdo uvažuje že by snad mohl něco vydělat např. Ručním spřádáním vlny na kolovrátku je to podle mě holá utopie když si uvědomíte že na spředení vlny na 1kg příze potřebujete cca 100 hodin práce a to nepočítám praní barvení a další náklady kolik by taková příze musela reálně stát ? aby se člověk rozumě uživil ? taky nám bylo doma vlny líto také jsme se ji snažili nějak zpracovat (šili jsme vlněné deky) ale když si nakonec spočítáte veškeré náklady a čas s tím spojený ve finále zjistíte že je to čistá charita a může si to dovolit jen někdo koho to neživí a dělá to pro zábavu bohužel ML.

Vlnu nemusíte zpracovávat ale o lepší kvalitu české vlny se zasloužit můžete pokud chcete.

Já si myslím že v našem živote je tak trochu, charita, hodně věcí.

27.1.2015 23:55
lesakm

XXX.XXX.104.26

Vlnu nemusíte zpracovávat ale o lepší kvalitu české vlny se zasloužit můžete pokud chcete.

Dobrý den, nemám nic proti charitě a rád přispěju na dobrou věc ale nejdřív musí mít člověk z čeho přispět aby se náhodou sám nestal z dárce příjemcem a kdo může vydělávat tak by se měl snažit být dárcem, nikoli příjemcem. Otázku si lze položit také tak, "je lepší vydělávat a potom přispět někomu kdo má tu smůlu a vydělávat nemůže", nebo se zabývat lepší kvalitou odpadu ? ML .

28.1.2015 00:23
bischof.vlastimil

XXX.XXX.32.62

lesakm napsal(a):
Dobrý den, nemám nic proti charitě a rád přispěju na dobrou věc ale nejdřív musí mít člověk z čeho přispět aby se náhodou sám nestal z dárce příjemcem a kdo může vydělávat tak by se měl snažit být dárcem, nikoli příjemcem. Otázku si lze položit také tak, "je lepší vydělávat a potom přispět někomu kdo má tu smůlu a vydělávat nemůže", nebo se zabývat lepší kvalitou odpadu ? ML .

O té charitě na ty co pracovat nemohou nevím. A z čeho přispět máte pokud chováte ovce s vlnou.
Takže pokud se budem bavit, k tématu, Vám snad není jedno kolik platíte za stříhání ovcí?

28.1.2015 08:57
malá koza

XXX.XXX.209.214

Dobrý den, nejdražší na výrobě je podíl ruční práce. Proto se plno věcí dováží ze států, které mají levnou pracovní sílu. Za nějakou dobu se to zase vrátí zpátky, protože pokud nebudeme vydělávat, tak nebudeme mít příjmy. Bez příjmů nic nekoupíme. V současnosti, člověk, který se živí rukama nemůže vždy započítávat veškerý čas, který ho to stojí. Dříve tady bylo plno zahrádkářů a drobnochovatelů. Mají problém sehnat pokračovatele. Není divu je to práce a ta není v módě. Dnes učební obory bojují o zájem. Syn zažil opovrhování od některých lidí, protože se učí na truhláře. Nešel tam, proto, že by neměl na SŠ. Chtěli jsme, aby měli řemeslo a maturitu. Minimálně. Aby měli budoucnost a pokud možno se z nich nestali další přijímači soc. Dávek. Čtu o lidech - češích, kteří mají úspěch. Nikdo nemohl počítat čas, když začínali. Je to taky o štěstí. Na výstavě Vlna a co s ní, bylo letos zase více drobných zpracovatelů. Nevím, jak jim to vynáší, ale prodávají tam opakovaně. Když má někdo pár ovcí, proč by vlnu nevyužil doma. Dříve si ženy doma šily, hodně se pletlo.
Nakupovat zeleninu a maso u farmářů je dobré řešení. Taky tak nakupuji. Nevěřím, že zelenina a maso v supermarketech vydávaná za českou pochází od nás. Jistotu máte na vlastní zahradě a nebo u farmáře, kde vidíte chov nebo pole.
Na čem záleží kvalita vlny? Každé plemeno má jinou vlnu. Některá je vhodná na plstění jiná na předení. Hodně ovlivní správné krmení a střiž. Vlna také nesmí být zakrmená.
SCHOK nabízí pomoc se zpracováním a prodejem vlny, zvířat, ale nevím jak to funguje.
Pořád věřím, že se to dá změnit k lepšímu a tím spíš, čím víc lidí to bude chtít změnit. Farmáři na podporu svého podnikání dělají třeba bedýnky a zájem se prý zvyšuje. Tak proč nezkusit prosadit i kvalitu vlny. Stačí jen přijít na to, jak to udělat. Dobrý nápad je základem všeho. Musíme hledat a ne se vzdávat a všechno zavrhovat, aniž by jsme to alespoň zkusili. Víc hlav víc ví.

28.1.2015 09:00
malá koza

XXX.XXX.209.214

Vážím si lidí, kteří něco umějí a těch co nevzdávají boj s větrnými mlýny. Je pravda, že ne každý si to může dovolit.

28.1.2015 09:50
bischof.vlastimil

XXX.XXX.32.62

malá koza napsal(a):
Dobrý den, nejdražší na výrobě je podíl ruční práce. Proto se plno věcí dováží ze států, které mají levnou pracovní sílu. Za nějakou dobu se to zase vrátí zpátky, protože pokud nebudeme vydělávat, tak nebudeme mít příjmy. Bez příjmů nic nekoupíme. V současnosti, člověk, který se živí rukama nemůže vždy započítávat veškerý čas, který ho to stojí. Dříve tady bylo plno zahrádkářů a drobnochovatelů. Mají problém sehnat pokračovatele. Není divu je to práce a ta není v módě. Dnes učební obory bojují o zájem. Syn zažil opovrhování od některých lidí, protože se učí na truhláře. Nešel tam, proto, že by neměl na SŠ. Chtěli jsme, aby měli řemeslo a maturitu. Minimálně. Aby měli budoucnost a pokud možno se z nich nestali další přijímači soc. Dávek. Čtu o lidech - češích, kteří mají úspěch. Nikdo nemohl počítat čas, když začínali. Je to taky o štěstí. Na výstavě Vlna a co s ní, bylo letos zase více drobných zpracovatelů. Nevím, jak jim to vynáší, ale prodávají tam opakovaně. Když má někdo pár ovcí, proč by vlnu nevyužil doma. Dříve si ženy doma šily, hodně se pletlo.
Nakupovat zeleninu a maso u farmářů je dobré řešení. Taky tak nakupuji. Nevěřím, že zelenina a maso v supermarketech vydávaná za českou pochází od nás. Jistotu máte na vlastní zahradě a nebo u farmáře, kde vidíte chov nebo pole.
Na čem záleží kvalita vlny? Každé plemeno má jinou vlnu. Některá je vhodná na plstění jiná na předení. Hodně ovlivní správné krmení a střiž. Vlna také nesmí být zakrmená.
SCHOK nabízí pomoc se zpracováním a prodejem vlny, zvířat, ale nevím jak to funguje.
Pořád věřím, že se to dá změnit k lepšímu a tím spíš, čím víc lidí to bude chtít změnit. Farmáři na podporu svého podnikání dělají třeba bedýnky a zájem se prý zvyšuje. Tak proč nezkusit prosadit i kvalitu vlny. Stačí jen přijít na to, jak to udělat. Dobrý nápad je základem všeho. Musíme hledat a ne se vzdávat a všechno zavrhovat, aniž by jsme to alespoň zkusili. Víc hlav víc ví.

Děkuji za příspěvek,
ano není vlna jako vlna a každa hledá svoje využíti.
JE TU I HODNĚ CHOVATELU CO DOMA ZPRACOVAVAJI VLNU A NIKDE SE NEPREZENTUJI A I DOST NECHOVATELU CO ZNI DOMA VYRABI. Tito ale nakupují kvalitní vlnu ze zahraničí smajlík

28.1.2015 09:58
bischof.vlastimil

XXX.XXX.32.62

malá koza napsal(a):
Vážím si lidí, kteří něco umějí a těch co nevzdávají boj s větrnými mlýny. Je pravda, že ne každý si to může dovolit.

Je to podobné jako mluvit třeba o recyklaci u některých lidi prostě bez povšimnutí, proto že mají stovky důvodu kvůli kterým to nejde.

28.1.2015 12:45
malá koza

XXX.XXX.209.135

Kdo chce najde si způsob, kdo nechce najde si důvod.
Ale je i dost těch, kteří se snaží a zatím neuspěli. Je potřeba najít to co komu vyhovuje a půjde mu to, ale bez snahy to nejde. Taky stále ten úspěch hledám, ale nechci to vzdát.
Všechno začíná u jedince. Překážky jsou od toho, aby se překonávali. Záleží na nás jak jsou vysoké a kolik jsme schopni jich překonat.
Nevíte jak je to s možností nechat si vyprat a vyčesat vlnu u SCHOK. V kalendáři jsou fotky, ale nic víc nevím. Jenom ve zpravodaji řešili něco snad o odkupu. Myslím, že kdyby ta možnost byla, tak by to také plno chovatelů uvítalo. Praní a česání je fakt dřina.

28.1.2015 13:17
bischof.vlastimil

XXX.XXX.32.62

malá koza napsal(a):
Kdo chce najde si způsob, kdo nechce najde si důvod.
Ale je i dost těch, kteří se snaží a zatím neuspěli. Je potřeba najít to co komu vyhovuje a půjde mu to, ale bez snahy to nejde. Taky stále ten úspěch hledám, ale nechci to vzdát.
Všechno začíná u jedince. Překážky jsou od toho, aby se překonávali. Záleží na nás jak jsou vysoké a kolik jsme schopni jich překonat.
Nevíte jak je to s možností nechat si vyprat a vyčesat vlnu u SCHOK. V kalendáři jsou fotky, ale nic víc nevím. Jenom ve zpravodaji řešili něco snad o odkupu. Myslím, že kdyby ta možnost byla, tak by to také plno chovatelů uvítalo. Praní a česání je fakt dřina.

Dobrý den,
co se děje v SCHOKu moc nevím. Příliš se s nimi nestotoznuji ale třeba v budoucnu nalezneme společnou řeč.
ZPRACOVANI VLNY pro chovatele-lidi se snaží rozhoupat Pavel Seliga z Vlachovic- Vrbetic ale česání vlny neděla, protože má jen mykačku. Je to člověk co se velice snaží a držím mu palce.
Potřebuje ale zpětnou vazbu od chovatelů.
Zároveň i vlnu odkoupí a řekne Vam názor.
Na jaře zde bude dělat i ovčácký den.

28.1.2015 18:00
malá koza

XXX.XXX.209.199

Myslím, že by, ale hlavně oni měli chovatelům ovcí pomoci s odbytem. Patří to přece k podpoře chovu. Teda podle mě.
Někde vlnu perou i vyčešou, když netrváte na tom, aby Vám vrátili tu vaši.
Ten pán, co uvádíte, je z Moravy? Nebyl v Toulavé kameře?

28.1.2015 18:11
bischof.vlastimil

XXX.XXX.42.29

malá koza napsal(a):
Myslím, že by, ale hlavně oni měli chovatelům ovcí pomoci s odbytem. Patří to přece k podpoře chovu. Teda podle mě.
Někde vlnu perou i vyčešou, když netrváte na tom, aby Vám vrátili tu vaši.
Ten pán, co uvádíte, je z Moravy? Nebyl v Toulavé kameře?

Já si myslím že vlnu česají ve Strmilove. A ano Pavel Seliga je z Moravy a jestli byl v toulqve kameře nevím. Já se moc na televizi nedivam.

28.1.2015 18:32
malá koza

XXX.XXX.209.199

Chtělo by zveřejnit více informací co nabízí a za kolik. A jak je to s množstvím a jestli jde vlnu i posílat. Třeba by o tuto službu měl někdo zájem, ale neví o ní.
Já bych uvítala, kdyby mi vlnu někdo vypral, ale vrátil mi tu moji. Mám romanovku x suffolk, suffolka a zwartblesku. Romanovka se dobře plstí, suffolk je prý vhodný na předení a zwartblesku jsem ještě moc nezkoušela.

28.1.2015 19:01
bischof.vlastimil

XXX.XXX.36.232

malá koza napsal(a):
Chtělo by zveřejnit více informací co nabízí a za kolik. A jak je to s množstvím a jestli jde vlnu i posílat. Třeba by o tuto službu měl někdo zájem, ale neví o ní.
Já bych uvítala, kdyby mi vlnu někdo vypral, ale vrátil mi tu moji. Mám romanovku x suffolk, suffolka a zwartblesku. Romanovka se dobře plstí, suffolk je prý vhodný na předení a zwartblesku jsem ještě moc nezkoušela.

603 217 559 je kontakt na Pavla Seligu který je jediným kdo Vám muže odpovědět. Vlnu třídí, předmáci, pere, suší, vyklepava, myka...

Lidé mu vlnu i posílají a on hotovou taky posíla. Je schopen zpracovat i vaši pokud je to odpovidajici množství protože jde těžko namykat 5kg vlny na velkém stroji když jen třeba jen svou kg na zahlceni stroje.
Všechno je dobře řešit s nim.

29.1.2015 21:01
ojtek

XXX.XXX.86.214

Bylo by dobré místo filozofických úvah začít psát fakta.Třeba jakým způsobem se má chovatel postarat o lepší kvalitu?Pokud je hrubá, jemná nebude.

29.1.2015 21:05
malá koza

XXX.XXX.209.117

Děkuji za informace. Zkusím se ho poptat.. Také jsem se chtěla zeptat, kolik se tak platí za surovou vlnu, kdybych chtěla koupit. Nemám vůbec představu. Jeden manželův známý má prý šmrnclé šumavky a neví co s vlnou. Má jich 5. Na co by mohla být nejvhodnější?
Nechápu, proč se u nás nedá dobře zpeněžit, když třeba zrovna tady jsou v jednom kuse reklami na kvalitní výrobky z vlny svetry, bačkory, deky. A p.lesakm píše, že neměli s dekami úspěch. Co na tom bylo špatně, že to nešlo?

30.1.2015 19:31

Od začátku se ztotožňuji s názory přispěvatele lesakm.
Já si prostě myslím, že ovčí vlna jako surovina, je dávno přežitá.
Jistě se ještě najsou sféry, resp.případy, kdy najde své opodstatněné využití, ale již zřídka.
Pokud budu chtít deku, nebudu se pouštět do činnosti, které nerozumím, nemám na ní stroje na zpracování, ani zkušenosti tak, jak se dřív předávaly od předků), abych vyrobila těžkou houni, ale raději za pár korun pořídím deku z moderních vlaken, která se daleko víc hodí do současných teplot domácností.
V naší lesní školce zpracováváme s dětmi vlnu, co ostříhám z našich oveček, z čistě edukativního hlediska. Bereme to jako takový skanzen historických činností - děti si vyzkouší vlnu prát, sušit, rozčesat a pak i zpracovat plstěním do drobných dekorací podobně jako naši předci. Jiné využití ale pro mě z mého pohledu vlna nemá.
Když jsem jednou oslovila charitu, co dělá výrobky z ovčí vlny, zda surovinu od nás nechtějí, poslali mě s tím do háje. Ze prý by si jí vzali, ale vypranou a zpracovanou. Zadarmo...takže asi tak ;).

30.1.2015 20:46
lilo

XXX.XXX.201.210

Jo rozhodne mate pravdu... Co se tyka levnych, konzumnich materialu, pro masovou produkci je vlna prezita... Ale v prirodninach se vlna neprezije... Naopak se posune na uroven luxusu pro fajnsmekry... A verim tomu ze vstane z popela a svet znova objevi ameriku...

30.1.2015 20:54
bischof.vlastimil

XXX.XXX.45.173

malá koza napsal(a):
Děkuji za informace. Zkusím se ho poptat.. Také jsem se chtěla zeptat, kolik se tak platí za surovou vlnu, kdybych chtěla koupit. Nemám vůbec představu. Jeden manželův známý má prý šmrnclé šumavky a neví co s vlnou. Má jich 5. Na co by mohla být nejvhodnější?
Nechápu, proč se u nás nedá dobře zpeněžit, když třeba zrovna tady jsou v jednom kuse reklami na kvalitní výrobky z vlny svetry, bačkory, deky. A p.lesakm píše, že neměli s dekami úspěch. Co na tom bylo špatně, že to nešlo?

Dobrý večer,
hrubou vlnu je dobré použít na věci při kterých využijeme její odololnost proti oděru: válenky, ponožky, papuče, houně, pracovní svetry, koberečky, ...

Největší zájem o vlnu je o vlnu jemnou a tu nejjemnější a tu u nás skoro nenajdete.

Cena potní vlny je od 0-60 Kč za kg je to nabídka a poptávka (záleží jak moc co kdo chce). - toto jsou ceny za které v přepočtu odkupuji od chovatelu které stříhám a vlna se mi líbí.
Normální cena je do 25 Kč za kg ale je to hodně pohyblivé.

Výrobky z ovčí vlny jsou specifické a svého uživatele si hledají, takže kde jinde mít reklamu než u ovčáků. Já mám peřiny, deky, podložky na jogu, čepice, šály, rukavice, svetry, obaly na lahve, tašky přes rameno, klobouky a jiné výrobky na které nedám dopustit a stále své vybavení rozšiřuji.
Ale mnoho lidi odradí cena (v ikei koupite deku za par kaček), , komplikovana, údržba (nejde to jen tak hodit do pračky a sušičky) nebo předsudky (vlna kouše a smrdí)...

30.1.2015 20:57
bischof.vlastimil

XXX.XXX.45.173

lilo napsal(a):
Jo rozhodne mate pravdu... Co se tyka levnych, konzumnich materialu, pro masovou produkci je vlna prezita... Ale v prirodninach se vlna neprezije... Naopak se posune na uroven luxusu pro fajnsmekry... A verim tomu ze vstane z popela a svet znova objevi ameriku...

Souhlasím jenže bohužel vlna není FÉNIX jenž z popela povstane sám bude potřeba se o to trochu přičinit.

30.1.2015 21:07
tom.tady

XXX.XXX.159.83

Hmmm, to asi nebude úplně populární názor .
Vidím to dost podobně. Teda ne, že by se vlna přežila, ale konkurence plastu je holt silná a realita je realita. A ta matematika je jednoduchá - pokud je k výběru svetr za dva pět, nebo flíska za 150, většina lidí sáhne po čem? A je to proto, že nepoznají kvalitu anebo proto, že si ji nemůžou dovolit?

Podpořit odbyt vlny jde, ale bude to jako s biopotravinama - je to (ve srovnání s konvenčními) jen malý segment trhu. Biofarmáři fungují, většina zemědělců ale jede v konvenci.

Takže asi tak

30.1.2015 21:21
bischof.vlastimil

XXX.XXX.45.173

Od začátku se ztotožňuji s názory přispěvatele lesakm.
Já si prostě myslím, že ovčí vlna jako surovina, je dávno přežitá.
Jistě se ještě najsou sféry, resp.případy, kdy najde své opodstatněné využití, ale již zřídka.
Pokud budu chtít deku, nebudu se pouštět do činnosti, které nerozumím, nemám na ní stroje na zpracování, ani zkušenosti tak, jak se dřív předávaly od předků), abych vyrobila těžkou houni, ale raději za pár korun pořídím deku z moderních vlaken, která se daleko víc hodí do současných teplot domácností.
V naší lesní školce zpracováváme s dětmi vlnu, co ostříhám z našich oveček, z čistě edukativního hlediska. Bereme to jako takový skanzen historických činností - děti si vyzkouší vlnu prát, sušit, rozčesat a pak i zpracovat plstěním do drobných dekorací podobně jako naši předci. Jiné využití ale pro mě z mého pohledu vlna nemá.
Když jsem jednou oslovila charitu, co dělá výrobky z ovčí vlny, zda surovinu od nás nechtějí, poslali mě s tím do háje. Ze prý by si jí vzali, ale vypranou a zpracovanou. Zadarmo...takže asi tak ;).

Jak jsem již psal je to zde diskuze a tak máme všichni právo na svůj názor smajlík

Snažil jsem se spolupracovat i s charitami a chráněnymi dílnami ale velký úspěch to nemělo (na některé nebyl spoleh a jiné měli nereálné představi)
Pokud se na mě obrátí organizace s dotazem zdali bych jim nedaroval vlnu i vypranou k rukodělným pracem rád vyhovím pokud nemají nereálné požadavky a pokud mohu ukážu jim i pár technik k zpracování.
Děkuji Vam moc za osvětu jenž provádíte ve školce ale zároveň vas poprosím zdali by jste nezkusila popřemýšlet jak dostat tu vlnu do fun Kčního použíti, u nás v lesní školce třeba dělali, BABSKE PLETKY, kde se sešly i maminky a společne pletly.

30.1.2015 21:36
bischof.vlastimil

XXX.XXX.45.173

tom.tady napsal(a):
Hmmm, to asi nebude úplně populární názor .
Vidím to dost podobně. Teda ne, že by se vlna přežila, ale konkurence plastu je holt silná a realita je realita. A ta matematika je jednoduchá - pokud je k výběru svetr za dva pět, nebo flíska za 150, většina lidí sáhne po čem? A je to proto, že nepoznají kvalitu anebo proto, že si ji nemůžou dovolit?

Podpořit odbyt vlny jde, ale bude to jako s biopotravinama - je to (ve srovnání s konvenčními) jen malý segment trhu. Biofarmáři fungují, většina zemědělců ale jede v konvenci.

Takže asi tak

Já tady nejsem od toho abych byl populární smajlík mezi chovateli jsem znám jako ten co si nebere servítky a co na mysli to na jazyku.

NEMUSÍM NIC PRIKRASLOVAT A POKUD SE MI NĚCO NELIBY ŘEKNU TO.
Nejsem politik, jsem člověk co má rád svoji práci, zvířata nebere jako jednotku, mám úctu k předkům
a tradicím.

Takže pokud chci svetr není tak složíte obětovat trochu peněz na koupi vlny a obětovat trochu času na zpracování místo sezení u televize, v hospodě... Všechno se dá naučit.

Malý segment trhu to je proto že není vytvořen ale vynásobte počet ovcí krát průměrnou střiž z ovce.

30.1.2015 21:55
bischof.vlastimil

XXX.XXX.45.173

ojtek napsal(a):
Bylo by dobré místo filozofických úvah začít psát fakta.Třeba jakým způsobem se má chovatel postarat o lepší kvalitu?Pokud je hrubá, jemná nebude.

Pokud má chovatel hrubovlne ovce nemůžu za vlnu z nich chtít stejnou cenu jak za jemnou.

Kvalitu vlny jako i všechno určují vnitřní a vnější vlivy.
Vnitřní:
Výživa, plemeno (sorta vlny, barva,...), stáří, zdravotní stav, ...
=> dávat kvalitní krmení, vyvarovat se například zbytečnému kříženi...

Vnější:
Doba a podmínky střiže, způsob krmení, třídění a ošetřování vlny, ...
=> zamezit za krmení vlny, třídit vlnu ne jen na kvalitu podle znečištění ale i sorty vlny a typu vlny, zamezit znehodnocení vlny, ... Já si myslím že na toto přijde zdravím selským rozumem každý.

30.1.2015 22:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Jo ta vsudepritomna kalkulace to je tezkej souper... Myslim ze ty dve generace tomu tady dali hodne na pr.del... Predstavte si ze slovo pr.del je vulgarismus tak jsem jej musela rozdelit... Nechtelo me to pustit dal... Zacnu bojovat pro legalizaci slova pr.del.

30.1.2015 22:44
bischof.vlastimil

XXX.XXX.45.173

lilo napsal(a):
Jo ta vsudepritomna kalkulace to je tezkej souper... Myslim ze ty dve generace tomu tady dali hodne na pr.del... Predstavte si ze slovo pr.del je vulgarismus tak jsem jej musela rozdelit... Nechtelo me to pustit dal... Zacnu bojovat pro legalizaci slova pr.del.

V te legalizaci pr.dele Vám držím palce ani jsem netušil že je tu cenzura smajlík

Má kalkulace tu byla jako adekvátní (snad) odpověd na..malý segment trhu... ale asi jsem spíše chtěl poukázat na nezanedbatelny potenciál.

31.1.2015 00:54
lesakm

XXX.XXX.104.26

O té charitě na ty co pracovat nemohou nevím. A z čeho přispět máte pokud chováte ovce s vlnou.
Takže pokud se budem bavit, k tématu, Vám snad není jedno kolik platíte za stříhání ovcí?

Dobrý den, samozřejmě chováme ovce s vlnou ale pokud je cena získání vlny z nich několikanásobně vyšší než její cena výkupní a já za to vypláznu několik tisíc navíc těžko potom těmi ztracenými pěnězi mohu někomu přispět, všechno je otázkou výkupních cen pokud se zvýší tak aby z ní měli chovatelé alespoň nějaký příjem přímo úměrně tomu se zvýší také péče o její kvalitu a naopak, jednoduchá přímá úměra čím vyšší cena tím vyšší péče
jinak vlnu máme krásnou jemnou nezakrmenou ovce celoročně venku ale nikdo ji bohužel nevykoupí za víc než nějakých 10-12 Kč/kg, stříhám poslední dobou sám ale zase mi to dýl trvá takže když si spočítám kolik přitom ztratím na ušlém zisku z práce finančně mi to vyjde skoro stejně jako kdyby přijel střihač ML.

31.1.2015 06:01
bischof.vlastimil

XXX.XXX.37.209

lesakm napsal(a):
Dobrý den, samozřejmě chováme ovce s vlnou ale pokud je cena získání vlny z nich několikanásobně vyšší než její cena výkupní a já za to vypláznu několik tisíc navíc těžko potom těmi ztracenými pěnězi mohu někomu přispět, všechno je otázkou výkupních cen pokud se zvýší tak aby z ní měli chovatelé alespoň nějaký příjem přímo úměrně tomu se zvýší také péče o její kvalitu a naopak, jednoduchá přímá úměra čím vyšší cena tím vyšší péče
jinak vlnu máme krásnou jemnou nezakrmenou ovce celoročně venku ale nikdo ji bohužel nevykoupí za víc než nějakých 10-12 Kč/kg, stříhám poslední dobou sám ale zase mi to dýl trvá takže když si spočítám kolik přitom ztratím na ušlém zisku z práce finančně mi to vyjde skoro stejně jako kdyby přijel střihač ML.

Dobrý den,
jestli mate krásnou kvalitní vlnu tak se zkuste po stříhání ozvat 777593032 přijel bych se podívat a připadne ji odkoupit.

31.1.2015 19:38
ojtek

XXX.XXX.86.214

Pokud má chovatel hrubovlne ovce nemůžu za vlnu z nich chtít stejnou cenu jak za jemnou.

Kvalitu vlny jako i všechno určují vnitřní a vnější vlivy.
Vnitřní:
Výživa, plemeno (sorta vlny, barva,...), stáří, zdravotní stav, ...
=> dávat kvalitní krmení, vyvarovat se například zbytečnému kříženi...

Vnější:
Doba a podmínky střiže, způsob krmení, třídění a ošetřování vlny, ...
=> zamezit za krmení vlny, třídit vlnu ne jen na kvalitu podle znečištění ale i sorty vlny a typu vlny, zamezit znehodnocení vlny, ... Já si myslím že na toto přijde zdravím selským rozumem každý.

31.1.2015 20:10
malá koza

XXX.XXX.209.14

Dobrý den, nemyslím. že vlna je přežitek. Pro někoho, kdo má pár zvířat, jako já, najde uplatnění vlny v domáctnosti. Jak už tu bylo zmíněno podložka, koberečky, sedáky, polštářky, deky, tašky, prostírání, různé dekorace, svetry, ponožky a jiné.
Každý vidí, že v obchodě jsou výrobky z ovčí vlny drahé. Drobnochovatelel má základ.Pokud chce vlnu zpracovat, je potřeba vlnu vyprat, vyčesat.
Někdo si výrobek radši koupí, než aby si dal práci se zpracováním. Já dávám přednost práci a za peníze si koupím něco jiného.
Začala jsem vlnu prát doma. Vyšesávat se dá i na psích kartáčích. Naštěstí už mám česačku. Nejlevněji lze pak vlnu zpracovat plstěním. Jehlou se dá plstit i u televize. Hodně jsou teď v módě korále z vlny.
Vlnu nebarvím. Líbí se mi přírodní barva. Přidávám foto jednoho svého výrobku. Jako dárek měl úspěch. Vkládejte také své nápady, třeba někdo změní názor, že se vlna do domácnosti nehodí.

31.1.2015 20:30
bischof.vlastimil

XXX.XXX.33.115

ojtek napsal(a):

Děkuji za reakci a copak se vám nezdálo?

31.1.2015 20:38
bischof.vlastimil

XXX.XXX.33.115

malá koza napsal(a):
Dobrý den, nemyslím. že vlna je přežitek. Pro někoho, kdo má pár zvířat, jako já, najde uplatnění vlny v domáctnosti. Jak už tu bylo zmíněno podložka, koberečky, sedáky, polštářky, deky, tašky, prostírání, různé dekorace, svetry, ponožky a jiné.
Každý vidí, že v obchodě jsou výrobky z ovčí vlny drahé. Drobnochovatelel má základ.Pokud chce vlnu zpracovat, je potřeba vlnu vyprat, vyčesat.
Někdo si výrobek radši koupí, než aby si dal práci se zpracováním. Já dávám přednost práci a za peníze si koupím něco jiného.
Začala jsem vlnu prát doma. Vyšesávat se dá i na psích kartáčích. Naštěstí už mám česačku. Nejlevněji lze pak vlnu zpracovat plstěním. Jehlou se dá plstit i u televize. Hodně jsou teď v módě korále z vlny.
Vlnu nebarvím. Líbí se mi přírodní barva. Přidávám foto jednoho svého výrobku. Jako dárek měl úspěch. Vkládejte také své nápady, třeba někdo změní názor, že se vlna do domácnosti nehodí.

Děkuji za příspěvek,
problém je asi v tom že spoustu chovatelů nezajímá vlna z ovcí jako materiál ke zpracování.

31.1.2015 20:53
malá koza

XXX.XXX.209.14

Je možné, že neznají možnost zpracovat vlnu doma. Někteří to ale opravdu nechtějí a vlna je nezajímá.

31.1.2015 21:06
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den, vlna me v tomto ohledu zajima,... Ok.. Lamu si tim tady marne hlavu co je jeste mozne vyrobit z vlny pocinaje v chemickem a farmaceutickem prumyslu pres prumysl stavebni, textilni, zemedestvi az atd. Clanku na netu mnoho neni... Vyzkumy nikde akademickou pudu vlna nezajima radeji se zajmaj o nanovlakna... Jakej ma asi tak vlna jeste potencial ? patram v historii... Chtelo by to proste prijit na nejake vlnene perpetum mobile... Treba by jsme z ni mohli varit naftu, nebo ji mlet jako masokostni moucku... Nebo ji menit v diamanty nebo z ni tkat toaletni papiry... Co maji vybornou nasakavost.. poradte udelame si tady takovej faunackej brainsorming.. A z vas bude vlnenej baron... Protoze ostrihate rocne miliony ovci a vsichni od vas dostanou dobrou cenu za vlnu jenze k cemu nam je takovej brainstorming kdyz nemame toho kdo vymysli kolo... Tj masinu ktera to dokaze... A to chce takovy ty maly kulaty veci, cvaknout vyzkum a reklamu a jsme u toho... Ono i z prdu se da udelat kulicka nejen z vlny ale velkej byznis? No taaak snazte se treba na neco prijdem.. A pak budem chovat ty nejvlnovejsi ovce.. Nebo budem na rouno zachytavat vlny... Nebo si pojedem uzit ty nejlepsi vlny... A pri tom se budem z radosti vlnit.. Jak jsme na te vlne zbohatli :) hele a fakt nedelam vlny

31.1.2015 21:22
bischof.vlastimil

XXX.XXX.33.115

malá koza napsal(a):
Je možné, že neznají možnost zpracovat vlnu doma. Někteří to ale opravdu nechtějí a vlna je nezajímá.

Dobrý večer,
netvrdím že není možné to aby nevěděli jak vlnu zpracovat ale nezdá se mi to pravděpodobne protože ti starší by mohli vědět a ti mladí mají google.

31.1.2015 22:56
bischof.vlastimil

XXX.XXX.41.95

lilo napsal(a):
Dobry den, vlna me v tomto ohledu zajima,... Ok.. Lamu si tim tady marne hlavu co je jeste mozne vyrobit z vlny pocinaje v chemickem a farmaceutickem prumyslu pres prumysl stavebni, textilni, zemedestvi az atd. Clanku na netu mnoho neni... Vyzkumy nikde akademickou pudu vlna nezajima radeji se zajmaj o nanovlakna... Jakej ma asi tak vlna jeste potencial ? patram v historii... Chtelo by to proste prijit na nejake vlnene perpetum mobile... Treba by jsme z ni mohli varit naftu, nebo ji mlet jako masokostni moucku... Nebo ji menit v diamanty nebo z ni tkat toaletni papiry... Co maji vybornou nasakavost.. poradte udelame si tady takovej faunackej brainsorming.. A z vas bude vlnenej baron... Protoze ostrihate rocne miliony ovci a vsichni od vas dostanou dobrou cenu za vlnu jenze k cemu nam je takovej brainstorming kdyz nemame toho kdo vymysli kolo... Tj masinu ktera to dokaze... A to chce takovy ty maly kulaty veci, cvaknout vyzkum a reklamu a jsme u toho... Ono i z prdu se da udelat kulicka nejen z vlny ale velkej byznis? No taaak snazte se treba na neco prijdem.. A pak budem chovat ty nejvlnovejsi ovce.. Nebo budem na rouno zachytavat vlny... Nebo si pojedem uzit ty nejlepsi vlny... A pri tom se budem z radosti vlnit.. Jak jsme na te vlne zbohatli :) hele a fakt nedelam vlny

Dobrý večer,
sem tam se najde někdo kdo zkusí s vlnou něco, noveho,. Zkoušeli ji třeba jako filtr hrubých nečistot, nebo pachový ohradník něco málo prý při smotani do, provázku, jako tlumící izolaci mezi dřeva do srubových staveb...
Já doma třeba, po.ranou, vlnu namáčím v deštivé vodě v barelu a tímto pak zalévám zahradku. Vlna ktera je dlouho ve vodě se pak snadno trhá a tu zkouším přidávat k hnoji co zaorávam ale na výsledky si ještě počkám.
Výzkumu je velice drahý a všichni dělají to co je zajímáve. Vždy když se z někým potkám snažím se jich ptát zdali by něco nešlo z vlnou vymyslet, zkusit...

Píšťalka

10.4.2015 21:26
Píšťalka

XXX.XXX.128.174

Dobrý den, právě sháním někoho na ostříhání oveček a úpravu kopýtek. Pokud byste měl cestu kolem Frýdku- Místku, ráda bych využila Vaše schopnosti a dovednosti. Mám jen dvě ovečky a ani jsem na živo (kromě videí) stříhání neviděla, natož to zkoušet. Dejte mi popř. vědět, kdybych s Vámi neměla počítat. Děkuji.

13.4.2015 12:01
podkloboukem

XXX.XXX.217.209

Dobrý večer,
sem tam se najde někdo kdo zkusí s vlnou něco, noveho,. Zkoušeli ji třeba jako filtr hrubých nečistot, nebo pachový ohradník něco málo prý při smotani do, provázku, jako tlumící izolaci mezi dřeva do srubových staveb...
Já doma třeba, po.ranou, vlnu namáčím v deštivé vodě v barelu a tímto pak zalévám zahradku. Vlna ktera je dlouho ve vodě se pak snadno trhá a tu zkouším přidávat k hnoji co zaorávam ale na výsledky si ještě počkám.
Výzkumu je velice drahý a všichni dělají to co je zajímáve. Vždy když se z někým potkám snažím se jich ptát zdali by něco nešlo z vlnou vymyslet, zkusit...

Dobrý den,
když se u nás ve vesnici stříhá a všechna vlna se vyhazuje také vymýšlíme co by se s tím dalo všechno dělat. Něco si vezmu na plstění, ale to je směšné oproti tomu co se hází na hnůj. Do záhonků to funguje. Když se zakládá nový tak jako spodní vrstvu dám potní vlnu a pak hlínu kompost co zrovna je. Pěkně to pak "topí" odspodu a zelenina si chrochtá :D Jenže to asi taky neřeší ty tuny vlny... Přijde mi třeba divné, že se u nás prodává sportovní funkční prádlo z merinové vlny dovezené bůhví odkud za fakt velké peníze, že se maminy nic netušící o chovu ovcí předhání které dítě na pískovišti bude mít lepší merinovou čepičku od cizích výrobců za děsný prachy a naše vlna jde do háje. Je to o celé opravdu o merinové vlně? Nebo o technologii zpracování? nebo je to prostě politika? Přišlo by mi super kdyby tady někdo dokázal vyrobit tuhle "metráž" z české vlny. Určitě by to tu našlo odbyt a třeba by pak chovatelé začali zase více řešit kvalitu vlny na svých ovenách. Je to trochu začarovaný kruh :) Tady jsem našla video kde se mi líbí jak se o vlnu po střiži starají https://www.youtube.com/watch?v=O9X3mdDqiQ8 Také jsme doma řešili izolaci do roubenky mezi trámy a do krovu a přijde mi paradoxní, že právě vlněná česká izolace je skoro nejdražší tedy rozhodně výrazně dražší než všechny ty minerální svinstva...jakoby tu u nás bylo vlny málo... tady je ještě domácí výroba plstěných pošálků z naší vlny a bohužel zatím také z dovezeného merina...letos naposled

29.5.2015 01:01

Chtěl bych se zeptat zkušenějších, jak desinfikovat stříhací strojek. Stříhám zatím stáda do 20ti kusů, protože jich víc za den prostě nezvládnu, ale když jdu na menší stáda a zvládnu víc stád za den, tak nikdy nepoužiju jeden set nože a hřebenu na 2 hospodářstvích. Otázkou je ale co pak, když si hřebeny a nože doma omyju a nabrousím? Mám je koupat třeba v jodisolu? Nebo tam mám koupat i celou hlavici a náhon s motorem? Snažím se se naučit stříhat a tak stříhám co se dá a občas to je fakt katastrofa. Zakrmená vlna plná bordelu, paznehty katastrofální... Stáda jen na výpas která jsou chovatelům u zadku a když pak jdu na papírovej pěknej chov tak tam fakt nechci nic zatáhnout, takže nůžky na paznehty předpokládám desinfikovat též... napište k tomu prosím někdo něco víc... děkuji
Kuba.

29.5.2015 11:24

Dobrý večer,

S tou posranou vlnou asi dobrej napad, ja jsem teda tech par chuchvalcu hodil do popelnice do komunalu. Japak se ta vlna zaorana rozklada? Jestli podobne jako lidsky vlasy tak potes koste :) Asi to chce tomu nejak pomoct, mozna kompostovani s hnojem, trosku kyseliho prostredi. Mam pocit ze jsem v nejakym vlakne na permaweb.cz neco s vlnou cet, ale uz je to dyl. Osobne mam na pude v pytlech vlnu asi za tri sezony..
Laka me koupit si strojek, na bazosi se obcas neco vyskystne, ale momentalne nejsou prasule a nikdo nechce menit za jehnata. Taky jsem strihal par kusu rucne nuzkama, babicka kdysi strihala merina jen nuzkama, stejne tak angorsky kraliky, za ty bylo tenkrat dost penez. Strihacem se stat nechci, mam trosku skoliozu a kazda manipulace s narostlejma ovcema me boli. Mozna to delam blbe to je taky mozny.

2.6.2015 15:56
gruntchvala

XXX.XXX.244.210

Dobrý den, také hledám stříhače v okolí Nového Města na Moravě. Měl dorazit pán z Měřína...ale asi se mu kvůli jedné ovečce Romanovské nechce. Proto pokud by jste o někom věděli byl bych rád za kontakt nebo nabídku. Řádně vše zaplatím, to není problém. Děkuji přátelé... Dušan.

16.6.2015 20:25
bischof.vlastimil

XXX.XXX.123.1

Chtěl bych se zeptat zkušenějších, jak desinfikovat stříhací strojek. Stříhám zatím stáda do 20ti kusů, protože jich víc za den prostě nezvládnu, ale když jdu na menší stáda a zvládnu víc stád za den, tak nikdy nepoužiju jeden set nože a hřebenu na 2 hospodářstvích. Otázkou je ale co pak, když si hřebeny a nože doma omyju a nabrousím? Mám je koupat třeba v jodisolu? Nebo tam mám koupat i celou hlavici a náhon s motorem? Snažím se se naučit stříhat a tak stříhám co se dá a občas to je fakt katastrofa. Zakrmená vlna plná bordelu, paznehty katastrofální... Stáda jen na výpas která jsou chovatelům u zadku a když pak jdu na papírovej pěknej chov tak tam fakt nechci nic zatáhnout, takže nůžky na paznehty předpokládám desinfikovat též... napište k tomu prosím někdo něco víc... děkuji
Kuba.

Chválím Vás za přemýšlení.

16.6.2015 20:28
bischof.vlastimil

XXX.XXX.123.1

gruntchvala napsal(a):
Dobrý den, také hledám stříhače v okolí Nového Města na Moravě. Měl dorazit pán z Měřína...ale asi se mu kvůli jedné ovečce Romanovské nechce. Proto pokud by jste o někom věděli byl bych rád za kontakt nebo nabídku. Řádně vše zaplatím, to není problém. Děkuji přátelé... Dušan.

Já tam již letos byl a asi se tam k Vám již nedostanu. Přeji však ať se podaří.

20.6.2015 16:06
gruntchvala

XXX.XXX.244.210

S tou posranou vlnou asi dobrej napad, ja jsem teda tech par chuchvalcu hodil do popelnice do komunalu. Japak se ta vlna zaorana rozklada? Jestli podobne jako lidsky vlasy tak potes koste :) Asi to chce tomu nejak pomoct, mozna kompostovani s hnojem, trosku kyseliho prostredi. Mam pocit ze jsem v nejakym vlakne na permaweb.cz neco s vlnou cet, ale uz je to dyl. Osobne mam na pude v pytlech vlnu asi za tri sezony..
Laka me koupit si strojek, na bazosi se obcas neco vyskystne, ale momentalne nejsou prasule a nikdo nechce menit za jehnata. Taky jsem strihal par kusu rucne nuzkama, babicka kdysi strihala merina jen nuzkama, stejne tak angorsky kraliky, za ty bylo tenkrat dost penez. Strihacem se stat nechci, mam trosku skoliozu a kazda manipulace s narostlejma ovcema me boli. Mozna to delam blbe to je taky mozny.

Děkuji Michal Janáček, Havlíčkův Brod za ostříhání naši ovečky...perfektní práce i komunikace.

28.7.2015 09:59
kakamila211

XXX.XXX.40.193

Dobrý den,
rád bych se tady zeptal na Váš názor na tohle téma a co to pro Vás znamená? Třeba i jaké máte zkušenosti...

Dobrý den, pokoušela jsem se vám volat, ale zatím marně, tak to zkusím touhle cestou.
Krátce:
sestra s bratrem mají několik oveček, začínali se 2ma, nyní jich mají 5 a předpokládáím, že do budoucna přes 10 nepůjdou.

Dosud si stříhali sami starými ručními nůžkami(dokud měli 2, tak to vždy nějak dali), ale u 5ti ovcí a minimu času se s tím dost perou, bolí je z toho ruce (stříhají na několikrát) a chtěla bych jim udělat radost strojkem na stříhání.

Můžete mi poradit, který jim pořídit?

Klidně půjdu i do používaného, ale fakt tomu nerozumím.

Předem díky za radu.

Teď jsem narazila na inzerát za 6500, - za stroj z Kovodružstva a pak je jich spousta nových (moderních).

Sourozenci nejsou žádní nešikové, a jsou dost pracovití a mají i spoustu síly, tak nepotřebují nutně něco maximálně odlehčeného a tak.
Spíš bych chtěla něco spolehlivého, co jim ušetří čas a hned to neshoří.
Děkuji za odpověď Kamča

28.7.2015 12:56
bischof.vlastimil

XXX.XXX.42.1

Dobrý den,
omlouvám se ale pokud striham tak telefony nezvedám a pokud někdo zavolá jednou tak nemůžeme říkat že se mi nemůže dovolat? A navíc ze skrytého čísla na které nemohu odpovědět... Určíte bych doporučil i kurz strihacu. Mašinka na pár ovcí je snad každá mám i mašinku, Marpol, a jsem s ní spokojen, důležité jsou i nože. Když tak zavolejte prosím večer to jsem už většinou dostupný.

28.7.2015 13:04
kakamila211

XXX.XXX.40.193

Dobrý den,
omlouvám se ale pokud striham tak telefony nezvedám a pokud někdo zavolá jednou tak nemůžeme říkat že se mi nemůže dovolat? A navíc ze skrytého čísla na které nemohu odpovědět... Určíte bych doporučil i kurz strihacu. Mašinka na pár ovcí je snad každá mám i mašinku, Marpol, a jsem s ní spokojen, důležité jsou i nože. Když tak zavolejte prosím večer to jsem už většinou dostupný.

Děkuji. Když nebudu večer úplně mrtvá, moc ráda zavolám smajlík
A bylo mi jasné, že určo máte práci, tak jsem zbytečně neprudila víc

7.9.2015 16:57
Len21

XXX.XXX.3.15

ovčáček napsal(a):

Vzhledem k tomu že předu z ovčí vlny, alpak atd. vím, jak vypadá ostříhaná a jak zbavená vlnasmajlík

"Zbavená vlna" je něco co se pere, češe a spřádá pěkně mizerně... Když se k tomu přidá ještě čuník chovatel, to je tedy potěšení ...
Vlna plná zástřihů, nečistot je snad lepší do kompostu nebo izolace...
Ostříhaná vlna ze spokojeného stádečka - to je poeziesmajlík

7.9.2015 17:19
Len21

XXX.XXX.3.15

malá koza napsal(a):

Ta výstava je vždy hezky a profi zorganizovaná. Je to oslava vlnysmajlík

7.9.2015 17:35
Len21

XXX.XXX.3.15

malá koza napsal(a):

Například pro mne - bydlící v Praze je vždy bezva dozvědět se, kdo mi za rozumnou ale naopak pro něj výhodnou cenu prodá hezky ostříhané jemnější rouno bez hromady bodláků... Řekla bych, že o sobě často chovatel a spotřebitel jen dobře nevísmajlík

Poslední dobou sice více předu česanou psí srst a alpaku, nebo hedvábí, ale hezké rouno mi vždy udělá radost. Zakázky na psy mi zaberou asi nejvíce času... Ovečka je ovšem ovečka - je to klasikasmajlík. Ovčí vlna se i velmi dobře barví přírodním barvivem... No a to je moje filozofie: "jednoduchost a přirozenost"

Od doby co jsme našli suprového dodavatele česaček a dovážíme do ČR mne to zpracování hezkého rouna baví omnoho vícesmajlík Nejraději bych jen česala rouna a vytvářela "živé" a zajímavé česancesmajlík
Vlna rozhodně není odpad a mám denně spousta nápadu co s ní

7.9.2015 17:53
bischof.vlastimil

XXX.XXX.50.185

Len21 napsal(a):
Například pro mne - bydlící v Praze je vždy bezva dozvědět se, kdo mi za rozumnou ale naopak pro něj výhodnou cenu prodá hezky ostříhané jemnější rouno bez hromady bodláků... Řekla bych, že o sobě často chovatel a spotřebitel jen dobře nevísmajlík

Poslední dobou sice více předu česanou psí srst a alpaku, nebo hedvábí, ale hezké rouno mi vždy udělá radost. Zakázky na psy mi zaberou asi nejvíce času... Ovečka je ovšem ovečka - je to klasikasmajlík. Ovčí vlna se i velmi dobře barví přírodním barvivem... No a to je moje filozofie: "jednoduchost a přirozenost"

Od doby co jsme našli suprového dodavatele česaček a dovážíme do ČR mne to zpracování hezkého rouna baví omnoho vícesmajlík Nejraději bych jen česala rouna a vytvářela "živé" a zajímavé česancesmajlík
Vlna rozhodně není odpad a mám denně spousta nápadu co s ní

Tak jen tak dál...

11.11.2015 12:16
reznade

XXX.XXX.216.16

Dobrý den, prosím poraďte, kdy je nejlepší stříhat jednostřižné ovce. Budu kupovat suffolk a protože jsem člověk, který si vše rád dopředu naplánuje a promyslí a to do velkých podrobností, tak to řeším dopředu. Aspoň budu mít přehled co chov oveček bude vše obnášet a i třeba v kterém ročním období.

11.11.2015 12:26
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

reznade napsal(a):
Dobrý den, prosím poraďte, kdy je nejlepší stříhat jednostřižné ovce. Budu kupovat suffolk a protože jsem člověk, který si vše rád dopředu naplánuje a promyslí a to do velkých podrobností, tak to řeším dopředu. Aspoň budu mít přehled co chov oveček bude vše obnášet a i třeba v kterém ročním období.

Dobrý den,
termín střiže je na chovateli měl by brát v úvahu chov (, ve stáji, celoročně venku, celoročně venku s přístřeškem, ), termínu bahnění- připouštění, poloha chovu a nadmořská výška, rozmanitost pastvin (planin, sady,...), jaké plemeno,...

11.11.2015 13:13
reznade

XXX.XXX.216.16

Plemeno suffolk, celoročně venku s přístřeškem, spíš planiny 220m n.m., připouštění cca v listopadu a bahnění v březnu... kdy byste stříhal vy?

11.11.2015 14:19
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

reznade napsal(a):
Plemeno suffolk, celoročně venku s přístřeškem, spíš planiny 220m n.m., připouštění cca v listopadu a bahnění v březnu... kdy byste stříhal vy?

Dobrý den, nenapsal jste okres- kraj, vhodné je třeba se i zeptat chovatelů kolem kdy stříhají.
Pokud budete mít, S, bez ocasů neměl by snad být problém při připouštění ani po obahnění se zašpinění od porodních obalů.

Prosím pochopte ale že já nerad někomu říkám kdy má stříhat- protože pak nechci poslouchat že jsem poradil špatně (vždy se může něco stát)...

Ovce totiž doma stříhám i dvakrát do roka (před připouštěním a před, velkými teply, jehnice asi 4 měsíc po narození) a beru ohled i na vlnu (- což většina chovatelů ne), jehňata si po porodu hlídám aby se napily, ovcím i jehňatům dávám Spoton. Na pastvinách mám přístřešky a stromy...

Podzimní střiž:
- ovce jsou na připouštění připravené
- do porodu jim nenaroste tolik vlny
- ale bohužel jsou ovce přes léto ve vlně

(Jestli to budou jehnice určitě by jsem je ostříhal třeba již v 5 měsíci života ale nezapouštěl. Pokud to budou starší ovce ostříhal by sem je třeba v říjnu až listopadu pode počasí.)

Jarní střiž - po porodu:
- ovce jsou přes zimu ve vlně
- ovce jsou při porodu bohužel ve vlně a jehňata by mohly mít problém, najít struk,
- ovce se po porodu zbaví vlny
- na připouštění vlny ještě nemusí být dlouhá

Stříhat měsíc po obahnění nejdřív.

Jarní střiž - před porodem:
- lepší přehled o ovcích (příprava na porod)
-, manipulace, s vysokobřezími ovcemi není dvakrát vhodná
- jehňata lépe nejdou struky
- ovce jsou přes léto bez vlny a v zimě s vlnou

Stříhat tak měsíc před bahněním.

11.11.2015 20:42
ojtek

XXX.XXX.86.214

reznade napsal(a):

Stříhat v září-říjnu.

16.11.2015 21:22
reznade

XXX.XXX.209.65

Nevadí že když je ostříhám až před připouštěním v září, říjnu, že budou přes léto ve vlně, tudíž bych předpokládala že jim bude příliš horko?
kraj Zlínský, okres Uherské Hradiště, ale nevím k čemu to bylo třeba.
Vy stříháte i masné plemeno dvakrát ročně? kdy je nejlepší vlna?

16.11.2015 22:44
bischof.vlastimil

XXX.XXX.44.240

reznade napsal(a):
Nevadí že když je ostříhám až před připouštěním v září, říjnu, že budou přes léto ve vlně, tudíž bych předpokládala že jim bude příliš horko?
kraj Zlínský, okres Uherské Hradiště, ale nevím k čemu to bylo třeba.
Vy stříháte i masné plemeno dvakrát ročně? kdy je nejlepší vlna?

V rámci krajů jsou různé podmínky...
Vlna izoluje jak proti teplu tak proti chladu, jde tam o to aby jste po nich nechtěli vedru je hnát na novou pastvu 10 km...
Při podzimním střihání mám vždy jen starost o ovečky v čase po porodu v teple aby si chovatele pohlídali, myiáze, . Ale zase jsem rad že na porod nemají příliš dlouhou vlnu a nejsou připadně posrané od podzimku...
Já si své ovce stříhám často, dříve i T, ZW, R...
Nejlepší vlna záleží na chovu, bahněni, ...
Ale je dobré aby, porod, byl na začátku nebo konci a co nejméně zakrmena nebo bodláků...

16.11.2015 23:49
pajca

XXX.XXX.73.177

V rámci krajů jsou různé podmínky...
Vlna izoluje jak proti teplu tak proti chladu, jde tam o to aby jste po nich nechtěli vedru je hnát na novou pastvu 10 km...
Při podzimním střihání mám vždy jen starost o ovečky v čase po porodu v teple aby si chovatele pohlídali, myiáze, . Ale zase jsem rad že na porod nemají příliš dlouhou vlnu a nejsou připadně posrané od podzimku...
Já si své ovce stříhám často, dříve i T, ZW, R...
Nejlepší vlna záleží na chovu, bahněni, ...
Ale je dobré aby, porod, byl na začátku nebo konci a co nejméně zakrmena nebo bodláků...

Ano, v rámci krajů a okresů jsou opravdu vemi růné podminky pro stříhání ovcí.

V osmdesátých létech se zde chovala pouze vlnařská plemena a chovatelé stříhali
ovce pouze na jaře a na podzim. nikdo z toho nedělal vědu, protože se vlna
vykupovala pouze na jaře a na podzim. Někdo to zvládal sám ručními nůžkami
a kdo měl možnost sehnat tříhače, měl štěstí.
Tenkrát kvalita vlny byla prioritní a byla zaplacená. Dnes kvalitní vlna nezaplatí
ani stříhače

17.11.2015 06:05
bischof.vlastimil

XXX.XXX.44.240

pajca napsal(a):
Ano, v rámci krajů a okresů jsou opravdu vemi růné podminky pro stříhání ovcí.

V osmdesátých létech se zde chovala pouze vlnařská plemena a chovatelé stříhali
ovce pouze na jaře a na podzim. nikdo z toho nedělal vědu, protože se vlna
vykupovala pouze na jaře a na podzim. Někdo to zvládal sám ručními nůžkami
a kdo měl možnost sehnat tříhače, měl štěstí.
Tenkrát kvalita vlny byla prioritní a byla zaplacená. Dnes kvalitní vlna nezaplatí
ani stříhače

Tehdy ale byly také jiné podmínky chovu a dnes Vám stříhání doplatí třeba dotace...
A pokud je to tak hrozná cena za službu tak můžeme chovat srstnatá plemena když si to chovatel sám neostříhá.

17.11.2015 21:55
lesakm

XXX.XXX.104.26

Tehdy ale byly také jiné podmínky chovu a dnes Vám stříhání doplatí třeba dotace...
A pokud je to tak hrozná cena za službu tak můžeme chovat srstnatá plemena když si to chovatel sám neostříhá.

Cena za službu hrozná není, zato ta za vlnu jakožto produktu pro který se ovce vždy chovaly je dnes přímo příšerná a z vlny rázem dělá produkt nechtěný až odpadní dotace vám možná pokryjí stříhání ale zisk který by vlna měla chovatelům jako produkt přinášet už asi těžko... ML.

17.11.2015 22:24
bischof.vlastimil

XXX.XXX.61.2

lesakm napsal(a):
Cena za službu hrozná není, zato ta za vlnu jakožto produktu pro který se ovce vždy chovaly je dnes přímo příšerná a z vlny rázem dělá produkt nechtěný až odpadní dotace vám možná pokryjí stříhání ale zisk který by vlna měla chovatelům jako produkt přinášet už asi těžko... ML.

Tak to nás ale dostane k otázce:
Kolik chovatelů chová ovce pro vlnu a co pro to dělají...
Já bych taky asi mohl namítnout že hnůj ztratil svůj význam a cenu smajlík

18.11.2015 19:59
ojtek

XXX.XXX.86.214

Tak to nás ale dostane k otázce:
Kolik chovatelů chová ovce pro vlnu a co pro to dělají...
Já bych taky asi mohl namítnout že hnůj ztratil svůj význam a cenu smajlík

Musím souhlasit s panem Lesákem.cena vlny nepokryje stříhání.Každé malé dítě ví že ovečky se chovají na vlnu A každý nedostává dotace, proto je pro mnohé ovčáky stříhání nutným zlem a měnit je za srstnaté plemena snad není řešení

18.11.2015 20:35
bischof.vlastimil

XXX.XXX.61.2

ojtek napsal(a):
Musím souhlasit s panem Lesákem.cena vlny nepokryje stříhání.Každé malé dítě ví že ovečky se chovají na vlnu A každý nedostává dotace, proto je pro mnohé ovčáky stříhání nutným zlem a měnit je za srstnaté plemena snad není řešení

Tohle je trochu problém smajlík a rád o něm budu s Vámi diskutovat.

Pokud chovatelé chovají ovce pro vlnu, tak jsem si toho bohužel nevšiml!

Stěžovat si umí všichni ale jen málo z Vás něco dělá. Pokud se Vám to nelíbí nikdo Vám- nespokojeným ovčáků nebrání se snažit to změnit k Vaší spokojenosti.

Já si myslím že za stávající kvalitu vlny cena odpovídá.

Srstnatá plemena nejsou řešení na nízkou výkupní cenu vlny v ČR ale řeší to nutné zlo.

Pokud někdo nebere dotace nevím asi co k tomu napsat protože ani to a ani sestavení a pravidla pro příjem nedokáži změnit smajlík

Campesino

20.11.2015 12:08
Campesino

XXX.XXX.94.186

Stěžovat si umí všichni ale jen málo z Vás něco dělá. Pokud se Vám to nelíbí nikdo Vám- nespokojeným ovčáků nebrání se snažit to změnit k Vaší spokojenosti.

Srstnatá plemena nejsou řešení na nízkou výkupní cenu vlny v ČR ale řeší to nutné zlo.

Pokud někdo nebere dotace nevím asi co k tomu napsat protože ani to a ani sestavení a pravidla pro příjem nedokáži změnit smajlík

Dovolím si malou poznámku - srstnatá plemena nejsou jediným řešením nízké výkupní ceny vlny, ale mohla by pomoci. Pokud by totiž větší počet chovatelů, kteří chovají ovce především na maso a nyní je pro ně stříhání nutným zlem, přešel na srstnatá plemena, snížilo by se množství vlny na trhu a podle zákona nabídky a poptávky by mohla její cena, alespoň teoreticky, stoupnout.

20.11.2015 13:03
bischof.vlastimil

XXX.XXX.48.47

Pokud by srstnata plemena měla výhody asi by jich bylo mnohem, více, ? a pokud by byla Česká vlna kvalitní ( a zmenšil by se podíl překupníků) neměl by nikdo problém prodat?

20.11.2015 13:42
bischof.vlastimil

XXX.XXX.48.47

Campesino napsal(a):
Dovolím si malou poznámku - srstnatá plemena nejsou jediným řešením nízké výkupní ceny vlny, ale mohla by pomoci. Pokud by totiž větší počet chovatelů, kteří chovají ovce především na maso a nyní je pro ně stříhání nutným zlem, přešel na srstnatá plemena, snížilo by se množství vlny na trhu a podle zákona nabídky a poptávky by mohla její cena, alespoň teoreticky, stoupnout.

Jen málo kdo si může dovolit přejít s celým chovem na jiný (ne jen o srstnatych plemenech ale i o kravách často mluví chovatele) -což je asi jediný dost rychlí způsob jenž by překonal problém stříhání okamžitě ale mohu říct že, srsnatych, ovcí a kříženců stříhám čím dál více a přemýšlím že za to zvyším cenu. A o kvalitě plemenného materiálu v ČR ani moc nebudu psát.

Podle mě je zde ale ještě více problémů:
- chovatele často do stříhání započítávají i korekturu paznehtů
- stěžují si také na to že soused má jinou cenu za stříhání
- neumí připravit ovce a plochu na střihání
- nechtějí s vlnou nic dělat
- nemají pojem o světě vlny a je jim to jedno.

Campesino

20.11.2015 17:04
Campesino

XXX.XXX.94.186

Souhlasím, že by to nebylo okamžité řešení. Však také píšu, že by srstnatá plemena mohla pomoct a ne, že je to jediná spása. A s tím, že jich u nás není víc a kvalita chovného materiálu je všelijaká je to složitější. Ono totiž není jednoduché sem kvalitní zvířata dovézt a hlavně je tady uchovnit. Několikrát jsem otázku srstnatých plemen nakousl před někým ze SCHOK a pokaždé jsem se setkal se značnou nevolí a bylo mi naznačeno, že není zájem zavádět v ČR chov nových plemen, nedej bože ještě k tomu srstnatých. A pokud chcete založit plemennou knihu a dělat to pořádně, bez SCHOK se neobejdete. Takže pokud vím, jediná dvě srstnatá plemena oficiálně chovaná v ČR jsou ovce kamerunská a Dorper, kterého tu zavedla Dorper Asociace, která se na SCHOK vybodla a šla vlastní cestou. Jenže plemeno Dorper je sice pěkně zmasilé, ale není podle mě nejvhodnější do našich klimatických podmínek, protože ve vlhkém prostředí trpí například jeho paznehty. Také jeho schopnost línání není mezi srstnatými plemeny nejlepší a navíc na chladnější a vlhčí prostředí, než je to, ze kterého pochází, což je JAR, reaguje tak, že mu roste více vlny. Což mě vede k otázce, jakého plemene jsou ty srstnaté ovce a jejich kříženci, kterých stříháte stále víc? U těch kříženců je to logické, protože dokonalé schopnosti línání se dosáhne až ve třetí nebo čtvrté generaci od začátku převodního křížení. A vůbec se Vám nedivím, že uvažujete o zvýšení ceny za stříhání takových zvířat. Také souhlasím s Vaším výčtem dalších problémů. Ovce si stříhám sám a občas jedu stříhat i ke známým a "známým známých", kteří mají pár oveček a nemůžou sehnat střihače a hlavně ty paznehty jsou často dost hrůza. Přeju Vám pěkný den, ať se Vám daří a děkuji za založení tehoto zajímavého vlákna!

20.11.2015 18:07
bischof.vlastimil

XXX.XXX.48.47

Vždy je tady někdo kdo to vnímá jinak. A tak se můžete dát vlastní cestou. Já jdu také v chovu jiným směrem než je záměr chovatelského klubu ale jestli správně ukáže až čas...

U nás v ČR stříhám Dorper, Kamerunka a jejich kříženci, v Rakousku pár těžce zařaditelných asi bych řekl po něčem jako muflon?

Nevím zdali by jsem přisoudil problém s paznehty u Dorperu k vlhkému počasí spíš si myslím že je to bohužel jejich velká vnímavost (jelikož se asi nesetkali s hnilobou).
A ohledně vlny- obrústu tomu nechávám čas... Protože až sdalšími generacemi uvidíme.

Máme tu ještě ale Somálskou ovci...

21.11.2015 01:30
lesakm

XXX.XXX.104.26

Ovce se odjakživa chovaly pro vlnu a i když je dnes primárním produktem maso měla by být vlna sekundárně dalším byť méně významným zdrojem příjmu z chovu ovcí stejně jako u koz je primární mléko a sekundární maso, pokud tomu tak není výrazně to zhoršuje ekonomiku chovu ovcí vzhledem k ostatním hospodářským zvířatům, s tím že je kvalita vlny až tak špatná nemůžu souhlasit pokud vím tak ta co od nás za pakatel vykoupí putuje do číny kde se z ní vyrábí luxusní svetry a koberce které se u nás posléze prodávají za vysoké ceny takže problém bude asi zcela někde jinde...pokud by výkupní cena vlny stoupla určitě by se to naopak projevilo na péči chovatelů o ni to je jasná věc, jak toho dosáhnout je však asi ten největší ořech... ML.

21.11.2015 09:49
bischof.vlastimil

XXX.XXX.53.68

Asi tedy se můžeme shodnout že teď je to řízeno nabídkou a poptávkou ale hlavně v tržním hospodářství.
Říct co je primární a co je sekundární je zajímavé. Protože řekněme že chováte ovce na jehňata a ty na maso. Jehně tedy má spousta chovatelů jen na maso (nestřihá vlnu) a tak jen chci říct k čemu ten užitek přičíst? (Slepici nebo vejci)
Jsem tedy velice rád že chováte ovce pro vlnu sic až na druhém místě... možná jste s kvalitou vlny spokojen protože neznáte jinou, vlnu,. A chápu že se Vám jen těžko bude něco porovnávat pokud nejste denně mezi chovateli a vlnou.

Teď se nám tady hodně šíří ovce jako sekačky, ovce jako dotační položka a ovce s POP na prodej.

Docela by mě zajímalo zdali opravdu Česka vlna putuje do druhých svetrů... do koberců dříve snad putovala.

Moje zkušenost je bohužel jiná pokud jsme se totiž snažily dát chovatelům za vlnu více peněz je to zajímalo ale udělat pro to nic nechtěly.

22.11.2015 20:05
lesakm

XXX.XXX.104.26

Asi tedy se můžeme shodnout že teď je to řízeno nabídkou a poptávkou ale hlavně v tržním hospodářství.
Říct co je primární a co je sekundární je zajímavé. Protože řekněme že chováte ovce na jehňata a ty na maso. Jehně tedy má spousta chovatelů jen na maso (nestřihá vlnu) a tak jen chci říct k čemu ten užitek přičíst? (Slepici nebo vejci)
Jsem tedy velice rád že chováte ovce pro vlnu sic až na druhém místě... možná jste s kvalitou vlny spokojen protože neznáte jinou, vlnu,. A chápu že se Vám jen těžko bude něco porovnávat pokud nejste denně mezi chovateli a vlnou.

Teď se nám tady hodně šíří ovce jako sekačky, ovce jako dotační položka a ovce s POP na prodej.

Docela by mě zajímalo zdali opravdu Česka vlna putuje do druhých svetrů... do koberců dříve snad putovala.

Moje zkušenost je bohužel jiná pokud jsme se totiž snažily dát chovatelům za vlnu více peněz je to zajímalo ale udělat pro to nic nechtěly.

No ono asi záleží kolik to "více za vlnu" bylo k nám taky přijel výkupčí s tím že máme krásnou vlnu a že nám dá tedy více a bylo to 13 za kilo místo 12ti za kilo...-.- ML.

22.11.2015 20:45
bischof.vlastimil

XXX.XXX.38.30

No vidíte Já dávám za vlnu pokud se mi líbí i 25-30 Kč/ kg ale takové moc není. Nejvíce jsem dal asi 50 Kč...

Předminulý rok jsem se snažil malo-chovatele podpořit a u některých vlnu vykupoval. No ale když jsem pak vlnu roztřídil- měl jsem 170 kg, kvalitní vlny, ,700 kg špatné kvality a asi 200 kg bordelu.

A záleží i komu prodáváte někteří lidé totiž mají i zájem o to aby výkupní cena v ČR byla co nejnižší.

22.11.2015 20:56
ojtek

XXX.XXX.86.214

Já osobně bych nikdy nevykupoval vlnu od ovcí, které bych nestříhal.

22.11.2015 22:21
bischof.vlastimil

XXX.XXX.37.77

ojtek napsal(a):
Já osobně bych nikdy nevykupoval vlnu od ovcí, které bych nestříhal.

Já jsem přestal a teď již beru jen pro sebe a sem tam trochu do zásoby.

ALE JA SE SNAŽIL CO VY OSTATNÍ?

23.11.2015 11:42

Já se teď snažím přimět chovatele, aby si ode mě nechávali stříhat ovce 2x ročně, aby vlna nebyla špinavá a zakrmená, za což se jím "odvděčím" tak, že jim snížím cenu za stříhání (byť je to za rok stojí víc protože tam jedu 2x) ale dám jim tím pádem možnost mi vlnu nechat s tím, že jim za ní nezaplatim, ale odečtu pár stříhaných ovcí. Oni nemají práci s její likvidací já jí takto vyberu od určitých chovatelů a když mám dostříhaný svůj rajón tak vlnu vezmu a prodám. Nevím tu v rozumné vzdálenosti o nikom jiném než o chlápkovi co jí vykoupí za 10kč/kg na čemž nijak nezbohatnu, ale hned je aspoň mnohem hezčí pohled na ty mnou ostříhané stáda, že jsou hezčí, upravenější a čistší než bývaly dřív.

23.11.2015 15:28
bischof.vlastimil

XXX.XXX.61.68

Já se teď snažím přimět chovatele, aby si ode mě nechávali stříhat ovce 2x ročně, aby vlna nebyla špinavá a zakrmená, za což se jím "odvděčím" tak, že jim snížím cenu za stříhání (byť je to za rok stojí víc protože tam jedu 2x) ale dám jim tím pádem možnost mi vlnu nechat s tím, že jim za ní nezaplatim, ale odečtu pár stříhaných ovcí. Oni nemají práci s její likvidací já jí takto vyberu od určitých chovatelů a když mám dostříhaný svůj rajón tak vlnu vezmu a prodám. Nevím tu v rozumné vzdálenosti o nikom jiném než o chlápkovi co jí vykoupí za 10kč/kg na čemž nijak nezbohatnu, ale hned je aspoň mnohem hezčí pohled na ty mnou ostříhané stáda, že jsou hezčí, upravenější a čistší než bývaly dřív.

To je zajímavý pohled na věc...
Na začátku své kariéry jsem doporučoval určitá plemena stříhat dvakrát ročně ale chovatelé to dlouho nedodržely a nejsou už ani moc ochotní dodržovat sezóní střiž u Romney

Jednou se nás (mě a Lukáše Neugebauera) ptal jeden chovatel při střihání co že děláme s tou posranou- vlnou kolem zadku?

Tak jsme se na sebe s Lukášem podívaly, pousmály a řekli že nic protože ovce posrané nemáme...

27.11.2015 00:37
lesakm

XXX.XXX.104.26

No u nás jsme přešli na podzimní stříhání, sice stříháme jednou ale vlna je díky stříhání na podzim krásně vypraná, čistá a je to i lepší kvůli bahnění protože ovce nejsou v zimě kdy bahníme zarostlé, v minulosti jsme stříhali zjara a v zimě jsem míval problém se zaleháváním jehňat což mi při podzimním stříhání zmizelo, pokud jsou tu nějací střihači, nedali by jste dohromady nějaký seznam výkupců vlny s jejich cenami ? možná by to pár lidem mohlo pomoct s vlnou... ML.

27.11.2015 08:14
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.101

lesakm napsal(a):
No u nás jsme přešli na podzimní stříhání, sice stříháme jednou ale vlna je díky stříhání na podzim krásně vypraná, čistá a je to i lepší kvůli bahnění protože ovce nejsou v zimě kdy bahníme zarostlé, v minulosti jsme stříhali zjara a v zimě jsem míval problém se zaleháváním jehňat což mi při podzimním stříhání zmizelo, pokud jsou tu nějací střihači, nedali by jste dohromady nějaký seznam výkupců vlny s jejich cenami ? možná by to pár lidem mohlo pomoct s vlnou... ML.

To moc rád čtu, že jste našli termín střiže jenž vyhovuje...
A myslím si že s tím seznamem výkupců stejně tak mohou pomoci chovatelé, protože ti aktuelněji ví kolik dostali. smajlík

27.11.2015 19:48

Tak to pojďte zkusit sepsat.
Jediný koho znám já je:

MILOSLAV KALFEŘT
Výkup vlny 10kč/kg
tel: 603805993
Jičín.

27.11.2015 22:17
ojtek

XXX.XXX.86.214

lesakm napsal(a):

Jsem rád že jste pochopil že stříhat na podzim má své výhody.Snažím se lidem vysvětlovat výhody stříže jindy než na jaře-sic většinou marně.A co se týká dotazu k výkupcům vlny-kdo jiný by měl mít přehled o trhu z vlnou než stříhači! Paní Ondrová z HK mob.606 567 681 dává za bílou vlnu 10-11kč

27.11.2015 23:23
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

ojtek napsal(a):
Jsem rád že jste pochopil že stříhat na podzim má své výhody.Snažím se lidem vysvětlovat výhody stříže jindy než na jaře-sic většinou marně.A co se týká dotazu k výkupcům vlny-kdo jiný by měl mít přehled o trhu z vlnou než stříhači! Paní Ondrová z HK mob.606 567 681 dává za bílou vlnu 10-11kč

Ještě že nejsem střihač abych musel mít přehled i o ceně vlny smajlík

Mám přehled o kvalitě a kde, kdo ji vykupuje ale o ceně v ČR nemám, protože ji zde výkupcům -překupníkům moc neprodávám (a když tak jen tu horší) naposledy jsem vlnu, prodával v pondělí a dostal jsem za 5 pytlů cca asi 35kg vlny 500Kč...

Tak Vám tedy napíši výkupčí kteří většinou, celkem s malými chovateli jednají, je jich pár co Vám mohu poskytnout jiní si to nepřejí ale nevím zdali jsou aktuelní...

Morava:
Hovězí 731177331
Vrbětice 603217559
Otrokovice 602735975
Nový Jičín 734102814
Trojanovice 603459203
Palkovicích u Frýdku Místku 558656266
Valašské Meziříčí 777754816

Čechy:
Týn nad Vltavou 605299059
Podbřezí- Dubánek 494666224
Velké Svatoňovice 604149347
Zruč nad Sázavou 721053514
Robousy 603805993
Liberec 777225575
Šimonovice u Liberce 602457628
Hradec Králové 606567681.

27.11.2015 23:40

Téda Vlastimile, to je pěknej seznam, ani google jich tolik nezná
Dík.

27.11.2015 23:46
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Téda Vlastimile, to je pěknej seznam, ani google jich tolik nezná
Dík.

Je to jen pár co mohu dát ale v telefonu jich mám i s těmi co berou jen sem tam nebo i v SK daleko více ale ti buď nechtějí aby jsem dával jejich čísla, nebo se budou bavit až od většího množství či chtějí jen velmi kvalitní vlnu.

Podle mě by ale tento seznam měly dělat chovatelé, protože mají aktuální informace. A ani já nemusím znát všechny, ...mě taky znají jen ti co chtějí...

Je to ale o tom nešpekulovat a snahou se vypracovat.

1.12.2015 20:16
ojtek

XXX.XXX.86.214

Je to jen pár co mohu dát ale v telefonu jich mám i s těmi co berou jen sem tam nebo i v SK daleko více ale ti buď nechtějí aby jsem dával jejich čísla, nebo se budou bavit až od většího množství či chtějí jen velmi kvalitní vlnu.

Podle mě by ale tento seznam měly dělat chovatelé, protože mají aktuální informace. A ani já nemusím znát všechny, ...mě taky znají jen ti co chtějí...

Je to ale o tom nešpekulovat a snahou se vypracovat.

Výkupci vlny nechtějí abys dával kontakt dalším chovatelům ovcí?Jo.to dává smysl !?

1.12.2015 20:35
bischof.vlastimil

XXX.XXX.60.100

ojtek napsal(a):
Výkupci vlny nechtějí abys dával kontakt dalším chovatelům ovcí?Jo.to dává smysl !?

Možná je to pro Vás nepochopitelné ale ti co nejsou překupníci, chtějí jen kvalitní vlnu pro své výrobky. Dají na mé doporučení s kterým jim předám i kontakt na chovatele.

1.12.2015 21:24
ojtek

XXX.XXX.86.214

Možná je to pro Vás nepochopitelné ale ti co nejsou překupníci, chtějí jen kvalitní vlnu pro své výrobky. Dají na mé doporučení s kterým jim předám i kontakt na chovatele.

Aha.tak jen Ty stříháš nejkvalitnější vlnu?A pak zase vykoupíš vlnu nevalné kvality, abys pomohl chovateli.Nejsi náhodou sám překupník? Prosím, napiš někdy něco co dává smysl, děkuji.

1.12.2015 22:00
bischof.vlastimil

XXX.XXX.216.104

ojtek napsal(a):
Aha.tak jen Ty stříháš nejkvalitnější vlnu?A pak zase vykoupíš vlnu nevalné kvality, abys pomohl chovateli.Nejsi náhodou sám překupník? Prosím, napiš někdy něco co dává smysl, děkuji.

Bohužel nejsem schopný na první otázku odpovědět protože jen těžko mohu vědět jakou vlnu střihá někdo jiný...

Jde ale asi o to že mi ti lidé věří v tom co jim doporučím a asi to bude tím co o vlně vím...

Ano vlnu jsem dříve vykupoval všechnu protože jsem nechtěl dělat rozdíly a opravdu chovatele podpořit (každý z Vás si a muže říkat co chce ale měl by být schopen to obhájit) po protřídění a rozsortování jsem ji rozprodal dle použítí,...

Překupník podle mého asi nejsem protože je pro mě hlavní mít kvalitní vlnu pro sebe na výrobky a pak prodám jen to o co nestojím...

27.12.2015 13:14

Myslíte si, že má cenu, aby si někdo za dvojku pořizoval nový strojek na stříhání ovcí a byť to vůbec neumí se snažil si ovce ostříhat?
Zohlednil bych riziko střihnutí ovce do šlachy, žíly na břiše, ustřihnutí struků a pod, návratnost investice do strojku když připočítám nějakou následnou investici na hřebeny a nože a jejich broušení, oproti zavolání si profi střihače...
Mně příjde lepší pro takové lidi si pořídit obyčejné pérové nůžky a ostříhat to s nima. Riziko poranění je menší, nabrousí je každej šikovnější kutil a o moc pomalejší ta střiž nebude.

27.12.2015 13:34
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Myslíte si, že má cenu, aby si někdo za dvojku pořizoval nový strojek na stříhání ovcí a byť to vůbec neumí se snažil si ovce ostříhat?
Zohlednil bych riziko střihnutí ovce do šlachy, žíly na břiše, ustřihnutí struků a pod, návratnost investice do strojku když připočítám nějakou následnou investici na hřebeny a nože a jejich broušení, oproti zavolání si profi střihače...
Mně příjde lepší pro takové lidi si pořídit obyčejné pérové nůžky a ostříhat to s nima. Riziko poranění je menší, nabrousí je každej šikovnější kutil a o moc pomalejší ta střiž nebude.

Já fandím všem jenž se rozhodnou něco dělat a jen o tom nemluví... mají pak představu.

V rukou laika může být cokoli nebezpečná zbraň, pokud bych měl já osobně říct tak :, pérové-ruční nůžky, jsou nejlepší (cena investice, návratnost a funkčnost) ale taky velice nebezpečné.

U, levné elektrické mašinky do ruky, je návratnost větší i když jsou i tací co si za, stříhání ovcí, vezmou hodně a pak se to může vrátit rychle.

27.12.2015 13:42

Souhlasím, taky tomu fandím, jen občas trochu s obavami.
Pérové nůžky určitě taky nebezpečné jsou, ale v rukou laika podle mě ne zas tolik jako mašinka kde si strojek bude razit cestu skrz vlnu a člověk neuvidí co přesně stříhá.

27.12.2015 13:51
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Hodně lidí, je spokojeno pokud si to udělají podle sebe smajlík

Je to o tom kdo je bude mít v ruce, vyděl jsem již mnoho způsobů jak lidé střihaly. A spíš než čím stříhaly bylo nebezpečné to jak stříhaly. Mé zkušenosti jsou že většinou po, pérových ručních nůžkách, mohou být velké šrámy jednodušeji.

27.12.2015 13:56

No moc jsem jich pérovejma nůžkama zatim neostříhal, ale nestřih jsem jima ovci zatim ani jednou a to nechávám fakt minimální strniště. Zato strojkem... no jéje když si vzpomenu na začátky...

27.12.2015 13:59
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

No moc jsem jich pérovejma nůžkama zatim neostříhal, ale nestřih jsem jima ovci zatim ani jednou a to nechávám fakt minimální strniště. Zato strojkem... no jéje když si vzpomenu na začátky...

Já jsem vyděl velké šrámy..., od obou způsobu,.

27.12.2015 14:08
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Moc nechápu občasné prosby chovatelů, kteří bědují, že na pár ovcí (a to doslova) nemohou sehnat stříhače. Přece, když si tu "živou sekačku" jak říkají, pořídí, tak snad není problém ovci postavit někam do ústraní a pomalu si ji ostříhat pérovkami - vždyť to netrvá tak dlouho, tak na co stříhače? Stříhám okolo dvaceti ovcí, stříhám si sama podle nálady buď pérovkami nebo strojkem. Stříhám podle potřeby, každá ovce je jinak obrostlá. Nikdo mě to neučil, na youtube je sice dost inspirací jak obci posadit, jak postupovat, ale svůj systém si musí každý najít sám. Profi stříhač by ze mě měl asi osypky, ale ovci celkem úhledně do půl hodiny ostříhám taky aniž by z ní kapala krev a nejsem na nikom závislá, nic mě nenutí sehnat stádo dokopy a sfouknout je naráz. A vždycky se na to těším, je to sranda, jak se ovce vyloupne a sama se nepoznává Ani by mě nenapadlo dávat holky stříhat někomu jinému. Vlnu si pak nechávám a zpracovávám na výrobky, odpadní vlna je dobrá třeba k obkládání stromečků okolo kořenů (drží vlhkost a zamezuje růstu plevelů) nebo jako spodní vrstva do nově zakládaného záhonu.

27.12.2015 14:20
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

ovcezkopce napsal(a):
Moc nechápu občasné prosby chovatelů, kteří bědují, že na pár ovcí (a to doslova) nemohou sehnat stříhače. Přece, když si tu "živou sekačku" jak říkají, pořídí, tak snad není problém ovci postavit někam do ústraní a pomalu si ji ostříhat pérovkami - vždyť to netrvá tak dlouho, tak na co stříhače? Stříhám okolo dvaceti ovcí, stříhám si sama podle nálady buď pérovkami nebo strojkem. Stříhám podle potřeby, každá ovce je jinak obrostlá. Nikdo mě to neučil, na youtube je sice dost inspirací jak obci posadit, jak postupovat, ale svůj systém si musí každý najít sám. Profi stříhač by ze mě měl asi osypky, ale ovci celkem úhledně do půl hodiny ostříhám taky aniž by z ní kapala krev a nejsem na nikom závislá, nic mě nenutí sehnat stádo dokopy a sfouknout je naráz. A vždycky se na to těším, je to sranda, jak se ovce vyloupne a sama se nepoznává Ani by mě nenapadlo dávat holky stříhat někomu jinému. Vlnu si pak nechávám a zpracovávám na výrobky, odpadní vlna je dobrá třeba k obkládání stromečků okolo kořenů (drží vlhkost a zamezuje růstu plevelů) nebo jako spodní vrstva do nově zakládaného záhonu.

Myslím že by již nikdo neměl, říkat: že nejde sehnat někdo kdo by ovce zbavil vlny,...

Určitě je to o tom že je pro hodně lidí rychlá doba a tak chtějí pokud možno rychle a bez velkých komplikací za peníze...

Střihání jedné, ovce, není tak namáhavé aby to člověk nezvládl, v případě chovatele laika vidím i přínos střihače v tom že může svými zkušenostmi poradit (pokud natrefí na správného).

27.12.2015 14:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pérovkama jsem v životě nestříhal, ale viděl jsem od nich taky pár šrámů. Myslím že pokud netlačíte na pilu a máte ostré nože tak je riziko stejné. Pokud si ovenu položíte tak, aby kůže byla napnutá a nevlnila se - neřasila... tak zastřihnout snad ani nejde.

27.12.2015 22:07
ojtek

XXX.XXX.86.214

Pérovkama jsem to nikdy neuměl, než jsem začal stříhat mašinkou, stříhal jsem nůžkama krejčovskýma.Nikdy mě to s nima nešlo, ale vše se dá naučit

27.12.2015 22:33
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

profesor1 napsal(a):
Pérovkama jsem v životě nestříhal, ale viděl jsem od nich taky pár šrámů. Myslím že pokud netlačíte na pilu a máte ostré nože tak je riziko stejné. Pokud si ovenu položíte tak, aby kůže byla napnutá a nevlnila se - neřasila... tak zastřihnout snad ani nejde.

Vždy říkám že všechno je možné a většina šrámů je z toho že se tlačí na pilu (pokud nepočítáme, výrůstky a podobně, ).

Kubásek

21.5.2017 09:43
Kubásek

XXX.XXX.119.50

Dobrý den máme doma malinkaté stádečko oveček 3 ovce 1 beran a jehně (začínáme), ale chtěl bych se naučit stříhat ovce. Střhač nám přijede v úterý po cca 3týdením uhánění.. Nevíte náhodou kde by se konal nějaký kurz stříhání ovcí. Nejsme tu sami kdo chová ovce a má problém s dostupnoustí na stříhání. Ještě jeden dotaz jak je složité zpracovat vlnu doma? Když vezmu, že naši předci si vyráběli vlněné oblečení které opravdu hřálo. Chtěli bychom se navrátit k této výrobě. Vlna je přeci jenom přírodní a ne nějaká umělotina.. Máme poloroubenku na polosamotě ve Dvoře Králové a snažíme se být nezávislí na supermarketech. tzn drůbež ovečky kozy a políčko se zeleninou a ovocem. Děkuji předem za pomocnou zadu a odpověď.

21.5.2017 09:58

Teď ti utekl jeden kurz na Bio farmě v Dolních Křečanech,
následuje podzimní kurz na Zlobici. http://www.schok.cz/akce/kurz-strihacu-ovci-na-zlobici-3
Přestože už pár let stříhám, tak bych tam taky rád jel. A mimochodem okolo Dvora Králové taky něco stříhám, nebo minimálně občas jezdím okolo, tak kdyžtak stačí zavčasu říct. Extra kvůli pár ovcím by bylo drahé tam jet.

21.5.2017 10:05
bischof.vlastimil

XXX.XXX.90.10

Teď ti utekl jeden kurz na Bio farmě v Dolních Křečanech,
následuje podzimní kurz na Zlobici. http://www.schok.cz/akce/kurz-strihacu-ovci-na-zlobici-3
Přestože už pár let stříhám, tak bych tam taky rád jel. A mimochodem okolo Dvora Králové taky něco stříhám, nebo minimálně občas jezdím okolo, tak kdyžtak stačí zavčasu říct. Extra kvůli pár ovcím by bylo drahé tam jet.

Rád Vás tam uvidím...

Přidejte reakci

Přidat smajlík