Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2015 21:58
canka

XXX.XXX.33.9

Máte někdo prosím zkušenosti s porodem kozenky do mrazu? Pokud máte nezateplenou stáj? Máme přístřešek, ze třech stran krytý, bohatě nastlaný slámou + menší domeček tak pro jednu kozu(schovává se do něj koza před kozlem, když už jí hodně otravuje ), též nastlaný slámou, ale nezateplený...minulý rok mi ta naše kamerunka Boženka porodila až v březnu, za tepla...ale letos to bohužel vyšlo teď na leden, kozeně už se nalévá vemínko, bříško narvané k prasknutí, ale hladové jámy se ještě neobjevili, ani neodchází ještě hlenová zátka...každopádně termín vychází na konec tohoto týdne...koukala jsem na týdenní předpověď počasí, u nás mají být přes noc teploty max. -4°C...minulý rok si kozena ani nezalezla do přístřešku ani do domku, rodila za přístřeškem na holé zemi...naštěstí ale nebyli mrazy a stihla kůzlata řádně olízat, takže když jsem přišla, byla obě už suchá...Ale proto se bojím, že koza si zase nezaleze a porodí v mraze na zem, kůzlata se nebudou mít jak zahřát na holé studené zemi...bude lepší kozinu zavřít třeba do seníku(stejná teplota jako venku), kde ji prostě nezbude nic jiného, než porodit zavřená na seně? Zase aby ji to spíše nevystresovalo...a nebo to mám nechat na přírodě, respektive na koze, ať si porodí na jím vybraném místě?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2015 08:38
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kozu bych před porodem od kozla radši oddělil. To, že minulý rok nerodila v kozíně neznamená že v něm letos neporodí. Pokud na koze vidím že už opravdu bude každou chvíli rodit tak jí radši zavírám do samostatného kotce, kde má pořád dostatek místa k pohybu, má pořádně nastláno, má tam vodu, seno,...je tam sucho a nefouká tam a ostatní zvířata jí neotravují. Po pár dnech jí s už rozběhanejma, rozpitejma kůzlatama vracím do stáda. Pokud už má nějaký ten porod za sebou a vždy kůzlata řádně osušila a není to nezkušená prvnička tak bych se nebál, že by byla tak hloupá, aby rodila někde na na mrazu a nechala je pojít. Na porod ale kozy chtěj mít klid a pokud by v nastlaném místě ten klid neměla, tak je možný že odrodí venku. Vždy se ale může stát cokoliv a není od věci si ten porod pohlídat. Nevím kolik máte koz, jaké jsou vaše možnosti co se týče jejich separace. Jestli máte jen kozu a kozla, tak co kozla zavřít do toho menšího domečku a koze nechat k dispozici větší přístřešek? Pokud by v něm byly ale další kozy a koza by tam neměla klid, tak bych jí radši zavřel na porod do menšího domečku, aby si nevybrala na porod nějaké odlehlejší studené místo.
Pokud se ale koza dobře postará, rychle kůzlata osuší a ony se rychle postaví a napijou, tak není problém rodit i ve větší zimě.
Kuba.

23.1.2015 12:51
malá koza

XXX.XXX.209.110

Dobrý den, sice si myslím, že jsou to chytrá zvířata, ale raději bych ji také zavřela. Hlídat porod je pro mě samozřejmostí. Mám vždy strach, že se něco přihodí. Ideální je, aby měli teplotu alespoň nad nulou a co nejrychleji je osušit a dát jim co nejdříve napít. Také záleží jestli je koza otužilá a je zvyklá být v mraze i v noci. Pak by na to mohli být přpravené trochu i kozlata, ale pozor na podchlazení. Někdo dává lampu, aby nedošlo k podchlazení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík