Bude cítit nebo kastrovat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.1.2015 09:49
augina

XXX.XXX.54.4

Zdravím chovatele, chtěla bych se zeptat letos si chceme konečně dát beránky do mrazáku (kamerunky) Předešlí roky jsme vše prodali a manžel už začíná hudrovat že jehněčí neochutnal. A letos se nám narodili 3beránci a tak se chci zeptat kastrovat a nebo ne. Bude maso cítit když je to beran? Děkuji Hanka.

21.1.2015 10:35
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, my jsme nic nenechali náhodě, u beránků jsme použili strangulační kroužky. Beránkové dál pili od mámy a musím říct, že když jsme je stahovali, krásně voněli po mléku.

21.1.2015 10:36
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, my jsme nic nenechali náhodě, u beránků jsme použili strangulační kroužky. Beránkové dál pili od mámy a musím říct, že když jsme je stahovali, krásně voněli po mléku.

21.1.2015 10:44
lizbeth

XXX.XXX.212.1

My jsme koupili kastrovaného beránka - jehně a zabíjeli v 3/4 roce a nebyl cítit vůbec. Raději bych kastrovala.

21.1.2015 12:37
lilo

XXX.XXX.201.210

augina napsal(a):
Zdravím chovatele, chtěla bych se zeptat letos si chceme konečně dát beránky do mrazáku (kamerunky) Předešlí roky jsme vše prodali a manžel už začíná hudrovat že jehněčí neochutnal. A letos se nám narodili 3beránci a tak se chci zeptat kastrovat a nebo ne. Bude maso cítit když je to beran? Děkuji Hanka.

Dobry den, my jsme zabijeli rocniho nekastrovaneho beranka plemeno sufolk v obdobi ledna unora minuleho roku a byl vyborny.S kamerunkami a masa z nich nemam zadne zkusenosti... Kastrace je zasah a beranci vice ztucnuji a mene rostou, nebo alespon takovou mam zkusenost ve vlastnim chovu sufolku. Naopak druheho beranka a take nekastrovaneho jsme zabijeli v cervenci byl 5 mesicni a maso za tepla citit nebylo ale ta pachut toho sadla zvlast ve studnem mase mne nerajcuje... Dale rozhodne takoveho kastrata doporucuju zabijet az v predjari, protoze v zime stihne stravit tuk a vy si usetrite praci a pokud budete zabijet jeste kojici se jehne rozhodne citit nebude i kdyz ho nebudete kastrovat... Ale zalezi na vlastni chutove citlivosti... Ja treba nemusim maso za studena...ten vek se udava i do pul roku, zkratka to nesmi byt v obdobi rije... Pak samozrejme zalezi na plemenu, vseobecne se traduje ze ovce na vlnu jsou aromatictejsi... Take pokud budete z jehneciho varit a ja z neho varim vsechno co z veproveho, pocinaje peceni, konce segedinem.. Zpracovavam i zaludky na drstkovou, i vnitrnosti. Je dulezite pokud se vam treba maso vypece a vy si vypekem omastite nezapijet obed studenym pivem, nebo cocacolu :) ale dat si radeji teply caj... Protoze pokud si date na mastnejsi beraninu studeny napoj, poznate ze to neni legrace :) Preju vam hodne chutovych pozitku... Maso je to vyborny.

21.1.2015 21:32
bischof.vlastimil

XXX.XXX.39.160

Vsechno ma svoje pro a proti.
Kazde maso ma svoji chut a aroma. Nekomu, smrdi, skopove me treba slepice. Pri zpracovavani je potreba dodrzet par zasad. Pokud mozno nezabijim v obdobi rije. Maso nechat vyzrat, kdyz ho pripravuji tak ho nechat v klidu zbytecne jej nestresovat prilis prudkou pripravou. A pro toho komu to vadi tak odblanit a odlojit... ja kastruji beranky (aby neposkocily matky )jakmile sestoupnou varlata ale kozliky nechavam.

21.1.2015 21:34
Nicola

XXX.XXX.213.74

Taky nekastruji, mám pár oveček jen pro vlastní potřebu, matky kříženky, otec suffolk. Beránky porážím mezi 4-5měsícem. Měla jsem maso i z 2 letého nekastrovaného berana suffolk a nebylo cítit. Nicméně pokud můžu přidat zkušenost, maso z půlroční ovce chované v maštali bylo cítit, až to hezké nebylo, hlavně tuk. Nevím, zda to bylo tím, že se s ostaníma ovcema mačkaly v uzavřeném prostoru, ale u masa z ovce, která je chovaná pastevně s přístřeškem, jsem nikdy podobný zápach necítila...

21.1.2015 21:43
augina

XXX.XXX.54.4

Děkuji za názory. Chováme pastevně s přístřeškem. Tak máme v plánu porážet 4-5 měsíc. Přece jen je lepší mlaďoučké masíčko smajlík

21.1.2015 22:01
lilo

XXX.XXX.201.210

augina napsal(a):
Děkuji za názory. Chováme pastevně s přístřeškem. Tak máme v plánu porážet 4-5 měsíc. Přece jen je lepší mlaďoučké masíčko smajlík

Tak v tom pripade vyberte kusy ktere zabijete jako mlade a dalsi jeden dva kusy ktere vykastrujete a nechate jako zivou konzervu behat az do dalsi sezony, preci jen v mrazaku se kvalita masa take meni a co si budem povidat... Neni nad vyzrale cerstve maso. Porcovanim, vykostovanim, zmrazenim a naslednym rozmrazenim se pripravujete o stavnatost.. A dokud je zelene tak proc je nenechat... A na spotrebu sena ten jeden dva kusy ve finale tolik nevyjdou...

22.1.2015 08:58
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Dobrý den, chováme kamerunky. Beránky máme na maso. Už jsme jedli vykastrované i nekastrované. Rozdíl v chuti masa nebyl. Ani co se týče tučnosti nebo velikosti mezi kastrovanými a nekastrovanými rozdíl nebyl. Je pravda, že kastráti jsou klidnější a nemají potřebu bojovat o postavení ve stádě. Tady spíše záleží na stáří daného kusu. Pokud se jedná o berana do 1 roku stáří, který je opravdu jenom na pastvě, tak je maso vynikající, není cítit po skopovém a není tučné. U starších kusů a kříženců se už objevuje pachová stopa (dá se odstranit pokud použijete česnek a jiné aromatické koření) i více tuku. Porážet beránky ve věku 4-5 měsíců je podle mě plýtvání, protože v tomhle věku pokud jste např. čtyřčlenná rodina s odrostlými dětmi budete mít kus tak na 2 obědy. Nebo na jedno rožnění pokud uděláte rodinnou sešlost. Kamerunky nejsou tak masité jako jiné ovce a pokud máte beránky z ledna je lepší počkat a nechat je dorůst přes léto a zabíjet na podzim. Tahle metoda se nám osvědčila nejvíce. Pokud je necháváte ve stádě, tak je třeba samozřejmě kastrovat, aby vám neskákali po ovcích (to by jim neprospívalo a zakrněli by). My máme dorost zvlášť, takže problémy s kastrací odpadají. Maso z kamerunek upravujeme na nejrůznější způsoby, je výborné i mleté, ale jelikož je hodně libové doporučuji míchat s vepřovým bůčkem např. Na karbanátky. Pokud děláte boloňské omáčky nebo lasagne, tak tam dávám jenom jehněčí a všichni se olizují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík