Zkušení, prosím, bude rodit?:)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2015 17:13
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Je to prvnička, suffolk, v dubnu jí budou dva roky, děkuji za posouzení,.

1.2.2015 17:46
Leonak

XXX.XXX.213.74

Vypadá to, že rodit bude, koukněte také na vemeno, tak jako tak to může přijít třeba až za 14 dní či měsíc.

1.2.2015 18:07
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, tato nafialovělá barva ochodu u suffolků věstí blížící se porod. Nejspíše bude tmavnout až do tmavě fialovorudé a ochod se bude povolovat, možná zvětšovatsmajlík
Ještě sem přidejte foto vemínka, když Vám bahnice tak pěkně pózuje.
Když už máte ovečku pěkně ostříhanou, sledujte si slabiny, hladové jamky.
Jakmile přes vlnu uvidíte že propadají dovnitř a břicho klesá dolu, je to ono.
Přes vlnu je to pěkně vidět, při tomto procesu se ukážou - zvýrazní poslední žebra ovce.
Stejně tak propadnou přes vlnu viditelně měkké tkáně kolem kostrče a kostrč jakoby povystoupí, bude volně pohyblivá. smajlík

1.2.2015 18:25
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Děkuji za reakce a dobré rady. Vloni jsme měli od sestry této ovečky jehnátka dvě, jedno, bohužel, třetí den zemřelo. Takže letos jsme připravení, vybavení, a velmi ovečky hlídáme. Připojuji mimo vemínka i naše holky a Arnošta. :).

1.2.2015 19:47
peetr

XXX.XXX.238.140

To jsou moc pěkné fotky a ještě pěknější ovce! Gratuluji Vám k nim!
No, dle vemínka bych to viděl ještě na měsíc, čas má ještě určitě ale s jistotou Vám jen těžko někdo řekne něco konkrétnějšího. Znám ovečky, které z této velikosti udělají vemeno za týden a bahní se. Když budete sledovat ty příznaky, napoví Vám to. smajlík

1.2.2015 20:32
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Děkuji , budu pozorovat, fotit, a dám určitě vědět, jak Ema s Hanou odrodily.

1.2.2015 21:22
peetr

XXX.XXX.238.140

Našel jsem docela šikovnou fotku, kvůli barvě ochodu. Ovečka byla z matky merino a po otci suffolk.

1.2.2015 21:30
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Jasně vidím tu barvu, děkuji, a má krásné vemínko, tak to my máme opravdu ještě čas

1.2.2015 21:33
peetr

XXX.XXX.238.140

Není zač. smajlík Rádo se stalo. smajlík Nestihl jsem ten rok ostříhat včas, tak jsem holkám šmiknul zadečky a po porodu okolí vemen a bylo to. Tahle ovečky byla hodně mléčná po svojí matce, po žírném merinu. smajlík Vemeno měla krásné, to je pravda. Ať se Vám daří. smajlík

2.3.2015 08:17
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Tak uplynulo 30 dní a zatím žádné jehňátko na světě, stav našich holek přikládám. Pro porovnání první foto z 1.2.2015, ostatní dnes. Už se mi i zdá, že rodím já :).

2.3.2015 08:36
Nicola

XXX.XXX.26.207

No jestli už takto vypadají měsíc, tak to bude určitě každým dnem. Vemínka mají pěkná, tak jim věřte a ještě chvíli vydržte hlídat. Takhle podle fotek mi břicho ještě spadlé nepřijde, ale to může klidně klesnout až v den porodu. Jestli uvidíte, že se straní stáda, hrabou do země, nebo při pravidelném krmení nežerou, tak už čekejte porod během pár hodin. Určitě to bude brzy, držím Vám palce a dejte pak vědět, jak to dopadlo:).

2.3.2015 08:53
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Fotky přikládám pro další, kteří nevědí, kdy přesně bude den D. Až Ema s Hanou porodí, nafotím a napíšu co a jak. Vlevo prvorodička Ema. Vpravo druhorodička Hana. Čistokrevné suffolk.

2.3.2015 08:57
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Krmíme ručně sušené seno, jablka, krmná řepa občas, nutrimix. Minerální liz. Sušený chleba. Voda ze studny. Na ovoce jsou oveny zvyklé, žijí v sadu převážně. Bydlí v salášce s volným, stálým přístupem ven.

2.3.2015 09:05
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, tak to je parádní posun, gratuluji. smajlík Ty ochody jsou parádní, ukázkové, povolené, profialovělé, to bude brzo. Jak píše Nicola, jak propadnou břicha a budou se chovat jinak než každý všední den, je to tu. V těch vemínkách myslím, mají ještě vůle, budou jistě ještě větší.

3.3.2015 11:13
chironvl

XXX.XXX.9.254

Dobrý den
Jak dlouho před porodem se ovci plní vemínko?, ta naše ho má naplněné 14 dní, ale je klidná a nic nenasvědčuje tomu že se bude rodit, mám jen strach aby nedostala zánět vemene.Děkuji za vaše postřehy. V.K.

3.3.2015 11:29
lilo

XXX.XXX.201.210

Muze se plnit postupne, muze se plnit skokove, a muze se plnit az po porodu... ale urcite zvetseni mlecne zlazy je skoro vzdy.. nekdy znatelne vice a nekdy mene... svetlym veminkum muzou zarit strychy az do ruzova... pokud veminko nehreje nejsou v nem zatvrdliny nebo nemeni barvu tak je nejspis vsechno v poradku... pokud ho budete prohmatavat tak velmi jeme... a staci zjistit zda ma vuli je mekke ci je napnute... rozhodne neoddojujte

3.3.2015 22:37
JanaKostelec

XXX.XXX.48.142

Určité zvětšení vemínka u naší prvničky Emy jsem zpozorovala již v polovině února, dnes ráno měla vemínko již opravdu velké, na suffolka, a stále nerodí takže zatím jsou změny na vemínku šestitýdenní

5.3.2015 00:07
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Tak hlásím ráno porod Ema jeden pěkný černý beránek, druhé pěkné veliké jehňátko mrtvé jakoby u bříška s placentou.Večer v půl sedmé manžel kontroloval Hanu, žádné známky porodu neviděl, když jsem dorazila v osm, již byla na světě dvě jehňátka . Podali jsme Lamb aid, selen. Jsou to nervy.

5.3.2015 06:56
Nicola

XXX.XXX.213.74

Gratuluji!. No to jsou krasavci a jestli se ovce starají, tak už máte vyhráno a můžete se těšit z jehňátek. Toho jednoho je škoda, snad někdo aspoň poradí z jakého důvodu umřelo.

5.3.2015 07:14
peetr

XXX.XXX.238.140

Moc gratuluji. smajlík Jehnětě je škoda ale ty živá jsou důležitější. smajlík Ještě jednou gratuluji ke krásnému odchovu. smajlík

5.3.2015 08:08
profesor1

XXX.XXX.192.99

To vypadá na pupeční kýlu, nebo jak se tomu říká(vyhřezlé střevo nebo co). Stejně by asi nepřežilo. Jak bylo řečeno - chytřejší dají přesnou diagnoooozu.
Dvě jsou OK, tak že gratulace

5.3.2015 09:06
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Manžel byl u porodu, narodilo se takto mrtvé jak je na fotce, i s placentou zřejmě, nejprve se narodil jeho starší bratříček, ten je opravdu ok. Pak po delším čase Ema porodila mrtvé jehnátko. Naštěstí jsme nemuseli volat veta, zvládla to sama. To bylo včera ráno. Hana porodila včera večer, velmi rychle, behem nanejvýš jedné hodiny. Zatím jsou všichni ok.

29.1.2016 17:35
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Prosím Vás zkušenější ovečkáře chovatele o názor-jak by jste odhadli porod cca za..?

29.1.2016 17:53
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dejdy napsal(a):
Prosím Vás zkušenější ovečkáře chovatele o názor-jak by jste odhadli porod cca za..?

Tohle se fakt blbě odhaduje. Když si nejsem jistá, jak je to s blížícím se porodem, tak ovci chytím a zkusím jestli už má uvolněné vazy na ocase. Normálně, když ovci chytíte a chytnete v místech kde nasedá ocas, tak asi prsty proti sobě nespojíte. Pokud už má být porod +- pár dní, tak když chytnete ocas, tak už tam je mezera a nomálně spojíte palec s ukazováčkem. Další ukazatel je přítomnost mleziva ve vemenu. Pokud chytíte ovci za struk a lehce zmáčknete - neždímat- objeví se na špičce kapka mleziva. Jsou to jen orientační ukazatele. Každý kus originál. Po tomto posouzení, které jsem popsala rodí tak do dvou dnů. Ať se daří a hlavně moc nezmatkujte, ovce to vycítí, že se plašíte a počká si, až tam nebudete.

29.1.2016 18:17
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Já jsem nervozní za ní aby vše dobře dopadlo smajlík vemínko má veliké a hodně tvrdé, nedá si na něj moc sahat asi ji bolí.takže zdali něco teče či nevím :-/ ona celkově je na ten zadek ted citlivka nedá si tam sahat bojí se a je vyloženě nedůvěřivá.Ale třeba dnes jsem sledovala jak je protivná i na jiné ovce a to jindy nedělá..

29.1.2016 18:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dejdy napsal(a):
Já jsem nervozní za ní aby vše dobře dopadlo smajlík vemínko má veliké a hodně tvrdé, nedá si na něj moc sahat asi ji bolí.takže zdali něco teče či nevím :-/ ona celkově je na ten zadek ted citlivka nedá si tam sahat bojí se a je vyloženě nedůvěřivá.Ale třeba dnes jsem sledovala jak je protivná i na jiné ovce a to jindy nedělá..

Tak si musíte pozvat pomocníka, aby vám ji trochu přidržel. Když tohle zkoumám, tak na jdem ve dvou. I když nejsem žádný drobeček, tak by mě asi ovce převálcovala. Mám ve stádě jednu, která je mazlivá a nic s ní nehne. Na louce si ke mě příjde pro podrbání ostatní se držží tak na metr. Jo, když jim nesu oves. tak to zase musím být ve střehu já.

29.1.2016 19:47
profesor1

XXX.XXX.199.253

Cecíky - struky ještě vypadají prázdné, tak že do hodiny to asi nebude, ale u některé se naplní třeba za tu hodinu, u jiné až chvíli po porodu a některé je mají nadité třeba i dva dny před porodem. Některým mlezivo přímo teče samo už těsně před porodem a některým musím po porodu celkem hodně přitlačit, abych vytlačil takový jako tuhý špuntík ze struku a tím ulehčil narozenému jehněti se napít. Je to opravdu těžké to odhadnout na živo a ne tak z fotky. Kdybych si měl ale opravdu typnout, tak bych řekl že do týdne to nebude.

29.1.2016 20:01
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Máme tři těhotné ovce, zítra vám je vyfotím, vím nabeton, že dříve než 20.2. rodit nemohou. Jedna rodí potřetí, jedna podruhé, jedna poprvé. Vemínka mají o něco menší, ale vypadá to podobně. I vaše ovce může klidně rodit za tři týdny .

30.1.2016 09:57
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Dnes je to 153 dní, co jsem k nim berana pustila, ale bohužel nevím kdy skákal.Jsou dvě a druhá ovce k tomu zatím oproti této právě nevypadá, nemá tak spadlé břicho ani tak velké a tvrdé vemeno jako tahle co jsem fotila..Na letošní připouštění pořídím ten postroj s tou křídou, tohle jsou hrozné nervy co kdy aby jsme to náhodou neprošvihli a něco se nestalo když by byla bez pomoci :-/.

30.1.2016 10:07
kosta

XXX.XXX.114.1

Ovce a kozy rodí za 150 až 155 dní.Někdy dříve někdy o den dva později.Měli jsme kozu
ta rodila za 149 dní.Také jsme byli překvapeni.Také rodila za 156dní.Bude to u vás každou
chvíli.Hlídejte a uvidíte.Některé nejraději rodí v noci nebo k ránu. U nás to bude za 14dní.
Máme 3 čekatelky to vůbec nespím jsem víc ve chlívku než doma.

30.1.2016 10:16
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dejdy napsal(a):
Dnes je to 153 dní, co jsem k nim berana pustila, ale bohužel nevím kdy skákal.Jsou dvě a druhá ovce k tomu zatím oproti této právě nevypadá, nemá tak spadlé břicho ani tak velké a tvrdé vemeno jako tahle co jsem fotila..Na letošní připouštění pořídím ten postroj s tou křídou, tohle jsou hrozné nervy co kdy aby jsme to náhodou neprošvihli a něco se nestalo když by byla bez pomoci :-/.

To, že to je 153 dní neznamená, že je 153 dní březí. Někdy to trvá i 14 dní než se ovce poté, kdy je k nim puštěný beran začne říjet. Tak v 99% ovce porodí v pohodě bez pomoci. Je blbé, když je to v tom 1% komplikací.

30.1.2016 10:32
Dejdy

XXX.XXX.53.1

U nás rodily loni poprvé a jako prvničky oba porody katastrofa :-/ velkou náhodou to bylo u obou přes den a každá jedno jehně a vždy zašprajcované..porod jsme u první nevypozorovali a najednou zjistili že kouká jehněti hlavička, oba veterináři nemohli neb byli někdy pryč tak jsme s jen po koltutaci po tel v ovci odchytávali v ohradě, lítala nechtěla se nechat chytit a lítala s plandající hlavičkou venku.V život jehněte už jsme ani nedoufali a bojovali o záchranu ovce.byla jak zblázněná chudák a chytali jsme ji asi půl hodiny jak jsme se přiblížili zdrhala :-/ násilím jsme ji odchytli a jehně doslova z ní vymotávali-obě kopítka v ní každé jinam šprajclé..HROZNÉ TO BYLO smajlík při tom lovení v ovci jsme si byli jisti že jehně nežije že mu netluče srdíčko, tak jsme se zaměřili hlavně na ovci, jehně vytáhli a nechali ležet a ono se po chvíli probralo ASI ZÁZRAK smajlík TAKŽE VŠE DOBŘE DOPADLO A ZVLÁDLI JSME I BEZ VETA, ALE ZÁŽITEK HROZNEJ. A týden na to druhá ovce tu jsem fotila, U té jsme jsme porod vypozorovali dopoledne, byla ve chlévě, hlídali jsme průběh a zase problém, vylezlo jen jedno kopýtko a hlavička, hned jsem se snažila zasáhnout ale nešlo nic :-/ ani dovnitř ani ven nikam...byl to macek skoro 4,80kg takže honem vet, ten přijel a měl teda taky co dělat, bojoval jak lev, taktéž stim že jehně se nezachrání už asi, vytáhl ho po jaké době boje hadrové tělíčko, ale zase při nás stál anděl strážný a vet nám jehně oživil.Takže oba porody prvniček katastrova, nebýt u toho nepřežila by nejspíš ani ovce smajlík smajlík a jehnátka obě holčičky nám zachránil anděl strážný smajlík Letos jsou to druhorodičky tak moc doufám že to nebude takhle hrozné jako loni, ale asi chápete že po první zkušenosti s takovýma porodama trnu hrůzou a mám strach.Máme 4 ověčky a jsou jak členové rodiny.

30.1.2016 10:42
Dejdy

XXX.XXX.53.1

To já samozdřejmě vím že neznamená že je 153 dní březí...mohl na ní skočit i třeba až po 20 dnech, já právě nemám tušení kdy na ní skočil, proto se ptám zkušenějších na názor.neb celý měsíc v kuse skoro nespat a chodit kontrolovat je neúnosné a já ty příznaky o kterých jiní zkušení mluví jakože "PROSIM TĚ TO DOBŘE POZNÁŠ PODLE VEMÍNKA" já až s takovou jistotou nepoznám :-D.

30.1.2016 13:39
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Přikládám vemínko dvě hodiny před porodem - nic moc, jen růžové a vulva žádná.
Na druhé fotce za dvě hodiny véélké a mimino na světě. Rodily čtyři romanovky během čtvrt hodiny. Ta vaše ovečka může klidně ještě pár týdnů počkat

30.1.2016 19:59
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Naše tři čekatelky, nejdříve mohou rodit 20.2. Jinak by do nich musel vstoupit duch svatý.

31.1.2016 10:03
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Tak to v těch vašich a naší ovci rozdíl moc nevidim teda :-D Kor na té vaší poslední fotce mi připadá skoro stejná jako ta naše..Je to na pytel když nevíme datum skoku, tohle už nikdy víc, kupuju křídový postroj.Já jsem už ted pár dní jako na trní, stále ji kontroluju a ono to klidně může trvat ještě 2-3 týdny, no tak to mi jebne celou dobu takhle hlídat a sledovat jestli to bude ještě kdo ví jak dlouho :-D Přijde mi každý den že už to musí být, stále na ní vidím nějaké příznaky..:-D :-D je prostě jiná, nenechá na sebe oproti normálu moc sahat, je nedůvěřivá až plachá což nebejvá, polehává, každou chvíli je od stáda a já už v tom vidím že bude rodit, ale tohle se jeví už pár dní tyhle obecné příznaky ale nic víc.Nejspíš už trpín stihomamem jak ji moc pozoruju a hledám příznaky které nejsou :-D Jsem zvědavá kdy to nakonec bude...a pokusím se během toho čekání nezbláznit :-D :-D.

31.1.2016 10:24
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Tak jako vy jsem to měla vloni. Letos se neplaším, chouly máme připravené, lamb aid a selen taky, vet zná přibližné datum porodu, ovce kontrolujeme několikrát denně, po datu je budeme kontrolovat kolem půlnoci ještě a brzy ráno. Myslím, že se pokud ovce rodí několik hodin nic se hned nemůže stát, vždyť i ženy rodí hodiny i dny. Moc bych vemínko neosahávala a nechala to částečně na přírodě a už vůbec bych do ovce nesahala, pokud to není už nutné při porodu. Klid a pohoda, to svědčí lidem i zvířatům. Přeji klidné, štastné a veselé porody a dejte vědět.

31.1.2016 12:28
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Mě nezbývá než doufat že všechno to zlé už máme z lonska vybrané a letos budou porody v pořádku.Uplně ideálně kdybych přišla stáje a narozená jehnátka tam na mě v plné síle koukala smajlík To by byl sen smajlík Fakt si oddychnu až budeme mít odrozíno, to tu ale asi nikomu nemusím vyprávět co :-D Holt musím vydržet a hlídat celou dobu až do porodu at už to bude trvat jakkoli dlouho, protože mám fakt strach kdyby to bylo jako loni abychom nepřišli pozdě :-/ Může se ještě zeptat na ten lamb aid a selen?mate stím dobré zkušenosti a dáváte hned po narození? My totiž dle veta loni nedávali nic, ani ten pupečník nečistím-prý nezasahovat, nechat přírodě.Takže jsme dávali jen selen ale asi až ve třech týdnech, jinak nic.Mám připravený jen kubilam kdyby náhodou..

31.1.2016 13:00
JanaKostelec

XXX.XXX.116.20

Pomocí lamb aidu a prikladani k veminku jsme vloni zachránili ovenu 1,8 kg, která pěkně dorostla na porazkovou váhu 45 kg, podáváme i hydrovit se i lamb aid. Vyplatilo se.

31.1.2016 13:34
Dejdy

XXX.XXX.53.1

A máte prosím odkaz nebo tip kde koupit?vůbec o tom nemám představu jak vypadá, kde koupit, jak se podává tak kam bych se měla obrátit..a samozdřejmě cena..zase píše se toho spousta co dělat před porodem s ovcí co po porodu s ovcí a co s jehnaty ale je toho tolik jedno přes druhé že by se z toho člověk musel zbláznit.My fakt loni nedávali nic, neřešili krom blbého porodu nic a jehnata nám prospívala krásně, ale je fakt že bylo vždy jedno a velké.s ovcí jsme před porodem nic extra nedělali, měla jen seno, nedávali jsme těsně před porodem ani selen ani odčervení, ani hned po porodu nic a ovce obě i po tak drsných porodech kdy jsme to znich fakt páčili za dvě hodky už běhali kolem jehnátek.Na to že by mohla být jehnátka malá a potřebovali po porodu pomoct nějakými preparáty nastartovat jsem vůbec nepomyslela, ale je fakt že když nebude jen jedno ale víc že ta pravděpodobnost je asi dost velká že.určitě se podáním něčeho podpůrného nic nezkazí.

31.1.2016 18:02
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Prodává se Hydrovit SE nebo Selevit, lékárna či vet vám prodá. Kolem stovky. Je to levné, dává se 1ml hned první den jehnátku a po sedmi dnech se opakuje. Lamb Aid je dražší, kolem osmi set, ale je to 40 dávek, takže dvacka jedna dávka. Napsala jsem si vloni přímo email do Biofermu, poslali mi na dobírku. Stojí nám to za to, máme pět oven, jehňátka mají jednou za rok, jsou březí pět mesíců, je škoda o malé přijít. Svalová dystrofie se podáním selenu zázračně okamžitě odstraní, vlastně k ní ani nedojde, když podáte první den. Pohledejte tady v diskusi, je toho tu moře o tom. Jinak nic zvláštního neděláme, seno, ručně sušené, voda, liz, pár jablek, trocha ječného šrotu, ale jen pro chuť, nebo trošku tvrdého chleba. Oveny mají salaš z které mohou kdykoliv ven. Chouly máme připravené v dřevníku, pro každou jeden, jen co porodí, přestěhujeme je tam. Osvědčilo se nám, když jsou po porodu ve stání a nemohou behat po pastvině, jehnátka za nimi nemusí lítat.

31.1.2016 22:29
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Je zvláštní, že nám vet tohle k jehnatům neřekl a nedoporučil..se ho zeptám a hned koupím, DĚKUJU MOC ZA RADU také ovečky zavírám s jehnátky, nebo když stihnu tak už na porod, jsou na pastvině společně s koněm, mají tam větší přístřešek a kůn cenkovní celoročně otevřený box, ale v době jehnátek maminky do boxu zavřu a přehradím aby na sebe viděli ale byly odděleně.Už jsem se také ale setkala s názory že nemám box přehrazovat a klidně tam ty dvě mamky s jehnátky nechat v jednom prostoru..ale váhám tak mi to nedá a stejně asi přehradím :-D A ovečkám před porodem nedáváte třeba ten selen?taktéž jsem zde na diskuzi vyčetla že by se mělo ovci před porodem a po porodu selen dát..

31.1.2016 22:53
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Tak placenta je pro selen prostupná, takže uvažuji o tom, jim ho dát. Je to dobré pro bahnice i jehňata. Zítra vám vyfotím chouly. Ale manžel také letos zvažoval nepřehrazovat, nakonec přehradil. Vaše ovečky se určitě mají moc dobře, tak porody zvládnou skvěle.

1.2.2016 00:11
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Loni jsme měli box přepažený na půl ale měla každá jen jedno mimino tak je fakt že to i bylo docela zbytečné když si to vybavím..je fakt že mi pár známých co také chovají říkalo nedělej to nech je společně, venku také budou společně že oni také nedělají každé choul zvlášt, ale nevím no, váhám..kdyby měla zase každá jedno tak by to asi nebylo nutné, ale vzhledem k tomu že jako druhorodičky budou mít pravděpodobně po dvou neli po třech myslim že by to byl asi docela chaoz :-D takže asi přehradím na první den dva a pak se uvidí, sundat přepažení můžeme vždycky smajlík Jinak já mám zatím takhle připtavenou porodnici aby si měla kam rodička zalézt do pohodlí i když si stejně myslím že si to frkne někde venku :-D ale pak zavřu sem a pro druhou mamku přehradím až bude nutné.loni rodily 8 dní po sobě.

1.2.2016 10:42
mexin

XXX.XXX.11.172

Trochu se vetřu do diskuze Loňský porody jsem prošvihla, kozy si poradily sami.Letos jsem doma na mateřské, tak mám větší přehled...No jde mi o to, že u dvou koziček jsem si v pátek večer všimla táhnoucího hlenu, obě víc odpočívají, častěji leží a když už se někam přemišťují, chodí opatrně a pomalu.To jindy by mě převálcovali..Tak počítám, že se porod blíží, jsou jak kuličky, kůzlata na pohmat cítím, ale ani jedna koza nemá nalité vemínko, není ani náznak že by se "napouštělo"..prostě pořád jako hadr.Zasušili jsme někdy v říjnu.Jinak třetí koza která je nejvíc "kulatá", u té jsem hlen neviděla, tak ta má snad ještě čas.Též nemá ve vemeni ani kapku.Tak nevím zda se mám začít obávat..Když už tedy hl.zátky odešly, stihnou si kozy připravit mléko, mlezivo..?Termín neznám (kozel ve stádě), ale únor to bude určitě, protože kozel pronásledoval kozy v říjnu a nedal jim pokoj a pak byl klid.Kozy jsou krmeny :seno, voda, liz, venku ždibají starou trávu, větvičky a přikrmuju ječným šrotem.(oves došel a momentálně není k sehnání).Jinak občas chleby, mrkve, jablka..Odčervovali jsme na podzim.Není tedy možné aby neměli z čeho mléko tvořit..

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2016 11:00

Dejdy napsal(a):
Loni jsme měli box přepažený na půl ale měla každá jen jedno mimino tak je fakt že to i bylo docela zbytečné když si to vybavím..je fakt že mi pár známých co také chovají říkalo nedělej to nech je společně, venku také budou společně že oni také nedělají každé choul zvlášt, ale nevím no, váhám..kdyby měla zase každá jedno tak by to asi nebylo nutné, ale vzhledem k tomu že jako druhorodičky budou mít pravděpodobně po dvou neli po třech myslim že by to byl asi docela chaoz :-D takže asi přehradím na první den dva a pak se uvidí, sundat přepažení můžeme vždycky smajlík Jinak já mám zatím takhle připtavenou porodnici aby si měla kam rodička zalézt do pohodlí i když si stejně myslím že si to frkne někde venku :-D ale pak zavřu sem a pro druhou mamku přehradím až bude nutné.loni rodily 8 dní po sobě.

Jak byly ty ovce stare kdyz jste je poprve pripousteli? Uz nevim ktery velkochovatel nechava 7 bahnic v jednom choulu. Mam pocit ze psal o "protelkach" aby si je ohlidal. Me letos ceka 6 prvotelek a jsem na 98% rozhodnuty nechat je opet venku a jen v pripade nouze kdyz budu zrovna pobliz nebo nekdo z rodiny me zavola tak zasahnout. Ovce je stadove zvire. Zije si cely rok s ostatnima a pak se najednou zavre bokem? Neprijde me to spravny a myslim ze i to je pricinou nepovedenych porodu.

1.2.2016 12:01
profesor1

XXX.XXX.199.253

Ovce když už začíná rodit tak má jiné starosti než přemýšlet že ji od stáda odděluje nějaká šprušle. Pokud kamarádky vidí nebo jen slyší tak je v pohodě, protože po porodu už se stará o mimino, tak že už není sama. Na porody to podle mne vliv nemá.

1.2.2016 12:05

To jste me nepochopil. Ovce hlavne moc nepremejsli, nebylo ji toho moc dano a nedela rozdil mezi spruslej, ohradnikem nebo zdi. Ovce ma instinkty a instinktivne je to stadovej tvor. I kdyz si pak najde klidny misto tak porad vi ze stado je nekde okolo a hlavne ji zadnej vyssi tvor nenahnal do choulu jakmile zbystril blizici se porod. Jinyho by asi bylo, kdyby byla mimo par dni tak si na to zvykne. Skoda ze nam to sem neprijde rozseknou nejaka opravdova kapacita. Ale vovce je takovej "podradnej" tvor, ze to asi nikdo moc nestudoval.

1.2.2016 12:05
profesor1

XXX.XXX.199.253

mexin napsal(a):
Trochu se vetřu do diskuze Loňský porody jsem prošvihla, kozy si poradily sami.Letos jsem doma na mateřské, tak mám větší přehled...No jde mi o to, že u dvou koziček jsem si v pátek večer všimla táhnoucího hlenu, obě víc odpočívají, častěji leží a když už se někam přemišťují, chodí opatrně a pomalu.To jindy by mě převálcovali..Tak počítám, že se porod blíží, jsou jak kuličky, kůzlata na pohmat cítím, ale ani jedna koza nemá nalité vemínko, není ani náznak že by se "napouštělo"..prostě pořád jako hadr.Zasušili jsme někdy v říjnu.Jinak třetí koza která je nejvíc "kulatá", u té jsem hlen neviděla, tak ta má snad ještě čas.Též nemá ve vemeni ani kapku.Tak nevím zda se mám začít obávat..Když už tedy hl.zátky odešly, stihnou si kozy připravit mléko, mlezivo..?Termín neznám (kozel ve stádě), ale únor to bude určitě, protože kozel pronásledoval kozy v říjnu a nedal jim pokoj a pak byl klid.Kozy jsou krmeny :seno, voda, liz, venku ždibají starou trávu, větvičky a přikrmuju ječným šrotem.(oves došel a momentálně není k sehnání).Jinak občas chleby, mrkve, jablka..Odčervovali jsme na podzim.Není tedy možné aby neměli z čeho mléko tvořit..

To vůbec nemusí být hlenové zátky! Hlavně u starších zvířat se vemímko častěji vizuálně plní až těsně před porodem.
Nemalujte pekelníka na zeď a těšte se že to dobře dopadne!

1.2.2016 12:33
mexin

XXX.XXX.11.172

profesor1 napsal(a):
To vůbec nemusí být hlenové zátky! Hlavně u starších zvířat se vemímko častěji vizuálně plní až těsně před porodem.
Nemalujte pekelníka na zeď a těšte se že to dobře dopadne!

No z obou visel takový bíložlutý hlen..takový tuhý, táhnoucí..Ta třetí koza nic, ale taky se to v ní mele..Dříve měli vemena plná i měsíc předem a posledních 14dní uplně narvaný k prasknutí.Ted však vemena stále plandající a porody by měli proběhnout ted v únoru..Proto mě to trochu vyděsilo.Jinak kozy starší jsou a každá u nás už rodila jenomže to jsme byly vždy v práci..3 roky,5let a asi 7let (možná starší).u té nejstarší loni jedno z dvojčat mrtvé a nevím jestli ji nemám letos pohlídat, když můžu..No to jsou nervy..čekání, co bude, nebude..

1.2.2016 12:48
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Naše zkušenost je takováto: ovce spokojeně porodí spolu s ostatními, pak je přendáme do choulu, kde je sama s jehnňaty, oddělena od ostatních matek(rodí ve stejný čas, beran přijde z výpůjčky a oveny jsou obskočeny stejný den, většinou) jen paletami, vidí tedy na sebe, jsou vedle sebe. Matky jsou spokojené a jehnata též. Mají klid, beran je venku, bahnice nechodí po sadu a jehnata nemusí hned od narození za ní. Pozorujeme oveny bedlivě a opravdu jim to takto vyhovuje. Po týdnu až dvou je vracíme ven. První den podáme selen a lamb aid. Pak sedmý den. Všichni jsme spokojení.

1.2.2016 13:24
profesor1

XXX.XXX.199.253

Na co půjčujete berana, když píšete, že ovce jsou obskočeny většinou jen paletami? aha, závorka, tak nic.

1.2.2016 14:15
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

My si berana nepůjčujeme, naopak, my půjčujeme berana koncem července, do 20. září, pak se nám, chlapec, vrátí a obskočí naše oveny. Pěkně najednou. Proto vím, že nemohou rodit dříve než 20.2. Momentálně beran ve stádečku není, nechali jsme si jeho dvě dcery, tak letos bude beran nový. Takže máme tři bahnice a dvě jehnice. Bahnice budou v choulech a jehnice spolu v sadě a salaši. Ovena pro nás není podřadnej tvor, a, kupodivu, si ani nemyslím, že jsou hloupé. Mám je moc ráda.

1.2.2016 14:18
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak byly ty ovce stare kdyz jste je poprve pripousteli? Uz nevim ktery velkochovatel nechava 7 bahnic v jednom choulu. Mam pocit ze psal o "protelkach" aby si je ohlidal. Me letos ceka 6 prvotelek a jsem na 98% rozhodnuty nechat je opet venku a jen v pripade nouze kdyz budu zrovna pobliz nebo nekdo z rodiny me zavola tak zasahnout. Ovce je stadove zvire. Zije si cely rok s ostatnima a pak se najednou zavre bokem? Neprijde me to spravny a myslim ze i to je pricinou nepovedenych porodu.

Suffolky byli připouštění na přelomu listopadu prosince a bylo jim 9 měsíců čili rodili když jim byl rok a dva měsíce.A byla to CHYBA! bylo to brzy.nikdy už bych první rok nepřipouštěla, protože ty porody vzhledem ke kombinaci mladá ( dostatečně nenarostlá)ovce čekající JEDNO jehně čili velké byl fakt průser.Žádnou jsme nezavírali předem, jednu ovci jsem vypozorovala osamocenou na konci ohrady a na základě toho ji šla zkontrolovat a měla bezvládně visící hlavičku jehněte venku, takže jsme ji odchytávali a na nic nečekali rovnou na místě venku ji s porodem pomohli(přesněji řečeno z ní jehně doslova vymotali vypáčili) a pak je společně dali do stáje.Druhá ovce si za to první co tam s jehnětem byla vlezla když začla rodit sama..našli jsme ji ve stáji a tekl z ní hlen takže si místo klidu sama vybrala, zavřela jsem ji a hlídala průběh porodu, ovšem zase jen chvíli protože vylezlo jen jedno kopýtko a hlava takže jsme v podstatě do porodu zase hned zasahovali.Obě ovce maminky spolu zůstali s miminy ve stáji jen odedělené tak aby na sebe viděli a viděli i na ostatní ovce na pastvě.nechala jsem je takto asi 3 dny a pak už pouštěla přes den normálně do stáda ven ale na noc obě matky s jehnaty asi tak 14dní zavírala neb jsem se bála o jehnata aby se v noci něco nepřihodilo smajlík Ted čekám porody každým dnem a taktéž ovečky nezavírám jen hlídám a pozoruji a zavírat při projevu porodu budu nebo nebudu až dle aktuální situace smajlík

1.2.2016 14:23
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Dejdy napsal(a):
Suffolky byli připouštění na přelomu listopadu prosince a bylo jim 9 měsíců čili rodili když jim byl rok a dva měsíce.A byla to CHYBA! bylo to brzy.nikdy už bych první rok nepřipouštěla, protože ty porody vzhledem ke kombinaci mladá ( dostatečně nenarostlá)ovce čekající JEDNO jehně čili velké byl fakt průser.Žádnou jsme nezavírali předem, jednu ovci jsem vypozorovala osamocenou na konci ohrady a na základě toho ji šla zkontrolovat a měla bezvládně visící hlavičku jehněte venku, takže jsme ji odchytávali a na nic nečekali rovnou na místě venku ji s porodem pomohli(přesněji řečeno z ní jehně doslova vymotali vypáčili) a pak je společně dali do stáje.Druhá ovce si za to první co tam s jehnětem byla vlezla když začla rodit sama..našli jsme ji ve stáji a tekl z ní hlen takže si místo klidu sama vybrala, zavřela jsem ji a hlídala průběh porodu, ovšem zase jen chvíli protože vylezlo jen jedno kopýtko a hlava takže jsme v podstatě do porodu zase hned zasahovali.Obě ovce maminky spolu zůstali s miminy ve stáji jen odedělené tak aby na sebe viděli a viděli i na ostatní ovce na pastvě.nechala jsem je takto asi 3 dny a pak už pouštěla přes den normálně do stáda ven ale na noc obě matky s jehnaty asi tak 14dní zavírala neb jsem se bála o jehnata aby se v noci něco nepřihodilo smajlík Ted čekám porody každým dnem a taktéž ovečky nezavírám jen hlídám a pozoruji a zavírat při projevu porodu budu nebo nebudu až dle aktuální situace smajlík

Máme naprosto stejnou zkušenost, proto jsme jehnice narozené 5.3.2015 nepřipouštěli. Připouštět budeme až letos :).

1.2.2016 14:33
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Ale prvorodičky, obzvláště kdybych měla prvoletky tak bych asi zavírala kvůli pravděpodobným komplikacím a nutnosti hlídání a zásahu..přeci jen v noci se vám budou ve chlévě dobře kontrolovat než když budete hledat jednotlivě kusy po tmě na pastvině zda li někde neleží s průserovým porodem.záleží jak máte přehlednou pastvinu já si nedovedu představit na naší že bych v noci obcházela s baterkou a pátrala.Nedej bože když by fakt byl průser a někde s baterkou něco vymýšlet, volat veta někam k lesu(tak by to bylo u nás) ve chlévě mám světlo, čistou vodu..Ale já jsem zjančená od lonska, spousta chovatelů to neřeší ovce jim rodí venku, nezavírají ani potom a taky to jde.Ovšem jak pak řeší problém netuším :-/ Já se to snažím mít vše fakt pod kontrolou a předejít všemu a stejně jsem jak na trní a bojím se aby bylo vše v pořádku smajlík

1.2.2016 14:36
Dejdy

XXX.XXX.53.1

JanaKostelec napsal(a):
Máme naprosto stejnou zkušenost, proto jsme jehnice narozené 5.3.2015 nepřipouštěli. Připouštět budeme až letos :).

A dopadlo to dobře?Myslím špatný porod jednoletek-přežili jehnátka?

1.2.2016 14:53

Ono u tech prvnicek taky zalezi na krmeni. Kdyz se to pak futruje a prilepsuje... Vloni jsem mel 4 prvotelky. Byly rozene taky po breznu. Presneji bych se musel podivat. Prikrmoval jsem nepatrnym mnozstvim ovsa. Jehne u suffolky prvnicky bylo pomerne male na suffolka. Porodila krasne. Stejne tak krizenky romanovske se suffolkem pripustene suffolkem, jedna i trojcata a jehnata pomerne velka. Porody vez komplikaci vse venku bez asistenci. Takze letos budu doufat ze to probehne podobne. Ovsa trosku a snad nebude ceho se bat. A s tim zaviranim kdyz vidite blizici se porod. Je tady hodne zenskych na foru. Jak vam by se libilo, kdybyste byly prvotelky :) pripravovali se na pohodovej porod doma nebo do vody nebo nejakou dalsi alternatiiivu a pak prileti manzel z prace vyjkukanej, jemne vas nalozi do auta a sup s vama na kozu. A maminko pokracuj hezky v zapocatym porodu...

1.2.2016 15:05
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Ono u tech prvnicek taky zalezi na krmeni. Kdyz se to pak futruje a prilepsuje... Vloni jsem mel 4 prvotelky. Byly rozene taky po breznu. Presneji bych se musel podivat. Prikrmoval jsem nepatrnym mnozstvim ovsa. Jehne u suffolky prvnicky bylo pomerne male na suffolka. Porodila krasne. Stejne tak krizenky romanovske se suffolkem pripustene suffolkem, jedna i trojcata a jehnata pomerne velka. Porody vez komplikaci vse venku bez asistenci. Takze letos budu doufat ze to probehne podobne. Ovsa trosku a snad nebude ceho se bat. A s tim zaviranim kdyz vidite blizici se porod. Je tady hodne zenskych na foru. Jak vam by se libilo, kdybyste byly prvotelky :) pripravovali se na pohodovej porod doma nebo do vody nebo nejakou dalsi alternatiiivu a pak prileti manzel z prace vyjkukanej, jemne vas nalozi do auta a sup s vama na kozu. A maminko pokracuj hezky v zapocatym porodu...

Pokud jste četl můj příspěvek, psala jsem, že oveny porodí tam, kde si vyberou. Do choulu je dáváme až po porodu. Velmi se nám to osvědčilo. My, oveny i jehňata jsme spokojení.

1.2.2016 15:06

Ale vsak to neni na vas, ale obecne.

1.2.2016 15:20
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Dejdy napsal(a):
A dopadlo to dobře?Myslím špatný porod jednoletek-přežili jehnátka?

Vloni nám rodila suffolk stará rok, manžel ji kontroloval ráno. Po příjezdu z práce, kolem čtvrté, ovena pobíhala po sadu, hlavička visela z ochodu, bylo vidět, že porod probíhá již několik hodin a nepokračuje, manžel zavolal veta. Než přijel, museli se sousedkou ovenu chytit, na zavolání opravdu nepřiběhnou, samozřejmě se nadala nalákat ani na mlsky. Dále ji násilím musel držet, uvázat, pak pracně vyprostit již mrtvé jehně. Vet dorazil brzy, vyndal další, malé, jehně 1,8 kg. Bylo kolem nuly. Přendali jsme ovenu do choulu, jehnátko ani nedosáhlo na vemínko, ovena nechtěla vůbec držet. Vet podal antibiotika, oxitocin, vitamíny. Jehněti selen, lamb aid. První dva dny jsme museli ovenu povalit, jehnátko přiložit. Další den ovenu přitisknout ke stěně, jehnátko přiložit. Protože byli v choulu, vše bylo poměrně snadné, pokud by ovena lítala po výběhu, jehně by zaručeně umřelo. Nemohlo by za ní chodit a my bychom ji nemohli vícekrát denně honit po výběhu. Jehnička dorostla porážkové hmotnosti 45 kg. Nejsem příznivcem odchovu na flašce. Takže bilance, jehno jehně mrtvé, jedno zachráněno. Bez choulu a lamb aidu, selenu, by zaručeně nebylo nic. Jsem přesvědčena o prospěšnosti choulení, i když jinak chováme oveny z celoročním přístupem ven. Ke krmení- ručně sušené seno, voda, liz. Tvrdý chleba jako pamlsek, jablka tak 4 na kus. Od jara do podzimu samozřejmě pastva.

1.2.2016 15:29
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Dejdy napsal(a):
Ale prvorodičky, obzvláště kdybych měla prvoletky tak bych asi zavírala kvůli pravděpodobným komplikacím a nutnosti hlídání a zásahu..přeci jen v noci se vám budou ve chlévě dobře kontrolovat než když budete hledat jednotlivě kusy po tmě na pastvině zda li někde neleží s průserovým porodem.záleží jak máte přehlednou pastvinu já si nedovedu představit na naší že bych v noci obcházela s baterkou a pátrala.Nedej bože když by fakt byl průser a někde s baterkou něco vymýšlet, volat veta někam k lesu(tak by to bylo u nás) ve chlévě mám světlo, čistou vodu..Ale já jsem zjančená od lonska, spousta chovatelů to neřeší ovce jim rodí venku, nezavírají ani potom a taky to jde.Ovšem jak pak řeší problém netuším :-/ Já se to snažím mít vše fakt pod kontrolou a předejít všemu a stejně jsem jak na trní a bojím se aby bylo vše v pořádku smajlík

Přesně! Ono je asi jiné, když máte padesáti či stohlavé stádo, které žije venku. Tam se se ztrátami počítá. Choulit se moc nedá. I když u nás je chovatelka ovcí Charollais, má kolem 80 mamin, ty musí rodit v teplotě kolem deseti stupnů, má velikánskou stodolu plnou stání, a tam jsou. My máme tři těhule a dvě jehnice, pro nás je ztráta byť i jednoho jehněte bolestná. Také s tím více můžeme dělat, že. Pět oven a berana máme i pojmenované :) to jde.

1.2.2016 15:35
Dejdy

XXX.XXX.53.1

JanaKostelec napsal(a):
Vloni nám rodila suffolk stará rok, manžel ji kontroloval ráno. Po příjezdu z práce, kolem čtvrté, ovena pobíhala po sadu, hlavička visela z ochodu, bylo vidět, že porod probíhá již několik hodin a nepokračuje, manžel zavolal veta. Než přijel, museli se sousedkou ovenu chytit, na zavolání opravdu nepřiběhnou, samozřejmě se nadala nalákat ani na mlsky. Dále ji násilím musel držet, uvázat, pak pracně vyprostit již mrtvé jehně. Vet dorazil brzy, vyndal další, malé, jehně 1,8 kg. Bylo kolem nuly. Přendali jsme ovenu do choulu, jehnátko ani nedosáhlo na vemínko, ovena nechtěla vůbec držet. Vet podal antibiotika, oxitocin, vitamíny. Jehněti selen, lamb aid. První dva dny jsme museli ovenu povalit, jehnátko přiložit. Další den ovenu přitisknout ke stěně, jehnátko přiložit. Protože byli v choulu, vše bylo poměrně snadné, pokud by ovena lítala po výběhu, jehně by zaručeně umřelo. Nemohlo by za ní chodit a my bychom ji nemohli vícekrát denně honit po výběhu. Jehnička dorostla porážkové hmotnosti 45 kg. Nejsem příznivcem odchovu na flašce. Takže bilance, jehno jehně mrtvé, jedno zachráněno. Bez choulu a lamb aidu, selenu, by zaručeně nebylo nic. Jsem přesvědčena o prospěšnosti choulení, i když jinak chováme oveny z celoročním přístupem ven. Ke krmení- ručně sušené seno, voda, liz. Tvrdý chleba jako pamlsek, jablka tak 4 na kus. Od jara do podzimu samozřejmě pastva.

Tak to jsme měli uplně stejný scénář, my máme ověčky ochočené, chodí až k nám vezmou si z ruky ale v tu chvíli porodu jak byla vyjančená tak bohužel taktéž, nedala se chytit.Ale měli jsme asi štěstí v tom že jsme na to přišli zřejmě dříve než vy takže jsme jehně ještě zachránili...nám koukala hlavička asi cca 30min až hodinu než se nám podařilo vypozorovat jak to vypadá a odchytit ji.

1.2.2016 15:39
Dejdy

XXX.XXX.53.1

JanaKostelec napsal(a):
Přesně! Ono je asi jiné, když máte padesáti či stohlavé stádo, které žije venku. Tam se se ztrátami počítá. Choulit se moc nedá. I když u nás je chovatelka ovcí Charollais, má kolem 80 mamin, ty musí rodit v teplotě kolem deseti stupnů, má velikánskou stodolu plnou stání, a tam jsou. My máme tři těhule a dvě jehnice, pro nás je ztráta byť i jednoho jehněte bolestná. Také s tím více můžeme dělat, že. Pět oven a berana máme i pojmenované :) to jde.

Tak to naprosto přesně.. smajlík 5 oveček, všechny mají jména, žerou z ruky jsou to prostě členové rodiny smajlík dvě budou rodit takže také ztráty nepřichází v úvahu smajlík).

1.2.2016 19:05
profesor1

XXX.XXX.199.253

Asi zbytečná debata, Každý nemá u baráku výběh a každému vyhovuje něco jiného. Ovenám to myslím neublíží a pro mne je to pohodlnější, když je mám prvních cca14 dnů odděleně. Pohledem přeletím jehňata jestli jsou OK, ovenám šáhnu na vemínko, nemusím je hledat mezi ostatníma. Po 14 dnech, když jehňata zesílí, tak jdou zpátky do stáda.
A srovnávat to s člověkem... no nevííííím, asi tu není žádná prvotelka , to by mě opravdu zajímalo kolik by jich to při prvním porodu risklo doma?! Kdybych mojí řekl a nejen při prvním porodu ať rodí doma tak vím přesně kam by mě poslala

A navíc většina zvířat se při porodu stáhne někam do ústraní. Taky když mě ovce rodí ve stádu, tak vždy je kolem ní prostor, kde žádná jiná ovce není, ani se nepřibližuje.

1.2.2016 19:31
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Sleduji moderní tendence rodit doma, jsem matka dvou synů 22 a 27. Doma bych rodit nechtěla. Porod doma začal a pak mne přesunuli na kozu Svoje oveny dobře znám, choulení se jim líbí tak do čtrnácti dnů, pak už chtějí ven. Ale ty dva týdny jim to vyhovuje, mluvily jsme o tom spolu

1.2.2016 22:04
lesakm

XXX.XXX.104.26

JanaKostelec napsal(a):
Pokud jste četl můj příspěvek, psala jsem, že oveny porodí tam, kde si vyberou. Do choulu je dáváme až po porodu. Velmi se nám to osvědčilo. My, oveny i jehňata jsme spokojení.

Taky to tak dělám a už se mi u našich starších ovcí i stalo že za mnou před porodem některé přišly a nechaly se samy zavřít do ohrádky asi aby měly na porod klid, poprvé jsem na to zíral jako péro z gauče ovce sama přišla ke dvířkům a stála tam tak dlouho dokud jsem ji nepustil do ohrádky byla to hodně zvláštní chvíle protože se mi to nikdy před tím nestalo. ML.

1.2.2016 23:25

Já mít kde choulit, tak je tam taky dávám. Takhle odděluji akorát zakrslé kozy po porodech, aby se malí zvetili, než je vypustím mezi koňská kopyta - musejí být hbití, aby se někde nepřipletli :) používám k tomu přístřešek a ostatní ze stáda mezi tím musejí najít náhradní ubytování v méně komfortních podmínkách (třeba slámou nenastlaný domeček).
Co se počtu zvířat v chovech, zavíraných do choulů, týče, tak všichni větší chovatelé, které zatím znám, mají cca mezi 80 - 300 bahnicemi a všichni mají chouly a zavírají rodičky po skupinkách nebo jednotlivě (dle počtu rodiček). Věřím, že takto jsou schopni odchovat maximum. Kdyby to nechávali na přírodě v přírodě, jistě by měli daleko větší ztráty. Už jen kvůli divokým zvířatům (lišky, divočáci, v Novohradských horách prý i rysové...)...nepovedené porody a prvničky nepočítaje..
Nic proti systému, Mastňáčku, každý to děláme po svém. Já jen říkám, že kdybych měla tu možnost, tak taky zavírám a kontroluji i matku. Už jen z toho důvodu například, že jsme včera rodili první letošní jehňátka a matka se dlouho nezčišťovala, tak jsme řešili, jak jí odlapit na pastvině, když je "bezdotyková" a podat jí nějaký preparát. Do rána naštěstí vyloučila obaly, tak teď jen sledujeme, jestli se nezhorší, abychom museli stejně odchytit a podat ATB pro již rozvinutý zánět. Zatím vypadá ok, tak snad i bude.

2.2.2016 07:35

Pro profesora, to jste zase opet nepochopil. At uz by se prvotelka v lidsky podobe rozhodla pro cokoli a nekdo ji to zmenil tak to jsem myslel. Ale chapu ze pro "pobaveni" je nekdy lepsi vec nepochopit..

Tady je videt ze nikdy to nejde vsude stejne a proto se snazim to popsat obecne. Jestli nekomu nad stadem litaji supy a okolo ohrad pobihaji sakali, tak bohuzel budete muset zavirat, nejlip do obyvaku :) Soused skoro neni doma, ma ovcin se senikem a navic mu tece reka okolo baraku, zvirata zijou svym zivotem rodi sama a jeste jsem u nej nevidel nepodarenej porod ovci ma furt stejne. Asi jsme holt tady stastlivci nebo co.
Vzdycky se da vymyslet neco, proc radsi zavirat a asi by to byl nekonecnej pribeh. Vetsina lidi ma ty tendence mit vsechno absolutne ve sve moci a pak se to dohani preparatama a zakrokama.Casto se tady zminuje selekce... co kdyz tim zaviranim a pilanim vlastne vychovate "backory", kteri bez vasi ruky jehne nevytlaci? ( nadsazka pro mene chapave ).

Vloni jsem musel zavrit jednu, porodila jednu krasnou jehnici, druha zustala skripnuta. Ovce se pak skrabla do vemene bud o slamu nebo o neco jineho. Lecil jsem ji pak peknou dobu zanet nastesti nebyl vnitrni. Kdybych nebyl mekota a nechal ji venku, verim ze by byly v pohode jak jehnata tak ovce. To se zrovna vratily mrazejcky a napadly asi dva milimtery snehu. Ale uz mlcim :).

2.2.2016 08:59
profesor1

XXX.XXX.199.253

Chápu, že se vždy všechno pochopit nedá :)
A ještě k těm "prvotelkám". Ono je to dost o zodpovědnosti. Hodně lidí si myslí a usmyslí, že si porodí doma. Pak je nedejbože nějaký průser a všechno se to svádí na doktory, že nestáli přichystaní za dveřmi a přijeli o pět minut později. A odmítám to srovnávat s dobou minulou, kdy se rodilo doma. Mimo JINÉ ty "prvotelky" od mala byly denně 12 hodin na nohou a neseděli 8 hodin ve škole či v práci a pak min 8hodin u PC. Tohle je ale složité téma. Můj názor je - chceš rodit doma tak si dělej co chceš, ale podepiš papír že neseš zodpovědnost. Ono to tak myslím v podstatě funguje. Nevím. (Každé těhotné známé vždy říkám, že už jsem v životě otelil tolik krav, že kdyby se něco stalo tak klidně nech mě zavolá, že bych to zvládnul )

A za další. Píšete, že se snažíte psát všeobecně, a přitom stejně prosazujete svůj názor. A v jiném způsobu odchovu hledáte zbytečné a nepodložené chyby.
Jejda, to zas vypadá že vám nadávám, ale není to tak!

2.2.2016 09:01
profesor1

XXX.XXX.199.253

JanaKostelec napsal(a):
Sleduji moderní tendence rodit doma, jsem matka dvou synů 22 a 27. Doma bych rodit nechtěla. Porod doma začal a pak mne přesunuli na kozu Svoje oveny dobře znám, choulení se jim líbí tak do čtrnácti dnů, pak už chtějí ven. Ale ty dva týdny jim to vyhovuje, mluvily jsme o tom spolu

No joooo, to jste VY?! Už si vzpomínám. Tak pro pana LesakM - to je ta paní co chválila váš chov!
(doufám že jsem vám tu nikde nevynadal? ).

2.2.2016 09:01
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

profesor1 napsal(a):
A ještě k těm "prvotelkám". Ono je to dost o zodpovědnosti. Hodně lidí si myslí a usmyslí, že si porodí doma. Pak je nedejbože nějaký průser a všechno se to svádí na doktory, že nestáli přichystaní za dveřmi a přijeli o pět minut později. A odmítám to srovnávat s dobou minulou, kdy se rodilo doma. Mimo JINÉ ty "prvotelky" od mala byly denně 12 hodin na nohou a neseděli 8 hodin ve škole či v práci a pak min 8hodin u PC. Tohle je ale složité téma. Můj názor je - chceš rodit doma tak si dělej co chceš, ale podepiš papír že neseš zodpovědnost. Ono to tak myslím v podstatě funguje. Nevím. (Každé těhotné známé vždy říkám, že už jsem v životě otelil tolik krav, že kdyby se něco stalo tak klidně nech mě zavolá, že bych to zvládnul )

A za další. Píšete, že se snažíte psát všeobecně, a přitom stejně prosazujete svůj názor. A v jiném způsobu odchovu hledáte zbytečné a nepodložené chyby.

Mluvíte mi z duše, kompletně

2.2.2016 09:13

profesor1 napsal(a):

V pohode. Nepodlozene se vam zdaji protoze jste o tom asi nikde necetl. Ja se snazim zapojit vlastni rozum a poznatky a to holt ne vzdycky souhlasi bud s knizkama nebo s nekym jinym kdo se spolehne na uz vymyslene. O tom je ten vyvoj, ale to jsem resili uz u krmelcu nekdo tu snahu pochopi, nekdo radsi vypali sud jablek. Ale i ta jabkovice mozna byste nerek... nekoho to muselo napadnout..
Prosazovat svuj nazor a pri tom mluvit v obecne rovine se nejak vylucuje? Profesore profesore, nechte uz ty maminy na pokoji :)

A k prvotelkam nema uz smysl se vyjadrovat, cele to bylo myslene o ZMENE ne o zpusobu jak kdo chce rodit. Panenko skakava.

2.2.2016 09:25
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

V pohode. Nepodlozene se vam zdaji protoze jste o tom asi nikde necetl. Ja se snazim zapojit vlastni rozum a poznatky a to holt ne vzdycky souhlasi bud s knizkama nebo s nekym jinym kdo se spolehne na uz vymyslene. O tom je ten vyvoj, ale to jsem resili uz u krmelcu nekdo tu snahu pochopi, nekdo radsi vypali sud jablek. Ale i ta jabkovice mozna byste nerek... nekoho to muselo napadnout..
Prosazovat svuj nazor a pri tom mluvit v obecne rovine se nejak vylucuje? Profesore profesore, nechte uz ty maminy na pokoji :)

A k prvotelkam nema uz smysl se vyjadrovat, cele to bylo myslene o ZMENE ne o zpusobu jak kdo chce rodit. Panenko skakava.

Profesor tomu nerozumí, protože o tom nikde nečetl, vy tomu rozumíte protože o tom nečtete. Tomu opravdu přestávám rozumět Já to mám tak, že se snažím načerpat teorii všude, kde se dá, v knihách, na netu, hovořím s chovateli. Pak čtu i tady na ifauně o praxi. Pak přemýšlím a sleduji moje vlastní zvířata. Nasbírám mnoho vlastních zkušeností. Dle všech těchto, i se měnících, okolností se snažím zařídit. Naše výstupy se mohou různit. Respektuji své i vaše. Může fungovat i více přístupů. Proto o nich tady píšeme. Věřím, že každý dělá vše nejlépe, jak to právě teď dokáže. Zvěři zdar!

2.2.2016 09:25
profesor1

XXX.XXX.199.253

Já vám nechci brát iluze... Klině bádejte, vymýšlejte... S teoriii a knížkama se čestokrát neshoduje nikdo, ale není to tím že by tam bylo napsáno něco vyloženě špatně, ale je to tím že každý má podmínky jiné, podnebí je jiné, přístup je jiný, myšlení je jiné...
A víte kolik chyb se udělá než se něco nového vymyslí? Tak pardón že se někdo snaží aby se někdo zbytečných chyb vyvaroval. No a vypálit sud jablek, trnek... je tady na Valachoch obřad! Proto to taky chutná úplně jinak než to co se vypálí u vás! Jestli vám to připadá jako podřadná činnost, tak je to váš problém, ne-li závist

2.2.2016 09:29

Asi vam zacnu davat hlasy a necham si svoje rady a cokoli pro sebe. Tady se koukam uznava stadovost ( ze by spojitost s ovcema? ).
VIdite to, je to obrat, se kterym si klidne nekolik generaci dalo tu praci a poucili se z bych aby jste si moh naklonit. Lihoviny nejsuo moje hoby, takze klidne porovnavejte, kazdej kraj ma holt neco jinyho. Rozhodne nikomu nezavidim chlast. Snad sem casem zacne psat i nekdo jinej, nez cca 10ka lidi z kterych 9 tvori to stadecko.

2.2.2016 09:46
profesor1

XXX.XXX.199.253

Tak já vám to teda napíši otevřeně: Jestli si myslíte že vymýšlet vymyšlené je nějaká záslužná, či bohulibá činnost, tak vás lituju a klidně si ztrácejte čas. Taky vás lituju že lihoviny všeobecně považujete za chlast! Kdyby jste se snažil překročit tu svou... (nechci napsat omezenost), tak by jste určitě někde vyčetl o kladných účincích na organiznus.
Jejdá, zase vás lituji, protože vy jste tady takový nestádový chudáček.

A nezuřte! Kdo má pak po vás ty překlepy luštit!

2.2.2016 09:53

Mate tam ode me 1 hlas a vic to nebudu ani komentovat, PROFESORE :).

2.2.2016 10:18
profesor1

XXX.XXX.199.253

Já vám moc děkuji za upřimné plusko!
Člověče vy si opravdu neuvědomujete kolik lidí jste tím stádem nejen urazil? A navíc úplně neoprávněně!

2.2.2016 11:00
Dejdy

XXX.XXX.53.1

No tak lidi...tahle debata se zvrhla a to mě mrzí.Mluvím sama za sebe, ověčky chovám, teprve 2 roky, pořídila jsem si je především pro radost, mám je v ohradě s koněm, mám jich pouze 5 z toho je jedna jalová, dvě nastávající druhorodičky a jejich lonská jehnata.Mám k nim vztah, mám je ochočené.porody s nimi prožívám, mám strach aby se snimi něco nestalo při porodu a stejně tak mi záleží na jehnátkách co se narodí, proto se snažím předejít všemu co by mohlo hrozit..Ano někdo mě může odsoudit za to že se je snažím mít pod kontrolou až moc-vše ve své moci.Ale raději se nechám odsoudit jako "přehnaná histerka" než se řídit nějakou radou nic nedělat nechat přírodě a pak brečet nad strátou jehnat nedej bože ovce. Také ale znám chovatele co má ovcí spoustu a prostě neřeší a mému přístupu se až směje a říká upřímně "na to bych se ani nevysral"je to příroda at si ovce poradí ve stádě a holt to občas nevyjde.neprožívá to a asi je mu líp-rozhodně neni v nervech jako já :-D Ale především chci říct že každý má svůj přístup, svoje přesvědčení že jeho teorie je ta pravá a řídí se jí..-pro mě jsou velice přínosné všechny tyhle vaše rady a názory protože tím jak se stále učím si z každé vaší rady a zkušenosti můžu něco vzít.I když vy se tu neshodnete tak mě dá názor váš všech a můžu si z toho všecho udělat dle svých zkušeností v různých situacích tu svoji cestu...jestli mi rozumíte.I vy Mastnačku se třeba někdy dostanete do situace že si vzpomenete na názor a radu tady profesora a ještě rád to jednou uděláte tak jako on...nebo třeba taky ne.O tom diskuse přeci je...stejně si to každý pak udělá po svém.Já vás prosím zkuste se respektovat a dál piště své byt rozdílné názory, protože mě osobně a myslím že nejen mě to hodně dá...děkuji smajlík

2.2.2016 11:03
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Dejdy a co jehnata? Zatím nikde?

2.2.2016 11:07
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Jinak naše čekatelka které jsem sem dávala foto a ptala se na názor kdy byste odhadli stále nic :-D pár dní se jevila zvlášně-právě když jsem dávala to foto sem, stranila se stáda, hodně ležela, byla protivná na jiné ovce když ji oxidovali trkala do nich byla jsem si skoro jistá že z toho musí něco být..ovšem to bylo jen pár dní a už je zase v super formě mezi ovcemi na pastvině, zas tak už nelehá a běhá s nima..takže to byl jen planý poplach u mě a nic, tak stále čekám smajlík Mám ale záznam v kalendáři že 16.10.se kolem ní beran motal víc než obvykle ale skok jsem neviděla, ale pochodoval za ní pořád a všímal si ji víc než jiných tak dle mě i když nemůžu tvrdit jistě když skok nespatřen tak možná v tu dobu to nějak proběhlo čili do 9..2.-do 8 dnů by to snad mělo být nejpozději venku smajlík).

2.2.2016 11:10
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Dejdy napsal(a):
Jinak naše čekatelka které jsem sem dávala foto a ptala se na názor kdy byste odhadli stále nic :-D pár dní se jevila zvlášně-právě když jsem dávala to foto sem, stranila se stáda, hodně ležela, byla protivná na jiné ovce když ji oxidovali trkala do nich byla jsem si skoro jistá že z toho musí něco být..ovšem to bylo jen pár dní a už je zase v super formě mezi ovcemi na pastvině, zas tak už nelehá a běhá s nima..takže to byl jen planý poplach u mě a nic, tak stále čekám smajlík Mám ale záznam v kalendáři že 16.10.se kolem ní beran motal víc než obvykle ale skok jsem neviděla, ale pochodoval za ní pořád a všímal si ji víc než jiných tak dle mě i když nemůžu tvrdit jistě když skok nespatřen tak možná v tu dobu to nějak proběhlo čili do 9..2.-do 8 dnů by to snad mělo být nejpozději venku smajlík).

Tak pokud se kolem ní motal až 16.10. tak máte čas až do poloviny března. Oveny jsou těhotné 5 měsíců. Ale to ta vaše nevypadá až na březen. Uvidíme.

2.2.2016 11:15
lilo

XXX.XXX.201.210

Sic nevim o cem se bavite... a vlastne o co jde.. ale nehadejte se a navzajem se neurazejte... stejne vim ze vam kohoutum ta kooperace nejde... a... tisic hlav tisic zpusobu jak to udelat jinak a mozna lepe jak soused... preci jen ta soutezivost a ucenlivost cloveka od velkyho tresku dovedla az sem a vemte si ze vase krevni linie jsou tak stare jako lidstvo samo :)... dulezite je ze to delate ze sveho svedomi tak jak nejlepe dovedete... uzkostlivejsi povaha treba svoje ovecky bude opatrovat vice nez ten mene uzkostlivy, stejne tak chovatel 5 ovecek jinak nez 50... nekdy i pri nejvetsi snaze to stejne nedopadne... a nekdy to nejde bez kontroly...

2.2.2016 11:16
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nešlo by to nějak zařídit, že by se někteří uživatelé (mastnacek) dali zablokovat?
Stali by se pro mne neviditelnými? Dokáží zkazit každou čtivou diskusi a nemají absolutně žádnou sebekontrolu. Takovýchto ředitelů zeměkoule je tu, na naší obyčejné iFauně, děsná škoda. Bylo by skvělé, kdyby svůj megatalent rozvíjeli někde jinde.

2.2.2016 11:26
Dejdy

XXX.XXX.53.1

JanaKostelec napsal(a):
Tak pokud se kolem ní motal až 16.10. tak máte čas až do poloviny března. Oveny jsou těhotné 5 měsíců. Ale to ta vaše nevypadá až na březen. Uvidíme.

Jani kecám..né 16.10. ale 16.9. Já jsem se v tom nějak zamotala už :-DDD Berana jsem k ovcím pustila 1.9. a neviděla skok ale mám v kalendaři že 16.9.se jí podežřele všímal a pochodoval často po jejím boku na pastvině smajlík).

2.2.2016 11:33

honzapm napsal(a):
Nešlo by to nějak zařídit, že by se někteří uživatelé (mastnacek) dali zablokovat?
Stali by se pro mne neviditelnými? Dokáží zkazit každou čtivou diskusi a nemají absolutně žádnou sebekontrolu. Takovýchto ředitelů zeměkoule je tu, na naší obyčejné iFauně, děsná škoda. Bylo by skvělé, kdyby svůj megatalent rozvíjeli někde jinde.

Clovece od vas jsem toho tady zatim moc necetl a prvni prispevek hned takovy skvely zlepsovak. Hned bych se dal zablokovat abych sem nikomu nepsal svoje rady nebo navrhy. Tak specialne pro vas ztratim sebekontrolu: bezte do onech mist na kterych clovek sedava, me naopak kazi zajimave diskuze profesor bud svym fotrovskym pristupem ala ja jsem byl dvarkat v rusku a vsechno jsem videl ( ume maskovane vtipnou formou a nenucenosti ). A pak me taky hodne prekazi flirtovani s mistnima panimamama. Ale ze bych mel potrebu ho za to blokovat to ne. Jak nekdo psal, obcas se me jeho rady nebo reci rozlezi v hlave. Holt casto se sejdou lidi a padne kosa na kamen tak se s tim smirte. Jo navrhnete zmenu na foru na moderovane, sednete si na 24 hodin ke kompu a spravujte, muzete me mazat hlava nehlava ( ale rad bych vzdycky slysel objetivni duvod ). Cest praci.

2.2.2016 11:34
lilo

XXX.XXX.201.210

Vas nazor je drsny... a dost me pobavil... a neco mi pripomel tak posilam pro zasmani... https://www.facebook.com/i4smile/videos/977237399016725/?fref=nf musim ale podotknout ze pokud by nebyli lide jako mastnacek clovek by nemohl obdivovat to kouzlo argumentace...

2.2.2016 11:36
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Dejdy napsal(a):
Jani kecám..né 16.10. ale 16.9. Já jsem se v tom nějak zamotala už :-DDD Berana jsem k ovcím pustila 1.9. a neviděla skok ale mám v kalendaři že 16.9.se jí podežřele všímal a pochodoval často po jejím boku na pastvině smajlík).

Podle loňska mám zkušenost, že k oplodnění dojde brzy po vpuštění berana do stáda. A rychle po sobě. Ještě více k tomu přispívá, pokud je předtím s ovenami přítomen mladý beránek. Vloni jsme pustili berana a oveny rodily za pět měsíců obě v jeden den. Jen ta mladá, co měla problémový porod, rodila o měsíc později. Četla jsem, že chovatelé velkých stád, chovaných venku volně, si takto plánují porody až na teplejší období. Oveny rodí v dubnu i později. Budu čekat na zprávy a držet palce, ať se zadaří.

2.2.2016 11:47

lilo napsal(a):
Vas nazor je drsny... a dost me pobavil... a neco mi pripomel tak posilam pro zasmani... https://www.facebook.com/i4smile/videos/977237399016725/?fref=nf musim ale podotknout ze pokud by nebyli lide jako mastnacek clovek by nemohl obdivovat to kouzlo argumentace...

To bylo hodne dobre a kterej ze mam byt ja? :) Rad bych byl slunicko..

2.2.2016 12:20
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

lilo napsal(a):

To je fakty vtipne, černě. Tedy běhal mi mráz po zádech. Jo, a taky mě hodně mrzí, že se mnou nikdo neflirtuje.

2.2.2016 12:21
Dejdy

XXX.XXX.53.1

JanaKostelec napsal(a):
Podle loňska mám zkušenost, že k oplodnění dojde brzy po vpuštění berana do stáda. A rychle po sobě. Ještě více k tomu přispívá, pokud je předtím s ovenami přítomen mladý beránek. Vloni jsme pustili berana a oveny rodily za pět měsíců obě v jeden den. Jen ta mladá, co měla problémový porod, rodila o měsíc později. Četla jsem, že chovatelé velkých stád, chovaných venku volně, si takto plánují porody až na teplejší období. Oveny rodí v dubnu i později. Budu čekat na zprávy a držet palce, ať se zadaří.

Taky jsem právě o tom hodně četla i tady na diskuzích a slyšela názory že vpuštění berana k ovcím ty říje brzy vyvolává...Někde jsem tu vyčetla i konkrétně že ovce nově po boku berara začně obvykle říjit do 9 dnů.Jediné co dnes s jistotou vím je, že prvních 10 dní co tam byl vpuštěn se to nestalo :-D neb dnešním dnem je to 156 dní co si mohli dát první pusu.Každopádně by to mělo být každým dnem.Hned Vás budu s úlevou informovat že máme hotovo smajlík i když pak ještě ta druhá, kéž by to "frkly"nějak nastejno at to máme za sebou.Loni měly rozdíl 8 dnů, ale to s nimi byl beran po celou dobu neb to byly mladé prvničky a čekali jsme zdali vůbec ten rok tak mladé zabřeznou.

2.2.2016 12:24

Jestli mate jen spolehlive ciste suffolky, tak by to mohly frknout podobne, tohle plemeno si to drzi docela dlouho v sobe. Horsi je kdyz to je necim smrncly nebo mate smisene stado to se pak rozleze na dyl.

2.2.2016 12:27

JanaKostelec napsal(a):
To je fakty vtipne, černě. Tedy běhal mi mráz po zádech. Jo, a taky mě hodně mrzí, že se mnou nikdo neflirtuje.

Nebojte, az se mu slehne jehno-knedlo s jabkovici, tak vam neco pisne :).

2.2.2016 12:35
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Jestli mate jen spolehlive ciste suffolky, tak by to mohly frknout podobne, tohle plemeno si to drzi docela dlouho v sobe. Horsi je kdyz to je necim smrncly nebo mate smisene stado to se pak rozleze na dyl.

Mám jen čisté suffolky, nic šmrncnuté ani smíšené stádo.Tak uvidíme jak nám předvedou co a jak.Už ted víme že ta teorie o spuštěné říji do 9 dnů po příchodu berana u nás neplatí, tak co nám holky ukážou dál..?

2.2.2016 22:50
honzapm

XXX.XXX.182.25

Když vy fšechno obrátíte ve fór. Já nehraju.
Já se chci hádat. A chci a chci a chci...

3.2.2016 06:08
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hele ho, lišáka! Počká si až všichni usnou a pak dělá machry.
Liška jedna podšitá!

3.2.2016 10:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Omyl, kolego, liška nikdy nespí. Nanejvýš odpočívá na gaučíku.

11.2.2016 08:42
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Tak s radostí hlásím především Jana Kostelec že máme první porod štastně za sebou smajlík a číselně nám to vychází že říje byla po 16 dnech vpuštění berana k ovcím a porod 149 dní poté.Jinak průběh ukázkový-ovečka nám začala včera pouštět hlen a sama si zalezla večer do nastlané otevřené stáje.Chodila jsem ji tam kontrolovat v jednu ráno šel jen hlen ovečka v pohodě, na nohou brala si pamlsky a krom hlenu žádné větší příznaky k porodu tak jsem si říkala může to tvat ještě náký den.Pro jistotu jsem ji šla v pět ráno opět zkontrolovat, ona jen ležela a bylo vidět že má bolesti, ale nebyla vůbec otevřená, tak jsem si říkala to bude začátek otevírací záfe který bude trvat vzhledem k tomu že ještě nebylo nic vidět a ovena stažená kdo ví kolik hodin..no nedalo mi to, šla jsem znovu na kontrolu po hodině a to už tam na mne koukal skoro očištěný olízaný beránek smajlík Čili ovečka během hodiny stačila k mému překvapení všechno :-D Beránek akční, hned se stavěl a pochodoval kolem ovce kolečka, našel si vemínko a pil.Ted jsou mu 2,5 hodiny a je vyloženě akční, plný elánu smajlík Takže opravdu ZATÍM pohádkový porod a průběh-snad to tak zůstane ! Čekala jsem sice od druhorodičky dvě jehnátka, tak mne jedno trochu zklamalo, ale hlavně že je v pořádku a čilé smajlík Ještě nás čeká během následujích dnů (netuším opět kdy přesně) porod druhé ovečky, která má břicho o dost větší tak tam dvě asi budou, tak doufám že vše zlé z lonska se nám letos vynahradí takovýmito krásnými pohodovými průběhy porodů.každému bych takovýhle rychlý a v pořádku porod přála, není nad to přijít do stáje a být překvapen krásný mrnouskem smajlík

11.2.2016 10:17
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dejdy napsal(a):
Tak s radostí hlásím především Jana Kostelec že máme první porod štastně za sebou smajlík a číselně nám to vychází že říje byla po 16 dnech vpuštění berana k ovcím a porod 149 dní poté.Jinak průběh ukázkový-ovečka nám začala včera pouštět hlen a sama si zalezla večer do nastlané otevřené stáje.Chodila jsem ji tam kontrolovat v jednu ráno šel jen hlen ovečka v pohodě, na nohou brala si pamlsky a krom hlenu žádné větší příznaky k porodu tak jsem si říkala může to tvat ještě náký den.Pro jistotu jsem ji šla v pět ráno opět zkontrolovat, ona jen ležela a bylo vidět že má bolesti, ale nebyla vůbec otevřená, tak jsem si říkala to bude začátek otevírací záfe který bude trvat vzhledem k tomu že ještě nebylo nic vidět a ovena stažená kdo ví kolik hodin..no nedalo mi to, šla jsem znovu na kontrolu po hodině a to už tam na mne koukal skoro očištěný olízaný beránek smajlík Čili ovečka během hodiny stačila k mému překvapení všechno :-D Beránek akční, hned se stavěl a pochodoval kolem ovce kolečka, našel si vemínko a pil.Ted jsou mu 2,5 hodiny a je vyloženě akční, plný elánu smajlík Takže opravdu ZATÍM pohádkový porod a průběh-snad to tak zůstane ! Čekala jsem sice od druhorodičky dvě jehnátka, tak mne jedno trochu zklamalo, ale hlavně že je v pořádku a čilé smajlík Ještě nás čeká během následujích dnů (netuším opět kdy přesně) porod druhé ovečky, která má břicho o dost větší tak tam dvě asi budou, tak doufám že vše zlé z lonska se nám letos vynahradí takovýmito krásnými pohodovými průběhy porodů.každému bych takovýhle rychlý a v pořádku porod přála, není nad to přijít do stáje a být překvapen krásný mrnouskem smajlík

Ze začátku kontrolujte vemínko, jestli pije z obou půlek. Možná budete muset ze začátku trochu oodojit. Ono když je vemeno moc plné, tak se jim blbě chytá struk a jdou tam, kde to jde snáz. Jinak gratulace k prckovi a ať jsou takové všechny porody.

11.2.2016 11:21
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Noo, s vemínkem je docela problém, samozdřejmě kontroluji, oddojila jsem a dohlédla na první napití abych to měla opravdu pod kontrolou že mimčo pilo, ale teče jen z jednoho struku, z toho až stříká, ale z druhé nic nejde a je takové jak hadrové-prázdné :-/ Já se uklidnuji tím že je to zatím jen 5 hodin po porodu a mléko se tam ještě spustí..myslíte že je to správná teorie? Nebo mám čekat že z toho bude problém? smajlík

11.2.2016 11:35
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dejdy napsal(a):
Noo, s vemínkem je docela problém, samozdřejmě kontroluji, oddojila jsem a dohlédla na první napití abych to měla opravdu pod kontrolou že mimčo pilo, ale teče jen z jednoho struku, z toho až stříká, ale z druhé nic nejde a je takové jak hadrové-prázdné :-/ Já se uklidnuji tím že je to zatím jen 5 hodin po porodu a mléko se tam ještě spustí..myslíte že je to správná teorie? Nebo mám čekat že z toho bude problém? smajlík

To je docela blbé, to vypadá na to, že půl vemena je nefunkční. Buďte ráda, že má jedináčka. S dvojčaty by to byl průšvih. To by musela nastoupit flaška. Tšeba se pletu. Napište co jste zjistila.

11.2.2016 11:45
Dejdy

XXX.XXX.53.1

přezdívka napsal(a):
To je docela blbé, to vypadá na to, že půl vemena je nefunkční. Buďte ráda, že má jedináčka. S dvojčaty by to byl průšvih. To by musela nastoupit flaška. Tšeba se pletu. Napište co jste zjistila.

Je to druhorodička a loni ji fungovali oba struky, taky měla jedináčka.Vemeno má nalité, tak nevím...Budu zkoušet masírovat a ten struku se pokusím rozdojit jestli to půjde, jinak fakt nevím :-/.

11.2.2016 17:30
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Dejdy napsal(a):

Děkuji za veselou novinu a blahopřeji ke zdárnému porodu Pevně doufám, že vše už bude probíhat tak, jak má. My stále ještě čekáme, ale bude to každým dnem. Myslím, že jedináčka vaše ovena v pohodě ukrmí. Porodům zdar !

15.2.2016 21:58
JanaKostelec

XXX.XXX.121.31

Dnešní stav,149 od den vpuštění berana do stáda. Netrpělivě čekáme.

16.2.2016 11:22
kosta

XXX.XXX.114.1

Dnes nám porodila první čekatelka má dvě krásny slečny.Porod za 150dní.3hodiny mrčela
potom to bylo bez problémů.

16.2.2016 12:45

Tak my čekali už 14 dní. Ovce měla vemeno jak balon, břicho taky, tak jsme veškerý program přizpůsobovali, abychom nebyli moc daleko od domova.. Ale ona to měla dopředu promyšlené - čekala na mé narozeniny, aby mi dala dárek!
Včera porodila nádherná čtyřčata (resp. jedno bylo mrtvé, neživotaschopné, ostatní 3 jsou statné, vitální :) na výšku stejně velké jako od 15 kg menší bahnice teď 14tidenní dvojčata! :) Otec stejný - ZW. Jsou to šikulky.
Vlasně jsem si při pročítání našich diskusí (většinou) malochovatelů říkala, jak jsou ti velkochovatelé ochuzeni o to naše napětí, prožívání a radost z každého narozeného kousku.

16.2.2016 15:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Gdyž se daří, tak se dařííííí. Taky se mám čím chválit. Před půl hodinou... páreček.
Od rána koza mečela.3x jsem ji kontroloval. Vemeno nic moc, pipina vůbec nenapuchlá, ani by mne nenapadlo že to dneska bude. Spíš jsem se bál že se prská. Vemeno se naplnilo až po porodu. Pak má člověk radit

16.2.2016 16:04
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Hlásím porod druhé čekatelky, takže pro letošek máme hotovo smajlík Porod opět super fofr-v deset jsem u nich byla, šla mi naproti, žrala z ruky a žrala s ovcema ze žlabu, nic nenaznačovalo že by se měl její stav nějak měnit oproti předchozím dnům vše stejné a za dvě hodiny tam jdu a ona jehně pod sebou :-D Opět jedináček beránek.Porod po 169 dnech od vpuštění berana do stáda.Takže letošní porody oba super v pohodě a rychlé.tento druhý teda extra.První beránek dnes 4 dny starý se má k světu, rajtuje a skotačí, dnešní 4 hodiny starý beránek zatim nic moc, neviděla jsem ho pít, když ho přikládám nesaje..ale snad se napil když jsem tam zrovna nebyla-chodím tam každou hodinu, protože nevypadá že by měl bříško uplně prázdné, tak snad něco cucal když jsem tam nebyla a bude v pohodě..DOUFÁM! Tak porodům zdar ! smajlík

16.2.2016 16:08
Dejdy

XXX.XXX.53.1

profesor1 napsal(a):
Gdyž se daří, tak se dařííííí. Taky se mám čím chválit. Před půl hodinou... páreček.
Od rána koza mečela.3x jsem ji kontroloval. Vemeno nic moc, pipina vůbec nenapuchlá, ani by mne nenapadlo že to dneska bude. Spíš jsem se bál že se prská. Vemeno se naplnilo až po porodu. Pak má člověk radit

Ty jsou krásnýýýý smajlík smajlík U nás letos porody taky nenápadné jakože nic a najednou bylo mimčo venku :-D kor dnes u ovečky, dvě hodiny předtím byla na pohodu, ani nebekla a žrala ze žlabu..Taky jsem ji zkoukla a říkala si tak dneska to zase nevypadá..a prásk bylo tam :-D Ted už jen rozpít jehně, dělá drahoty :-/.

16.2.2016 19:25
lilo

XXX.XXX.201.210

Dejdy napsal(a):
Hlásím porod druhé čekatelky, takže pro letošek máme hotovo smajlík Porod opět super fofr-v deset jsem u nich byla, šla mi naproti, žrala z ruky a žrala s ovcema ze žlabu, nic nenaznačovalo že by se měl její stav nějak měnit oproti předchozím dnům vše stejné a za dvě hodiny tam jdu a ona jehně pod sebou :-D Opět jedináček beránek.Porod po 169 dnech od vpuštění berana do stáda.Takže letošní porody oba super v pohodě a rychlé.tento druhý teda extra.První beránek dnes 4 dny starý se má k světu, rajtuje a skotačí, dnešní 4 hodiny starý beránek zatim nic moc, neviděla jsem ho pít, když ho přikládám nesaje..ale snad se napil když jsem tam zrovna nebyla-chodím tam každou hodinu, protože nevypadá že by měl bříško uplně prázdné, tak snad něco cucal když jsem tam nebyla a bude v pohodě..DOUFÁM! Tak porodům zdar ! smajlík

Zkontrolujte pruchodnost strychu... cucat muze ale muze to jit z tuha nebo vubec... a pak by to byla skoda... jinak gratuluju...

16.2.2016 19:38
JanaKostelec

XXX.XXX.121.31

Dejdy napsal(a):

Gratulace největší, máte to za sebou. Doufám, že i u nás bude brzy splněno, zatím máme nervy.

16.2.2016 20:38
Dejdy

XXX.XXX.53.1

lilo napsal(a):
Zkontrolujte pruchodnost strychu... cucat muze ale muze to jit z tuha nebo vubec... a pak by to byla skoda... jinak gratuluju...

To jsem udělala, oba struky zkontrolovala jestli tečou, oba dobrý ale drobek nesál vůbec i když jsem ho přikládala a strkala mu struk do huby tak prostě nechtěl sát.Ale určo něco pije protože už pochoduje v choulu a neleží zesláblé.Už vidím že se snaží a chodí pít ale nic moc, zřejmě mu to však stačí.Nacpaný bříško nemá ale prázdné taky ne.Je k tomu krmení takové vláčné a i když se snažím mu pomoct tak nechce, poodejdu a ke struku se nacpe, vezme do huby na vteřinu dvě a zase nic.Ale zřejmě mu to tak stačí a vyhovuje tak musím doufat že to tak je a rozpije se samo podle svého..

16.2.2016 20:42
Dejdy

XXX.XXX.53.1

JanaKostelec napsal(a):
Gratulace největší, máte to za sebou. Doufám, že i u nás bude brzy splněno, zatím máme nervy.

Jani já měla nervy snad tři týdny na pochodu, neustále jsem je kontrolovala ve dne v noci, hledala každou změnu, příznak, stále je zkoumala, špatně spala.. a pak mi to obě ovečky natřely absolutně nečekaně, rychle a extra v pohodě..Tak machruji a říkám nestresuj se nemá to cenu smajlík) Ale soucítím s vámi a naprosto přesně vím jak se cítíte smajlík Snad to bude co nejdříve a uplně stejně v pohodě jako u nás...Hned informujte bude držet palce a myslet na vás ;-).

19.2.2016 12:47
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Dejdy napsal(a):
Jani já měla nervy snad tři týdny na pochodu, neustále jsem je kontrolovala ve dne v noci, hledala každou změnu, příznak, stále je zkoumala, špatně spala.. a pak mi to obě ovečky natřely absolutně nečekaně, rychle a extra v pohodě..Tak machruji a říkám nestresuj se nemá to cenu smajlík) Ale soucítím s vámi a naprosto přesně vím jak se cítíte smajlík Snad to bude co nejdříve a uplně stejně v pohodě jako u nás...Hned informujte bude držet palce a myslet na vás ;-).

Pro Dejdy a ostatní čekatele. V úterý odpoledne, zrovna když jsme oba s manžou byli v práci na odpolko, se rozrodila Milča, naše prvorodička. Nar. jaro 22014. Ve 22.30 jedno jehně, beránek, naprosto ok. Pobíhalo, pilo. Jeho sestra, veliká jehnička, ležela, dýchala, studená. Provedli jsme všechna opatření, napít mleziva, zahřát, selen, lamb aid. Měla velikou, jakoby oteklou hlavu, nechtěla se postavit na nohy. Ještě v noci uhynula . Milča je skvělá máma, o beryho se vzorně stará. Je nám to líto, ale to je život.
Jehnátka se narodila přesně 150 dní po vpuštění berana do stáda. Další dvě čekatelky hlídáme do dvě hodiny ve dne v noci. Zas se ozvu.

19.2.2016 12:51

Proc selen a lamb-aid? vypadala po porodu nejaka vetcha? vite ze moc pece nekdy skodi?

19.2.2016 13:45
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Proc selen a lamb-aid? vypadala po porodu nejaka vetcha? vite ze moc pece nekdy skodi?

Ano, vypadala velmi vetchá, vždyť to píšu. Ležela studená naprosto jinde na pastvině než se pohybovala její matka, nepostavila se na nohy, oteklá hlava. Na nohy se nepostavila ani po všech opatřeních, v noci, tak asi do deseti hodin po porodu uhynula. Jak byste postupoval vy, prosím?

19.2.2016 14:36

Spatne jsem pochopil jak se veci udaly. mel jsem takovy pripad, bylo hodne pod nulou konec listopadu, nebo zacatek prosince. mel jsem tehdy berana s ovcema po cely rok a ve stade krizenku s romanovkou. necekane porodila podruhe. beranek byl jak led kdyz jsem prisel, nohy zimou pokrivene. zavrel jsem je s matkou do chlivka, nastlal slamu a snad uz druhy den kluk vesele pobihal. jsem ostuda ale tyhle pripravky nepouzivam.

19.2.2016 15:15
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Spatne jsem pochopil jak se veci udaly. mel jsem takovy pripad, bylo hodne pod nulou konec listopadu, nebo zacatek prosince. mel jsem tehdy berana s ovcema po cely rok a ve stade krizenku s romanovkou. necekane porodila podruhe. beranek byl jak led kdyz jsem prisel, nohy zimou pokrivene. zavrel jsem je s matkou do chlivka, nastlal slamu a snad uz druhy den kluk vesele pobihal. jsem ostuda ale tyhle pripravky nepouzivam.

Myslíme si, že prochladnutí nebyl tentokrát prioritní problém. Ovenu jsme přestěhovali do choulu a nemrzne. Jehně jsme prohřáli. Selenu dáváme 0,5 ml jen. Tak pokoušíme se minimalizovat ztráty. Vloni jsme měli od tří ovcí 6 jehnat. Dvě uhynula. Jedno se narodilo pěkné, velké, ale z vyhřezlým pupečníkem jakoby. Prostě mělo díru do břicha, je na fotce výše v tomto příspěvku. O druhé jsme přišli také u mladé prvničky. Nemohla ho vytlačit, než jsme přišli z práce a dostali ho z ní, bylo mrtvé. Jeho sestru jsme zachránili, byla maličká a dorostla porážkové hmotnosti 45 kg. Bohužel, při pěti ovenách nemůžeme přestat chodit do práce.

22.2.2016 08:00
gucos

XXX.XXX.91.88

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat čím jste připouštěla tu sufolku.

22.2.2016 08:17
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

gucos napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat čím jste připouštěla tu sufolku.

Něčím křížený, převážně zwarbles.

22.2.2016 13:36
gucos

XXX.XXX.91.88

JanaKostelec napsal(a):
Něčím křížený, převážně zwarbles.

A může se zeptat proč to tak mastíte. Každý má sice jiný vkus, ale s prominutím to jehně vypadá otřesně.

22.2.2016 13:49
profesor1

XXX.XXX.192.98

Aááááá jeee je, králikář!

22.2.2016 14:00
gucos

XXX.XXX.91.88

profesor1 napsal(a):
Aááááá jeee je, králikář!

Neznamená, že když mám králíka na fotce tak chovám jen králíky. A je zajímavé, že se vždy ozve někdo koho se to netýká pokud vím Vás jsme se na nic nedotazoval.

22.2.2016 14:01

Profesore, ten Vás teda setřel, co?

22.2.2016 15:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

gucos napsal(a):
Neznamená, že když mám králíka na fotce tak chovám jen králíky. A je zajímavé, že se vždy ozve někdo koho se to netýká pokud vím Vás jsme se na nic nedotazoval.

Jj. to jsem celý já! Já jsem se jen chtěl zeptat co se vám na ní nelíbí, ale už jsem pak neměl čas. Tak jestli můžu: co se vám na jehněti nelíbí?
Děkuji!

22.2.2016 15:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

Profesore, ten Vás teda setřel, co?

Není ani první ani poslední! Co už.

22.2.2016 15:33

gucos napsal(a):
A může se zeptat proč to tak mastíte. Každý má sice jiný vkus, ale s prominutím to jehně vypadá otřesně.

Ale tak co, je pestry, nekdo chova ovce i jen proto ze se mu libi. Ne kazdymu behaj v ocich dolarky jen jak ovce jehne vypudi na svet.).

22.2.2016 16:24
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Nám se jehňátko moc líbí Je to beránek. Máme ho na podzimní porážku, normálně ho sníme Jmenuje se Říjen, jestlipak víte proč? Bahnice jsou čisté suffolk, se zwarbles se běžně kříží. Pokud tedy nejsou na výstavku Maso má výbornou chuť a jehňata jsou o fous menší při porodu.Spřáteleným chovatelům děkuji za podporu.
Zde dnešní ranní úroda.

22.2.2016 16:31
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Oprava zwartbles.

22.2.2016 18:07
gucos

XXX.XXX.96.115

No prostě na té fotce vypadá tak nějak strašidelně tím svým zbarvením a vykulenýma očima. Jinak proti tomu nic nemám ať si každý chová co chce.

22.2.2016 18:15

Vypada jak vepr :).

22.2.2016 21:29
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Vypada jak vepr :).

Vážený pane, viděl jste někdy vaše zvířata? Tedy ta, která máte na jedné z vašich fotek? Jak vypadáte vy nevím, bohužel.

22.2.2016 21:36

Jejdananku, myslel jsem tohle jedno konkretni jehne
https://www.ifauna.cz/images/mforum-foto/foto/201602/56c700b5a1a1d.jpg
svoje zvirata vidim nekolikrat denne a o sobe si zadne iluze nedelam.

22.2.2016 21:48
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Jejdananku, myslel jsem tohle jedno konkretni jehne
https://www.ifauna.cz/images/mforum-foto/foto/201602/56c700b5a1a1d.jpg
svoje zvirata vidim nekolikrat denne a o sobe si zadne iluze nedelam.

Tak ať koukám jak koukám, vidím jehně. Je malé, ještě se barevně změní. Ale i tak se nám líbí Vepř vypadá takto:.

22.2.2016 21:50
profesor1

XXX.XXX.192.98

27.2.2016 19:29
Dejdy

XXX.XXX.53.1

Jéé, Jani nějak jsem zaspala..To je super, gratuluji k jehnátkům smajlík Jestli dobře koukám tak už máte dvě matky a jedna ještě stále s porodem otálí? Tý jehničky je škoda, ale co se dá dělat :-/ U nás už vše v pořádku, první beránek od jedné ovce už je pořádnej a druhej beránek od druhé ovečky byl taky po porodu a první dny takovej vetchoučkej, slabej, pak měl i průjem tak jsme čekali co z toho bude ale zmátořil se smajlík Jen mě teda mrzí že přesto že už to jsou letos dvouletky a druhorodičky tak měly obě opět jen po jednom jehnátku, čekala jsem to letos s mimči veselejší, ale tak třeba příští rok, no uvidíme jestli vůbec někdy budou mít po dvou.Hlavně že jsou oveny i mimča v pořádku a zdravé smajlík Máte stím někdo zkušenost že by ovečka měla dva porody po jednom jehněti a až třetí rok měla více?Nebo už to nejspíše maj tak dané že budou mít stále už po jednom?

Přidejte reakci

Přidat smajlík