Sledujte taky pipku, naše porodila, když jí zduřela tak, že už byla vidět i přes ocas, aniž by ho zvedla, taky ze světlounce růžové měla pipku trochu tmavší, prokrvenější (vemeno nalévala 14 dní), spadlé břicho bylo zřetelně rozeznat až v den porodu. Dále se dá těsně před porodem sledovat chování bahnice, těžce dýchá, nežere, chodí dokola, hrabe do země...
Díky moc za reakce. Sleduji to i v noci. Je to docela komplikované, protože je hodně plachá a nenechá na sebe moc sahat. Má tmavý pigment kůže tak jestli stačí, že jí orgán zrůžoví a oteče tak to se stalo. No na noc už je teda raději zavřu kdyby to na ní přišlo aby mi někde nerodila do sněhu. Nemám s tím ještě žádné zkušenosti co se ovcí týká tak se asi ptám blbě :).
Jake mate plemeno...?
co se tyka organu tak on muze byt otekly i nekolik tydnu ale furt je jakoby zavreny... Ale u toho zacinajiciho porodu je dost prokrveny a hlavne ta pipka vypada ze je tak na dva prsty otevrena... A jeslti je fakt naducane vemeno tak muze rodit klidne v noci nebo nad ranem... Ovce si vetsinou vybiraji ten nejvetsi necas na porody :) tak at se zadari a dopadne to dobre.
Na mlezivo se tolik nesoustredte. . . veminko se preci jen zvetsuje postupne nekolik tydnu pred porodem. . da se tedy ocekavat ze za tim zvetsenim bude produkce mleziva. . . soustredte se na zvetseni a prokrveni vulvy. . . vulva pred brzkym porodem je proste na prst, dva jakoby uz otevrena povoli vazy pod ocasem a celkove vypada velka. . take se soustredte na samotne chovani ovce. . . pokud je nervozni mate prehrabany cely chliv. . pravdepodobne bude porod velmi brzy. . vcera jsem rodila ovecku, ktera je svetla tudis ji vulva svitila jak ruda na semaforu. . . a veminko nebylo nic moc. . . soustredila jsem se totiz vzdycky na veminko. . . a rikam si kdypak holka porodis ale dneska to asi nebude veminko zadny. . . no to bylo cca v 10 dopoledne kdyz jsem krmila. . . a ve 12 uz mela pytlik. . . veminko se ji vsak plne nalilo az dneska. . . vcera ji trcely pouze syte ruzove strychy jinak bylo mekkoucke. . . ale den pred tim jsem prisla do pristresku a ten byl cely rozhrabany jako by tam rejdila slepice. . . Matylda sama o sobe byla velmi nervozni oci vykulene usi vzad. . . proste ji to z tech oci uz koukalo. . . Tak se nenervujte ono to nejak bude
U první ovečky jsme měli při porodu komplikace a to už rodila po třetí, tohle je prvnička, sice byla s beranem, ale oskok jsem neviděla, tak řeším, jestli je březí, protože mám už strach a pořád ji pozoruji, je to poprvé, kdy jsem u ovečky vymáčkla mlezivo, nikdy před tím jsem to nezažila, vždy to bylo až po porodu.
Neni pravidlem ze ovce ktera 2x porodi bez komplikaci bude vzdycky rodit bez komplikaci. . . nekdy se tam sprajcne jehne nebo je velike, nebo jde po zadu, nebo ma uplne nepravidelnou polohu a jsou z toho komplikace. . . jeslti mate termin toho kdy jste ji k beranovi pripustila muzete vychazet z toho ze od toho dne je pravdepodobnost ze se narodi jehne. . pokud se ji zvetsuje vulva a ma jak rikate to mlezivo. . . pravdepodobne brezi je. . . ale presny termin porodu vam nikdo nerekne. . . nadchazejici porod se da dobre vypozorovat prave podle chovani, a zmen na vazech pupku tj slehne bricho, povoli se vazy pod ocasem natahne se jakoby ta pipka do dylky a velmi se prokrvi. . . vystoupne panev. . . jenze na ovci co ma 10cm vlny to asi videt nebude. . . ale hlavne je to proste na ni videt i podle chovani. . .
Kdo si to nedovede predstavit a tu ovci nevysleduje pak rano muze prijit do chliva a zplakat nad vysledkem... kdyz bych letos nesledovala tak me potkaji misto trech zivych jehnat tri mrtva jehnata protoze sla vsechna panevnim koncem... a kdyz jsem je tahala tak uz i ovce delala sedy lehy... navic je to velmi dobre poznat, takze kazdy den a kazdy vecer sledujete jeslti uz je nebo neni otevrena dochazi ke zjevnym fyziologickym zmenam na podocasnich vazech a to je evidentni ze ta ovce proste porodi v ten den... jednou si je vysledujete a pak dokazete napevno odhadnout kdy ten porod asi prijde... priroda je vsemocna... ale zachranit vam sprajcle jehne proste nepomuze... a pozivivni mysleni je jen pro ty kteri si nedokazi nebo nechteji pripustit realitu...
Ano v prirode je to prirozenym vyberem... hodne se jich narodi, hodne jich ale umre i jejich matek ktere porod nezvladnou... ale clovek s nim uz pekne zatocil v momente kdy zacal krizit a slechtit az vyslechtil takove zvire ktere rodi takova pekna jehnata co pak pekne rostou.. a clovek z toho ma take obzivu a pokud to bere jako zivobyti tak k tomu jako k zivobyti pristupuje... uz to z prirodou nema mnoho spolecneho.. je vyhoda kdyz se rodi mladata sama. na druhou stranu neni to pravidlem... kupni cena me 4 mesicni jehnicky byla pred tremi lety3,5 tisice... nynejsi hodnota me chovne ovce co v sobe ma dvojcata je proste takova ze si nedovolim tu noc prospat... vy ano? zvlast kdyz to jde celkem jednoduse odhadnout...
U nás je to složitější, já cestuji a přítelkyně se s nimi max pomazlí a dá jim nažrat takže u nás májí veškerá zvířata zázemí ale staráme se tak nějak všichni sami o sebe a pokud to nevyjde a investice přijde vniveč tak mě to bude mrzet ale přežijeme to, všechno je to o zkušenostech a omylech a pokusech.
Tak samozrejme... ztraty byvaji... ale radeji jim zavcasu predchazim... vychazi to zkratka z povahy... a ja uz jsem se presvedcila ze polovicata prace je k nicemu... ubira mnohem vice energie jak prace provedena nejlepe jak dovedu... a proto nezli neco delat jen tak na pul tak to radeji nedelat a delat neco co opravdu umim a mohu... nac si delat nasili a nac trapit sam sebe... to se lepe smirim s tim ze nemam/ nechovam ovce, nez s tim ze mi chcipaji mou vlastni neschopnosti a ledabylosti...
Asi všichni nemůžeme být uplně ideální, pro mě je důležite že nikdo nestrádá a žije tak nějak přirozeně takže do nikoho necpu přípravky které vymyslel někdo kdo chce bohatnout na naší tuposti, snažím se nestříkat rostliny abych měl velkou úrodu a přitom všem se necítím že by jsem něco dělal polovičatě a už vůbec si tím neubírá energii, právě naopak...
To po vas nikdo nechce... ideal a priblizeni se nejakemu idealu vzbuzuje v cloveku frustraci... nedelejte to, nechci aby jste byl idealni... delejte to tak aby jste nabyl pocitu radosti a pozehnani... ohlednete se a reknete si... udelal jsem to co jsem mohl tak dobre jak nejlepe jsem mohl a dovedl.. pokud je to pravda nemuzete byt preci nestastnej z toho ze jste neudelal neco vic... nebo ano? ja jen ze ovcak ma v obdobi bahneni zne... a preci nenechate vyzralou urodu pred sklizni shnit... sklidite ji i kdyz to obnasi nejake vypeti... ano ona bude pristi rok dalsi sklizen... ale chlacholit se tim kdyz jsem jednu prave projel je alibismus...
Taky nejsem obeti trzniho diktatu...
Ale já to tak dělám, mám s toho dobrý pocit a snažim se vám to zdělit že moje motto je že se z nikoho a zničeho ne-oseru a ikdyž z tím mají ostatní problém mě to nevadí a proto když pihule porod zvládne sama tak budeme všichni štastni a když ne tak jedeme dál protože svět se nezhroutí a třeba mi to vynahradí králici a nebo bude letos hodně trnek a nebo my bude třeba jen dobře
Ja vam rozumim... jen se vam snazim rict ze nelze spolehat na to ze si s tim pihule opet poradi sama... rozumim i tomu ze budete stasny kdyz to sama zvladne, kdo by nebyl... a samozrejme rozumim i tomu ze vas to nepolozi kdyz se neco po... ale nerozumim tomu co vas tak omezi na tom si ovenu vysledovat... ten cas se da opravdu pomerne presne urcit... a pak ji jit nad ranem nebo v noci a nebo treba odpoledne... zkontrolovat jeslti jdou kopytka tak jak maji.. zasahovat do porodu vubec nemusite... ale preci si to dozrale jehne nenecham vyfouknout...
No omezí mě kapitalismus, dělám od nevidím do nevidím a ovečky máme u přítelkyně kde jsem někdy přes týden a většinou jen víkendy, přítelkyně taky dělá na směny a tak někdy poklidí babička ale tyhle věci jako porod po nich chtít asi už nemůžu takže když se trefí na víkend tak má moji plnou podporu a pokud tam nebudu tak to má holka jen ve své režii, těhotenství jsem jim taky neplánoval, koupil beránka a víc jsem nechal na nich kdy do toho praští
Neporodila, ale myslím, že to bude každým dnem, má už červená rodidla a napíná se vemínko, dnes jsem si ale všimla, že začala kulhat, tak jsem zase vyplašená. Pro mě to nejsou jen ovce, jsou to členové rodiny a nemohu je nechat jen tak napospas přírodě, do porodu nezasahuji, když není potřeba, po loňské zkušenosti, když kamarádka přišla diky veterináři o ovci a dvě jehňata vše nechávám sice na přírodě, ale z povzdálí radši kontroluji a předcházím problémům.
Tak držím palce a chápu obavy ale co se má stát se stane, jinak já mám ovečku merinolandschaf, už jen jednu protože druhá byla taková mrcha že musela jít do klobás a beránka safolk, míšu ale taky si začíná dovolovat, jak se otočíme tak už drcá ale pokaždý mu ukážu kdo tu vede stádo tak dá chvilku pokoj
Mám za to že určitě jen se nemá nic přehánět, my jim děláme takovou mýchanici kde jim do nastrouhané řepy dám všechno co je po ruce ale před porodem určitě bych preferoval vitamíny a minerály, ted jsem už objevil na sluníčku pěkné trsy trávy tak jim je hodím a to se jen zapráší.
jinak ovce si na nové chvilku zvyká tak to chce trpělivost, třeba cukrovku ze začátku nechtěli vůbec a pak by mi ruku ukousli.
Hohol...kapitalismus a jinej ismus neni co cloveka omezuje... omezuje ho pouze jeho vlastni touha, ktera se mu stava otrokarem... ano ismus vam sice hazi navnady ve smyslu trznich individualnich svobod ktere si pomoci prostredku zvanych penize muzete smenit za pseudosvobody v podobe noveho krasneho lepsiho... jedno co dosadite... vzbuzuje to ve vas urcitou soutez protoze se musite konfrontovat s vetsinovou normalnosti, idealem ktery se vam vstepuje od detstvi a dedite ho od kazde predesle pokrokove generace.. v tom ze pro cloveka je dobre to lepsi a nejlepsi... ale ve sve podstate je to pouze a jen vase volba... pokud se nechcete nechavat zotrocovat systemem... a mate pocit ze mit ovecky sbirat trnky a zit slunickovy zivot je svobodnejsi, zdravejsi atd... jste na omylu... jste otrokem sveho zaludku... ale na druhou stranu objevujete svobodu.. protoze ta je o tom pro co jste se rozhodl... to ze budete slouzit sam svemu zaludku... ne zaludku nenazrane masinerie zvane ismus... svoboda neni jenom o tom moci... ale take o tom nemuset...
Co se tyka ovecek co ted zacla pajdat... tak chyte ovecku a prvni co udelejte je zkontrolujte nozicku... ze zadu a v predu mezi prsty... jestli tam nema trhlinku... bylo vlhko a kdyz stojej holky ve svych bobkach vznikaji ruzne kulhavosti.. pokud by to byla kulhavost z dusledku demineralizace... tak je dobre podat vapenny liz, pripadne mlety vapenec, jinak co se tyka vyzivy ovecek... tak co hlava to jiny nazor... v mem pripade z prikrmu ovsem a nedostala ho ovecka mnoho zapricinila jsem ji acidozu, ta muze hrozit i po poziti pomerne maleho mnozstvi peciva a jablek.. malinko lepsi je to treba se strouhanou mrkvi a repou,.. ale vesmes mi muj veterinar doporucil nedokrmovat nicim... dulezite seno v neomezenem mnozstvi, voda a liz.. a ovce by to proste mela utahnout...
Víte to všechno bez peněz je jen snění, žijeme v konzumní době a v né v komunismu kdy jsme měli šanci dělat -nedělat, realita dnešní doby je jen makat aby něco bylo a pokud umíte jen to co vyžaduje mnoho hodin práce a nemůžete si říct, dnes na to kašlu jdu domů ismus dnešní doby vyžaduje platit hypotéku protože jsem se nenarodil v bohaté rodině a nevyženil jsem miliony, mám jen to na co si vydělám a tak jsem za to i rád protože mi to pomůže plnit své sny jako je hezké auto, motorka, zahrada, ovečky, tenhle svět je o kompromisech.
lilo
napsal(a):
Co se tyka ovecek co ted zacla pajdat... tak chyte ovecku a prvni co udelejte je zkontrolujte nozicku... ze zadu a v predu mezi prsty... jestli tam nema trhlinku... bylo vlhko a kdyz stojej holky ve svych bobkach vznikaji ruzne kulhavosti.. pokud by to byla kulhavost z dusledku demineralizace... tak je dobre podat vapenny liz, pripadne mlety vapenec, jinak co se tyka vyzivy ovecek... tak co hlava to jiny nazor... v mem pripade z prikrmu ovsem a nedostala ho ovecka mnoho zapricinila jsem ji acidozu, ta muze hrozit i po poziti pomerne maleho mnozstvi peciva a jablek.. malinko lepsi je to treba se strouhanou mrkvi a repou,.. ale vesmes mi muj veterinar doporucil nedokrmovat nicim... dulezite seno v neomezenem mnozstvi, voda a liz.. a ovce by to proste mela utahnout...
Věc názoru ale myslím si že žádna ovečka neutáhne třeba dva tři plody a sebe jen z ze sena a vody.
Chce po vas ismus mit hezky byt, auto, motorku, zahradu... on vam pouze predklada moznost to mit... to je jen pabitel... to je ten diktator... to je ta absolutni moc... to je ta vyhoda ochrany stada... pokud svobodu budeme vnimat ve smyslu sociogeneze... nejsvobodnejsi je ten co nic nema a ten co po nicem netouzi... a mozna nato prijdete... pritom jedine co clovek opravdu potrebuje ke stesti je mit zdrave ruce a nohy a trochu rozumu a nekoho kdo bude prijmat a opetovat vasi lasku...
Uživatel s deaktivovaným účtem

lilo
napsal(a):
Tak to mate do Rakous co by kamenem dohodil.. tam je krasny kraj... a dela se u vas vyborne uzene... a nakladane okurky... na cernochy v restauracich sice koukate s neduverou ale za to jim hned na stolek pristane panacek.. mam hezke vzpominky na hradiste a brod...
Do rakous ani ne ale na slovensko, hranice mám za barákem, včera tu byl košt kysaného zelí, je tu chudý kraj ale je tu hezky, kdyby jste se tu někdo chtěl podívat tak se ozvěte, rád se vás ujmu.
Hhippie supr... jako obvykle jste to rozsekla svou uzasnou nenucenosti... kdy to cekate..?. kosto nac ta hrubost... vzdyt jsme poradili...a hohol dik za mile pozvani... treba si jednou udelate vylet na motorce i vy k nam... jak rikal svejk... hezky je po celem svete... a ja rikam tam kde jsou dobri lide...ale u vas je opravdu hezky... me do 14 dnu zacne kozi sezona tak uzivam posledni dny "nic nedelani" a nemuzu se dockat...

Mno, já je jako totální laik kupovala jako MERINO ovce :) naštěstí ne kvůli vlně, že bych jí potřebovala zpracovávat. Až pak jsem se dozvěděla, že merino ovce mají pouze světlý pigment... obě ovečky od té majitelky mají černě / tmavohnědě puntíkované hlavy a jedna jehnice po jedné z nich taky. Každopádně - v životě jsem merino ovci na vlastní oči neviděla a jejich surovou vlnu v rukou neměla, tak to nemám s čím porovnat. Ale vlnu mají daleko jemnější než ostatní ovce, s rovnější kudrnatostí, dorůstá do větší délky než ostatním. A tuto jemnou strukturu vlny předávají dál na mladé. Taky mají daleko jemnější hlavy než jiné ovce, které mám (kříženky texela a čisté zwartblesy).

hohol
napsal(a):
Kočka
Ovce

hohol
napsal(a):
Kočka
To lilo: Díky, to bylo velice milé :)
Add termíny porodů: já vůbec netuším. Myslím, že slehnou každou chvíli, některé se sotva táhnou, chuděry. Ale je fakt, že jim mezi nohy koukáme už asi 14 dní a ony se stále drží.
Takhle velká břicha minulý rok neměly, na těch fotkách to nevynikne (vyjma té, co jsem vložila), ale je fakt, že oproti loňsku jsme změnili management chovu a krapet se přiblížili od "držitelů ovcí", zas krůček k tomu být "chovateli". Letos ovce poctivě, i přes to, že se pásly, měly každý den naloženo sena, kolik sežraly a k tomu i jádro. Toho sice střídmě, ale i tak se trochu bojím, aby nebyla jehňata moc velká... Min. rok se odrodilo volně na pastvě bez jakéhokoli zásahu a odchovalo se 9 z 10 jehňat. Ovce měly pastvu - zelené + stařinu, liz, vodu, občas seno (když bylo namrzlo). Letos mají víc všeho, taky krom lizů i melasovaný liz pro březí ovce, připraveny máme výživy pro novorozeňata (selen s mixem vitamínů), tak se bojím, aby to letos nebylo právě kontraproduktivní... Člověk je tady z těch příspěvků moc zblblej - pořád čte, co všechno ta zvířata potřebují, jak se musí sledovat kamerami se zvukem, aby zvládla porodit, co všechno se může přihodit... mám to radši přírodně, ale nechala jsem se zvyklat. Tak uvidíme, který model bude lepší.. Jsem z toho nervózní :(.
kosta
napsal(a):
Tak už ta ovce porodila? Je to 14 dní co je tam ten dotaz tak si myslím, že už by to mohlo být.
Neporodila :) dělá jakoby se nechumelilo jen má břicho až na zem a vemeno už skoro jak kravka... už jsem v klidu jablkovice funguje skvěle :D kontroluju jí při krmení a pozdě večer jinak věřím, že to zvládne sama...nemám s porody ovcí zkušenosti tak to prostě nechám na ní.a nebudu jí stresovat svícením čelovkou ve 2 v noci :).
Hhippie... ja opomijim veskere prikrmy ovce byly ve vyborny kondici.. a po porodu.. dokrmuji laktujici ovecky... jadrem a zeleninou... ale jinak maji jen vodu a lizy a nalozeno kolik sni sena... a pasli se do nedavna... a ted chodime na pastvu prochazkou...nic nehrotim... jen ten hi tech kameru s nocnim videnim... to je pohodlne z postele sledovat jestli se neco nedeje... tak to si vynachvaluju...

Nojo, až to budu mít jednou u domu (třeba se toho dožiju :), tak si třeba taky pořídím hi tech ;)
Takhle vím, že bych stejně, pokud by se zdálo vše ok, těch x km jen kvůli kontrole nejela... ale jasně, že kdyby šlo do tuhého a dalo se to odhadnout z dění na obrazovce, že by to bylo dobré.. Teď už je venku teplo, mají nastlaný pelech, tak můžou i porodit v suchu a chráněné (min. rok rodily normálně kde je to zrovna slehlo a beze ztrát...). Věřím, že to bude ok. Děsně se těším, že vyjde čistokrevný potomek ze spojení dvou nádherně rostlých zwartblesů... na bahnici jsem si čekala do druhého roku, než se dala připustit... ale znáte to - čím víc se člověk těší...
Stejně je sranda, jak si to tu žudláme my, co máme těch pár zviřátek... když má někdo 200hlavé stádo, tak má úplně jiný přístup.. cítím to stejně jak když člověk porovnává držbu koní v ČR (většina voříšků a jiných pouličních směsí, co si tu za domem hýčkáme jak psíky) a v zahraničí (drží se pouze kvallitní kusy, s ostatním se nikdo nezdržuje)...
Já mám 40ti hlavé stádo a nedovedu si představit 40nocí nespat. Jasně že když vidím na ovci že už to bude, tak vydržím, ale to poznám tak u 20% kusů. Letos zatím okoceno 50% a z toho tři úhyny. Naštěstí všechny z dvojčat, tak že zatím jsou holky šikovné.
Hlavně jsem ale chtěl říct, že miluju být otrokem svého žaludku Jsem ale denně 10hodin na nohou, tak že ty jelítka, klobásky, podbradky, štamprle, lahváčka... v pohodě spálím
Jestli se mě třepali ruce tak možná z toho, jak jsem se těšil že bude zas co zapít
Hlavně ale málo světla a nic moc foťák na mobilu. A není co závidět, mám už 31 jehňat + dvě kůzlata a z toho 3 lazary, kteří jsou moc mrňaví na to, aby se napili sami + jedno jehně, kterému asi zítra ušetřím trápení, protože jej ovce přirazila na zeď a od té doby jen leží. Tak že se mám několikrát denně o co starat.
Krásný den přeji, už je to skoro měsíc, co jsem zde dávala dotaz ohledně porodu ovečky, už jsem fakt vyčerpaná, chodím ji hlídat a stále nic, přesný termín nevím, byla s beranem cca do půlky října, pak jsme ho zabily, protože ho holky přestaly bavit a začal útočit. Co nechápu nikdy jsem se s tím nesetkala, tak měsíční beránek od druhé ovečky jí pořád očuchává a snaží se na ní skákat, trvá to asi týden. Dávám sem fotky a prosím poraďte, bojím se aby se něco nedělo, pohyby má, ale nikdy jsem se nesetkala s tím, že by byly pohyby tak intenzivní, úplně to hází s břichem.
Tak to vypadá na porod během příštího týdne, pokud se ovce chová normálně, tak se zbytečně nestresujte a dejte tomu pár dní. Vydržte hlídat a uvidíte že to bude brzy, možná jich tam bude víc. Naše ovce měla loni jedináčka a pohyby jsem nezaregistrovala, letos měla dvojčata a jak kopou bylo vidět i přes vlnu. Opravdu už je to na spadnutí vzhledem k tomu, kdy mohla zabřeznout. Držím palce:).
Lilo, před nedávnem jsem Vám skládala poklonu za porody. Pokračujete i nadále! Nemám teď Moc času tady projet všechna vlákna, ale i tak se to tu hemží přírůstky. Je hezké o tom číst. Trochu mě pobavila výměna názorů Peetr vs. Prof. Pobavila i překvapila. Lepší ale to takhle nerozjíždět. Však jste je krotila...
Četla jsem odkud jste. Je to hned vedle nás. Je nějaká možnost beránka SF od Vás? Lucka.
Kdepak musim vas zklamat... beranky ackoli jsou z plemenneho chovu po plemennych bahnicich i plemennem beranovi... neprodavam... nejsou bonitovani a ani nejsem v KU ani to pro me nema smysl protoze jedu na 6 oveckach a myslim ze produkovat plemenne berany je mozne od 10 kusu... navic letos mame zatim jednoho beranka jinak same jehnicky tj.4:1 zatim, jeste by mela rodit jedna ovecka a druha nejspis nezabrezla takze to skore uz se moc nezlepsi... ale co neni v berancich je v kozlicich... ted jsem mela prvni vrh 3 kozlicci... mozna jste cetla... a zitra a pozitri mam termin na dve kozicky... jedna cista nubije a druha smeska ale s obrovskym pupikem... loni mela 4 tak letos cekam neco podobneho... pupek ma tokovy ze sotva dyse.. od kud jste... by jsme mohly vice kooperovat... :) eventuelne vas mohu nakontaktovat na chovatele od ktereho mame nase ovecky..
Tak hlásím přírůstek, ráno jsme měli překvápko, Růženka musela porodit v noci a vše dopadlo dobře, je to vzorná máma. Máme krásnou jehničku Matyldu!

No, já sice nejsem žádný velkochovatel, ale zatím mám zkušenost, že naše prvnorodičky (masňačky) mají téměř vždycky jedináčka a až na další březost mají dvojčata. Tak jestli byla ta vaše prvnička, tak se můžete těšit na další, snad již vícečetné, porody ;).
lilo
napsal(a):
Kdepak musim vas zklamat... beranky ackoli jsou z plemenneho chovu po plemennych bahnicich i plemennem beranovi... neprodavam... nejsou bonitovani a ani nejsem v KU ani to pro me nema smysl protoze jedu na 6 oveckach a myslim ze produkovat plemenne berany je mozne od 10 kusu... navic letos mame zatim jednoho beranka jinak same jehnicky tj.4:1 zatim, jeste by mela rodit jedna ovecka a druha nejspis nezabrezla takze to skore uz se moc nezlepsi... ale co neni v berancich je v kozlicich... ted jsem mela prvni vrh 3 kozlicci... mozna jste cetla... a zitra a pozitri mam termin na dve kozicky... jedna cista nubije a druha smeska ale s obrovskym pupikem... loni mela 4 tak letos cekam neco podobneho... pupek ma tokovy ze sotva dyse.. od kud jste... by jsme mohly vice kooperovat... :) eventuelne vas mohu nakontaktovat na chovatele od ktereho mame nase ovecky..
Děkuji za odpověď. Jsem z Rychnovska. Pardubickou je velké, hodně lidí je z Vysočiny. Vy též? Mužem si vyměnit mail. Lucka.