Prosím o radu. Máme 3 týdenního kozlíka, celou dobu bez problémů, ale od včerejška vždy chvilku leží a má třes, nožky nataženy jak v křeči. Za chvilku cca 3 min. Se postaví a je v pohodě. Pije od matky, žere seno, do šrotu a řepy se mu ještě nechce, ale jinak je statný kozlík. Netuším co to může být. Děkuji za každý názor.
Nemuzou to byt mimovolni tiky? opravdu to je krec? merila jste teplotu? pak jeste me napada ze krece jako takove ale to by jste poznala se pridruzuji k tetanii... Posilam odkaz... Prostudujte to... Jeslti k tomu neco sedi... Http://www.zootechnika.cz/clanky/zaklady-chovatelstvi/zoohygiena-a-choroby-hospodarskych-zvirat/choroby-prezvykavcu/poruchy-metabolismu.html.
Takéto niečo sa mi stalo u kozlíka minulý rok. Mal okolo mesiaca, bol mocný všetko ok potom začal mať pár x počas dňa krče ako opisujete, až zakláňal hlávku dozadu a naťahoval nôžky. Na druhý deň som si všimla prímes krvi v bobkoch a nechutenstvo a bol apatickejší, tak som pre istotu dala sulfacox ak by to bola kokcidióza a kozlík sa veľmi rýchlo dal dokopy a za pár dní bol úplne ok. Prekvapila ma tá spojitosť, kŕče a kokcidióza, nebyť krvi v bobkoch tak ma nenapadne dať sulafacox. Ako prvé ma samozrejme napadol tetanus.
Kokcidózu by som v 3týždňoch ešte nečakala ale možné to je. Ale pokiaľ nemá nechutenstvo alebo zmenené bobky tak neviem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Až zítra? to už může být pozdě.
EJDRIEN292
napsal(a):
Zdravim, mam taky to problem. Mame malu kozicku cca tyzden ale dnes sme si vsimli ze je uplne stuhnuta ako kamen a aj mlieko sme jej museli davat nasilu lebo nevedela otvorit papulku. Zrejme ma silne krce tak ak mate nejaku radu vopred dakujem. Zajtra idem veterinarovi.
Pravdepodobne jde o poporodni tetanus... prenos pres pupek... tedy pokud je kozicka tydenni, desetidenni... nevim zda jsem to dobre pochopila... pokud je starsi muze se jednat o pastevni tetanus z nedostatku horciku, listeriozu nebo encefalitidu?
lilo
napsal(a):
Tady nekdo nikdy nespi...
Probudily mne tři telepatky ve chlévě, (nebo prostata ) a už jsem stejně jen přemýšlím co nového ve chlévě, tak je zbytečné se převalovat. A taky že jo, dvě potvory akorát masírovaly mrňata a ta třetí řvala jak tarzan, tak jsem jí s tím trošku pomohl. (včera taky 3). Jinak celkově 20 jehňat a z toho jen 4 ovečky, od 13 oven. Ty které mají dvojčata tak všechno beránci.
profesor1
napsal(a):
Probudily mne tři telepatky ve chlévě, (nebo prostata ) a už jsem stejně jen přemýšlím co nového ve chlévě, tak je zbytečné se převalovat. A taky že jo, dvě potvory akorát masírovaly mrňata a ta třetí řvala jak tarzan, tak jsem jí s tím trošku pomohl. (včera taky 3). Jinak celkově 20 jehňat a z toho jen 4 ovečky, od 13 oven. Ty které mají dvojčata tak všechno beránci.
To bude masíčka. mě to čeká u prvních asi za 2 týdny. ke zbytku stáda jsem dávala berana až koncem listopadu, takže jsem zatím v klidu. jinak mám taky živé sny a chodím v noci kontrolovat.
profesor1
napsal(a):
Prostatikum blahopreji...

Chlapi po padesatce to je utrpeni :).

profesor1
napsal(a):
Pro koho?
Nejvic pro sebe :).

Rikal sef v praci, uz "to" neni ono a prej pak zacnou vymejslet ptakoviny aby neco dohnali, ale treba to neni vas pripad. Lepsi prej utratit :).

Od křečí k prostatě? zajímavá asociace :).