Dobrý den,
tak letos se teda vůbec nedaří. Ovce před 4mi dny porodila dvojčata, jedno několik hodin po porodu odvrhla, tak držím ovci každou chvílí a říkám si, že to bude ok. ALE aby toho nebylo málo, tak u jehněte, které matka přijala, jsem dneska zpozorovala krvavý bobek. Nemá průjem, ale v tom oranžovém bobku z mlíka jsem si všimla krevních sraženin ve světle červené barvě. Hledala jsem, ale nenašla nic, co by to u tak malého jehněte mohlo být. Zatím je čilé a druhé jehně takový problém nemá. Jediné, čeho jsem si všimla, že postižené jehně trávilo dost času olizováním minerální soli (už jsem ji zabavila), je možné, že to má z toho? Nějak se začínám bát, že při mé smůle přijdu a bude mrtvé, i když před hodinou čile poskakovalo:(.
No nevim. . . jestli jehne nema prujem, je cile a evidente mu nic neschazi asi bych to zatim neresila. . . jedine kdyz by se vyskytly nejake priznaky jako prihrbene smutne sklesle atd. . . jeste se vas zeptam. . . vy mate naockovane ovce na nejake tyhle nemoci traktu. . . myslim ze enterotoxemie, klostridie, kokcidie. . . nebo co to je za vakcinu. . . nebo pochazeji z chovu kde byly ostatni ockovane?
No bojím se, že když už bude přihrbené a skleslé, bude už pozdě, tak proto asi plaším dopředu. Nemůžu o něj přijít, je mou velkou pákou na ovci při kojení druhého prcka. Ovce očkované nemám a pravděpodobně ani chov, ze kterého je mám. Původně byly na maso a pak se na to nějak zapomnělo a zůstaly. Protože kromě odčervení, stříhání a úpravy paznehtů nevyžadovaly větší péči, nicméně teď mi teda dávají do těla, jedna pecka za druhou a já si ty neúspěchy beru trochu osobně.
Vy očkujete, je to účinné? Já mám zkušenosti hlavně s očkováním u psů a to je v polovině případů stejně účinné jako lidské očkování proti chřipce:/.
Ja te ockovaci lobby neverim. . . :) ani u lidi. . . a jsem odpurce. . . takze neockuji. . imunita si po miliony let vystacila bez ockovani a civilizace tu jsou jedna za druhou i bez ockovani. . . navic v pripade nadmerne stimulace imunity dochazi k autoimunite, neuropatiim a jinym lahudkam. . . u kraliku mi tak pulka vrhu stejne chcipla i po ockovani. . . nebo mi zahadne ochrnuly. . . hodne jsem cetla prispevky Stareho baci jsou velmi zajimave na toto tema. . . Rozumim jak je cloveku z neuspechu. . . proste kdyz cert se. re tak na jednu hromadu. . . tak letos jste si to vybrala a na pres rok to bude lepsi. . . jinak se to proste neda. . . jeste me napadl herpesvirus zkuste. . . ale pokud jehne hopka. . . tak furt nevim. . . asi to s tim vetem nejak konzultujte. . .
Jakmile vetovi řeknu (kéž bych měla veta, kterému volám ráda), že jsem viděla krev, tak mi dá atb, dávaj ho prostě všichni. Měla jsem štěně 8 týdnů pořád učůrávalo (co krok to kapka, snažilo se čůrat ale nic z něj nešlo a pod), na veterině vyšetřili moč, řekli, že je tam slabý zánět a týden atb, po týdnu lehké zlepšení, ale za pár dní zase problém a co jiného, než zase atb. To už jsem ale odmítla, protože jsem se dočetla, že to může být způsobeno jen hormonální nerovnováhou a že se to srovná. Bylo jaro pes mohl být většinu času na zahradě, takže si čůrala kde chtěla, po čase přestala být frekvence učůrávání tak vysoká a v osmi měsících kdy hárala se to srovnalo úplně a byl klid. Další roky pes viděl veterináře jen při očkování psinky a vztekliny. Atb rozhodí zažívání, průjem stav ještě zhorší, nějaké cpaní smecty či podobných věcí do párdenního miminka může taky nadělat paseku, tak prostě dokud si poradí sami, je to nejlepší. Každopádně potřebuju mít asi pocit, že něco dělám a tak píšu dotazy, kde bych se mohla dozvědět nějaké názory ostatních, či na co se mám připravit a podobně.
Mam to podobne. . . vetaka mam ale nastesti hodneho, levneho a ochotneho. . . ze stare skoly takze i praktika co nejakou tu ovci videl. . hlavne to neni nervak a je gentlmen takze jedinej probmel s nim mam ze chodi vzdycky v polobotkach a tim me minule dostal ze sem mela pocit ze uz je senilni. . . s kozama je to horsi. . . i kdyz volam ho jen v akutkach a i tak ma prijezdovou dobu dve tri hodiny. . . takze si stejne musim poradit sama. . . co se tyka toho jehnete. . . muzete to zkusit za pomoci nejakeho odvaru. . . treba z hermanku, kminu, dubove kury ?. . . asi tak co by jste dala malymu miminku aniz byh mela strach ze mu to ublizi. . . i kdyz si stejne myslim ze nejlepsim lekem pro miminka je mliko od mamy. . . a jestli z neho nestrika prujem. . . tak vlastne neni co lecit. . . cervena krev ve stolici muze byt zpusobena ragadou konecniku po tuzsi stolici. . . dejte vedet jak je na tom to jehne. . .
Dám vědět jak budu vědět víc, zatím aspoň posílám fotku mých dvou malých problémů (to větší vpředu je ten odvržený prcek).
Děkuji, jsou po matce křížence merina a otci suffolkovi, na takových si příroda vždy vyhraje. Důležitější ale je, že odvrženče zatím zdárně prospívá a druhé jehně už mělo dnes stolici normální. Je možné, že se asi hodně nalízala minerální soli a trochu jí to podráždilo zažívání nebo nevím, ale už nemá průjem a ani jsem neviděla žádnou krev. Tak snad už se to zlomí a bude všechno ok:) Všem chovatelům přeji pevné nervy a mnoho štěstí v tomto náročném jarním období, kdy se rodí vše, co může:).