Dobrý den. Je těžké říct přesně kdy začít ze senem. Je to individuální. Nejlepší je dát jim seno do jesliček ve třetím čtvrtém týdnu a oni sami postupně začnou ochutnávat. Starším než jeden měsíc je vhodné podávat směs pro jehňata ČOJ I asi tak dva týdny. Pak se přejde na ČOJ II, to pak podle možností i dva tři měsíce. Mléko budou brát i půl roku, pokud ho budou dostávat a to pak přiběhnou na zavolání. Odchoval jsem jich desítky když jsem pracoval jako bača.
Letos krmím senáží od podzimu. Jehňata ji žerou dřív než seno. Když začnete cca 1/2kg wráno a 1/2kg večer nemůžete nic pokazit. Třetí den ale už budou zvířata jen čekat na siláž a seno budou žrát až sežerou senáž. Nedávno mě zdrhnul králík a ráno jsem ho našel sedět na rozdělaném balíku senáže. Čekal jsem že se zduje, ale byl v pohodě. Proto jsem senáž začal dávat i králíkům.
MartiK

XXX.XXX.54.12
Prosím moc o radu: začínám
Dokrmuji odstavená jehnátka jednomu umřela matka 2 dny po porodu a to druhé odstavila cca po týdnu, dokrmuji je mlékem, jednomu je 6 týdnů, druhému 5 týdnů...
dotaz č.1 od kdy mohou lízat sůl ?
dotaz č.2 přešly ze sena na trávu a zda se nějak upravují dávky mléka, dostávají už jen 3x denně - ráno, v poledne a večer...dočetla jsem se, že tunel do žaludku na mléko se uzavírá cca po 12 týdnu...tak do kdy dávat mléko aby se nepřekrmovaly, koukala jsem že ostatní jehněta cucají pořád...
moc děkuji předem za odpověd...
popř. email marta.konopikova@seznam.cz
a pokud někdo ví o literatuře jak se starat o takto odstavená jehňátka prosím o odkaz, nemám srdce je nechat na pospas osudu...i když jich máme ještě 100, ela ty mají svojí matku, ty dvě jsem si vyprosila k záchraně a zatím jsou jako andílci...
sůl máme minerální se selenem, sem tam jsem jim dala líznout, ale nevěděla jsem jestli dělám správně...ale ostatní jehňata ze stáda chodily na sůl, ale 3 pošly a tak jsem nevěděla jestli to není od soli...2 doktoři řekli že sůl ano jeden že ne...
jinak dostávají 3x denně 250ml ta větší a 150ml ta menší, mléko Mikrop ovis, ale ted jak se pasou mi někdy připadají jakou koule - večer...tak jim večerní dávku snižuji...