Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

hani333

12.2.2015 10:53
hani333

XXX.XXX.53.171

Už podruhé se nám na čumáku u kozy objevují jakoby puchýře, které se rozlézají. Vet. si myslel, že to je příměť, tak nasatil atb. A jestli to bude, že bude na příměť potom rok imunní. Pomalu to po atb vymyzelo a po puchýřích zůstala holá místa, která zarostla zase srstí. Ale ani ne po 2 měsících se nám to vrací. Nevíte co to může být?Díky Hanka.

12.2.2015 13:43
lilo

XXX.XXX.201.210

No typla bych to take na primet.. jen se hrozne divim ze vam dal atb. kdyz je to virus.. a jak znamo na virus atb. nezabiraji...leda antivirotika :) http://www.zemedelskekomodity.cz/index.php/zivocisna-vyroba/chov-ovci/infekcni-nakazy-ovci/primet-pyskova
Zkuste to vyfotit a lepe popsat jak ten puchyr sam osobe vypada, jakou ma sekreci jeslti pruhlednou, mlecnou... jeslti nema koza jeste nejake jine symptomy krom tech puchyrku, treba vytok z oci, nosu, teplotu... mozna bych uvazovala nad tim vzit z toho ster... pokud se do toho nedostala nejaka druhotna potvora co to muze udelat... treba bakterialni kde uz bych chapala i ta nasazena atb... tak zatim dejte vedet.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2015 14:37

Popis vypadá opravdu na příměť a lilo správně píše, že to je virové, že na to jsou ATB naprosto zbytečná. Pokud se ukáže první náznak puchýřku, je dobré místo ošetřit nějakým desinfekčnim sprejem kvůli druhotným infekcím. Může se to vyskytovat i na vemeni a vnitřních stranách stehen. Pozor je to přenosné i na člověka, tak doporučuju se zvířetem pracovat v rukavicích. Stěr se může udělat na pox viry, ale myslím že to příměť opravdu bude a tak stěr bude jen vyhozené pětikilo.
Zvíře si nemoc prodělá a získá na ní imunitu. Některé zdroje uvádí že je to imunita dlouhá 1 rok, jiné uvádějí i více. Mně se tu příměť objevila asi před 5ti lety u ovcí a už se mi nevrátila. Jiní chovatelé s ní bojují několik po sobě jdoucích let. Vir údajně dokáže přežít v půdě i 10 let, tak nechci ríkat hop dokud jsem nepřeskočil, ale snad se mi tu už neukáže. Problém to je hlavně pokud to bude mít koza i na strucích, protože pak to od ní chytnou kůzlata a budou mít bolavé huby a o to míň budou pít a růst a tak...
Přeju ať to má rychlej průběh bez jiných komplikací a ať už je pak klid.

hani333

12.2.2015 15:08
hani333

XXX.XXX.49.116

Děkuji pěkně za reakce.Jste moc hodní. Také jsme si myslela, že to je ta příměť.Ale přijde mě divné, když se píše, že zvíře je pak vůči viru odolné alespoň rok.Že se nám to po měsíci a půl zase vrátilo ? Děkuji Hanka.

12.2.2015 15:12
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja se prave bojim toho ze uz to je druhotna infekce.. a nebo reinfekce toho sameho... protoze imunita se s tim proste jeste nedokazala vyrovnat a poprat... tudis to mohlo na zakladne dalsiho oslabeni znovu propuknout... pokud na to je imunita, stejne tak to muze opet vystoupit... vemte si pro priklad treba opary, staci oslabeni a mate je znova... ale jen se domnivam... rozhodne jak pise kostey asi bych lokalne kazdy projev potirala dezinfekci a treba nejakou hojivou masti treba na opary konopnou, mesickovou... ale zase za prisnych hygienickych postupu, rukavice, jednorazove tycinky.. atd... aby jste si neinfikovala mast... taky bych kozene doprala klid, teplo, no stress prostredi a dobre krmivo a vitaminove pridavky... stejne by to ale chtelo zjistit jak ten puchyr vypada a pripadne to opravdu dat na ster...

12.2.2015 15:28

Fotka by se hodila a pokud se to vrátilo už po měsíci, tak to je zvláštní, o tom jsem ještě neslyšel. pokud to má takový netypický průběh, tak bych nad stěrem pouvažoval.

4x4~

8.11.2015 20:21
4x4~

XXX.XXX.111.44

Z vasho popysu je to MUšEC.vyrusove ochorenie ale napadne zvierata ak su v slabej kondicii.Ja som raz dfal pripustit ovce k jednemu a po navratu sa to prejavilo.Tie pluzgiere im sposobuju bolest pri prezuvani a tak postupne zviera chradne, Treba im Jod a jemne seno+ liz z mineralmi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík