Kamerunská ovce ke kozám

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2015 00:13
ivana.k

XXX.XXX.89.23

Zdravím, ráda bych se zeptala, jestli nemá někdo zkušenosti s chovem kamerunských ovcí ve společnosti koz. Chovám 5 koz, v ohradě po nich zůstává při krmení dost sena (co spadne na zem už není jedlé ), uvažuju teda o pořízení kamerunské ovečky, co jsem zjišťovala ovce vezmou i to "méně kvalitní" seno. Má s tím někdo zkušenosti? Lze je chovat společně? Děkuju za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.2.2015 08:34
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná vezmou i méně kvalitní seno, ale pokud je pošlapané od bláta a výkalů, tak vám to nesežere nic. Kdysi se tu řešilo, že v chlívcích lidi na dožírání vytahaného sena používali masné králíky...
Jinak pokud budete mít ve společnosti 5 velkých koz kamerunskou ovci, bude nejspíš dost chudák. Vzhledem k dominantnosti koz a maličkosti kamerunek bude nejspíš hooodně šikanovaná, takže se k tomu krmelci nedostane tak jako tak... (já mám 3 minikozy a ve stejném stádě je skopeček kam.ovce, velikostně stejný jako ty kozy a je až na samém konci hierarchie, takže musím dávat senona několik míst, aby se vůbec najedl...kozy jsou rohaté, on má ale také malé růžky..).

17.2.2015 09:08
jecmi

XXX.XXX.160.98

Tak já mám kamerunské ovce s beranem a kozy s kozlem v jedné stáji. A oni si tak žijí po svém, kozy se spíš šikanují, nebo otravují mezi sebou, než by otravovali ovce. Krmení mám samozřejmě na několika místech, ale všichni se dostanou- a vyžírají poměrně dobře. Za tu dobu, co je mám, tak jsem si všimla, že dokud jsou malá kůzlátka -a hnědé kozy- ty se spíš držej kamerunek. Jakmile dospějou, tak se chytnou koz. neboli - koupená hnědá koza tvoří skupinu s kamerunkama, ony jsou mírné a vše, co se cítí samo, lépe přijmou... kupte si rovnou párek.
Věděla bych, od koho. Hi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík