Porod ovce - zadržené lůžko?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

choze2

22.2.2015 19:06
choze2

XXX.XXX.21.1

Dobrý večer,
dnes odpoledne okolo třetí hodiny jsem přišel do stáje, a koukám, jedna z bahnic už měla jedno jehnátko celé oblízané, ale ještě mokré, cca tak půl až hodinku na světě, dokonce už stálo a hnalo se ke struku a dumlalo.
Po tři roky tato bahnice měla vždy dvojčátka, tak jsem čekal, jestli neporodí ještě jedno, ale už se nic nedělo. netlačila, nic. Tak koukám po lůžku, že ho odklidím, jenže nikde nebylo.
Dostal jsem strach jestli náhodou ovce lůžko nezadržela, ale zadek má čistý jen trošku od krve, nic z ní nevysí a pochvu má čistou.
Dokonce mě ještě napadla možnost jestli tam vážně není ještě jedno jehně, ale to by přeci tačila, ne
Dá se nějak poznat jestli vážně lůžko zadržela, nebo ho, jelikož z ní nic nekouká, prostě sežrala?
Nechci do ni zbytečně šahat když zatím vše vypadá normálně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2015 20:39

Častokrát když se nezčistí tak kus lůžka čouhá ven. Tyhle malí přežvýkavci se po porodu hodně rychle zavíraj že druhý den do nich stejně čípek spíš ani strčit skrz krček nejde. Nikdo Vám na to neodpoví s jistotou, ale já bych předpokládal, že se zčistila a lůžko stihla sežrat. Doporučil bych jen po ovci koukat a jen co by se Vám nezdála tak jí změřit teplotu. Jen co by dostala horečku tak je do známka toho že to v ní hnije a hrozí sepse. Častokrát to je nejdřív cítit, tak k ovci občas čuchněte. Ale byl bych v klidu, větší pravděpodobnost je, že je všechno v naprostym pořádku :)
Kuba.

choze2

22.2.2015 21:04
choze2

XXX.XXX.21.1

Tak jsem byl před chvílí ve stáji a hele lůžko venku. Docela se mi ulevilo. tak jsem hned volal veterináři, kterého jsem už v panice zburcoval smajlík. tak řikal že to bude OK. Taky řikal, že je ještě možný, že tam bude ještě jedno jehně v druhym lůžku, že mužou být dvouvaječný dvojčata, Protože sem mu řikal že se mi nezdá že má pořád dost velký břicho.

22.2.2015 21:23

Hele, choze, já mám teda jednu minikozu a ta je celoročně stejná - širší než delší. Když před 14 dny porodila dvojčata, tak vyjma břicha když se na ní člověk podívá z boku, když si sedne na bobek, se na ní vůbec žádný rodíl nepozná. Tak třeba máte podobný model ;).

Přidejte reakci

Přidat smajlík