Koza nepřežvykuje Uni Ruminal

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2015 08:05
anobbona

XXX.XXX.84.98

Mám kozenu po těžkém porodu, zůstalo v ní jedno kozlátko, které porodila mrtvé, začala být špatná, tak dostávala ATB. Na ATB je od čtvrtka. Koza od porodu hodně málo žere, od neděle nežere vůbec a nepřežvykuje. Včera jsem jí nasadila Ruminal, dostává ho 3xdenně, k tomu včera dostala ATB a nějaké injekce "na život" jak řekl veterinář, mělo by jí to podpořit funkci bachoru a měla by mít chuť žrát. Veterinář je u ní každý den.
Koza je dneska oproti včerejšku taková veselejší, má větší jiskru v oku, ale začíná hodně slábnout z nedostatku potravy, a stále nepřežvykuje, kozle co přežilo, tak od ní pije, ale koza postupně ztrácí mlíko (jehně nechávám schválně pít, má to podpořit čištění kozy)
Koze se to v břiše na dotyk mele, ale poslechově není skoro vůbec nic slyšet. Po jaké době od podání Ruminalu by měl začít fungovat bachor, jak nastartovat přežvykování?

24.2.2015 08:56
roklanka

XXX.XXX.45.82

Napsala jste víc než kdokoliv, ale moudrá z toho nejsem. Koze se to na dotyk v břiše mele, ale slyšet nic není. Kůzlata tam nejsou, takže to nemůže být nic jiného, než žaludky.Poslouchala jste dostatečně dlouho, je to jako příliv, ticho, škrundání a pak rachot. Bez diagnozy se těžko radí, je třeba vyloučit ketozu. ATB také mohou zastavit trávení. Teď budu hádat, doktor píchl koze hepagen (nebo adekvátní náhradu) a koza ožila, což by mohlo znamenat na ketozu v začátku.Nenapsala jste nicc o krmení, jak a čím byla krmená, jestli jste jí nepřilepšila, vyměšování.Jak dlouho je po porodu, v čem byl těžkej.Je vždy dobré vědět, co jí doktor píchá, životabudič může mít mnoho podob.
Nic nepokazíte když do kozy nalijete pivo, také startuje trávení a dodá energii.

24.2.2015 09:55
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja bych vyckala... pokud je pod veterinarnim dohledem a dnes ozila nic bych neurychlovala... kozultovala bych stav s veterakem i jakekoliv malickosti... ne vsichni veterinari pri pohledu na kozu nevedi co delat...a pokud monzo bych neplacala pate pres devate...jeslti mela opravdu vycerpavajici porod... nejspis doslo take k disbalacni mineralu...ketoza je pekne zaklinadlo ale zpruvu je lepsi ji vyloucit...kdysi jsem zazila neco podobneho kozena po hororovem porodu trojcat kteremu byl veterinar pritomny takze okamzite po te aplikoval vsechny potrebne injekce.. nechodila nevstavala cely tyden jsem ji chodila obracet, masirovat bachor, natahovat a cvicit nohy... ten bachor jeste poradne poslechnete... muze to byt i viditelne jeslti se preleva... pokud uz pomalu zacina pracovat jiste brzo zacne zrat a nasledne i prezvykovat... dejte ji cas...

24.2.2015 10:08
anobbona

XXX.XXX.84.98

roklanka napsal(a):
Napsala jste víc než kdokoliv, ale moudrá z toho nejsem. Koze se to na dotyk v břiše mele, ale slyšet nic není. Kůzlata tam nejsou, takže to nemůže být nic jiného, než žaludky.Poslouchala jste dostatečně dlouho, je to jako příliv, ticho, škrundání a pak rachot. Bez diagnozy se těžko radí, je třeba vyloučit ketozu. ATB také mohou zastavit trávení. Teď budu hádat, doktor píchl koze hepagen (nebo adekvátní náhradu) a koza ožila, což by mohlo znamenat na ketozu v začátku.Nenapsala jste nicc o krmení, jak a čím byla krmená, jestli jste jí nepřilepšila, vyměšování.Jak dlouho je po porodu, v čem byl těžkej.Je vždy dobré vědět, co jí doktor píchá, životabudič může mít mnoho podob.
Nic nepokazíte když do kozy nalijete pivo, také startuje trávení a dodá energii.

Ano střeva se hýbou a je to i vidět, když koza leží, že se jí hýbou, ale prostě poslechově je to slaboučké skrundání a dloooooho nic a zas slabé škrundlání. Také veterinář ji poslouchal a je to špatné. Po podání ruminalu jsou pohyby vždycky ještě více vidět, ale slyšet není nic.
Kozlata to určitě nejsou, koza porodila min. středu, začala rodit před 2 hodinou, v 6 večer jsem z ní vytáhla jedno kozle, další kozle jsem nenahmatala, tak jsem myslela, že už je prázdná. Ve čtvrtek ráno jsem našla ještě jedno mrtvé kozle, které už začínalo zapáchat a koza se teprve začala čistit od placenty. Veterinář přijel večer a ještě do kozy šáhl, je prázdná, vybral ještě zbytky lůžka a začal kozu léčit ATB. Koza byla špatná, protože já jsem z ní nevytáhla druhé kůzle, to v ní uhynulo a koza od toho chytla zánět a taky zadržela trošku lůžka.
Koza pořádně žrala ve čtvrtek ráno po té co se sčistila lůžka, postupně se začala zhoršovat. V pátek a sobotu už si dala jen trochu ovsa, chleba, jestli snědla tak hrstečku sena. V sobotu večer už odmítla žrát cokoliv a přestaly být slyšet žaludky. Včera žrala trochu slámu, ale zas už odmítá jádro, jablko, mrkev...
Dneska je koza taková živější, nevím názvy léčiv, on mi to sice veterinář říkal, ale já ty názvy zapomenu ještě než je dořekne, vím jen, že jí dává ATB, která teda zvažoval jestli ještě dát, ale nakonec dal, oxitocin na zčištění a včera dostala něco na rozjetí žaludků a aby měla chuť žrát.
Kozy jsou na seně a večer dostávají oves s nutrimixem, občas dostanou tvrdé pečivo.

24.2.2015 10:15
anobbona

XXX.XXX.84.98

lilo napsal(a):
Ja bych vyckala... pokud je pod veterinarnim dohledem a dnes ozila nic bych neurychlovala... kozultovala bych stav s veterakem i jakekoliv malickosti... ne vsichni veterinari pri pohledu na kozu nevedi co delat...a pokud monzo bych neplacala pate pres devate...jeslti mela opravdu vycerpavajici porod... nejspis doslo take k disbalacni mineralu...ketoza je pekne zaklinadlo ale zpruvu je lepsi ji vyloucit...kdysi jsem zazila neco podobneho kozena po hororovem porodu trojcat kteremu byl veterinar pritomny takze okamzite po te aplikoval vsechny potrebne injekce.. nechodila nevstavala cely tyden jsem ji chodila obracet, masirovat bachor, natahovat a cvicit nohy... ten bachor jeste poradne poslechnete... muze to byt i viditelne jeslti se preleva... pokud uz pomalu zacina pracovat jiste brzo zacne zrat a nasledne i prezvykovat... dejte ji cas...

Veterináři já věřím, má velké zkušenosti, byl dříve hlavním veterinářem v družstvě, kde se chovaly ovce, krávy.
Viditelné to právě je, že se jí ty střeva hýbou, jen prostě není nic slyšet a koza nepřežvykuje a nežere.
Koza vstává i chodí, sice teď už dva dny to má se vstáváním horší, je vidět, že už je zesláblá, ale je schopná se pohybovat a nakrmit kozle, byť mléka má velmi málo. Jen prostě nežere a má takový ten pohled, kterým říká, že jí něco je.

24.2.2015 11:00
lilo

XXX.XXX.201.210

anobbona napsal(a):
Veterináři já věřím, má velké zkušenosti, byl dříve hlavním veterinářem v družstvě, kde se chovaly ovce, krávy.
Viditelné to právě je, že se jí ty střeva hýbou, jen prostě není nic slyšet a koza nepřežvykuje a nežere.
Koza vstává i chodí, sice teď už dva dny to má se vstáváním horší, je vidět, že už je zesláblá, ale je schopná se pohybovat a nakrmit kozle, byť mléka má velmi málo. Jen prostě nežere a má takový ten pohled, kterým říká, že jí něco je.

Nejde jen o zeslablost.. v pripade infektu u koz ovci i skotu a koni nebo v pripade metabolickych poruch... coz vydani obrovske energie pri porodu, nasledny porod mrtveho plodu a infekt je, ale i v pripade dlouhodobeho uzivani leciv... muze vzniknout akutni zanet kopyt cili schvaceni... mam pocit ze prave pro to ma problem se vstavanim a zda se vam zeslabla.. nohy se kolikrat uplne trepou nez se postavi nebo nez si lehne... ona je vycerpana ale do tydne bude podle mne dobra... srovnaji se ji hladiny mineralu... urcite bych nechala kozu pouze na sene.. dokud se ji nerozebehnou bachory... muzete bachor masirovat ve smeru hodinovych rucicek...kdyz bude stolice bude to take dobre... asi neuskodi napajet kminovym dubovym odvarem nebo predlozit v male davce odvar lneneho seminka...... myslim ze ji mate dobre podchycenou od dobreho vetaka a k rekonvalescenci potrebuje cas... drzim ji palce a verim ze se rozebehne...

25.2.2015 08:06
anobbona

XXX.XXX.84.98

Tak koza to nezvládla. Včera se bachory úplně zastavily, ruminal nepomohl, k večeru se mi zdálo, že jí nějak tvrdne břicho a taky na to, že nic už dlouho nežrala, tak byla nafouklá, sice byla "čilá", zdálo se, že bude i každou chvíli žrát, ale ráno jsem ji našla mrtvou.

25.2.2015 08:16
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

anobbona napsal(a):
Tak koza to nezvládla. Včera se bachory úplně zastavily, ruminal nepomohl, k večeru se mi zdálo, že jí nějak tvrdne břicho a taky na to, že nic už dlouho nežrala, tak byla nafouklá, sice byla "čilá", zdálo se, že bude i každou chvíli žrát, ale ráno jsem ji našla mrtvou.

To je mi líto zkuste pře s to přenést (ale i poučit) a jít dál.

25.2.2015 08:25
lilo

XXX.XXX.201.210

Co kuzlatko? jak je na tom... moc zravim a kozeny mi je lito, ale stane se.. a neda se nic jineho delat nez to preklenout... drzim palce

25.2.2015 08:42
anobbona

XXX.XXX.84.98

Kozle bude snad dobré, strkám ho pod další dvě kozeny, ty sice obě mají po trojčatech, ale snad ho uživí, no když ne, tak půjde na flašku. Jen bylo dost smutné ho vidět, jak se snaži maminu probudit...

23.9.2015 20:46
Jaru86

XXX.XXX.231.89

Zdravim, jehne se mi prezralo nejspis pecivem, uz dva dny lezi..poradite?

23.9.2015 21:44
Jaru86

XXX.XXX.231.89

Zdravim, jehne se mi prezralo nejspis pecivem, uz dva dny lezi..poradite?

Přidejte reakci

Přidat smajlík