Chovám kozy tretí rok. Prvé 2 sezóny som nestratila ani jedno narodené kozľa. Teraz sa okotili prvé 3 kozy (z deviatich) a už sú 2 mŕtve kozľatá. Ale pekne po poriadku. Mám zaužívaný systém, že kozľatá hneď po pôrode odoberám od matiek a odchovávam ich zvlášť. Prvá koza sa okotila v poriadku. Mala dvojičky. Tie som jej odobrala. Pár dní nato sa okotila druhá koza - trojičky. Bohužiaľ som prišla už keď bola okotená, jedno kozľa som našla mŕtve, ostatné 2 boli v poriadku. Kozľatá som odobrala. Dnes v noci sa okotila ďalšia koza - 1 kozľa. Tiež som nebola pri tom, ráno som našla kozľa mŕtve. Neviem, či sa už mŕtve narodili, alebo sa niečo stalo potom. Pôrody neboli predčasné, uhynuté kozľatá boli plne vyvinuté a rozhodne neboli maličké, ale ani prehnane veľké. Začínam sa prikláňať k názoru, že to má na svedomí tá prvo okotená koza. Že sa snaží čerstvo narodené kozľatá ukradnúť, alebo si ich prisvojiť a možno nechtiac, ako po nich hrabe (lebo to som ju videla robiť), ich zabije. Táto koza je u mňa len pár mesiacov, pri predošlých pôrodných sezónach som ju nemala a neboli žiadne problémy. Teraz som ju uviazala. ďalšie kozy nalievajú, nechcem si zopakovať takéto deprimujúce nálezy. Stretli ste sa niekto z niečím takým?
Podotýkam, že kozy majú priestoru dosť, prístrešok 5x4 metre so stálym prístupom do výbehu.
Nevím jaký má pro vás význam kůzlata po porodu kozám odebírat ale myslím že to dobré není.Každé kůzle pokud není odstrkované a nebo není jiný problém by mělo zůstat pod mámou.Koza má taky mateřský pud a proto se snaží ukrást si cizí když své nemá.Naše koza letos taky hrabala a já myslela že kůzlata tím usmrtí.Dělala si ale místo pro kůzle které bylo ještě v porodních cestách.Je to sice váš problém ale myslím že odebírání mladých matkám není s právné.
Pokud máte dostatek místa, tak proč nevytvoříte porodní boxy a tam nedáváte čekatelky? Kozy si budou přivlastňovat kůzlata a problém je na světě hned. Některé kozy hrabou v podestýlce, aby měla kůzlata teplo, ale hrabáním kůzleti neublíží i když to pro člověka nevypadá zrovna na jemné zacházení. Spíš soupeřily o kůzle, to se nenapilo a prochladlo. Ale pokud u toho nejste, můžete se jen dohadovat, co se vlastně stalo. Když už musíte oddělovat kůzlata po narození, měly by být matky extra a odrozené spolu.
...také nechápu proč jí je berete?
Můj názor je ten, že jste to zavinila sama tímto nepřirozeným chováním. Přesně toto se dělo i v kravíně, když se brala narozená telata. Matkám se po čase úplně vytratil mateřský pud a holt když přijdete pozdě, matka se na mládě vykašle, protože proč by to starala, když stejně přijde někdo a sebere jí ho. Nechte kůzlata u matek. Jsou zdravější a vy nebudete tak unavená a zklamaná z mrtvých kůzlat. Ovšem jestli už není pozdě. Snad ne.
Je to systém roky odskúšaný v chovoch, hlavne teda u kráv, ale aj v chove kôz na mliečnu produkciu. Ja mám tak isto kozy na mliečnu produkciu. Kozľatá nemajú žiadny rastový deficit, naopak, pri viac početných vrhoch prosperujú všetky kozľatá, nakoľko dostanú dostatok stravy, kým pod kozami sú často tie slabšie odtrkované. Tak isto sa nedeje žiadny stres z odstavu. Zároveň sa hneď od prvého dňa kozľatá fixujú na človeka a vďaka tomu je manipulácia s nimi omnoho jednoduchšia, než s kozľatami odchovanými pod kozami. Dnes som podojila prvničku (tú čo prišla o kozľa). Stála ako stará profesionálka. Je to mnou a týmto systémom odchovaná koza. Keď sa cíti v nebezpečenstve, skryje sa za mňa.
Pokiaľ ide o kozy - matky, ich žiaľ za kozľatami netrvá dlho (individuálne od 1 po 4 dni) a nemá to žiadny dopad na ich zdravotný stav. S pohľadu mliečnej produkcie je tento systém prospešný - kozy majú viac času na žrádlo, na oddych a pri pravidelnom a dôkladnom vydojovaní sa aj lepšie rozdoja.
Ale padla tu dobrá poznámka - pôrodné boxy. Pouvažujem nad ich realizáciou.
Odrodiť kozy naraz nevidím ako reálne, nakoľko kozy nemajú ruju všetky v jeden deň, teda ani v jeden deň nie sú pripustené capom a následne ani pôrody neprebehnú všetky naraz.
Způsob jaký popisujete se opravdu dělá a to jak v malochovech tak ve velkochovech a to z několika důvodů. Není to úplně přirozené, v ekologickém zemědělství by to neprošlo ale jak píšete má to spoustu výhod, ale i pár nevýhod, každopádně není proč to zatracovat.
Jak psala Roklanka, jedinou možnost jak zamezit tomu co se děje, je udělat porodní boxy. mohou být klidně rozebírací a budete mít klid. Já mám porodní boxy trvalé a jsem s nimi maximálně spokojena. Větší investicí jsou pak kamery do stáje, ale mně se tato investice několikanásobně vrátila.
sanyhobby
napsal(a):
Je to systém roky odskúšaný v chovoch, hlavne teda u kráv, ale aj v chove kôz na mliečnu produkciu. Ja mám tak isto kozy na mliečnu produkciu. Kozľatá nemajú žiadny rastový deficit, naopak, pri viac početných vrhoch prosperujú všetky kozľatá, nakoľko dostanú dostatok stravy, kým pod kozami sú často tie slabšie odtrkované. Tak isto sa nedeje žiadny stres z odstavu. Zároveň sa hneď od prvého dňa kozľatá fixujú na človeka a vďaka tomu je manipulácia s nimi omnoho jednoduchšia, než s kozľatami odchovanými pod kozami. Dnes som podojila prvničku (tú čo prišla o kozľa). Stála ako stará profesionálka. Je to mnou a týmto systémom odchovaná koza. Keď sa cíti v nebezpečenstve, skryje sa za mňa.
Pokiaľ ide o kozy - matky, ich žiaľ za kozľatami netrvá dlho (individuálne od 1 po 4 dni) a nemá to žiadny dopad na ich zdravotný stav. S pohľadu mliečnej produkcie je tento systém prospešný - kozy majú viac času na žrádlo, na oddych a pri pravidelnom a dôkladnom vydojovaní sa aj lepšie rozdoja.
Ale padla tu dobrá poznámka - pôrodné boxy. Pouvažujem nad ich realizáciou.
Odrodiť kozy naraz nevidím ako reálne, nakoľko kozy nemajú ruju všetky v jeden deň, teda ani v jeden deň nie sú pripustené capom a následne ani pôrody neprebehnú všetky naraz.
Jen se vas zeptam krmite kozim vlastnim melekem nebo nahrazkou... jak casto je krmite a jak casto dojite jak je to s ekonomikou takoveho chovu... jste na ne sama nebo mate zamestnance pomocnika... kdyz by jste napsala neco bliz byla bych za to rada... sic zatim neuvazuju o prechodu do takoveho rezimu ale s tou ovladatelnosti kuzlat mate teda pravdu... ale myslim ze by postacilo i prikrmovani k tomu aby se lepe navazaly na cloveka... jinak co se tyka problemu vzhledem k tomu ze jste u toho nebyla nemate zaznam tak muzete pouze spekulovat co se stalo... nicmene kazdy mame nejakou podobnou zkusenost a nekdy nelze bohuzel ani ovlivnit nebo predpokladat...
Rada sa podelím o svoje skúsenosti, nemám s tým problém. Kozľatá prvý mesiac k´mim kozím mliekom, potom postupne prejdem na sušené a v tomto čase ich už aj predávam. Tie čo si nechávam do chovu odstavujem od mlieka v 2 mesiacoch veku. Okrem mlieka majú kozľatá stále k dispozícii jemné kvalitné seno, vodu a obilný šrot (jačmeň+kukurica).
Kozy dojím od prvého dňa 2 krát denne. Ekonomika mi vychádza zatiaľ plusovo, ale som na to sama, namám zamestnancov. Predávam mlieko a výrobky - syr, jogurty.
Tie pôrodné boxy si zriadim, uvažujem skôr o rozoberateľných - dočasných. No momentálne už nič zrealizovať nestihnem a ďalšie kozy sú už na rozsypanie. Tak ich aspoň chodím každú chvíľu kontrolovať aby som nepremeškala pôrod.
Ekonomika chovu nadevše. Doufám že krmíte jehňata náhražkami. Asi bych z takto odchovaných kůzlat do chovu nechtěl žádné. Vlastně proč ne, vždyť se dneska dá očkovat i proti smrti. Až budu chovat zvířata tímto stylem, tak nebudu čekat na přirozený porod, ale budu rodit císařem. Tím se vyhnu nečekaným ztrátám. Ono vlastně císařem chce dneska rodit kdejaká moderní koza, tak proč ne, že!
Ale teď k věci. U koz se vždycky najde nějaká potvora, která může mladým kůzlatům ublížit, tak raději před porodem oddělit.
A víte pane profesore, že např. v Rakosuku ve většině mléčných chovůc odchovávají tímto způsobem. A představte si, že takto odchovaná kůzlata jsou velice pěkná, dobře rostou, jsou dobře krmitelná a dokonce jsou to výborné matky a skvělé dojnice, s nimiž nejsou při odchovu kůzlat přirozeným způsobem žádné problémy? Mám jich pár doma a ačkoli jsem se k tomuto způsobu chovu před pár lety stavěla stejně negativně jako vy, dnes musím uznat že to má něco do sebe.
No a jinak je vidět, že vás chov koz zřejmě neživí, protože kdyby vás živil, tak by vás ekonomika chovu také zajímala.
A jinak, všechno je hlavně o lidech. Co dnes můžete vidět v "přirozených chovech" tak z toho mi občas vstávají vlasy hrůzou na hlavě.
Nesuďte co neznáte.
Kŕmenie kozliat som popísala vyššie. Minulého roku som si nechala 3 kozičky do chovu. Sú vyrastené, zdravé, odolné a veľmi priateľské k ľuďom. Nebojácne. Nevidím na nich chybu. No ale Vy možno máte s takýmto chovom iné skúsenosti.
Cisársky rez má mnoho rizík, nehľadiac na problémovú rekonvalescenciu a bolestivosť súvisiacu s hojacou sa ranou. Myslím že negatíva vysoko prevyšujú pozitíva.
U lidi to tak je a nikdo se nad tim nepozastavuje prooofo take it easy... dokonce se nikdo nepozastavuje nad tim ze jako druh zaciname byt neplodni a neschopni se navzajem oplodnit a uz se pocita ekonomika chovu... jelikoz asistencni centra z toho prosperuji... vsechno zle je k necemu dobre pro nekoho...cisar necisar... neni nutne nekoho odsuzovat a vnucovat mu to ze jen ten jeho zpusob chovu je ten jediny cisty ekologicky citlivy a ja nevim jaky a ze jsme vsichni okolo darebaci... nebo naopak citove kdo nedokaze porazit a snist svoji quesantku nebo minikozu... kdyz se nad tim zamyslim do podstaty tak jake mame pravo jako lidi chovat jiny zivocicny druh v zajeti ke svemu prospechu... jak by se nam to... profo libilo kdyz by vas nekdo choval jako vy chovate stado ovecek a par koz? je tezke najit tu linii toho dobra zejo...
já věděl že někoho vytočím.
Víte, pamatuji si dobu, kdy nějaký chytrák si udělal doktorát na tom, že odebírali telata kravám a dávali je ven z kravína do plastových budek. Ano chov koz mě neživí a taky vím že když koze kůzle zdechne, tak to koza přežije tak jako každé jiné zvíře. Jen se mě to nelíbí a kůzle nebo celkově mládě bych nechal pod matkou aspoň měsíc.( u lidí byla jednou taky móda nekojit a hned od začátku dávat náhražku) A stále nevíme čím krmíte ty mladé, nebo jsem to přehlédl. A ten císařský řez neberte prosím vás vážně, to jsem jen tak plácnul, ale věřím že za 20-30 let k tomu dojde.
A já mám ovce, kozy i jejich mláďata taky krotké, protože denně mezi nima chodím.
Ale až mě to bude živit, třeba se inspiruji. Trvám si ale na tom, že náhražka mlezivo a mléko od matky nenahradí!
To je ale jen mé plácíní, důležité je, aby jste problém vyřešil-la. Držím palce
Profesore, jen jste zadavatelčinu odpověď nepřečetl pořádně, krmí mlékem měsíc a pak převádí na jiné krmení. Ono před 42 lety nám matkám taky braly děti a nosily je jak housky jen na krmení a nedej bože, kdyby si je nějaká matka rozbalila, to byl cirkus, moc se od kravínů ty porodnice nelišily.
Kdepak... ja nad tim uvazuji jen tak letmo...na hloubku tu neni cas ani prostor... lidsky konani je zajimavy ukaz pospolitost a spolecnost a jeji zrcadlo ktere se nam promita do vychovy prozivani a to vsechno do duse... problem ochrany a moci, manipulace nabozenstvi trendy, byt IN wow ekonomika zisk svoboda... socialni site duvera ve sdileni s cizimi lidmi jen na zaklade socialni skupiny... jen na zaklade napsaneho... no nic... je v tom peknej maglajz... jeste ze jen chovam kozy pa.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sice úplně mimo téma, ale nad touto diskusí mě opět napadá, že jak mě zpočátku "vytočila" inovace iFauny, tak že jsem za ní nakonec ráda. Zrovna na sekci ovce-kozy se díky tomu tak nějak posílily a zlidštily vztahy :) A to mě baví. Vlastně ta transparentnost je prima :) Tak se letos budu muset hecnout a na tu Seč fakt dorazit (už to slibuju třetí rok).
Lilo, profesor a další pravidelní přispěvatelé - fakt mě zajímáte ;).
Pre Profesor - opakujem sa, ale budiš. Prvý mesiac kŕmim kozľatá kozím mliekom. Prvý deň dostanú kozľatá mlezivo od svojej matky, druhý deň tiež mlieko od svojej matky a potom už pijú s ostatnými kozľatami mlieko zmiešané od všetkých kôz z kýblikov určených na kŕmenie kozliat.
Ešte k tej ekonomike. Odchov kozliat ako taký nie je vôbec ekonomicky výhodný. Idem jednoznačne do straty. Keď si spočítam za akú sumu jedno kozľa vypije mlieko počas odchovu, plus ďalšie krmivo s moja práca s ním k tomu (ale aj bez toho), oproti sume za akú sa nakoniec predá, dostanem sa do červených čísel. No nakoľko nemám na to, zbaviť sa kozliat hneď po ich narodení, navyše ma práca s nimi baví, každý rok opúšťajú moju farmičku moji malí odchovanci
Díky za vysvětlení všem! Četl jsem nepozorně a odpoledne jsem nestíhal to přečíst znovu. Jestli krmíte tak jak píšete, tak to mění situaci Stejně ještě jeden dotaz. Dojíte strojně? Jestli jo, tak to celkem chápu, ale jestli ne tak by bylo asi časově rychlejší nechat kůzlata ať pijí samy.
Asi všechno beru zpět. Už vím kde vzniklo to nedorozumění. Psali jsme odpoledne ve stejný čas příspěvek a mě to psaní trvalo při obědě dýl a pak jsem si nevšiml vašeho vysvětlení nademnou (14:31hod.), které jsem si přečetl až teď Zajímalo by mne proč vám tam někdo dal dvakrát mínus, když jen vysvětlujete jak to děláte. A ještě jeden dotaz. Jednou píšete že jste v plusu, teď zas že to je neekonomické...? tak nevím. Já řeším ekonomiku jehňat a kůzlat tak, že část prodám ve stáří 3-4 měsíců pod cenou, jejich maminy začnu dojit a dělat sýr, který prodávám. To mě zaplatí nejen jehňata, ale si ještě vydělám na jádro(na obilí).
Lilo, máte pravdu - pěknej maglajz . Teda vy ale máte myšlenkové pochody.
Ne ja mam myslenkove pochody jako obycejny cech pivo a knedlik... ale tomu by jste uz vubec nerozumel... no a ted jina...letos se mi asi narodi vice kuzlat a po zkusenosti loni kdy jedna mela ctyrcata coz podle pupiku muze zopakovat... budu muset prikrocit take k nejakemu podobnemu reseni... nejspis castecneho odstavu... nesezerte me ale kdyz jsem tu maminu vzala s tou skolkou na pastvu tak se pod ni strkaly zadne se poradne nenapilo bo to chtely vsechny naraz koza vemeno zalehla a proste se nepasla... tak co s tim... mate nejaky napady... dik...proofo ty bys mi mohl pomoct... na to ale asi uz jabkovice nestaci... dik vsem.
U všech koz ráno i večer od začátku oddojuji co kůzlata nevypijí. Trojčata a čtyřčata zpravidla dokrmuji ráno a večer mlékem...to nejsilnější většinou ne, neboť je napité. Ostatním cca 250ml na jedno napití. Dokrmovat lze mlékem nebo náhrážkou, to už tu bylo řečeno.
Kdo nechce dokrmovat náhražkou, je třeba možné je-li koza která má v mléku cítit kozí ocásek, vyčlenit ji právě jako zdroj mléka pro vícečetné vrhy.
Trojčata i čtyřčata velice brzo začnou ochutnávat seno i starterové granule (už po cca 7 dnech), tedy ve 14 dnech můžou jít na pár hodin do "školky" kde granule dostávají.
Diky za reakce... napady se vzdycky hodi... nejak to vymyslim s prulezem... loni jsem mela kozy na pastve celodenne... jenze jsem si vsimla ze se stejne nepasou a okamzite si jdou lehnout na vrsek pastviny pod stromy... pak se pasly az odpoledne... a ze vseho nejvic se pasly cestou domu se zapadajicim slunickem... zvlast tam kde nesmej... jako sosusedovy okrasne kere... no nastesti je ma vysazene na mem pozemku... vypozoroval jste nekdo v kolik hodin je nejlepsi chodit na pastvu aby se po rannim dojeni pravidelne dojim v 8h a krmneni opravdu soustredene pasly? Protoze jinak delaj blbiny a na to nemam nervy...
roklanka
napsal(a):
Udělat kůzlatům průlez a tam jim dávat příkrmy aby se napucly a neotravovaly kozu a koza nesežrala co nemá. Já ze začátku beru kozy na pastvu samotné, ať mají klid s opočinou si od klíšťat.Po porodech denně oddojuju, takže mléka mám v zásobě dost a trojčata přikrmím mlékem.
Dobrý den, Roklanko, zaujal mně Váš příspěvek o "tuhém" příkrmu kůzlátek. Čím je přikrmujete? A na mléko používáte flašku nebo takový ten kyblík s dudlíky? Bála jsem se dodojovat kozu s trojčaty, aby neměli kůzlata málo. Nebo mám jednu takovou opravdu vlažnou kozí mámu. Má jen jedno kůzle ale tváří se, že občasné kojení je maximum co hodlá poskytnout. A tu kdybych ještě oddojila, tak nevím, co by to chůdě dělalo a asi bych musela vzít flašku. A ještě se zeptám, za jak dlouho se může oddojené mléko použít třeba k výrobě sýra? Díky.
eržika
napsal(a):
Dobrý den, Roklanko, zaujal mně Váš příspěvek o "tuhém" příkrmu kůzlátek. Čím je přikrmujete? A na mléko používáte flašku nebo takový ten kyblík s dudlíky? Bála jsem se dodojovat kozu s trojčaty, aby neměli kůzlata málo. Nebo mám jednu takovou opravdu vlažnou kozí mámu. Má jen jedno kůzle ale tváří se, že občasné kojení je maximum co hodlá poskytnout. A tu kdybych ještě oddojila, tak nevím, co by to chůdě dělalo a asi bych musela vzít flašku. A ještě se zeptám, za jak dlouho se může oddojené mléko použít třeba k výrobě sýra? Díky.
Na dokrm používám flašku, ne dětskou, kdysi jsem jí dostala k mléčné náhradě, před tím, jsem dávala cucák na petky (cucák koupený v hosp.potřebách).
Kozy dostávají směs do odstavu kůzlat (ve dvou měsících mrazákovci a ve třech chovné kusy) Každý večer oddojím co ve vemenech zbylo, takže první dny oddojuju všechny a pak co mi kůzlata nechají. Koza dělá mléko okamžitě, některé ani nepustí všechno, takže kůzlata hned po oddojení pijí a mají co (i když oddojím do sucha)
Příkrmy začínají kůzlata s kozama žrát poměrně brzo, ochutnávají už týdenní a měsíční už se těší stejně jako kozy
Dělám vlhkou směs:cukr, řízky a vojtškové namočím a přidám k otrubám, ječ. a oves šrotu, květu a celý oves.
Po odstavu tuto směs dostávají dál, kozy na dojírně a kůzlata ve školkách.