Na podzim jsme koupili plemenného kozla a doma zjistili, že docela pokašlává. Prodávající nám řekl, ať ho necháme, vydýchat" na čerstvém vzduchu, že se to spraví, kozly měl asi většinu času zavřené ve stáji. Naše kozy mají celoročně přístup ven a dveře do kozína stále otevřené, tak si myslím, že kdyby kozlův kašel byl např. z prašného sena, čpavku a tak podobně, že by zmizel. Bohužel kozel kašle stále. Odčervila jsem ho tedy Levitapem naslepo, bez rozboru bobků, přestože od původního majitele měl za sebou asi 5 odčervovacích kůr, každý měsíc jednu. Odčervení nic nezměnilo, kozel kašle dál, týden po tom Levitapu jsem poslala bobky na rozbor, ale v bobkách nenašli vůbec nic. Kozel byl nedávno léčen antibiotiky, kvůli zánětu oka, sledovala jsem, jestli třeba nezaberou i na ten kašel, ale žádná změna. Chtěla bych poprosit zkušené o radu. Je možné, aby kozel měl plicnivky i přesto, že se v rozboru neukázaly? Nebo máte někdo radu, čím ten kašel může být způsobený. Ještě musím napsat, že kozel je očkovaný Miloxanem. Kašel je takový nepříjemný, jako když koze zaskočí sousto.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud hledáte plicnivky v trusu, tak je potřeba udělat larvoskopii. Jaké metody koprologického rozboru se dělaly? flotace je nenajde a sedimentace taky ne. Čím odčervoval minulý majitel? Já nedávno koupil kozu z Holandska, co přijela s plicnivkama na 5! Levitape na ně moc nezabíral ale 2 postupné dávky ivomecu s nima zatočily. A je pravda, že v bobcích se třeba zrovna nemusely larvy plicnivek vyloučit, o tom jsem četl, že se to může stát.
Možno by stálo zato dať na rozbor ster z "nosa" alebo rozbor krvi, môže to byť aj bakteriálne a tie atb nemuseli na akurát tú baktériu fungovať. Moja koza s pľucnivkami vždy do týždňa zareagovala na odčervenie, za pár dní prestala kašlať, ale ak je poškodenie pľúc po pľucnivkách veľké tak sa kašľa celkom nemusia zbaviť, tak mi tvrdil vet. Ja myslím že rozbor týždeň po odčervení bolo skoro, skúsila by som ešte za nejaké 1-2 týždne ďalší a stačí tá larvoskopia ako písal kostey.
ludmila02
napsal(a):
Na podzim jsme koupili plemenného kozla a doma zjistili, že docela pokašlává. Prodávající nám řekl, ať ho necháme, vydýchat" na čerstvém vzduchu, že se to spraví, kozly měl asi většinu času zavřené ve stáji. Naše kozy mají celoročně přístup ven a dveře do kozína stále otevřené, tak si myslím, že kdyby kozlův kašel byl např. z prašného sena, čpavku a tak podobně, že by zmizel. Bohužel kozel kašle stále. Odčervila jsem ho tedy Levitapem naslepo, bez rozboru bobků, přestože od původního majitele měl za sebou asi 5 odčervovacích kůr, každý měsíc jednu. Odčervení nic nezměnilo, kozel kašle dál, týden po tom Levitapu jsem poslala bobky na rozbor, ale v bobkách nenašli vůbec nic. Kozel byl nedávno léčen antibiotiky, kvůli zánětu oka, sledovala jsem, jestli třeba nezaberou i na ten kašel, ale žádná změna. Chtěla bych poprosit zkušené o radu. Je možné, aby kozel měl plicnivky i přesto, že se v rozboru neukázaly? Nebo máte někdo radu, čím ten kašel může být způsobený. Ještě musím napsat, že kozel je očkovaný Miloxanem. Kašel je takový nepříjemný, jako když koze zaskočí sousto.
Byla chyba, že jste nejdřív odčervila a pak již po týdnu poslala trus na rozbor.
Když máte podezření na plicnivky, kontaktujte chovatele a požádejte ho o
pravdivou informaci o tom, jestli se v jeho chovu plicnivky vyskytují. Ověřte si
u veterináře, který dal prodávajícímu razítko na veterinární osvědčení, že je kozel
před prodejem klinicky zdráv, jestli u chovatele nedělá, dvorního" doktora a jestli a
na co mu kozíky léčil. Nechápu, proč chovatel každý měsíc odčervoval, když byli
kozli ve chlévě a parazity lze sehnat při pastvě.
Dejte udělat rozbor trusu znovu a nebo požádejte veterináře o výtěr z krku,
mandlí, a nechte to vyšetřit na stafilokoky, streptokoky, pasteurellu. Vajíčka
plicnivek, nebo larvičky se dají v hlenu také najít.
Pokud by se plicnivky potvrdily. je podle známého veterináře a chovatele koz
nejúčinnějším prostředkem jak je hodně potlačit, netvrdím vyléčit, přípravek Aldifal.
Je potřeba použít dvojnásobnou předepsanou dávku Aldifalu po tři dny za sebou
po 24hodinách. Při silném napadení se stává že poškozené plíce napadnou
další streptokoky, v horším případě pasteurella. Na tu dobře zabírají tetracyklinová
a oxytetracyklinová antibiotika.
Je také možné, že kozel u původniho chovatele prodělal nějaký zánět plic a zůstaly
na plicích nevratné poškození. Takový kozel by ale na trhu neměl co dělat.
Jestli kozel plicnivky mít bude a pásl se s kozama na pastvině, počítejte s tím,
že plicnivky se objeví i u koz. Pouhým kontaktem se kozy mezi sebou plicnivkami
nenakazí. Dokončovací vývoj vyloučených larviček v trusu musí proběhnout mimo
tělo hostitele. Po několikerém převléknutí v půdě, nebo mezihostitelích (plži a žížaly)
podle druhu, opět vylezou na trávu a jsou spaseny přežvýkavcem a koloběh se
opakuje. Jakmile jsou na pastvině, nelze se jich zbavit.