Odstavené kůzle průjem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2015 11:53
sittaj

XXX.XXX.142.221

Zdravím všechny. Před čtyřmi dny jsem odstavil kozičku, která byla vychována první měsíc na umělém mléce - máma nepřijala. Zřejmě se nenapila mleziva. Po měsíci dána do stáda, pila od náhradní matky, vyrostla nejlépe ze všech. Teď po cca 10týdnech jsem začal odstavovat. Přes den u mámy na mléko a v noci odstavit do samotného boxu - má tam vodu, seno a granule pro kůzlata. Protože mám problém s kokcidiemi, tak jsem tři dny podával přípravek proti kokcidiím - ale jen přírodní - prevence. Dnes po čtarech dnech, má vodnatý průjem. Dal jsem edniaron před hodinou. Myslím si, že je to kvuli tomu mlezivu - i když to jsem se snažil nahradit probiotikem... Co byste poradili proti průjmu? Děkuji Jindřich Sitta.

7.3.2015 12:00
sittaj

XXX.XXX.142.221

Jinak je čilá, běhá, měl jsem problém ji chytit, když jsem ji dával ten endiaron...

7.3.2015 12:26
sittaj

XXX.XXX.142.221

A je odčervená 6 a 9 týden...

7.3.2015 13:25
roklanka

XXX.XXX.45.82

Pokud jste měl ve stádu problém s kokcidiema, tak bych nasadila lék, klasickej Vekoksan, baycox, nebo něco se sulfadimidinem. Na průjem používám Farmatan. Můžete použít i streptonamid u průjmu. Ke těžké soudit bez rozboru, ale jednat se musí rychle, průjem odvodňuje a je u mláďat život ohrožující.

8.3.2015 18:19
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak jsem nasadil endiaron - neměl jsem nic po ruce, a pak jel k vterinářovi, dal mitabletu, kterou dává telatům, nic jiného u sebe neměl. Večer měla koza už kaši, dal jsem veterinářovo tabletu - teď nevím název - doplním, ráno opět černá voda, pokračuji s antibiotikami od veterináře, večer jsem dal znova, uvidím ráno, pak už budu volat své veterinářce, která o víkendu nebyla. Myslím si, že to budou klostridie, zatím vše odpovídá, dám vědět postup léčby...

8.3.2015 18:36
sittaj

XXX.XXX.51.211

Nevíte někdo Antibiotika na tenti stav s klostridiemi?

8.3.2015 21:23
roklanka

XXX.XXX.45.82

Pletete si hrušky s jabkama. Kokcidie zvládnete léky, které jsem vám psala, klostridie ne. Z čeho usuzujete, že jsou to klostridie ? Veterinář bude ta nejlepší volba.

8.3.2015 22:16
sittaj

XXX.XXX.51.211

Bohužel nepletu. Mám problém jak s jedním, tak s druhým. Na klostridie očkuji Miloxanem, naočkoval jsem i tyhle kůzlata. První dávka ok - revacinoval jsem celé stádo, takže jsem sfouknul první dávku i kůzlatům. Pak po 4 týdnech jsem chtěl revakcinovat podruhé kůzlata a zjistil jsem, že mám napůl načatou lahvičku Miloxanu neexpirovanou. Tak jsem to dal kůzlatům jako druhou dávku. To byla zřejmě chyba, protože jsem zjistil, že miloxan se musí napíchat osm hodin po otevření. Takže druhá dávka zřejmě nezafungovala. No a to, že jsem je odstavil a tím pádem jim změnil stravu a ještě do toho ji dal preparát proti kokcidiím, který změnil klima ve střevech - tak se probudili klostridie...
Mám už s nima nějakou zkušenost, dával jsem i na rozbory a potvrdilo se. Proto očkuji. Měl jsem i dvě úmrtí, kdy koza zvrátila hlavu, lehla a byla za pár hodin mrtvá. Tvrdili, že to asi byl tetanus, ale nějak moc rychlý. Už jsem četl, že je to taky příznak klostridie a je to projev rychlého zamoření organismu.
Kokcidie mohly taky oslabit střevní klima a pomoct s propuknutím infekce. Ale ty bych zvládnul. Zítra se poptám své veterinářky, co nasadit. Pak napíšu.

11.3.2015 20:19
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak postup léčby: veterinář jediný v dosahu mi o víkendu dal tablety antibiotika pro telalata, prý to mohou i kozy, dával jsem 1/4 tablety dvakrát denně. Poslední v pondělí ráno. Večer v pondělí mlezivovou pastu. Včera zase mlezivová pasta a trochu probiotik pro zvířata. Dnes večer probiotika. Je přes den s matkou pije mléko, na noc zavřená a má tam seno a vodu a trochu šrotu s Ovikvasem. Myslím si, že už to není tak strašné, poslední dva dny jsem ji neviděl kadit, sleduji pokaždé když jdu kolem a nic nevidím. Nohy černé nemá, ocas čistý, když ji chytnu a zvednu tak je kolem řitního otvoru poměrně čisto ale na můj vkus vlhko, je vidět, že není suchý... Jinak běhá, je tlustá, přes den chodí do výběhu ven... Tak nevím, zda nemám udělat výtěr a poslat na rozbor. Ještě uvažuji, že ji odstavím uplně, aby nebyla s jinýma kůzlatama a jen čistě seno a vodu... Co myslíte?

11.3.2015 21:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Reknete mi jak se vam do stada dostli kokcidie a klostridie... ja vim ze pokud neni mikroflora v zaludku a ve strevech ze se pak bakterie tu a tam pomnozi... ale kde byl ten zlom ze jste musel resit ve stade tyhle potvory... pasete na vlhkem, dopasate az na korinek, nenechavate odpocinout pastviny, nebo jste kupoval zvirata z veterinarne vedenych chovu, ockovanych atd...

11.3.2015 21:29
sittaj

XXX.XXX.51.211

Kokcidie žijou ve všech zvířatech, to že nemám uplně ideální stáje vím, jsou temnější a vlhčí, ale stavím nové, musím ještě vydržet. A klostridie? Možná špatná voda, možná blbě koupená ovce /koza v začátcích, kdy jsem o tom ještě moc nevěděl...

11.3.2015 22:13
aluskas

XXX.XXX.104.146

Lilo, zagooglete a něco si o rodu Clostridium přečtěte, taktéž o kokcidiích a pak zjistíte, že otázka, kde se vzali, je scestná.
Ptejme se spíše, proč se pomnožili. A v tomto případě je již otázka zodpovězena.

11.3.2015 22:20
lilo

XXX.XXX.201.210

Klostridie, cim krmite? vetsinou to muzou chytit ze senaze, silaze, nebo pak z vodnich napajecich nadrzi, ... velkochovy ovci je maji vetsinou ockovane... nekde tady o tom psal Stary Baca.. vyhoda to rozhodne neni... Moje pribuzna si koupila ovecky od vehlasneho chovatele vychodnich cech jednu po 5000... prvni rok se ji podarilo odchovat asi dva kusy, a dalsi rok to byla totalni bida... prelecila cim mohla, vsechno ji pochcipalo...

12.3.2015 07:17
aluskas

XXX.XXX.104.146

Lilo, klostridie jsou všudypřítomné, jsou v půdě, na rostlinách, v trávicím traktu. Nemusíte krmit siláží nebo senáží. Najdete je i u zdravých zvířat, kde neškodí. Ovšem pouze do doby, než dojde k nějaké změně v krmné dávce - zpravidla je to zvýšení živin, např. vyšší množství bílkovin v krmné dávce na úkor vlákniny nebo vyšší obsah lehce stravitelných cukrů. V tom okamžiku se začnou bakterie množit a produkovat toxin.
Průběh nemoci může být perakutní, akutní či chronický. Na internetu se lze dočíst poměrně dost informací, vpisovat to tu nebudu.
Jinak dost často jdou klostridie ruku v ruce s kokcidiemi.

Celkem přehledný článek o kl. je zde:
http://www.merckmanuals.com/vet/generalized_conditions/clostridial_diseases/enterotoxemias.html

Jinak Sittaj pokud se kozička nenapila mleziva, je téměř nemožné, že přežije, resp. je zázrak že je ještě naživu. (ale ano, vyjímka potvrzuje pravidlo a zázraky se dějí). Probiotikum mlezivo nenahradí, ale to už je zase jiná kapitola.

12.3.2015 08:05
sittaj

XXX.XXX.51.211

Všemu, co jste napsali rozumím, pilně to studuji na internetu. Že se nenapila mleziva - vím, že to je problém, byl jsem v době porodu pryč na tři dny a lidé kolem to nepohlídali. Vím, kde jsou příčiny a proč tomu je, teď bych potřeboval, aby mi někdo řekl, jaké antibiotika nebo jaká léčba lze na klostridie použít.

12.3.2015 08:21
aluskas

XXX.XXX.104.146

Sittaj, nechci vás zklamat, ale klostridie tady v ČR žádný veterinář léčit neumí. Problém je totiž hlavně v tom, že produkují toxin. V zahraničí existuje sérum s protijedem, který dokáže klostr. toxin vyvázat, ale tady k dostání není.
Zatím jsem se nesetkala s žádným veterinářem, který by řekl, že má smysl enterotoxémii léčit. Takže pokud je to opravdu enter. jsou vyhlídky mizivé, i když bych vám moc přála, aby to dobře dopadlo.

12.3.2015 08:29
aluskas

XXX.XXX.104.146

A jak je na tom teď? Má stále průjem?

12.3.2015 08:47
lilo

XXX.XXX.201.210

Dik aluskas... kazdej odkaz take dobrej...neco o klostridiich vim... a nastesti ne z vlastni praxe... vim ze tyto bakterie jsou vsudypritomne, vim ze je jim osidlen strevni trakt, staly dobry vyzivovy stav bez excesu je nesmirne dulezity... ze silaz a senaz patri k rizikovym krmivum a stejne tak i uzavrene napajeci cisterny s vodou... a pokud mi diskutujici pise ze se s tim ve stade potykal asi mi je jasne odkud vitr fouka... nezminuji toto oslabene kuzle.. to stado proste potrebuje zvysit imunitu a zlepsit podminky chovu bezpodminecne... nejde jen o vlhke staje... ty se daji osvetlit, nastlat vetrat, jde hlavne o zajisteni spravneho vyzivoveho stavu o pastvu, o stridani oplutku, o vypasani o spravne a komplexni odcerveni a antiparazitalni prevenci... o postupnem zacleneni novych prirustku z castecne izolace kdy jsou s matkou do stada s ostatnimi detmi a az pak k dospelcum.. a to vzdy na novou pastvinu jde o to mit na rozloze spravny pocet zvirat... jde o to treba v dobe kdy nejsou pudni organismi a mam ovce venku vybeh uklizet a sbirat ty hromady bobku... vim ze je to piplacka.. a hlavne vychovani odolnejsich jedincu... a to je prave kamen urazu ockovani.. to jaksi dela prazdny krok v imunite dalsi generace... s nemocemi je nesmirne dulezite se setkavat... pokud to mohu porovnat jako v obdobi spanelske chripky... vznikla v dobe kdy byla cela populace oslabena, kdy nebyly vhodne, dobre vyzivove a hygienicke podminky... ale kdo prezil, zajistil dalsi generaci lepsi imunitu... a o tom cely ten problem diskutujiciho je... jinak se s tim bude prat do alelauja a zbydou mu jen oci pro plac... vim ze muj pohled na vec je treba laicky, muze vas iritovat, je naivni podan bez chytrych odkazu ale takle to proste je.. tohle je prirozeny vyber v samotne podstate... pokud nejsou spravne podminky k zivotu, zivot zanika a to ve smyslu jedne i druhe strany... stejne tak se daji vytvorit podminky pro mnozeni a zanik klostridii. Je to organismus stejne jako ta ovce. Zdravim a preju hezky den

12.3.2015 10:22
aluskas

XXX.XXX.104.146

Lilo, nic mě neirituje smajlík jen s klostridiemi je trochu potíž, to co píšete je určitě pravda, správný mnagement pastvin, hygiena prostředí, to vše snižuje infekční tlak, zejména u parazitóz je to alfa omega.
Ale klostridie jsou trochu jiná liga. Tam můžete mít stádo v super stavu, pastviny udržujete jak fretka a prásk, pak to přijde. Sejde se počasí, nějaká chybka v krmné dávce a máte půl stáda kaput ani nemrknete.

Sittaj, nevím zda jsem přehlédla nebo nepíšete, jakou barvu má ten průjem, je hlenovitý, s krví? Pořád o tom přemýšlím a přiklonila bych se spíše k tomu, že klostridie to nebudou, tam bývá průběh rychlejší a kozička by už nebyla.

Spíš to budou ty kokcidie, mohli by být i enterokoki, salmonella, yersinia, campylobacter jejuni, Corynebacterium pyogenes, pseudomonas nebo v tomto věku už někteří endoparazité. Může to být i virové. Je to věštění z křišťálové koule smajlík chtělo by to rozbor, ale tady jde o čas, to je jasné.

12.3.2015 11:15
roklanka

XXX.XXX.45.82

Dotaz je ze 7.3. a pokud by to byl masivní výskyt kokcidií, nebo klostridie, kůzle už by podle mých zkušeností nežilo. Základem je poslat výkaly na rozbor a ne se tu dohadovat co by to mohlo být.

12.3.2015 11:34
lilo

XXX.XXX.201.210

Zatim me klostridie nepotkaly a to mame pastviny mezi rekou a nahonem... idealni mistecko a pocasi je jake je...
Jinak bych zkusila podavat mlade k napoji octovou vodu tak jako u kraliku se to aplikuje proti kokcidioze... zabira to vyborne i v pripade virovych onemocneni... v pripade teplot muzete delat silny odvar z vrbove kury, nebo podavat ke konzumaci, nebo byliny s desinfekcnim ucinkem, salvej, konopi, rozmaryn, koprivy, pelynek, cesnek a mnohe dalsi.

12.3.2015 15:44
sittaj

XXX.XXX.51.211

Tak dnešní pokrok: dáno probiotikum, pod kozičkou jsem ráno našel teplé malé kulaté bobky. Ohledně názorů na starost o stádo: myslím si, že se o stádo starám dobře, to že chovám v neideálním prostředí vím, ale bohužel kolem areálu nemám dostatek pastvim, abych mohl rotovat pastviny. Taky bych to chtěl dělat, ale holt přišel někdo na pozemkofý fond dříve než já a vše si pronajmul, posléze koupil. Takže musím hospodařit na tom, co mám. Mometnálně stavím nové stáje, které budou o úroveň výšše, jak prostředím, tak hygienou. Voda v napaječnách, krmné žlaby, prosvětlená atd... Takže tady nebrečím, proto, že se o stádo nestarám, ale proto, že se snažím vše řešit. Možná někdy až přespříliš. Stádo koz jsem nakoupil po okolí, s ním si tehdy (před osmi roky) přitáhl nezkušeně zřejmě všechny možné choroby, doteď jsem vše řešil, léčil a očkoval. Teď mám uzavřené stádo a do chovu vybírám jen kozičky, které jsou od matek, které si na mé prostředí už zvykly - otužuji tak stádo a nechávám si matky s imunitou (u mě třeba na kokcidie). Takže dělám de facto, vše co je nahoře zmíněno. Je to běh na dlouhou trať, vím to. Proto když pak někdo přijede s kozou, že slyšel, že mám plemeného kozla a chce ji připustit, tak ho slušně vykážu, protože mi to nestojí za další případnou nákazu...

12.3.2015 15:45
sittaj

XXX.XXX.51.211

Dodatek: stádo nakoupeno po okolí, protože v té době jsem nevěděl o dobrém chovateli a popravdě ti dobří ani dnes to nejlepší neprodávají...

12.3.2015 16:01
sittaj

XXX.XXX.51.211

Jinak ohledně rozborů: tohle samozřejmě dělám, vozím to jedné z nejlepších laboratoří v Plzni, skutečnost je bohužel ale taková, že vyšetření, kultivace se mi pohybuje zhruba v délce nejlépe 5 obvykleji 7 dnů = to je taková prodleva, že zvíře nedostane v případě nějaké infekce moc nadějí na přežití, pokud bych čekal až na rozbory... Takže ty rozbory uchovávám a zaznamenávám průběh nemoci, abych mohl aplikovat na případně další podobné onemocnění...

12.3.2015 16:02
sittaj

XXX.XXX.51.211

A rozbor u klostridií se dělá velmi špatně, protože jsou anaerobní, takže udělám výtěr, dám na vzduch - i když zavřu do zkumavky = smrt klostridií protože je zabije kyslík = negativní rozbor...

12.3.2015 16:25
roklanka

XXX.XXX.45.82

sittaj napsal(a):
Jinak ohledně rozborů: tohle samozřejmě dělám, vozím to jedné z nejlepších laboratoří v Plzni, skutečnost je bohužel ale taková, že vyšetření, kultivace se mi pohybuje zhruba v délce nejlépe 5 obvykleji 7 dnů = to je taková prodleva, že zvíře nedostane v případě nějaké infekce moc nadějí na přežití, pokud bych čekal až na rozbory... Takže ty rozbory uchovávám a zaznamenávám průběh nemoci, abych mohl aplikovat na případně další podobné onemocnění...

Tak je zkuste příště poslat do Prahy -Lysolají, tam si můžete i zvolat, jsou vstřícní.

12.3.2015 16:30
aluskas

XXX.XXX.104.146

Sittaj, ono klostridie se dají prakticky zjistit až při pitvě a i to se povede málokdy. Jinak úroveň chovu propuknutí enterot. příliš neovlivní, naopak většinou zkosí ty nejlepší kusy. Každopádně v případě kozičky to dle mého názoru klostridie nebyli, protože pohybuji, že by se z toho dostala. Ale to není důležité, důležité je, že je ok. Gratuluji a přeji ať to vydrží.

Přidejte reakci

Přidat smajlík