Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak mám postupovat, když ovce odmítá kojit svá dvě týdenní jehňata. Všimli jsme si toho asi po 4 dnech. Utíká před nimi po kotci a nechce je nechat napít. Když ji přidržíme, nechá je napít, ale naposledy už se hodně cukala, lehala si aby k ní nemohly a jakoby trkáním kojící jehně odháněla. Přitom vemeno vypadá v pořádku. Jsou 2 názory - buď jí rozdojíme a budeme jim dávat z flašky nebo jim budeme dávat kravské. Mám obavu, že pokud je naučíme na flašku, nebudou už chtít sát mateřské mléko a ovce dostane zánět kvůli tomu, že má moc mléka.
Mimochodem říká se, že kojící ovce má dostávat trochu šrotu, aby měla sílu a aby měla z čeho mít mléko. Kolik je optimální dávka, aby to s ní neseklo?
Budu moc vděčen za vaše rady, děkuji.
Pokud byla do čtvrtého dne jehnat vzorná mamina, kojila v pohodě, všichni jsou zdraví a v kondici, nechápu. Napadl mne jen nedostatek mléka. Krmím kvalitní seno, liz, vodu, jablka, ovesné vločky, nutrimix, krmná řepa. Vse přiměřeně. Nové krmivo se musí zavádět po troškách. Jistě se ozvou ostřílení chovatelé :).
Pro ovce, které pobíhají po kotci a nechtějí dát napít jehňatům a řekněme, že se nejedná o problém jehňat a jejich zoubků, existuje tzv. fixace hlavy. Je to takový cca 1,5 x 1m ocelový rám, kde budete mít mezi trubkami díru cca 40 x 50 cm. Tuto budete mít rozdělenou svislou ocelovou pohyblivou tyčí, která je dole upevněna k příčným tyčím a nahoře je v oku a dále tam je zarážka. Ovci nabídnete pamlsek, ta prostrčí hlavu dírou, svislou tyčí ji zafixujete hlavu, zastrčíte zarážku a pak se jehňata budou moc v klidu napít. Ovce Vám přestane lítat po kotci. V ČR to vyrábí firma KSK Krajčovič Brno. Až se jehňata napijou, ovci hlavu pochopitelně uvolníte.
Děkuji za tip, kouknu na to. Zatím to řešíme tak, že ovci aspoň jednou denně posadím na zadek a nechám jehňata napít. Držet ji postrádá smysl, protože se tak cuká, že nejde udržet a když je nejhůř, lehne si. Manželka, která je doma a víc má ty ovce na očích, si všimla že tomu "hodnému" jehněti dává ovce napít, kdežto tomu horlivému, které asi kouše, nechce moc dávat. Otázka by byla jak ho zkrotit nebo naučit "slušnému chování". Po 19 dnech už jehňata pijou i vodu, požírají seno a jejich fyzický stav se zdá být dobrý. Ovce má občas tužší vemeno, ale když zmíněnou metodou necháme jehňata napít, tak se to zlepší.