Jana balda

XXX.XXX.211.84
Před měsícem se naší ovečce narodily 2 jehňata. Bylo to překvápko, ovci jsme přivezli na podzim od jiného chovatele ale přírůstek jsme nečekali, nového berana máme teprve teď, zatím malého, loni jsme o šéfa stáda přišli. Ale jak jsme pochopili, přivezli jsme si tenkrát na podzim 3 v 1. Všechny naše další ovce máme stejně tlusté, takže jsme nebyli připraveni na nový přírůstek, ani vemeno nebylo vidět.
No ale - přišla jsem večer do chlívku a tahle mladá v koutku olizovala jehně, další jehně olizovala druhá ovce. Jedno bylo malinkaté, druhé pěkné. To malinkaté krmí bez problémů - to je to, co sama olizovala. To, kterému se věnovala druhá ovce - to je to větší, to bez přidržení nenakrmí. Vím, že byla chyba, že jsme ji neoddělili, aby po porodu k těm malým nešla další ovce, to už jsme si jiné roky ověřili, že jehně olízané jinou ovcí máma nechce, proto jsme vždy hlídali a oddělovali budoucí matku do samostatného kotce, když jsme čekali brzký porod. No ale bohužel, překvapila nás.
Máme měsíc pryč, situace je taková, že bych se asi do chlíivku už měla natrvalo odstěhovat. To pěkné původně větší jehně je pořád mrňous, napije se jen s mou asistencí, pije s chutí, ale ona mu není ochotná postát v klidu, vždycky začne tancovat po chlívku, jakmile se jehně přiblíží. Ale stačí, když ji strčím koš sena pod čumec a já u ní posedím a jehně pije. Snažím se takhle asistovat každé 2 - 3 hodiny, pauzu má na noc. Ze začátku jsem si i brala půl dne dovolenou, aby tam nebylo tak dlouho samo, později jsem si myslela, že už to zvládne. Ale rozdíl mezi jehňaty je čím dál větší, teď jsem zase obnovila čerpání dovolené po částech, abych byla dřív doma a malý se mohl napít s menší pauzou. Ale je to úplná miniaturka toho druhé jehněte, které na počátku bylo to malinkaté.
Podotýkám, že jsme už jiné roky odchovali jehňata na flašce, ne jednou, loni se podařilo odstrkované jehně vypiplat jen přidržováním ovce, ani nebylo potřeba tomu věnovat tolik času jako to je letos. A to jehně prospívalo, bylo stejně pěkné jako jeho sourozenec, který pil od mámy normálně. Teď se snažím chodit co nejčastěji, jehně je stále při chuti, hned jak mě vidí, už míří pod ovci, baští, ale neroste.
Nemáte někdo podobné zkušenosti, radu, jak ho nastartovat, aby rostlo? Mám pocit, že mu snad nemůže fungovat správně zažívání. Ale průjem nebo nějaké jiné nepravosti nejsou znát. Ani tak vesele neposkakuje, jako jeho ségra, ta je jak diblík, tenhle jen stojí a kouká, takovej je smutnej. Ale seno a trávu se snaží taky požmoulávat. Nechci mu cpát žádné příkrmy, abych ho neudělala závislým na flašce, když se zatím u té ovce s mou pomocí nabaští, ona ani moc nevzdoruje. Chodím tam tak často, když to porovnám s loňským stejným případem, tak se fakt víc snažím, protože je ovce docela hodná, krmíme třeba 15 min., snad by to mohlo být dostatečné. Poraďte prosím, jestli je možné něco zlepšit, dnes se chci domluvit s doktorem, třeba ten selén nebo nějaké vitamíny? Dík za vaše zkušenosti Jana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Roklanka tady někde výš v diskusi psala o mléčných granulkách (starteru) - neznám to, ale nebylo by to v tomto případě to pravé? M.
janabalda

XXX.XXX.153.189
Tak jo, jdu objednat ty granulky, dík za zájem a radu. Jana.