Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2015 11:16
kelišová

XXX.XXX.155.253

Nevím si rady, ještě se to u žádné kozy nestalo.Loni jsme koupili kozu aby neskončila v klobásách.Byla po kůzlatech o které ale přišla, prý 4 hod.po porodu.Majitel nevěděl proč, kozu spíš nedojil protože neměla skoro žádnou mléčnou žlázu.Včera porodila 2 kůzlátka, vemínko pěkné.Chová se ale divně, kůzlata odhání a při krmení ji musím držet.Musela jsem je oddělit a dávám je k ní jen na krmení jinak by je snad ušlapala.Jen co se kůzle přiblíží a nemusí to být ani ke struku začne jančit a utíkat před nimi.Evidentně je jí jedno jestli po něm šlape nebo ho nějak přimáčkne.Na kůzlata mečí když je vidí ve vedlejším boxu ale když jsou u ní tak o ně nejeví zájem. Ani je neolizuje. Myslíte že je jen zmatená a neví co dělat? Mám nechat raději odděleně? prosím poradte.Díky.

11.3.2015 15:40
lilo

XXX.XXX.201.210

Mozna by bylo dobre dat do chlivku kamerku a nechat je o samote... aby se vam bud vase domenka potvrdila nebo vyvratila... ja takle zpanikarila po te co koza maleho cerneho kozlika div ze nepropichla rohem a uz vubec nechtela aby se kojil... pak jsem koukala na zaznam a on pul hodiny pred tim sal... proste nechtela aby ji obtezoval... za to druhe kuzlatko ktere lezelo tak nezne zduchla cumakem nadzvedla a nakrmila... cerny kozlik je nejvetsi a umi nejlepe cucat... pupik ma plny i ostatni dva kozlicci take... zamerila bych se na to.. jeslti maji plne pupicky.. nebo jeslti kdyz je v chlivku s nima sama jim opravdu vubec neda a tudiz jsou hladovi... jednou za tri hodiny bych sla zkontrolovat pripadne kozu podrzet...

11.3.2015 16:16
roklanka

XXX.XXX.45.82

Stalo se mi to loni u prvničky, koukala na kůzle jako na ošklivého pavouka, po porodu ho neolízala a na krmení jsem jí musela držet. Jinak mu neubližovala A tak jsem chodila kozu držet celé tři měsíce. Pak už stačilo, aby kdokoliv vlezl do chlívku a koza sama přiběhla a vrazila mu hlavu mezi nohy a mohlo se napít jakékoliv kůzle. Letos se jí narodily dvě kozičky, vzorně je olízala, dala napít a vydrželo jí to 14 dní , pak i zase přeskočilo a mečí na mě. Stačí k ní přijít, vzít jí za hlavu a kozičky se mohou napít do sytosti.

11.3.2015 16:32
kelišová

XXX.XXX.155.253

Díky moc, příspěvek o černém kozlíkovi jsem četla a proto bych nerada udělala chybu.Kamerky v chlívku mám a koza lítá jak pominutá jen aby se vyhnula kontaktu s kůzlaty.Jeden moment měla tendenci z chlíva vyskočit.Tak nevím.

11.3.2015 16:49
lilo

XXX.XXX.201.210

No tak to ji preskocilo jak pise roklanka... a nic jineho nez ji podrzet vam asi pak nezbyde... a nemyslete nedelate chybu... kazda koza stejne tak jako kazda, jsme jina... proste to co funguje u mne nemusi fungovat u vas... jde to si to vysledovat... a muj pribeh byl jen jako moznost.. moznosti je nepreberne mnozstvi... je na kazdem vysledovat co ma doma... a podle toho jednat... at se dari...

11.3.2015 17:46
kelišová

XXX.XXX.155.253

Právě že jsem váš příběh o černém kozlíkovi četla, byl zajímavý a utkvěl mi v hlavě.Bylo to to první co mi prolítlo hlavou než jsem kůzlátka oddělila, abych neudělala chybu.Žádná jiná koza to nikdy nedělala a připadlo mi že to rozhodně není chování mámy.Ted mi poradila jedna zootechnička aby kůzlata hlavně pili od mámy, že se uvolnují nějaké hormony a tím že se startuje mateřský pud pokud je špatný.Prý by to mělo trvat 3 dny až týden.Tak jsem sama zvědavá a kůzlátka budu radši k mámě přenášet.Nevím jak s kozou předchozí majitel? zacházel a je možné že kůzlata byla po porodu ušlapána.Když jsem kozu dovezla a chtěla ji podojit jen abych zkusila chut mléka, protože neměla skoro žádnou mléčnou žlázu tak jsem docela čuměla.Koza nechtěla stát a když viděla že se nedám tak si normálně sedla jako pes.Byla jsem jak v Jiříkově vidění.S kozama je furt něco.Jinak je ale Růža koza hodná a nekonfliktní.No snad se spraví.

11.3.2015 18:14
aluskas

XXX.XXX.104.146

Nepíšete jak proběhla fáze vtištění po porodu. Co dělala koza, když se kůzlata narodila? Kdo je vybavil z obalů? Byl porod bezproblémový? Olízala je, pobízela je k vemeni, byla s nimi nerušeně? Jak a kdy se napili mleziva?
Doba cca 4h po porodu je nesmírně důležitá, pokud neproběhne správně (koza je něčím rušená - chovatel, psi atd.) je na problém zaděláno.
Některé kozy mateřský pud nemají nebo velmi špatný, časté je to u prvniček.

11.3.2015 18:25
lilo

XXX.XXX.201.210

No nechat matku a deti sobe na dohled... nebo jim treba plotovym dilem prepazit chlivek... proste aby se videli...a mohli se onufavat... treba ma laktacni psychozu...nen u zenskych se to tedy produkci mleka nezlepsuje tak nevim jak je to u kozejch... ja treba kdyz koza rodi se snazim zajistit ji maximalni soukromi... at si sezere vsechny obaly i placenty a co nejvice olize svy deti... vzhledem k tomu ze se pri porodu take cela zmacham jejich plodovejma vodama tak se nepovazuju za az tak cizorody prvek... ale jak pisete s kozama je to vzdycky nejak... tak at se to podari

11.3.2015 18:48
kelišová

XXX.XXX.155.253

Koza porodila úplně bez problémů.Kůzlata olízala, očistila, dala napít mleziva.Všechno proběhlo jak má.Když jsem ale přišla nakouknout cca 3 hod.po porodu tak koza už jančila.Nikdo ji nerušil.

11.3.2015 19:13
roklanka

XXX.XXX.45.82

Moje prdlina je čtvrtá generace, všechny před ní byly a jsou skvělé matky, jen téhle trochu hráblo. Na dojírně stojí jak přibitá, kůzlatům taky, pokud mám na ní ruku.
Kamarádce se stalo totéž s prvničkou, ale ta si dala po týdnu říct. Sledovala jsem to na kameře a vypadalo to jako když arachnofobika zavřeli se dvěma pavoukama, kůzlata v jednom rohu a koza v druhém. Ta ale kůzlata ani neolízala, jakmile je porodila, prchla do druhého kouta.

11.3.2015 19:13
aluskas

XXX.XXX.104.146

Ještě mě napadá, zkuste zkontrolovat vemeno. Občas se stává, že mají kůzlata ostré zoubky a působí koze bolest (dost často i je-li špatné postavení zubů - kůzlata s podkusem např.)
Také dost často koza takto jančí, nemá-li dostatek mléka - kůzlata jsou hladová a neustále doráží a koza mléko nemá a často až hystericky uhýbá. Hodně pomůže přikrmování, kůzlata se zklidní a koza následně také.

14.3.2015 13:43
kelišová

XXX.XXX.155.253

Zdravím a všem děkuji za rady.Kůzlátka jsem dávala pod kozu a v noci dokrmovala flaškou.Dnes je koza konečně přijala tak vše snad dobře dopadne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík