No ja s ranou nic nedelam... ale jestli vas to upokoji tak to muzete zastrikat treba jodisolem... ono vetsi riziko je to zaskrtit... jsou pripady uhynu na tetanus... protoze ten se v takovem miste zkratka muze zmnozit... ale za celou tu dobu co ocasky a kulky gumickama delame jsme zadny pripad nemeli...
My si to děláme sami bez veta.Kozlík má asi věk tak 3 týdny.Podle toho jak má velký kuličky.
Posadím si ho na klín a druhý si sedne proti mě nasadí kleště.Varle musí být v šourku a stiskne.
Kleště a varle polijeme slivovicí je to dobrá dezinfekce.Má to několit dní oteklé.Ale až splaskne nic neví. Dělá se to bez narkozy.Dělá se každé varle zvláštˇ.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono asi každý způsob bude mít své zastánce a odpůrce. My máme zkušenosti se všemi třemi postupy a volím takto:
- pro novorozeňata gumička - nejsnažší a většinou jistá (pokud mají správně sestoupená varlata a pokud jí člověk správně nasadí), záležitost pár halířů a pár minut
- pro starší kleště - mě přijde toto nejdrastičtější metoda (ale to je můj osobní náhled). Stalo se, že to ani vetka nedokázala správně napoprvé udělat - mnohdy je složité nahmatat všechny provazce, které do varlat vedou, aby bylo přerušeno vše, co je potřeba a samec byl zneplodněn. Pak musíte čekat až 2 měsíce, jestli začnou koule atrofovat a podle toho dál řešit, je-li třeba zákrok opakovat... ale zákrok taky za pár desítek korun vetem (nebo kleště stojí do tisícovky).
- operace - No a pak jsme měli berana, kterému byla právě chybně nasazena gumička a jí bylo odštípnuto pouze jedno varle - tedy byl nadále plodný, ale varle bylo špatně sestouplé a nedalo se jinak než invazní metodou. Operace je u přežvýkavců nedoporučována právě kvůli nadměrné zátěži organizmu a následné nejisté rekonvalescenci z anestezie - může se porušit činnost zažívání a přidají se další potíže :(...zákrok za několik set.