Marek1199

XXX.XXX.67.202
Ahoj všem,
chtěl jsem se zeptat, kolik zvířatek můžu chovat na pozemku 750m2? Mám na mysli ovečky na maso ( 2-3 ks), kozu (1 kus) na mléko a možná prasátko spíš do chléva, ať z tak malé louky neudělaji oraniště ( jak velký chlév 1-2 ks?). Pokud mi tady někdo bude chtít ještě poradit, jaké plemeno daného zvířátka zvolit, nebudu vůbec naštvaný. Děkuji pěkně všem Marek.
Na tak malém prostoru to už při počtu 2ks masných ovcí bude pravděpodobně měsíční krajina. Pokud louka nemá dost kvalitní porost, budete muset ovce stejně přikrmovat senem (i když to by měly mít k dispozici pořád) nebo ideálně nasečenou trávou. Jedině snad pořídit nějaké druhy menších ovcí, ale ty zas nejsou na maso moc vhodné. Koza potřebuje kvalitní ohradu, mám zkušeností s tím, že jeli jen malá možnost, že koza může zdrhnout, tak zdrhne. Za plotem je totiž tráva vždycky zelenější. Za další pokud budete chtít kozu na mléko, ale ovce na podzim porazíte na maso, tak musíte ke koze mít aspoň kůzle nebo další kozu, jinak můžete mít velký problém a navíc ze zákona se ovce ani koza nesmí chovat samostatně. S prasaty neporadím, jen si myslím, že chcete začít s moc věcmi najednou:) Pokud můžu radit, naučte se někde trochu dojit(pokud neumíte), zjistěte něco o tom, co vyžaduje chov koz a jestli na to vůbec bude čas a pořiďte 2 kozy nebo kozu s kůzlaty, na ovce se vykašlete. Až zjistíte, že péče o dvě kozy je brnkačka, začněte teprve přemýšlet o pořízení dalších zvířat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

750m2 dve hovne kruty a krocana. Ne brojlery ty past nebudou. Maso budete mit lepsi nez z prasete nebo nez kureci a kdyz jim ostrihate kridla, tak vam snad ani neuleti. Staci par dni dest a vlhko a bude to hnus. Tohle neni vymera pro statek :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

750 m2 není louka, ale zahrada. Z toho neuživíte ani víc králíků. Na ovečky či kozy je to malé, samozřejmě chlívek s prasetem se tam vejde, ale krmení budete muset kupovat.
Marek1199

XXX.XXX.67.202
Díky všem za rady, kterýma jsem potěšen...nic koupím si maso v obchodě.
Muzete si koupit maso od nejakeho chovatele :) ne opravdu 750m je dobry jako vybeh pro neco co zije celodenne v chlivku... cemu chodite sekat zelene a krmite to celorocne senem... ovecky by z toho byly nestastne... kozam by to mohlo stacit... ale opravdu doporucuju ty husy... krom toho ze vam to perfektne ostipou, pohnoji a vytvori husty zeleny koberec je na nich dost vyborneho masa...
Marek1199
napsal(a):
Ahoj všem,
chtěl jsem se zeptat, kolik zvířatek můžu chovat na pozemku 750m2? Mám na mysli ovečky na maso ( 2-3 ks), kozu (1 kus) na mléko a možná prasátko spíš do chléva, ať z tak malé louky neudělaji oraniště ( jak velký chlév 1-2 ks?). Pokud mi tady někdo bude chtít ještě poradit, jaké plemeno daného zvířátka zvolit, nebudu vůbec naštvaný. Děkuji pěkně všem Marek.
Morčata?
Pája123

XXX.XXX.50.51
7,5 aru na dvě ovce stačí, pokud tam roste aspoň průměrný porost a není tam moc sucho. Je tedy určitě nutný počítat s dokrmováním senem. Znám lidi, co mají ovce i na menší ploše.
Problém je ale v tom, že chcete ovce na maso, a masné typy jsou robustnější.
Na menší plochy (místo sekačky na trávu) je lepši volit drobnější plemena, ale ty zase nejsou na chov na maso úplně vhodné.
Tak samozrejme ze jsou chovatele kteri chovaji ledasco na hnusnem rozblacenem mrnavem dvorku... protoze presne tak takova loucka dopadne... parkrat zaprsi rozmekne probehne po tom prase kozy ovce a bude to zkratka hnusny... vsude blato, bobky... a zadna trava... s tim pocitejte... bud to mit opravdu jako prilezitostny vybeh ke chlivu a najit pastvinu odpovidajicich rozmeru do pronajmu nebo pak i ke koupi nekde v sousedstvi... nebo si misto ovci koupit levnou sekacku ktera vam to navic posece presne tam kde budete chtit... a vklidu si tam vegetovat bez nutnosti chodit kazde rano az oschne nebo v podvecer na travu, kupovat, susit nebo jakkoli delat seno, kupovat obili a jine laskominy..