Dobrý den,
ráda bych poprosila zkušenější chovatele jak opravdu správně nadávkovat Helmigal (práškový) pro kozy, mám jej poprvé, vždy jsem dávala Panacur a prostřídávala s Biomectinem, ale kvůli ceně zkusila Helmigal. Jsem z toho ale zmatená.
Vím, že je tu spousta informací na téma Helmigal, ale prošla jsem snad vše a stejně se nedozvěděla co potřebuji.
Mám Helmigal 2,5% práškový (na letáčku určen pouze pro prasata, divočáky, skot a koně) nicméně veterinář doporučil i pro kozy, ale dávkování už asi netrefil. Každý kozař tvrdí, že se dává i 2 nádobek, ale jaká je tedy nejvyšší možná dávka, kterou mám zdvojnásobit (máme v chovu tasemnici).Dále je uvedeno opakování 3-5 dní pro lepší účinek. Prý ani 10 násobná dávka zvířeti neublíží, ale zase nechci do koz cpát zbytečně moc.
Dala jsem dnes kozám 0,5 g na 1 kg jak tu někdo uváděl a také jsem našla tuto informaci na stránkách jedné kozí farmy, ale zda je to správné dávkování nevím.
Jen bych ráda věděla jestli mám tuto dávku opakovat ještě alespoň 2 dny nebo je dostačující tato jednorázová, která vychází cca na 40 kg kozu kolem 20 g Helmigalu. Přijde mi to moc, ale možná se mi to jen zdá. Jinak odčervili jsem i kůzlata.
Předem moc děkuji za Vaše rady.
Mrkněte na starou diskusi - HELMIGAL - OCHRANNÁ LHŮTA / DÁVKOVÁNÍ.
Rozepisovala jsem to tam pod adresou xxx 234 122.
Jinak Panacůr a Helmigal mají stejnou účinnou látku Fenbendazol, tak že jste
tasemnicím nepřipravila nic nového. Biomec tasemnice nelikviduje. Příště by
bylo potřeba použít např. Aldifal, nebo jiný přípravek, který má účinnou látku
Albendazol, aby došlo ke změně účinné látky.
Dávku Helmigalu se nebojte nadsadit, je důležité aby jste nepodala dávku nižší,
protože by nedošlo k zahubení parazita, ale napomáhala by jste vzniku odolnosti
parazitů vůči léku.
Jeden a půl násobkem až dvojnásobkem dávky se rozumí násobená dávka
léku určená pro ovce.
Děkuji, ale to vše znám, kombinuji Biomectin s Panacurem, Aldifal jsem chtěla, ale bohužel není prý k sehnání veterinář ho nemá, tak mi dal Helmigal. U Panacuru je to jednoduché dám 2,5 násobek než pro ovce jednorázově a je to, ale jak s tím opakováním i Helmigalu to mi hlava nebere. Někdy píšou jednorázově a jiný tvrdí, že je třeba opakovat alespoň 3 dny, no ale kolik g na den když budu opakovat každý den abych koze nezničila játra...
Co se týče toho dávkování nenašla jsem nic konkrétního. No dala jsem jeden den 0,5g na 1 kg váhy kozy a včera raději méně 0,3 g na kg váhy kozy. Nevím, zda to zopakovat ještě dnes.
Na letáku není o ovcích psáno nic, takže ani nevim jaká je dávka pro ovce.
Ale jde mi spíše o to, jak dlouho léčbu opakovat (kolik dní) a v jakých dávkách.
Domnívala jsem se, že jsem to ve zmiňovaném vláknu popsala a spočítala srozumitelně.
Tak ještě jednou.
Při dávce 10 mg na tasemnice u ovce je sáček 20 g Helmigalu na ovci o váze 50 kg.
jednorázově. Na kozu použijete 1,5 až dvojnásobek, tedy 1,5 až 2 sáčky jednorázově.
Použijete li druhou variantu, dáte koze 0,5 sáčku Helmigalu po dobu 3-5 dnů. Raději
5 dnů.
Nebojte se že to kozu porazí. Důležité je, aby to zabilo tasemnici. Jinak budete
napomáhat rezistenci tasemnic na Fenbendazol.
Aha, tak jsem to udělala špatně a dnes už jsem neodčervila vůbec.Nemám sáčkovaný Helmigal, ale práškový 1 kg v plastové dóze a každé koze podle její váhy navážím na gramové váze dávku, je to hrozně pracné a navíc to ředění..
Jak říkám dala jsem poprvé 0,5 g na 1 kg, včera 0,3 g na kg váhy a dnes už nic...
Udělám to tedy zítra znovu s tou jednorázovou dávkou a dám 2 násobek, což mi pokud počítám správně dle vašeho dávkování vychází na 50 kg kozu 40 g HELMIGALU. To už je ale opravdu velká hromádka prášku.
Tak snad to počítám správně, nebo nevím, zda ještě nezajít do stáje a neodčervit ještě dnes aby tam nebyl jeden den bez odčervení a celé se to kvůli tomu nepokazilo.