Farmáři z Moravy

XXX.XXX.90.190
Zdravíme chovatelé plemenných kozlů, beranů, chceme se zeptat, přiznáváte dotace na tyto zvířata do daň. přiznání, pokud jste zaměstnání a nejste OSVČ, sice od 1.1.2015 již musí být IČ, ale za minulé roky přiznávali jste dotace např. i za pozemky?
Podle FÚ by se měly zdanit veškeré příjmy i tyto dotace na zvířata .
Děkujeme za vaše názory. Farmáři z Moravy.
Také se chci ujistit jestli to tak je : sečtu všechny příjmy (např. prodej ovcí, sena, dotace za berana, dotace SAPS, LFA), odečtu paušál 80% (mám IČO) a z toho pak zaplatím daň.
Zkrátka dotace se normálně zahrnou do příjmů?
Ptám se proto, protože některé pozemky pronajímám a příjem z pronájmu se do těch příjmů zahrnout nemůže, na to je zvláštní příloha v DP. Tak jsem se lekl, jestli ty dotace taky nejsou nějak zvlášť.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano.
tom.tady
napsal(a):
A jak je tomu, pokud jsem plátce dph? To se s dotacema míjí, doufám...
Pokud nejste zemědělský podnikatel a berete dotace, budou v daňovém přiznání v paragrafu 10 Ostatní příjmy. Pokud jste zemědělský podnikatel, budou dotace v paragrafu 7 Příjmy ze samostatné činnosti. Toto vše ohledně daně z příjmů. DPH je samostatná kategorie a dotace jí nijak neovlivní, DPH odvádíte pouze se svých uskutečněných zdanitelných plnění případně u přijatých plnění u dovozů nebo u přenesené daňové povinnosti, ale to se netýká zemědělství.
ovcezkopce
napsal(a):
Pokud nejste zemědělský podnikatel a berete dotace, budou v daňovém přiznání v paragrafu 10 Ostatní příjmy. Pokud jste zemědělský podnikatel, budou dotace v paragrafu 7 Příjmy ze samostatné činnosti. Toto vše ohledně daně z příjmů. DPH je samostatná kategorie a dotace jí nijak neovlivní, DPH odvádíte pouze se svých uskutečněných zdanitelných plnění případně u přijatých plnění u dovozů nebo u přenesené daňové povinnosti, ale to se netýká zemědělství.
Dovolil bych si jen opravit první polovinu první věty.
Od roku 2015 pokud nejste zemědělský podnikatel, tak neberete dotace. Mám tím samozřejmě na mysli veškeré dotace od SZIF (SAPS, LFA, EKO...) Ty od chovatelského svazu (na berana, na KU), těch se to netýká. Ale to už tu bylo řečeno několikrát