Dobrý den,
pročítám pořád témata a nemůžu najít odpověď na svůj problém, proto se zkusím zeptat. Ovce (kamerunská a quessantská) mohly a nemusely sežrat krušpánek. Rok si ho nevšímaly a najednou, že ho prý okusovaly. Stály potom s hlavou dolů a podupávaly přitom nožkama. Zaléčily jsme to, krušpánek vykopaly a zůstalo tam něco málo suchého na zemi, ale nijak si no nevšímaly. No dnes zase chvilkama stojí s hlavou dolů a jakoby tiky podupávají nožkama. Jinak normálně žerou, běhají a nevypadají nijak podezřele špatně. Zorničky mají krásně naplocho, což mi minule přišlo, že je měly rozšířenější. Quessantská občas lehne a položí hlavu na zem - ale to si nejsem jistá, jestli souvisí, protože jim pár dní dávám Flavobion a asi čeká, že se na ni zrovna vrhnu - tenhle poleh vždycky udělá při mé snaze. Už jsme kvůli nim vykopaly doslova všechno ze zahrady, mají seno, liz, větvičku smrku a na zahradě pořád nějaká tráva je. Na podzim v koprologii vyšel max nějaký ten jeden křížek, teď se chystám dát na další rozbor před odčervením, ale vážně nevím, čím by tohle mohlo být. U kamerunské se to objevuje občas i "jen tak", u malé ne. Prosím tedy o radu, co by to mohlo být a jak vůbec poznám otravu? Budu vděčná za jakékoliv rady.
Tohle nám dělají kamerunky kolik let, miniovce nevím. Velké ovce s vlnou nám to nedělají. Prostě kamerunky podupávají, větří jako pes, poskakují, pobíhají, pak se položí a leží s hlavou na zemi... Nic to není a je to tady i v několika diskusích, stává se to víc chovatelům. Přičítám to snad nějakým minimuškám, které s jarem začínají být aktivní. Naše ovce to dělají od jara do podzimu i když letos tedy ještě nezačaly. Z breberek v srsti to nebude, tím jsem si jistá, nenašli jsme je nikdy ani při zkoumání a navíc dostávají od veta ten olej, jehož název si nepamatuji, a který se aplikuje na zátylek.
Mrkněte třeba sem
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1641851/chov-kamerunskych-ovci
na konec vlákna.
Moc děkuji! To vlákno jsem četla, ale v podstatě z toho nevyplynulo, zda je to opravdu nějaký parazit, nebo to prostě dělávají! Tím, že máme dvě a jako mazlíčky, tak je možná až moc pozorujeme, ale máme opravdu hrůzu, kde zase co vymyslí sežrat! Minulý rok objevily malý trs konvalinek a právě takhle čuměly do zdi, jinak jim nic nebylo a veterinář se tvářil, že každou chvíli pomřou - no přežily to. Teď nedávno šel ten krušpánek a po něm divně koukaly a kamerunská takhle podupávala nožkama. Jestli to od ní malá okoukala, nebo co. Nemyslím si, že by toho sežraly na otravu dost, ale když už nad tím začnu přemýšlet, tak mě chytá hysterie.
A když jsou otrávené, tak se to pozná jak? - Co jsem četla nejen tady, tak asi většinou nechutenstvím, zvracením...? Co ty zorničky, mívají je rozšířené, nebo jim to dělá i běžně?
yvonne
napsal(a):
Moc děkuji! To vlákno jsem četla, ale v podstatě z toho nevyplynulo, zda je to opravdu nějaký parazit, nebo to prostě dělávají! Tím, že máme dvě a jako mazlíčky, tak je možná až moc pozorujeme, ale máme opravdu hrůzu, kde zase co vymyslí sežrat! Minulý rok objevily malý trs konvalinek a právě takhle čuměly do zdi, jinak jim nic nebylo a veterinář se tvářil, že každou chvíli pomřou - no přežily to. Teď nedávno šel ten krušpánek a po něm divně koukaly a kamerunská takhle podupávala nožkama. Jestli to od ní malá okoukala, nebo co. Nemyslím si, že by toho sežraly na otravu dost, ale když už nad tím začnu přemýšlet, tak mě chytá hysterie.
A když jsou otrávené, tak se to pozná jak? - Co jsem četla nejen tady, tak asi většinou nechutenstvím, zvracením...? Co ty zorničky, mívají je rozšířené, nebo jim to dělá i běžně?
Otrávené nevím, nemám zaplaťpánbůh tu zkušenost, a co se týká ovčích zorniček, tak abych řekla pravdu, nesleduji to.
Dobrý den, mám tři kamerunské jehničky, a dnes jsem se zděsil protože jsem u nich spozoroval přesně ty příznaky o kterých píšete. Stáli v chlívku ani nevylezly, hlavu měly dolů a podupkávaly nožkama. Lekl jsem se co se stalo jestli je něco poplašilo když jsem nebyl doma a nebo jestli nejsou otrávené. (jeden nikdy neví co kdo může vyvést) Prosím tedy jestli by jste mi mohli sdělit či poradit jestli je to normální, obvyklé nebo mám kontaktovat veterináře a udělat prohlídku. Předem děkuji za rady a odpovědi.
Ta naše kamerunka i quessantka to dělají pořád. Koprologie vyšla čistá, probírala sem se srstí a nic v ní nemají, sežrat už vážně nemají špatnýho co... Jinak jsou holky naprosto v pohodě a nic jinýho na nich nepozoruju, takže to bude asi vážně jakože normální. Ale taky mě to dost znervozňuje.
Navíc kamerunka sem tam...no neřekla bych přímo skřípe zubama, ale zní to jako když chroupe šutr, takže to zřejmě něco jako vrzání bude - zní to naprosto příšerně, ale nevypadá, že by ji něco trápilo - dělá to v normálním postoji s hlavou nahoru a tváří se jakože "Vadít ti to? Joo, tak já ti ještě přidám!"
Kdybyste zjistil něco nového, tak se -prosím- podělte!
Mám dvě kamerunky a berana. Včera se mi stalo to samé. Hlavy dolů, podupávali, pak se rozeběhli zase hlava dolů, dupání. Vypadalo to, jako by je něco svědilo. Utíkali do chlívku, ulehli, pak zase ven. No byla jsem vyděšená 🙈. Dnes jsem jela na veterinu se poradit.. Veterinář nevěděl co by to mohlo být s samozřejmě je neviděl. Nicméně jsem píchla injekci na parazity a ještě jsem dostala něco, co jim dám za týden do tlamy. Dnes jsem naočkovala a zatím v pohodě, tak uvidím zítra. Druhý den to samé 🙈 vůbec netuším co by to tento stav ovcí vyvolávalo 🙈
Uživatel s deaktivovaným účtem

Z. K
napsal(a):
Mám dvě kamerunky a berana. Včera se mi stalo to samé. Hlavy dolů, podupávali, pak se rozeběhli zase hlava dolů, dupání. Vypadalo to, jako by je něco svědilo. Utíkali do chlívku, ulehli, pak zase ven. No byla jsem vyděšená 🙈. Dnes jsem jela na veterinu se poradit.. Veterinář nevěděl co by to mohlo být s samozřejmě je neviděl. Nicméně jsem píchla injekci na parazity a ještě jsem dostala něco, co jim dám za týden do tlamy. Dnes jsem naočkovala a zatím v pohodě, tak uvidím zítra. Druhý den to samé 🙈 vůbec netuším co by to tento stav ovcí vyvolávalo 🙈
Veterinář neviděl a dal vám injekci na parazity. Jakou? Za týden máte dát něco do tlamy. Co? Dnes jsem naočkovala. Co? Jsem z vašeho příspěvku zmatená.
Já jsem také zmatená. Injekce jsem píchla ( na vnitřní parazity), ale nevím název. Bohužel mi zapomněl dát doklad o zaplacení ( musím dořešit) nicméně jsem dnes vše řádně studovala a bohužel máme nějaké vnější parazity 🙈všenky, vši, nebo něco podobného. Vše je svědí a v srsti mají hnidy, zřejmě. Neviděla jsem tam žádnou breberku. No a na vnější mám po týdnu dát do tlamy tu bílou tekutinu že stříkaček, které mi připravil. Názvy bohužel nevím, nemám doklad. I tak děkuji za reakci. Přeji krásný den
Uživatel s deaktivovaným účtem

Z. K
napsal(a):
Já jsem také zmatená. Injekce jsem píchla ( na vnitřní parazity), ale nevím název. Bohužel mi zapomněl dát doklad o zaplacení ( musím dořešit) nicméně jsem dnes vše řádně studovala a bohužel máme nějaké vnější parazity 🙈všenky, vši, nebo něco podobného. Vše je svědí a v srsti mají hnidy, zřejmě. Neviděla jsem tam žádnou breberku. No a na vnější mám po týdnu dát do tlamy tu bílou tekutinu že stříkaček, které mi připravil. Názvy bohužel nevím, nemám doklad. I tak děkuji za reakci. Přeji krásný den
Injekce Ivomec? Bílá tekutina Aldifal? Co jste očkovala?