Dojení a desinfekce struků, prosím, poraďte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2015 19:16
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý den, poraďte mi, prosím. Naše koza má kůzle, nar.7.3.15. Kdy jí můžu začít dojit? A jak je to s desinfekcí struků před a po dojení? Mám desinfektor nevratný. Co do něj? Dočetla jsem se, že něco na bázi jodu. Naředěnou Betadinu, jak moc naředěnou? A neublíží to kůzleti, když se po dojení půjde napít a olízuje tak tu desinfekci? Jsem z toho zmatená, budu vděčná za každou radu. Díky.

18.3.2015 20:56
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele na tohle jste se mela ptat pred porodem.. :) co se tyka dojeni... tak muzete oddojovat od prvniho dne... vzdy po napiti kuzlatka... stimulujete tak tvorbu mleka...zvlast kdyz ma jen jedno.. nicmene musite krmit tj doporucovanou krmnou davku pro urcite mnozstvi litru mleka, aby se mleko tvorilo... nepisete zda je kozena prvnicka... tam se tomu rozdojovani opravdu musite venovat dukladne a pravidelne... kuzle by melo pod matkou zustat alespon 6 tydnu pak jej muzete zacit odstavovat... zalezi na tom jake s nim mate plany... co se tyka dezinfekce... k tomu vam nic nepovim... protoze ji nepouzivam... rozhodne je dulezite veminko udrzovat v cistote a suchu.. podestylku cistou a suchou stejne tak dojit suchou cistou rukou... jsou zkratka zasady spravneho dojeni asi by jste si je mela precit... posledni takovou zasadou je neoddojovat mleko do podestylky... treba ja chovam kozy 4 roky a za celou dobu jsem se nesetkala ani s naznakem zanetu vemene... musite zkratka dodrzovat spravny cas dojeni, vemeno pri dojeni netraumatizovat, mit kozu v hygienicky bezvadnych podminkach... nektera koza muze byt na zanet nachylnejsi trebas kvuli utvareni vemene... proto je dulezite vzdy vyborne podojit...

18.3.2015 21:43
tera1

XXX.XXX.64.22

Díky. Kozy máme od října, koupili jsme je už připuštěný, neznámo kdy a kterým kozlem ze stáda. Je to její třetí laktace, vemínko má pěkný, nijak veliký. Vloni jí paní chvilku dojila, ale prej na to neměla moc čas, tak se na to vykašlala.
Jsem začátečník, takže dojit se učíme já i manžel... dlužno podotknout, že jemu to jde líp
Dojíme zatím jen večer, cca 0,5l mlíka. Jádro dostává, nahrubo šrotovaný ječmen, kukuřici a slunečnici, do toho extrudovaný lněný semínko a vojtěškový granule, to vše v množství cca 3/4kg denně.
Kůzle je kluk, takže, ač je nádhernej, půjde do světa.
Přečetla jsem x kozích knih a kapitoly o dojení studovala opravdu důkladně, ale to nač se výše ptám jsem se nedočetla ani v jedné. Ani to jak poznám, že je koza jak vy říkáte "výborně podojená". Kozy jsou v čistotě.
Když jí po dojení vrátíme zpět do boxu, malej se jde napít, jak kdyby testoval jestli jsme mu tam něco nechali.
A ještě bych se zeptala je-li potřeba kůzle proti něčemu očkovat, třeba tetanu, z toho mám obavu.
Koupili jsme statek, jsme tu prvním rokem, před deseti lety tu chovali koně a pak to nechali ležet ladem. ani nesekali, koupili jsme tušení pastvin a po loňském zmulčování to tak začíná i vypadat.
A tetanus prý v zemi přežívá velmi dlouho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík