Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2015 18:16
aluskas

XXX.XXX.104.146

Dnes v poledne porod dvojčat. Koza prvnička, dovezená březí, týden před porodem. Když jsem přišla do stáje jedno kůzle venku, neočištěné, druhé také venku, v neporušených obalech, natlačené hned na tom prvním. První kůzle velikánský kozlík, druhé kůzle malinká vyhublá kozička. kůzlata jsem očistila nb matka se k tomu neměla, čučela jak péro z gauče. Když jsem viděla kozičku, tak jsem si říkala, že ta to nedá jaká byla malinká. Nicméně koza se za chvíli chytla a začala olizovat. Kozička je vitální, sama vyhledala struk, prostě vše ok.

Ovšem s kozlíkem je problém, nebyl schopen se postavit. Kácí se na jednu stranu. Patoral dostal, mlezivo též, je pod lampou. nepřijde mi, že by to bylo svalové, řekla bych, že spíš CNS. Bádám proč, zda nějaká infekce v děloze nebo zda se přidusil při porodu. Jinak je veliký, silný, bez vad.prostě není to takové to nedochůdče, co nevíte co s ním bude. Sací reflex má, přidržím-li ho u struku saje, promasírovala jsem ho, pak chvíli stál rovně, udělal i krok, ale pak s sebou zase seknul na stranu. Když leží, nedokáže se postavit, vždy se svalí. Setkal jste se někdo s něčím podobným? Nevím, jestli se s ním mám piplat (je stejně na pekáč), no dám mu čas do zítra. Nebo možná genetická porucha, má takový silný krk a mečení je také jiné...možná se nalokal vody..no nevím.

23.3.2015 18:45
lilo

XXX.XXX.201.210

Zkusenosti s tim nemam... ale vsimla jsem si jednoho a mozna mi daji zkusenejsi za pravdu ze cim vetsi kuzle, jehne tim horsi poporodni adaptace... nez se pak kuzle jehne samo zvedlo a napilo trvalo to i nekolik hodin... nejspis doslo k priduseni... jeste se zeptam jestli jste ockovala pred porodem neco...protoze mohou vznikat poockovaci neuropatie... zdravim.

23.3.2015 19:04
aluskas

XXX.XXX.104.146

Já mám opačnou zkušenost, zatím všechna velká kůzlata vždy naprosto v pohodě, setkala jsem se už s ledasčím, ale tohle je mi záhadou. Neočkovala jsem ničím, kozu jsem přivezla před týdnem. Jinak běžně očkuji Covexinem, už několik let a vždy bez problémů.
Tohle právě není klasické poporodní "vrávorání", prostě jak když má poškozený mozek.
Chodím ho masírovat, tak jsem zvědavá jaký to bude mít další průběh.

23.3.2015 19:27
aluskas

XXX.XXX.104.146

Tak to vypadá, že to bude good, začíná se rovnat. akorát při sání ze struku mu musím držet hlavu rovně, páč mu stále padá k levé straně, ale stojí už celkem rovně a našla jsem ho na druhé straně boxu, tak nevím, zda tam dopajdal nebo doválel sudy.Tak buď moc chlastal nebo se přidusil nebo (asi nejspíš) špatná poloha v děloze - vojtovku s ním ale cvičit nebudu smajlík

Letos všechny moje kozy porody bez problémů, téměř všechny kozy, které jsem letos dovezla nějaký problém - jedno kůzle volný kolenní kloub, jedna koza bez kontrakcí, takže jsem z ní tahala dvojčata, tahle zase padající kůzle. Ale nakonec jsme to ustály, z 20 kůzlat žádný úhyn, ťuky ťuk. Ještě dvě kozy mají rodit, další půlka až v květnu, tak aspoň doufám na chvíli vydechnu, přijdu si jak štvaná zvěř...

Přidejte reakci

Přidat smajlík