Dobrý den,
rád bych se podělil o nepříjemnou, ale užitečnou zkušenost a zároveň poprosil ty z Vás, kteří s tím mají taky zkušenost o radu:
Chovám 2 kozy, obě dostávají stejně - celý den ad libitum sena (žerou si primo z balíku) a večer každá malý plechový hrnek šrotu rozmíchaný s vodou a vařenými bramborami.
Asi hodinu po včerejším krmení jedna koza v pohodě přežvykovala. Druhá nafouknutá jak vzducholoď. Panika jak blázen, okamžitě po zjištění ve 23 hod. telefonát veterinářovi. Doma samozřejmě žádné prostředky (kozy byly vždycky zdravé jak řípy). Řekl mi. ať přijedu pro PRETYMPAN. Přijel jsem, dal mi k tomu podrobný návod a hadici, abych ji perorálně zavedl do žaludku a vyfoukl plyny a abych spěchal. Jel jsem od veta jako divvy a když jsem přijel koza nafouklá ještě víc a od bolesti při každém výdechu pomekávala, hlavu strčenou do rohu. Nalili jsme do ní s manželkou litr vody s PRETYMPANEM a pak jsem jí zavedl tu hadici. Moc toho nefoukalo, čekal jsem víc, atk jsem tu hadici vytáhl a zavedl několikrát znova, ale žádná sláva. Koza při tom se mnou mávala a to mám 90 kg. Možná při tom zápasu s hadicí v bachoru nějaké plyny odešly, nevím, možná účinkem toho PRETYMPANU pomalu nepatrně začala splaskávat. Do tří do rána jsem jí střídavě masíroval břicho a vodil po dvoře až začala grgat . Asi o půl čtvrté ráno náznaky, že se jí vrací z bachoru. Nepolevil jsem a asi v pět konečně první přežvykování a splaskla ta šílená boule na pravém boku. Myslel jsem, že je bitva vyhraná a šel si na hoďku lehnout. Než jsem šel do práce. Kontroluji kozu - živá, ale leží a nepřežvykuje. Postavím ji na nohy. Vykadí sérii světlých bobků, ale k senu se nemá. Jedu do práce a instruuji manželku, aby volala veta, že koza furt není OK. Dopoledne manželka volala, že si všimla, že koza sem-tam ozobne sena. . Takže vet říkal, že je OK. Tak nevím jak bude až přijedu z práce. K tomu nočnímu heroickému výkonu mě vybičoval starch, že kozka natáhne bačkory a nevydržel bych pak s děckama, které nemluví o ničem jiném než o kůzlátkách (kozy mi samo bylo líto taky).
Chtěl bych se zeptat někoho, kdo to zná, jaké je riziko, že to kůzlata nepřežily. Kozka je vysoce březí. Do měsíce se má okozit. Vypadala hrozně a ta noční terapie byla pořádné rodeo. Taky jsem nebyl moc jemný při tom masírování břicha - měl jsem fakt starch, hlavně aby nezakalila. Teď mám starch že příjde o kůzlata.
Za odpověď děkuji.
Pokud se vám to stane ještě někdy, což vám samozřejmě nepřeji, dejte jí panáka jaru, ten srazí pěnu okamžitě a koze neublíží. U kůzlat se mi osvědčil olej, zabírá téměř stoprocentně, ale u velkých koz to takový rychlý účinnek nemá. Nemyslím si, že by to kůzlatům ublížilo, ale kdo ví, vlastní zkušenost nemám, ale kamarádce se koza před porodem taky nafoukla, nalévala jí ledasčím a pomohl až ten jar. Kůzlata se narodila za týden v pořádku. S kozou netancovala.
Při acidóze se jako první pomoc podává nálev s jedlou sodou, protože je bachor
překyselený z přijetí velkého množství lehce stravitelných sacharidů. (šroty,
škroby, mladá pasva, řepa, melasa)
Při nadmutí bych dala stolní olej,2 dcl i víc, ať je tympanie plynová, nebo pěnová.
Při pěnové srazí pěnu a v každém případě pomůže rychlejšímu vyprázdnění obsahu
bachoru a střev od příčiny.
Jar bych nikdy nedala. Viděla jsem u jednoho chovatele jehně, kterému na radu
veterináře také dali jar. Jehně se zadusilo jarovou pěnou. Jarové bubliny mu šly
z huby i nosu jak z bublifuku. Nebylo mo již pomoci.
Vaše koza mohla třeba sežhat i nějaké plesnivé seno z balíku a bachor se jí
zastavil proto. Jestli však koza při večerním krmení žrala a za hodinu po, byla
nadmutá, mohl jí v jícnu uvíznout velký kus bramboru, tím nemohla krkat, ani
přežvykovat a proto tak rychle nadmula. Při uvíznutí bramboru, nebo většího
kusu řepy, nebo čehokoliv jiného v jícnu může velmi dobře pomoct také olej,
který jícen omastí a předmět tak lépe sklouzne do bachoru.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Dobrý večer, mi pomohlo dát koze při nafouknutí pivo. Vypila během dne dvakrát na ex 4 litry, tj.8 litrů za den a ulevilo se jí. Postavila jsem ji na zadní a vyříhala se. Byla březí a nic se kůzlatům nestalo, porodila zdravá trojčátka. Ale břicho jsem jí moc nemasírovala. Myslím, že pokud to vaše koza takto zvládla, že to kůzlatům neulížilo. Mám zkušenost s fenou retrívra, ikdyž je to pes. Někdo nám ji otrávil. Byla na tom hodně zle, týden dvakrát denně k vetovi na injekce, kapačky, šla z ní už černá průjmovitá hmota. A fena se z toho dostala, byla vysokobřezí a porodila 9 zdravých štěňat a všichni byli v pořádku, včetně feny. Považovala jsem to za zázrak.
Dobrý den,
děkuji všem za ochotu poradit. Kozka se zmátořila a už žere seno, takže doufám, že to snad bude bez následků. Prohmatal jsem jí břicho a kůzlata se hýbou (doufám, že všechny). Teď má koza dietu - jen seno a vodu.
Může mi prosím ještě někdo poradit, jak dlouho jí mám tuto dietu udržovat? Má se za necely měsíc kozit a tipoval bych na trojčata. Mám teď opravdu strach jí dát cokoliv jiného, protože to bylo skutečně o chlup a velké štěstí a nechybělo, aby byla do druhého dne tuhá. Před tím dostávala každý večer normálně malý plecháček pšeničného šrotu a někdy smíchaný s vařenými brambory. Nechci to znovu pokoušet.
Na druhou stranu jsem se na netu dočetl o nějaké ketóze z nedostatečné výživy u koz která mají vice kůzlat. Jak to prosím vidíte vy zkušenější. Bohužel na netu jsou to vesměs obecné texty, všechny na jedno kopyto, jako přes kopírák, a nebo jsem možná nechápavý já.
Děkuji moc za osobní rady .
Tam bude problém aj niekde inde. Z jednej malej plechovky šrotu sa zvyknutá kozá nemá prečo naduť. Možno je to ako písala Pajca, že v nej dačo uviazlo... ja mám napríklad kozu ktorá sa raz začas začne nafukovať aj keď nemá z čoho a je to vtedy keď má problém s parazitmi, svedčia o tom vtedy aj sliznice aj to že nafukovanie prestane cca na 3mesiace hneď ako odčervím. Skontrolujte jej pre istotu sliznice, ak by sa to opakovalo tak pošlite bobky na rozbor. Nie je to ideálne teraz byť bez príkrmu keď má pred pôrodom, práve teraz by potrebovala navyše živiny, ale po tom čo sa jej stalo je diéta na mieste, dúfam že niekto vám poradí, držím palce.
Já si myslím, že i když je koza na pšeničnej šrot zvyklá, právě díky březosti to udělalo neplechu. Kdybych dala svým kozám pšeničnej šrot, byly by jak balony okamžitě a běžně se doporučuje jen maličký podíl do krmné dávky. Na dietě bych jí nechala aspoň 5 dní a pak bych jí velmi pozvolna přidávala jádro, asi oves, ten mi neplechu ještě nikdy neudělal. V každém případě po troškách přidávat, aby se v bachoru vytvořila mikroflora.
roklanka
napsal(a):
Já si myslím, že i když je koza na pšeničnej šrot zvyklá, právě díky březosti to udělalo neplechu. Kdybych dala svým kozám pšeničnej šrot, byly by jak balony okamžitě a běžně se doporučuje jen maličký podíl do krmné dávky. Na dietě bych jí nechala aspoň 5 dní a pak bych jí velmi pozvolna přidávala jádro, asi oves, ten mi neplechu ještě nikdy neudělal. V každém případě po troškách přidávat, aby se v bachoru vytvořila mikroflora.
Aha, ja som prehliadla že to bol pšeničný šrot.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Dávám kozám vitamíny - Nutrimix pro kozy, nasypu do teplého nápoje. Březím kozám určitě a laktujícím také. A pokud má koza problémy po obilí, dávejte raději oves, celý, nebo mačkaný. Oves je pro kozu nejdietnější a podporuje tvorbu mléka a má hodně vitamínů sk. B. A pokud seženete černý oves, ten je ještě zdravější. Pokud čeká vícerčata, jen seno a voda je málo.