Burské kozy v zimě a jejich věk?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2015 13:44
paku

XXX.XXX.24.34

Chtěl bych si ke svým kamerunským ovcím pořídit ještě burské kozy, ale dočetl jsem se, že ty potřebují teplé ustájení. Máme nezateplenou salaš, kde je jen o něco více stupňů než venku. Měli jsme zde kamerunské kozy a tam žádný problém nebyl. Nejedná se mi o porody, ale jen o zimní ustájení.
Dále se dle informací dožívají kolem osmi let. Má cenu kupovat ještě pětiletou kozu s třemi kůzlaty, nebo už je stará (vidím v tom výhodu určité jistoty v počtu kusů kůzlat, jak u ní, tak případně u potomků-koziček). A v jakém věku je maso ještě dobré? Děkuji za každou odpověď.

28.3.2015 11:35
lentilka1982

XXX.XXX.173.186

Naše burská koza to v pohodě zvládá i přes zimu, také nemáme zateplené ustájení, pouze boudu, hlavní je aby měla stále suchou podestýlku v salaši a aby tam nefoukalo.
Jinak pětiletou kozu bych klidně koupila, podle mě vám dá ještě spousty kůzlat.

30.3.2015 08:12
malá koza

XXX.XXX.209.58

Dobrý den, buráci musejí mít sucho. Holky máme ustájené, ale přes den jsou venku, ale mají možnost jít dovnitř. Kozla máme v boxu, kde má jen spodní polovinu dveří. Při větších mrazech jsem ho zavírala. Nebyl problém i když mu zmrzla voda. Záleží jak jsou zvyklé.
Buráci jsou asezoní, mohou dát víc kůzlat za kratší dobu. Myslím, že koupit kozu s kůzlaty /holky/, je lepší než doplňovat novými zvířaty.

1.4.2015 21:59
annna

XXX.XXX.120.148

Dobrý den, tak to je přesně kombinace mého chovu. Mám kamerunky a burky. Jsou v celoročním výběhu pospolu. Byl problém mezi kozlem a beranem ale vyřešili si to po svém. Vyhrál burák. Obchov celoročně venku byl bez problému. Maji zateplenou staj, kde se samy schovají jak potřebují. Jasně že i porodní boxy. Nesmí být v mokrém a v pruvanu. Zateplená stáj kvuli mladých.

2.4.2015 13:27
paku

XXX.XXX.24.34

Děkuji za odpovědi, už máme doma kozu s dvěmi kůzlaty. Na porody mám menší rozdělávatelné boxy, které umísťuji ve stodole.Takže by vše mělo být ok. Kůzlata jsou narozená začátkem února, kdy myslíte, že koza přijde opět do říje, nebo raději připouštíte jen jednou ročně na podzim. Mléko oddojovat nechceme, tak bychom ji chtěli dát zase připustit.
Jak byl vyrešen problém mezi kozlem a beranem, beran se musel dát pryč, nebo se jen podřídil kozlovi?
A ještě ta nezodpovězená otázka, jak starý kus je ještě dobrý na maso. Zabíjíte do roku věku, nebo až např. po dvou letech až řádně dorostou?

2.4.2015 21:42
annna

XXX.XXX.120.148

Dobrý večer, beran se podřidil kozlovi, ale né mě. Nohy samá modřina. Je lepší když je koza připouštěna jednou za rok. Ale popravdě někdy se kozla uhlídat nejde. Nezavíram ho zvlášt. je na pastvině ze stádem. Co se týče stáři na maso. Nejlepší je tak zabijet kolem půl roku věku. Ale na klobásy se davají staré kusy. Ješte co se týče mladych kůzlat nesmi se opomenout že kolem deviti měsícu je kozel schopen připouštět. Tak pokud byste ho chtěl chovat dýl at je víc masa tak oddělit od matek a přibuzných koz.

3.4.2015 08:42
malá koza

XXX.XXX.209.116

Dobrý den, my kozla se stádem nemáme. Připouštím podle kondice koz. Někteří chovatelé připouštějí po odstavu, po stodenním vážení. Prý přicházejí nejlépe do říje. Mladé kozlíky odstavuji po 3 měsících, max. ve 4m., aby nepřipustili. Od půl roku už mohou připouštět, někteří i dříve. Nechci to riskovat. Kozička se také může prskat a nemusí být dospělá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík