Venujem sa chovu kôz uz par rokov. no toho roku som sa stretol z raritou. jedno male kozľa malo od narodenia vyrazne vemienko. po troch tyzdnoch som si vsimol ze je dost zväcsene a evidentne malo bolesti. zobrali sme ho k veterinarovi a dostalo injekciu proti zapalu. na druhy den som je aplikoval druhu davku a po nahodnom stlaceni vystreklo mlieko. stretli ste sa uz niekto z takym niecim? ako postupovať ďalej? mozem ju nechat do chovu? nebude sa tato anomalia prenasat aj na ďalšie potomstvo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemáte zaplísněné krmení?
Chováme kozy asi dvacet let a loni poprvé se nám u 4měsíční kozičky objevilo malé vemínko a když jsem stlačila jeden struk, vystříklo mlíčko..radila jsem se se známými chovateli, ale prý se to někdy, asi hodně zřídka stává! kozičku jsme si nechali, je z ní velká koza, v unoru měla rok, je 3 měsíce připuštěná, vemínko se jí pomalu kulatí, vypadá to, že bude pěkné..její máma dojí 4 litry, takže je předpoklad dobré dojnice..Ale nikdy jsme nezjistili nejaký zánět, jak vy píšete, asi dřív vyvinutá koza! skočím ji nafotit!..
Ano, je to možné. Dokonce v jednom výzkumu bylo takové kůzle co 3-4 dny dojeno a za 147 dní nadojilo celkem 13,7 kg mléka. Produkce mléka se objevila dokonce i u kozlů.
Je to způsobeno hormonální nerovnováhou.( Spuštění mléka můžete vyvolat i u suchostojné nebřezí kozy, pokud ji podáte uměle prolaktin a estrogen).
Co s tím by měl vědět veterinář...
Já s tím zkušenosti nemám, ale postupovala bych stejně jako u zasušování koz s nízkou dojivostí, tzn. nechala být, nestlačovala, neoddojovala, jen kontrolovala zda se nedělá zápal.
S dalším chovem bych neviděla problém...co se týče nějaké studie, nenašla jsem nic o tom, že by to bylo dědičné. Dost často je to způsobené krmivem (jak už bylo uvedeno zaplísněným), problémem může být i kontaminovaná voda (např. hormony...v dnešní době celkem velký problém).
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nemáte zaplísněné krmení?
Můžete to vysvětlit nějak blíž, proč by ze zaplísněného krmiva měla mít narozená
kozička zvětšené vemínko ? O tom jsem nikdy neslyšela.
Voda kontaminovaná hormóny ? To by snad musel chovatel nabírat vodu pod
čističkou odpadních vod. O tom se mluvilo, že pod čističkama existují oboupohlavní
ryby, což je způsobené používáním hormonální antikoncepce ženami
Ale že by byly takové hormóny i v pitné vodě?
Letos se nám narodili trojčata, dva kozlíci a koziča. Kozička měla také již při narození
zvětšené vemínko. V současné době je již vidět, že je to hermouš.
Prohlédněte kozičce prdelku, jestli to u vaší kozičky není také tak.
V čase, který jsem mohla věnovat vyhledávání informací o toxinech a hormónech
v pitné vodě jsem se nedozvěděla nic nového, než dávno vím.
O oboupohlavních rybách jsem se zmínila a že toxiny poškozují mikroflóru
v zažívacím traktu, játra, ledviny jak u zvířat tak u lidí to je mi známo také.
Nenašla jsem ale nikde že toxiny mohou způsobit problém na který se ptal zadavatel,
ani že koncentrace hormonů v pitné vodě může způsobit u narozených mláďat
samiččího pohlaví něco takového. Jestli víte, kde je to psané, dejte sem odkaz.
Předesílám ale že anglicky neumím a učit se to již nemám v úmyslu.
To je škoda, ono bohužel v češtině je dostupných velmi málo informací. Až budu mít chvilku, ráda k tomuto tématu něco zpracuji. V rámci univerzitních informačních zdrojů se dá ledascos najít, ale google stačí taky, jen je potřeba umět nějaký jazyk. Po státnicích se tomu pověnuji a dám to sem.