Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2015 14:43
piotrus

XXX.XXX.42.85

Zdravím všechny, rad bych se pochlubil novým přírůstkem, ve středu se nám narodily první
kůzlátka.

28.3.2015 17:52
kosta

XXX.XXX.114.1

Nádhera!

28.3.2015 19:35
ančovička

XXX.XXX.222.190

Srdečně gratuluji! jsou krásná a je vidět, že se mají k světu! kozička má také pěkné vemínko, to se budou mít! přeju hodně radosti a zdraví!

29.3.2015 21:14
kanyza

XXX.XXX.250.27

Dobrý večer, tak musím rovněž ukázat svoje první kůzlata. Těm dvěma je 15 dní, tomu jedináčkovi týden. Kdy je dobré začít kozu dojit?

31.3.2015 18:31
ančovička

XXX.XXX.222.190

No, my kozy musíme dojit hned po porodu, protože mají hodně nelitá vemínka a kůzlátka by to namohla vypít, hrozilo by, že by koza dostala zánět, tak se dojí aspon dvakrát denně, podle potřeby.mlezivo si mrazím, co kdyby bylo ještě potřeba, člověk nikdy neví..den po dni kůzlátka sílí a více pijí, ale dojíme stále, po deseti dnech už beru mléko pro naši potřebu, děti ani jiné mléko pít nechtějí! takže pokud má koza mléka víc, než stačí kůzlátka vypít, můžete dojit hned, je jim 15 dní, hlavně je musíte nechat dosytosti napít! naše koza má letos jedináčka, tak nám zbývaly 3litry, dnes má kozlík měsíc, tak nám zbývá 1litr! druhá koza má jednu kozičku, od té máme taky litr..bojím se, až dáme kozlíka pryč a začnu plně dojit, to mi ruce asi upadnou ...

31.3.2015 20:12
verunkajj

XXX.XXX.31.16

Dobrý den, poraďte, taky máme první kůzlátko. Koza je prvnička, ale zvládla porod sama, i ho pěkně očistila, vypadalo to v pohodě, kůzle bylo čilé, mělo se k světu. Viz foto. Nechtěla jsem jim do toho moc zasahovat, nebyla jsem si jistá jak, je to má první koza, tak jsem jen zkusila odstříknout, jestli má průchodné struky, a nechala jsem je být. _Kůzle se cpalo pod matku a žďuchalo jí do vemena, koza držela, myslela jsem, že si poradí. Dnes ale celý den sleduji a nejsem si jistá, jeszli se kůzle napilo. Já ho neviděla...teď večer už jsem nevydržela a trochu jí oddojila a zkoušela dát kůzleti z lahve, to ale nechtělo, nesálo ani když jsem mu to nacpala do huby. Jak poznám, jestli je napité? Mám strach ať to nezanedbám a není do rána po něm. Jo ale kůzle neřve...kůzle leželo adřímalo, když přijdu tak vstane a jde ke koze, projde se...nevím. Poraďte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2015 20:22
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno, vždy tu radí - jednoduše, pohmatem - zvednout kůzle pod bříškem a neměla by Vám ruka "propadnout" na páteř, žebra... jestli cítíte prostě bříško, tak je napité.
Pokud by bylo něco v nepořádku, poznáte to na malém, že je mdlé, nahrbené, pořád pospává...
Taky jsem zpočátku zvířatům nevěřila a snažila se násilně kůzlata nutit pít. Akorát se děsně vzpouzela a křičela, matky z toho většinou byly nervózní, že se jim do toho někdo montuje.. Pak jsem ale zjistila, že stačí z povzdálí sledovat, jak si s tím poradí a vypozorovala, že ve většině případů jsou naprosto soběstačná

31.3.2015 22:24
profesor1

XXX.XXX.192.99

Podle třetí fotky kůzle napité je.

31.3.2015 22:50
lilo

XXX.XXX.201.210

profesor1 napsal(a):
Podle třetí fotky kůzle napité je.

Nechci nic namitat ale je cerstve narozene... jeste tam jsou videt obaly... tak leda ze by se napilo plodovy vody

31.3.2015 22:58
verunkajj

XXX.XXX.31.16

lilo napsal(a):
Nechci nic namitat ale je cerstve narozene... jeste tam jsou videt obaly... tak leda ze by se napilo plodovy vody

Máte pravdu, fotky jsou těsně po porodu
Nicméně teď jsem tam byla a našla kůzle přicuclé, takže snad to bude ok bříško taky má...
No to je tak, když prvnička rodí prvničku, ale někde ty zkušenosti získat musím
Děkuji všem za reakce

31.3.2015 23:07
lilo

XXX.XXX.201.210

Ona je z toho take nejspise jeste pekne vykulena... ale hormonalni hladiny se nejak ustalej... a vetsinou si s tim poradej bez zasahovani... preju vam aby Vas to naplnovalo a aby jste mela radost... je to strasne inspirujici... at se dari

31.3.2015 23:22
verunkajj

XXX.XXX.31.16

lilo napsal(a):
Ona je z toho take nejspise jeste pekne vykulena... ale hormonalni hladiny se nejak ustalej... a vetsinou si s tim poradej bez zasahovani... preju vam aby Vas to naplnovalo a aby jste mela radost... je to strasne inspirujici... at se dari

Děkuji, máte pravdu, je to skoro, jako bych rodila sama
Nicméně kupodivu, kozena až tak nervózní nevypadá, je to holka šikovná
Měla jsem něco načteno a pořád čekala, kdy přijdou nějaké příznaky porodu, kdy bude koza mečet, neklidná, nežrat, ležet, odcházet hlen apod...a nakonec...koza ještě v poledne normálně žrala, nic jsem nepozorovala, ale je fakt, že ode dne předtím měla pipku trochu zvětšenou, nepřišlo mi to nějaký extrém, ale nemám s čím porovnat...kolem 17hodiny tam byl manžel s malou dcerou, dali jí nějaký mlsek a říkali, že byla nějaká lenivá, ale mlsek si vzala, jinak nic nepozorovali. No a já přijdu v 19 hod a poskakuje tam krásné kůzle, olízané, čisté, pupečník pěkný, koza lůžko porozené...no prostě na všechno co jsem se chystala, že mám hlídat, vše zvládla sama za hodinu

1.4.2015 07:57
ančovička

XXX.XXX.222.190

Dobré ráno, tak já už jen taky můžu poblahopřát k prvnímu velkému uspěchu! všichni jsme jednou začínali, já jsem měla základy v rodině, krávu a kozy, králíky...tak jsem u porodů byla odmalička, ale je to pořád boj o život! a když to dobře dopadne, ta uleva a radost!Tak máte první porod uspěšně za sebou , máte šikovnou kozičku, ono zaké hodně záleží na tom, jak a čím je ta koza v březosti krmená, potom takovou má sílu při porodu a nejen ona, i její kůzlátka, dětátka!máte kozičku pěknou i kůzlátko, tak už jen přeju hodně radosti a zdraví!

1.4.2015 08:10
verunkajj

XXX.XXX.31.16

Dobré ranko, děkuji jsem na holky pyšná ! Babička taky mívala kozu, králíky máme pořád, ale ti si většinou poradí sami a od kozy si pamatuju jen něco. Vím, že babi říkávala, "Když se koza prská, ocasem mrská" a taky si pamatuju, že jí dávala před porodem lněný semínko, ale porody a takové věci jsem jako dítě asi nevnímala..
Jsem šťastná že jsme to zvládli a včera jsme s manželem skonstatovali, jak jsme my lidi vlastně nedokonalí. Kůzle se narodí a hned hopsá, krásnou hustou srst, koza má po porodu pipku jako předtím, žádné šití jako u lidí

1.4.2015 10:50
profesor1

XXX.XXX.192.99

lilo napsal(a):

No co jsem říkal... že je OK ! Nejen že mám zvláštní schopnost podle fotky předvídat, ale taky se mě už ix krát stalo, že než ovce-koza porodila další mrně, nebo než se vyčistila, tak prckové už byli dávno nakojení. Tak že laskavě nic nenamítejte, kór když nechcete a věřte tomu co píšu!

(verunkajj, vy si tohodle nevšímejte a užívejte radosti , tak ať vám rostou.).

1.4.2015 12:32
lilo

XXX.XXX.201.210

No vsak ja tusim ze nejste normalni... tedy ze oplyvate zvlastnimi schopnostmi...

1.4.2015 13:28
profesor1

XXX.XXX.192.99

Dík za důvěru a bacha na jazyčisko, leknete se a... a auuuuu!

Přidejte reakci

Přidat smajlík