Dobrý den, PROSÍM o radu. Jsem začínající chovatel bez jakýchkoli zkusenosti a mám značný problém.
Předevčírem, tj.2.4. mezi 13-14 h se mladé ovci (nar.24.4.2014) narodilo zdravé jehně. Beran byl ve stáji s ovcí, vše šlo nejspíš bez problému. Po porodu jsem vyhnal berana pryč (nar.12.1.2014), aby neublížil náhodou jehněti. Nemím, jestli jsem udělal dobře? Berana se chystám dnes porazit - na maso.
Ovce po porodu pila vodu, žrala (seno, jablka, ječný šrot), jehně bylo hubené, šlo a stále leze pod matku, snaží se pít. Obávám se, že ovci se nespustilo mléko. Jak to mám zjistit, co dělat? Navíc přestala žrát. Lůžko z ovce vyšlo po 2 h, odstranil jsem ho hned pryč. Ovce s jehnětem komunikovala, olizovala ho, vše se zdálo být v pořádku. Beran byl venku oddělen.
Včera 3.4. nesežrala snad vůbec nic, nepije, zdá se mi, že má průjem (posraný ocas) a má břicho (nevím, jak má běžně vypadat břicho po porodu?). Jehně nebečí, snaží se chodit pod matku, ta většinou leží, když ji "pobýdnu", zvedne se, drží, jehně se snaží sát, ale je stále hubené.
ZDÁ SE MI, ŽE OVCE NEMÁ MLÉKO, NAVÍC NEŽERE, JEHNĚ JE VYHUBLÉ, SNAŽÍ SE SÁT
Poraďte mi prosím, prosím, co mám dělat. Nepočítal jsem s komplikacemi, proto nemám doma žádné mlazivo, ani žádné jiné mléko. Nerad bych přišel o jehně a v nejhorším i o ovci. Muže to být tím, že jsem dal berana pryč? Je zcela oddělen na jiném konci zahrady. Navíc ho chci dnes zabít? Nemám totiž další stáj pro něj.
Může být problém v tom, že ovce sežrala 4 jablka. Je zvyklá jíst 2 denně a taky jsem ji dopřál dost šrotu. běžně jí 1 odměrku, nyní dostala 4. Poraťe, co mám dělat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
289
napsal(a):
Dobrý den, PROSÍM o radu. Jsem začínající chovatel bez jakýchkoli zkusenosti a mám značný problém.
Předevčírem, tj.2.4. mezi 13-14 h se mladé ovci (nar.24.4.2014) narodilo zdravé jehně. Beran byl ve stáji s ovcí, vše šlo nejspíš bez problému. Po porodu jsem vyhnal berana pryč (nar.12.1.2014), aby neublížil náhodou jehněti. Nemím, jestli jsem udělal dobře? Berana se chystám dnes porazit - na maso.
Ovce po porodu pila vodu, žrala (seno, jablka, ječný šrot), jehně bylo hubené, šlo a stále leze pod matku, snaží se pít. Obávám se, že ovci se nespustilo mléko. Jak to mám zjistit, co dělat? Navíc přestala žrát. Lůžko z ovce vyšlo po 2 h, odstranil jsem ho hned pryč. Ovce s jehnětem komunikovala, olizovala ho, vše se zdálo být v pořádku. Beran byl venku oddělen.
Včera 3.4. nesežrala snad vůbec nic, nepije, zdá se mi, že má průjem (posraný ocas) a má břicho (nevím, jak má běžně vypadat břicho po porodu?). Jehně nebečí, snaží se chodit pod matku, ta většinou leží, když ji "pobýdnu", zvedne se, drží, jehně se snaží sát, ale je stále hubené.
ZDÁ SE MI, ŽE OVCE NEMÁ MLÉKO, NAVÍC NEŽERE, JEHNĚ JE VYHUBLÉ, SNAŽÍ SE SÁT
Poraďte mi prosím, prosím, co mám dělat. Nepočítal jsem s komplikacemi, proto nemám doma žádné mlazivo, ani žádné jiné mléko. Nerad bych přišel o jehně a v nejhorším i o ovci. Muže to být tím, že jsem dal berana pryč? Je zcela oddělen na jiném konci zahrady. Navíc ho chci dnes zabít? Nemám totiž další stáj pro něj.
Může být problém v tom, že ovce sežrala 4 jablka. Je zvyklá jíst 2 denně a taky jsem ji dopřál dost šrotu. běžně jí 1 odměrku, nyní dostala 4. Poraťe, co mám dělat.
1)Nedal bych ovci jinou krmnou dávku než je zvyklá!
2)Jablko maximálně jedno jablko a tak 2 max 3 za týden na přilepšenou! (lepší neý jabloko je tvrdý chkéb, pečivo!)
3)Jestliže nemá ovce lsůl nebo liz tak bych to hned napravil!
4)Jehněti bych dával kravské (nebo jaké máte) mléko!
5)Když by to nepomohlo zavolal bych veterináře/řku!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
A stím beranem jste to udělal/a dobře. Mám s tím zkušenosti:
Též jsem byl začátečník (momentálně už nejsem)
Tak po porodu jsem tam nechal berana a navíc byl rohatej a tema rohamam mi to jeně zranil pak ještě rohama zranil další2 ovce.
TAK IHNED PO PORODU BERANA ODDĚLIT!
Zda je jehně aspoň trochu napité, poznáte pohmatem, vezměte ho pod břichem a pokud prohmátnete k páteři je zle. Nejlepší varianta je kravské mléko se žloutkem, teplé(39st), pokud nemáte nic jiného.Lze v nouzi použít i krabicák, hlavně mléko neřeďte, nepřevařujte, jak tu v jiném vláknu kdosi zcestně radil!
Ovci jste mohl způsobit přilepšením acidozu, takže žádé jádro, jen seno a vodu. Podává se Prodigestan (nebo něco na podporu trávení), pokud nemáte ani to, dejte jí lžíci jedlé sody.
Není pravda, že lepší než jablko je chléb, nebo pečivo, je to naprosto stejné a může to rovněž způsobit acidozu, pokud na to není zvíře zvyklé. Jakákoliv náhlá změna krmení u malých přežvýkavců je riziková. Platí, dobrého jen po málu.
No domnivate se ze ovce nema mleko... ale nenapsal jste jeslti jste se o tom presvedcil... nekdy jsou kanalky uzke, nebo ucpane zatkou... mel by jste ty struky zkusit... jenze mam pocit ze ty dva dny by jehne kdyz by mleko nebylo neprezilo... je chyba nenechat ovci sezrat obaly obsahuji spolustu prospesnych latek ktere pomahaji laktaci i zhojeni po porodu... nemusite ji je nechat sezrat cele... ale cast by sezrat mela... i za cenu ze ji zpusobi obtize... vy jste nejspise ovecce dopral moc tech jablek a chleba se srotem to je vrazedna kombinace... po porodu je nejlepe drzet ovci na sene a lehce osolene vode.. pokud ji chcete doprat muzete ji dat trosku svareneho lneneho seminka... ale upozornuji trosku... k te sode muzete podavat odvar z dubove kury a kminu... ale pokud me by lehla ovce tak volam veteraka... zvlast ted po porodu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
roklanka
napsal(a):
Zda je jehně aspoň trochu napité, poznáte pohmatem, vezměte ho pod břichem a pokud prohmátnete k páteři je zle. Nejlepší varianta je kravské mléko se žloutkem, teplé(39st), pokud nemáte nic jiného.Lze v nouzi použít i krabicák, hlavně mléko neřeďte, nepřevařujte, jak tu v jiném vláknu kdosi zcestně radil!
Ovci jste mohl způsobit přilepšením acidozu, takže žádé jádro, jen seno a vodu. Podává se Prodigestan (nebo něco na podporu trávení), pokud nemáte ani to, dejte jí lžíci jedlé sody.
Není pravda, že lepší než jablko je chléb, nebo pečivo, je to naprosto stejné a může to rovněž způsobit acidozu, pokud na to není zvíře zvyklé. Jakákoliv náhlá změna krmení u malých přežvýkavců je riziková. Platí, dobrého jen po málu.
To mkáte pravdu- Jakákoliv náhlá změna krmení u malých přežvýkavců je riziková. Platí, dobrého jen po málu.
S tím chlebem je to aspon u mích ovcích ty mají radši chleba než jablka.
Děkuji za rady.
Mám 1 dobrou zpávu. Ovce má mléko - při pohmatu struků se mi podařilo z jednohy "vytlačit" mléko.
- ovce stále nežere, leží - dám ji tedy jedlou sodu a uvidím
- jehnička vypadá stále hubeně, nebečí, motá se kolem ovce a když ovce stojí nebo ji držím na boku, má tendenci sát (snaží se, dokonce ocucává i mé tepláky)
Co bych měl ještě udělat? Mám lněné semínko, tak ji ho svařím a uvidím.
Ano, pravděpodbně jsem tuto negativní reakci u ovce zapříčinil já (blbec) dopřál jsem ji příliš mnoho a špatného (dostala trojnásobnou dávku žrádla na níž je zvyklá - jak by řekl můj syn: Jen ji dej tatínku, ono ji tak moc chutná. A já blbec ji dával a dával.
Mám někde shánět mléko pro jehně? Nebo když budu ovci po 2 h "obtěžovat", aby vstávala a jehně se budu snažit pít, tak "přežije" do doby než bude ovci líp? Byl sem domluven s veterinářem, že kdyby měla ovce nad 40 C, tak mu mám zavolat.
289
napsal(a):
Děkuji za rady.
Mám 1 dobrou zpávu. Ovce má mléko - při pohmatu struků se mi podařilo z jednohy "vytlačit" mléko.
- ovce stále nežere, leží - dám ji tedy jedlou sodu a uvidím
- jehnička vypadá stále hubeně, nebečí, motá se kolem ovce a když ovce stojí nebo ji držím na boku, má tendenci sát (snaží se, dokonce ocucává i mé tepláky)
Co bych měl ještě udělat? Mám lněné semínko, tak ji ho svařím a uvidím.
Ano, pravděpodbně jsem tuto negativní reakci u ovce zapříčinil já (blbec) dopřál jsem ji příliš mnoho a špatného (dostala trojnásobnou dávku žrádla na níž je zvyklá - jak by řekl můj syn: Jen ji dej tatínku, ono ji tak moc chutná. A já blbec ji dával a dával.
Mám někde shánět mléko pro jehně? Nebo když budu ovci po 2 h "obtěžovat", aby vstávala a jehně se budu snažit pít, tak "přežije" do doby než bude ovci líp? Byl sem domluven s veterinářem, že kdyby měla ovce nad 40 C, tak mu mám zavolat.
To je domluva nanic, při acidóze horečka není a přesto je těžká acidóza život ohrožující stav.
Vždy je dobré mít v záloze alternativní krmení pro jehně, něž pak zoufale shánět, orientujte se břichem jehněte a jeho plností a ne jak stále hledá.Můžete ovci dát pivo, jednak je to příjem pohotové energie a pomáhá startovat trávení. Soda jen zneutralizuje bachor, ale trávení nenastartuje.
Nepíšete, jaké tělesné stavby je ovce: podle vašich informací zabřezla hrozně brzo, v 6 měsících, to je vůči zvířeti nezodpovědnost! Ovce bude takhle ranou březostí a následně i porodem zdrchaná, vyčerpaná, to může být důvod, proč po porodu nežrala. To se ví, že když jí dáte pamlsky, že se nafutruje, ale ublíží si. Zdá se, že budete muset volit mezi ovcí a jehnětem, pokud budete ovci násilím nutit ke kojení a ona nebude žrát, zdechne vám. Volila bych ovci: pokud máte prostředky a čas, jehně krmte náhražkou, ať se ovci uleví a odpočine si, dejte seno, vodu, vitamíny, vápník. A veterináře otravujte - však si ho zaplatíte, když budete čekat na horečku ovce, taky vám může mezitím pojít.
Dávali jsme flaškáčům, když jsme je řešili, čtrnáct dnů mlíko rovnou z kravína - do něj ještě zpočátku smetanu, pak sušenou náhražku Galacid.
Takdy, ovce je "tatná", byť je jí necelý rok. Snažil jsem se ji i beránka pravidelně krmit - dostávali 2x denně seno + vždy měli dostatek vode a na noc každý 2-3 jablka + 1/2 litr suchého šrotu. Byla tedy na jablka i šrot zvyklá.
- Pravděpodobně jsem udělal obrovskou chybu tím, že jsem ji po porodu dal 4 jablka, tedy 2x tolik než-li je zvyklá a 4 misky šrotu (tedy také 2x tolik) + 2 kýble sena. VŠE SEŽRALA. Ale druhý den už nepozřela nic, ani vody se nedotkla.
- Dnes sežrala pár stébel, tj.2x si vzala do huby. Zkusil sem jí dát do hubu lžici jedlé sody. Vzhledem k tomu, že jsem ji sodu do huby nasypal, olizovala se, takže snad i pozřela.
- Mám ji dát doopravdy pivo? Vím, že pivo je na trávení (u lidí) a kolik?
- S tím, že bude mít ovečka mladého potomka jsem až tak moc nepočítal, zvláště, když je ovečka i beránek tak mladý. Stalo se a byl jsem tomu i rád, jen jsem nepočítal s komplikacema (má nezkušenost).
Ano, opravdu do ní nalijte jedno pivo, není to sranda. Soda se podává tak, že se rozmíchá ve vodě a do ovce se nalije (pro příště), pokud po sodě a pivu (dnes podané) nebude zítra zase žrát, tak celou procedůru opakujte. Nechci vás strašit, ale aciddoza je nebezpečná, takže je třeba stravovací chybu co nejdříve napravit. Ovce by mohla přijít i o mléko.
Nikdy nedávejte zvířeti ihned po porodu nějaké přilepšení. Jestli se okotí ráno tak max až večer, ale jen trošku. Ovci jste před porodem krmil nadstandartně, tak že určitě nestrádala. Myslím si že na její konstituci roční ovce se jí narodilo velké jehně a porod ji vysílil. Pak ta hromada šrotu a už to bylo. Jestli nezabere to pivo, tak do 0,3l vody dejte min. velkého panáka 50% slivky, nebo nějaký silnější alkohol a nalejte to do ní. Pokud netráví, já bych to do ní nalil hned.
Nuže, nakonec jsem volal veterináře. Přijel, konstatoval, že ovce má "sprasený" bachor, ale že sfouklá není. Dochází v něm k určitém trávení, ale je to špatné. Ovce dostala 2 injekce (1. do žíly na krku,2. do svalu na stehně). Večer začala trochu žrát, jen málo seno, což přetrvává. Vzala si i směs šrotu - ječný šrot + čistá voda.
Jehnička je čiperná, i když na můj vkus stále hubená (snaží se sát, pravděpodobně se jí to i daří - břicho jsem prohmátl, je částečně plné, jehnička nebečí, skáče kolem ovce).
Ovce denně sežera 1/2 kyblíku sena,250 g namočeného šrotu. Dnes jsem ji na chviličku pustil na trávu (asi na 2 min.). Trávu žrala s chutí. Ovšem stále má velmi řidkou stolici, včera měla již hovínko, ovšem dnes večer jsem viděl opět řidkou stolici. Tak nevím co s tím? Poraďte mi.
Děkuji.
Děkuji za rady. O štotu se veterinář zmiňoval jen v té souvislost, abych ji udělal řidkou směs na podporu tvorby mléka. O množství nemluvil. Možná je 250g opravdu dost. Snížim množství šrotu a přidám seno. Na trávu ji pouštím v podstatě jen proběhnout. Pomalu začíná bobkovat - hovínko je již tužší a začíná být členité.
Jehnička se má k světu, přibývá na váze, je čiperná, takže doufám, že se mléko ovci spustilo. Jehnička chodí pod ovci, saje - já do toho nezasahuji.
Čím bych mohl podpořit tvorbu mléka u ovce? Jaký příkrm ji případně dávat?
Děkuji.
sorrio

XXX.XXX.242.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A stím beranem jste to udělal/a dobře. Mám s tím zkušenosti:
Též jsem byl začátečník (momentálně už nejsem)
Tak po porodu jsem tam nechal berana a navíc byl rohatej a tema rohamam mi to jeně zranil pak ještě rohama zranil další2 ovce.
TAK IHNED PO PORODU BERANA ODDĚLIT!
Takového berana odděit do mrazáku a pořídit hodného Beran mlátící své ovce a svá jehňata do chovu nepatří
sorrio

XXX.XXX.242.140
lilo
napsal(a):
No domnivate se ze ovce nema mleko... ale nenapsal jste jeslti jste se o tom presvedcil... nekdy jsou kanalky uzke, nebo ucpane zatkou... mel by jste ty struky zkusit... jenze mam pocit ze ty dva dny by jehne kdyz by mleko nebylo neprezilo... je chyba nenechat ovci sezrat obaly obsahuji spolustu prospesnych latek ktere pomahaji laktaci i zhojeni po porodu... nemusite ji je nechat sezrat cele... ale cast by sezrat mela... i za cenu ze ji zpusobi obtize... vy jste nejspise ovecce dopral moc tech jablek a chleba se srotem to je vrazedna kombinace... po porodu je nejlepe drzet ovci na sene a lehce osolene vode.. pokud ji chcete doprat muzete ji dat trosku svareneho lneneho seminka... ale upozornuji trosku... k te sode muzete podavat odvar z dubove kury a kminu... ale pokud me by lehla ovce tak volam veteraka... zvlast ted po porodu...
Třeba naše ovce si po porodu placenty ani nevšimnou a rozhodně ji nežerou.