Čím ošetřit struky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2015 08:05
honsve

XXX.XXX.48.30

Dobrý den,
koza má poraněné struky od kůzlat. Při dojení z ranek vytéká krev. Čím je mám ošetřit, aby se struk zahojil?
Děkuji.

6.4.2015 10:12
roklanka

XXX.XXX.46.172

Stejně, jako každé jiné poranění, jen pokud je to hodně zrasované, tak odstavit kůzlata a buď oddojit a nakrmit je (pokud jsou malá) a nebo pouštět jen na nakrmení, než se jí to zhojí.

6.4.2015 11:42
honsve

XXX.XXX.48.30

roklanka napsal(a):
Stejně, jako každé jiné poranění, jen pokud je to hodně zrasované, tak odstavit kůzlata a buď oddojit a nakrmit je (pokud jsou malá) a nebo pouštět jen na nakrmení, než se jí to zhojí.

Roklanko, kůzlata jsem odstavil a mléko oddojil. Pak jsem struky ošetřil desinfekcí a pořádně promazal vepřovým sádlem, protože kůži na strukách má proti ostatním našim kozám hodně suchou až jako šupinatou. Je to dostačující? Nic lepšího mě takto narychlo nenapadlo.
Kůzlata jsou měsíční, tak jak jsem se dočetl mělo by jim stačit 3x denně podávat mléko. V poledne zkusím první krmení jestli to půjde z misky nebo z láhve.

6.4.2015 12:02
roklanka

XXX.XXX.46.172

Ano to bohatě stačí, vemeno se zregeneruje brzo a pak stačí jen mazat sádlem. Jak je suché, tak má k prasklinám náchylnost, některé kozy je mají jak struhadlo. Kůzlata už budou žrát seno, můžete jim dát trošku (opravdu trošku) jádra, už v tomto věku začínají ochutnávat všechno do čeho matka strčí čumák.

6.4.2015 12:46
honsve

XXX.XXX.48.30

Tak proběhlo polední krmení, z misky mléko moc nešlo tak jsem přidal trochu mačkaného ječmene a už to kůzlatům šlo o poznání lépe. Koza má zase vemínko nalité mám ji vydojit nebo nechat na večer? Rozum radí vydojit, aby nebylo napjaté, ale zase na druhou stranu se bojím, aby se nezvyšovala tvorba mléka a nebylo pak nutné dojit třikrát denně.
Roklanko moc děkuji za rady. Honza.

6.4.2015 13:16
roklanka

XXX.XXX.46.172

Pokud je vemeno napjaté a praská, tak vydojit, aby se trhlinky měli šanci zhojit, jakmile se vemeno zhojí, můžou k ní zase kůzlata a ta se o vyprázdnění vemene postarají samy.Pokud máte konopnou mast, nebo pantenolovou, můžete hojení urychlit i tím, ale stejně bych promaštovala sádlem co nejvíc. Tvorba mléka by se měla zvyšovat, neboť kůzlata porostou a budou víc pít, takže by vemeno demolovali, kdyby nebylo mléko. Hojení by nemělo trvat dlouho, suché vemeno se zvetí za den-dva a strupy do týdne. Jen pak nezapomenout mastit vemeno dál, aby nedoško ke stejnému stavu zase.

Přidejte reakci

Přidat smajlík