Dobrý den!
Mám cca 4 týdenní kozičku na flašce. Dnes ráno, když jsem jí šla krmit, byla apatická, pít nechtěla. A byla nafouklá - bez průjmu.
Odvezla jsem jí k vet. Vyhodnotil to jako koliku. Dostala nějaké injekce na zažívání. Chvíli mi přišlo, že po nich i trochu splaskla, teď mi zas přijde, že se znovu nafukuje. Nepije stále, jen polehává a pláče. Z dechu je cítit aceton.
Můžu udělat ještě něco, nebo mám jen čekat?
Díky za příp. rady. Je to dost těžký jen koukat a čekat co z toho bude...
Pročítala jsem tu diskuze a na podobný problém jsem nenarazila - spíš, že mají kůzlata průjem. To tohle nemá. Až mi přijde, že má spíš opačný problém.
Děkuji! Dala jsem jí ten olej. Nic ostatního, bohužel, nemám.
Mohla jsem to způsobit já?! Krmím ji od porodu více-méně pořád stejně. Dávám jí co nejvíc mléka oddojeného od matky. Ale teď se mi moc nedaří nadojit dostatek, tak když nemám přímo mateřské dávám jí sušené - nicméně rozdělávám vždy čerstvou dávku podle návodu.
Možná už to není aktuální, ale pokud ano, nechte jí do rána vyhladovět. Možná se
přepila, ono to u flaškáčů svádí ji dát, když mají chuť (také takové krmíme z lahve).
Olej který jste ji dala ji zrychlý trávení a dostane trochu průjem.
Až dostane chuť k pití, můžete ji do mléka přidávat trošku octa, tak čajovou lžičku
do lahve. Méko se dřív srazí a bude stravitelnější.
Děkuji za reakci.
Už jsem taky došla k tomu, že jí nechám přes noc o hladu. Chodila jsem za ní přes den co hodinu a prostě si nevzala...
Nevypadá zas až tak hrozně. Před tím byla docela dobře živená, tak jí to snad neublíží.
Kolik by měsíční kůzle mělo za den vypít. Snažím se to všemožně dohledat, ale zatím jsem se nedopracovala k žádnému konkrétnímu číslu?
Ještě jednou všem děkuji za rady!
Dobré ráno!
Tak v 6 hodin kozička sice stála na nohách, má nehorázný průjem, ale mlíko si nevzala. Až v 8 ráno se mi podařilo do ní dostat 100ml.
Navíc si včera ještě při transportu (aby toho nebylo málo) poranila nožičku. Asi jí to dost bolí protože na ní nenašlapuje - chodí až po "kotníku". Tak jsem jí to stáhla a je to nejspíš lepší, protože už docela pochoduje po pastvině. Dokonce se i snažila skákat mi na záda, když jsem dojila její mámu (to oni mě s její ségrou tak "razítkujou").
Nechci to zakřiknout, ale doufám, že to nakonec bude dobré. Sice moc nepije, ale o okolí docela jeví zájem...
Děkuji všem a přeji hezký den!
slunecnyden

XXX.XXX.149.31
S tím nafouknutím - také mám jednu kozičku na flašce a nafoukla se. Dala jsem jí do flašky sladké kafe, cvičila jsem s ní, masírovala bříško. Později jsem si vzpomněla, že mám uni-ruminal, tak jsem jí dala také. Teď spolu již sedíme u PC a neuvěřitelně zlobí.
S tím průjmem - v tom případě nedávám žádné mléko, jen sladký kopřivový čaj kůzleti a seno, když už si přebírá.
Zní to asi blbě, ale já za průjem byla ráda proto, že to znamená, že má střeva průchozí... Když jí vet měřil teplotu, tak říkal, že v konečníku nic nemá, že se to zarazilo někde víš. Průjem měla ráno zelenošedý - pokud vím, tak taková barva u lidských mláďat znamená hladové "ho*no". Což by odpovídalo tomu, že víc než 24 hod nejedla.
Po ránu se jí moc nechtělo - 2x mi vytáhla jen po 100ml. Odpoledne si dala 150 a bylo vidět, že by si dala ještě, ale nechtěla jsem, aby se zas moc přecpala... seno mají k dispozici stále, spíš je problém, že její máma jí odevšad odstrkuje. Takže uzobává opravdu sporadicky.
Uvařím ji dubovou kůru a postupně jí budu zvyšovat dávku. Krmím po třech hodinách, takže toho dneska už moc nedostane, ale fakt nechci riskovat, že se to zas zvrhne.
Ještě jednou děkuji za cenné rady. Je to blbý, když se člověk učí za pochodu. Ale z knížek se toho nic moc pořádně vyčíst nedá a kolikrát ani doktor nemá kloudnou odpověď.