Farmář1

XXX.XXX.89.231
Dobrý den, chtěla bych se začít věnovat chovu ovců ve velkém a registrovaném chovu.Může mi někdo poradit, kde mám vlastně začít, na jakém úřadě?A jaké jsou dotace na chov ovcí a výměru pozemků. Moc děkuji s pozdravem Farmář1
Dobrý den,
nejprve si udělat registrované hospodářství http://www.cmsch.cz/ovce-kozy/
pro dotace je třeba se zaregistrovat jako zemědělský podnikatel (EZP) http://eagri.cz/public/web/mze/farmar/EZP/
Michal.
Farmář1

XXX.XXX.89.231
ibrc78
napsal(a):
Dobrý den,
nejprve si udělat registrované hospodářství http://www.cmsch.cz/ovce-kozy/
pro dotace je třeba se zaregistrovat jako zemědělský podnikatel (EZP) http://eagri.cz/public/web/mze/farmar/EZP/
Michal.
Ano to už jsem také četl začínám na tom pracovat.
děkuju
Moje rada je jednoduchá...než si zaregistrujete hospodářství, dobře si vše promyslete, kolik máte k dispozici ha, co se dá vypásat, jaký porost tam je, co očekávám od chovu ovcí, podle toho zvolit plemeno a hlavně co jsem ochotný obětovat, čas, nemalé investice-ploty, stádo,...
Před léty jsem taky začínala, dnes bych se spoustě chyb vyvarovala, ale tenkrát to jinak nešlo, nebylo kdo by dobře a nezjištně poradil a zdejší ovčáci využily mojí neznalosti..
tak hodně štěstí...
popřípadě napište ne email pokusím se Vám trochu pomoct
ledana@post.cz.
Farmář1

XXX.XXX.89.231
Dškuji ledano vše už jsem si vyřídil ovce již mám domluvené u chovatele, kterého jsem navštívil i z veterinářem chová plemeno Vřesové ovce oplocenku mám obědnanou (pletivo-http://www.e-pletivo.cz/obchod/lesni-ovci-pletiva/ovci-pletiva/ovci-uzlikove-pletivo-120cm ) kůli mi již přivezli pár jich mám už zatlučenejch pastva cca 15,5ha pro začátek oplocuji jenom 8ha a pak přidělám..Salaš hotovou akorát se čeká na to až jehnátka vyrostou a přivezu si je pro začátek jsem se rozhodl začít na stádě s 30 ovcemi a 1beranem.
A ještě bych poprosil někoho kdo má zkušenosti z ohradníkem jakej pro ovce vybrat? (zdroj) Předem děkuji za odpověď Petr Král
Zaleži co od chovu očekavate. Jestli to budete chovat na kšeft tak do toho bych se ze své zkušenosti nepouštěla. Jestli na relax a pro radost tak to je jiná. Naklady spojené s chovem jsou dost náročné. Koupite stádo pak potřebujete zázení, do toho nějaká veter ošetření, krmivo a nezaplacený čas kolem práce u ovci. Ale přes všechna uskalí chovám i ja. Mám kameruské ovce a burské kozy.
Farmář1
napsal(a):
Dškuji ledano vše už jsem si vyřídil ovce již mám domluvené u chovatele, kterého jsem navštívil i z veterinářem chová plemeno Vřesové ovce oplocenku mám obědnanou (pletivo-http://www.e-pletivo.cz/obchod/lesni-ovci-pletiva/ovci-pletiva/ovci-uzlikove-pletivo-120cm ) kůli mi již přivezli pár jich mám už zatlučenejch pastva cca 15,5ha pro začátek oplocuji jenom 8ha a pak přidělám..Salaš hotovou akorát se čeká na to až jehnátka vyrostou a přivezu si je pro začátek jsem se rozhodl začít na stádě s 30 ovcemi a 1beranem.
A ještě bych poprosil někoho kdo má zkušenosti z ohradníkem jakej pro ovce vybrat? (zdroj) Předem děkuji za odpověď Petr Král
Nooo... Přeji vám hodně štěstí v chovu: jen začínat jako naprostý laik (viz vaše dotazy na registraci, dotace apod.) a hned s třiceti ovcemi, navíc čistá vřesovka nepatří mezi úplně levné a každá případná ztráta je znát i na peněžence... Snad jste si vše dobře promyslel a každopádně ať se vám daří.
Farmář1

XXX.XXX.89.231
ovcezkopce
napsal(a):
Nooo... Přeji vám hodně štěstí v chovu: jen začínat jako naprostý laik (viz vaše dotazy na registraci, dotace apod.) a hned s třiceti ovcemi, navíc čistá vřesovka nepatří mezi úplně levné a každá případná ztráta je znát i na peněžence... Snad jste si vše dobře promyslel a každopádně ať se vám daří.
Taj s tím já počítám že nákou tu korunu do toho dám :) (není to čistokrevná vřesovka ale kříženka) ovce chci jen tak pro radost a jako koníček + na maso pro rodinu...
Dobrý den, a ono je možné se zaregistrovat jako zemědělský podnikatel (EZP), když člověk nemá vzdělání zemědělského charakteru, a získat tak dotace?
A dotace na plemenného berana na krmný den je možné zíswkat, i když člověk není registrovaný zemědělský podnikatel? Když na ně má prý nárok každý kdo plemeníka vlastní?
Ale dotace bez příslušného vzdělání nebo možnosti si je dodělat do určité doby nedostaneš, a rekvalifikační kurz stojí bohužel 15 000, plus ubytování a stravu měsíc ve městě, např. v Brně,
vzhledem k tomu že ten kdo má pozemky tak je málokdy má někde těsně u velkého města kde se tykurzy při VŠ dělají.
reznade
napsal(a):
Ale dotace bez příslušného vzdělání nebo možnosti si je dodělat do určité doby nedostaneš, a rekvalifikační kurz stojí bohužel 15 000, plus ubytování a stravu měsíc ve městě, např. v Brně,
vzhledem k tomu že ten kdo má pozemky tak je málokdy má někde těsně u velkého města kde se tykurzy při VŠ dělají.
Není to pravda, co říkáte: viz Zákon č.252/1997 Sb., o zemědělství - nesmíte mít pouze soudem zakázáno provozovat zemědělskou činnost. O vzdělání není nikde zmínka a ani moji známí včetně těch, nahonem se registrujících v letošním roce kvůli pár korunám dotací, žádné zemědělské vzdělání nemají.
Omlouvám se za dlouhou citaci, najděte si zákon a přečtěte si ho celý, je tam vše a to i ohledně dotací.
§ 2e
Podnikání v zemědělství
(1) Zemědělským podnikatelem podle tohoto zákona je fyzická nebo právnická osoba, která hodlá provozovat zemědělskou výrobu jako soustavnou a samostatnou činnost vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku, za podmínek stanovených tímto zákonem a která, pokud jde o osobu fyzickou
a) je plně svéprávná,
b) má trvalý pobyt10) na území České republiky, nejedná-li se o občana České republiky nebo o občana členského státu Evropské unie,
c) pohovorem před místně příslušným obecním úřadem obce s rozšířenou působností prokáže základní znalost jazyka českého, nejedná-li se o občana České republiky nebo o občana členského státu Evropské unie; základní znalost jazyka českého prokáže fyzická osoba tím, jestliže je schopna
1. plynně a jazykově srozumitelně reagovat na otázky vztahující se k běžným situacím denního života a podnikání,
2. plynně přečíst určený běžný článek z denního tisku a ústně, vlastními slovy, sdělit jeho obsah.
ovcezkopce
napsal(a):
Není to pravda, co říkáte: viz Zákon č.252/1997 Sb., o zemědělství - nesmíte mít pouze soudem zakázáno provozovat zemědělskou činnost. O vzdělání není nikde zmínka a ani moji známí včetně těch, nahonem se registrujících v letošním roce kvůli pár korunám dotací, žádné zemědělské vzdělání nemají.
Omlouvám se za dlouhou citaci, najděte si zákon a přečtěte si ho celý, je tam vše a to i ohledně dotací.
§ 2e
Podnikání v zemědělství
(1) Zemědělským podnikatelem podle tohoto zákona je fyzická nebo právnická osoba, která hodlá provozovat zemědělskou výrobu jako soustavnou a samostatnou činnost vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku, za podmínek stanovených tímto zákonem a která, pokud jde o osobu fyzickou
a) je plně svéprávná,
b) má trvalý pobyt10) na území České republiky, nejedná-li se o občana České republiky nebo o občana členského státu Evropské unie,
c) pohovorem před místně příslušným obecním úřadem obce s rozšířenou působností prokáže základní znalost jazyka českého, nejedná-li se o občana České republiky nebo o občana členského státu Evropské unie; základní znalost jazyka českého prokáže fyzická osoba tím, jestliže je schopna
1. plynně a jazykově srozumitelně reagovat na otázky vztahující se k běžným situacím denního života a podnikání,
2. plynně přečíst určený běžný článek z denního tisku a ústně, vlastními slovy, sdělit jeho obsah.
Podmínka vzdělání nebo 5let praxe tam opravdu byla ale před lety už se to naštěstí zase zrušilo jako nesmysl ve své době jsme s tím měli trochu potíže při přeregistraci SHR manželka měla ovce 4roky a jeden rok praxe ji tenkrát chyběl úředníci z toho dělali hrozný problém a jednu chvíli to vypadalo že s ovenama raději skončíme, stejnej velkej problém byl s povolením na odběr vody ze studny, trvalo to 1,5 roku a chtěli po mě měřicí zařízení na kýbl kterým ji ze studny taháme... ML.
jírab
napsal(a):
A ta studna je na vašem pozemku? Nevím jak to je teď přesně s odběrem spodních vod, ale my máme studnu asi 150 let, do nedávna (15 let zpátky) to byl jediný náš zdroj pitné vody a teď ji máme jako užitkovou a na pití pro ovce. Zatím po nás nikdo nic nechtěl.
Je to několik let zpátky co se musely registrovat studny na nějakém úřadě. Pouze studny starší asi 70 let mohly zůstat bez registrace. My jsme barák se studnou na vlastním pozemku koupily před 35 lety. Jak je studna stará jsem se nikde nedopátrala, tak jsem nikam na úřad nešla a zatím po nás nikdo nic nechtěl.
Rodiče si na zahradě udělali studnu, je to tak 20 let, prameny tam byly odjakživa a volně vyvěraly navrch, tak otec prostě jen vykopal díru a osadil skružemi. Když došlo na evidenci studní, jak píše paní výše, studna byla na očích - úředník se zajímal a rodiče nahlásili, že tam ta studna je od nepaměti, prostě ji jen vyčistili a udělali "facelift". Studnu si někde na úřadě někam zapsali a od té doby se nic nedělo a nikdo po nich nic nechtěl. Mají ovšem ještě další tři studny, které jsou tam opravdu staletí, ty nejsou vidět, takže nejsou ani nikde hlášené.
reznade
napsal(a):
Já se teď ale zajímala o dotace pro začínající mladé zemědělce a byla tam podmínka kromě registrace i zemědělská kvalifikace nebo možnost si ji dodělat.
Teď jsem koukal na stránky SZIF a žádnou podmínku zemědělské kvalifikace jsem tam nanašel.
Kolega z práce letos taky o toto žádal a na úřadě mu nic takového taky neříkaly.
reznade
napsal(a):
Já nakonec nežádala, došli jsmme na ty dotace před 14 dny a ani nevěděli do kdy bylo podávání žádostí, ale určitě už jsme to prošvihli, stejně to nechci hned na začátku hrotit a začínat ve velkém jen kvůli dotacím, radši začnu se 2 chovnýma ovečkama a v klidu.
To ale pletete dohromady dvě věci - je rozdíl dotační program Mladý zemědělec, o kterém moc nevím, neb jsem věkově už o dost dál a který má možná ve svých podmínkách něco takového jako jakési vzdělávací samozřejmě placené kurzy a podobně - a je rozdíl EZP - tedy prostě evidence člověka jakožto zemědělského podnikatele, tedy osobu, zemědělstvím se živící.
reznade
napsal(a):
Já nakonec nežádala, došli jsmme na ty dotace před 14 dny a ani nevěděli do kdy bylo podávání žádostí, ale určitě už jsme to prošvihli, stejně to nechci hned na začátku hrotit a začínat ve velkém jen kvůli dotacím, radši začnu se 2 chovnýma ovečkama a v klidu.
Žádosti o dotace se podávají asi od půlky dubna do půlky května a pak se čeká, jak to dopadne.První peníze příjdou tak v listopadu. Mezi tím několik kontrol a dodržování různých termínů a nařízení... třeba zatížení pastviny DJ...atd. V dubnu bývá většinou na zemědělské agentuře školení. Je dobré si tam zajít a pozeptat se s předstihem.Potom v tom dubnu toho mají moc a není záruka, že se všechno stihne. Pozemky musí být v tzv LIPS - zaregistrované jako zemědělská půda. Pokud nebyly pozemky v r.2003 zaregistrované jako zemědělské, tak už je nelze zaregistrovat. No prostě to chce se na všechno pořádně poptat.
jírab
napsal(a):
A ta studna je na vašem pozemku? Nevím jak to je teď přesně s odběrem spodních vod, ale my máme studnu asi 150 let, do nedávna (15 let zpátky) to byl jediný náš zdroj pitné vody a teď ji máme jako užitkovou a na pití pro ovce. Zatím po nás nikdo nic nechtěl.
Studna je samozřejmě na našem pozemku, taky stará (naštěstí jinak by chtěli zpětně ještě projekt stavební povolení a hydrologický průzkum) ale když odebírá vodu firma (ovce máme na IČO manželka je SHR ) tak musí mít povolení na odběr vody, vydávají ho na max.30let. ML.
Jen se hloupě zeptám : co je to SHR? Napadá mě státní hmotné rezervy?
Ovce mám taky na IČO (od letoška kvůli dotacím), mám to ale vedlejšák, žádný odběr vody jsem nehlásil. Měl bych? A kde? Je rozdíl když napájím ovce ze studně, nebo z vodovodního řádu? Omlovám se za tolik otázek, ale s touto problematikou jsem se setkal poprvé.
jírab
napsal(a):
Ovce mám taky na IČO (od letoška kvůli dotacím), mám to ale vedlejšák, žádný odběr vody jsem nehlásil. Měl bych? A kde? Je rozdíl když napájím ovce ze studně, nebo z vodovodního řádu? Omlovám se za tolik otázek, ale s touto problematikou jsem se setkal poprvé.
Samostatně hospodařící rolník.
jírab
napsal(a):
SHR - samostatně hospodařící rolník.
jírab
napsal(a):
Někdy se v těch zkratkách a pojmech ztrácím. SHR je tedy to samé jako Zemědělský podnikatel? Nebo jaký je v tom rozdíl?
Je to člověk, který je registrován v Evidenci zemědělských podnikatelů, tedy živí se zemědělstvím, má přiděleno identifinační číslo (IČO), může být plátcem DPH... A pak už je na něm, jestli to má jako hlavní nebo vedlejší činnost, je to prostě OSVČ, ale ne živnostník, ale zemědělec. A je to jedna osoba, ten "rolník". Najdete ho v celostátní evidenci ekonomických subjektů (ARES) stejně jako a.s., s.r.o., OSVČ, lékaře, znalce a já nevím co. Stačí?
Uživatel s deaktivovaným účtem

reznade
napsal(a):
Poradíte mi prosím ještě, kde najdu všechny existující dotace, termíny podání žádostí a podmínky?
A kolik je minimální počet chovných bahnic pro získání dotací a jaká je pro ně minimální plocha pastviny?
Dam vam radu, vykaslete se na dotace. Maximalne na obhospodarovanou plochu, pokud mate uplnou diru do kapsy.
ovcezkopce
napsal(a):
Je to člověk, který je registrován v Evidenci zemědělských podnikatelů, tedy živí se zemědělstvím, má přiděleno identifinační číslo (IČO), může být plátcem DPH... A pak už je na něm, jestli to má jako hlavní nebo vedlejší činnost, je to prostě OSVČ, ale ne živnostník, ale zemědělec. A je to jedna osoba, ten "rolník". Najdete ho v celostátní evidenci ekonomických subjektů (ARES) stejně jako a.s., s.r.o., OSVČ, lékaře, znalce a já nevím co. Stačí?
Naprosto vyčerpávající odpověď, díky
napsal(a):
Dam vam radu, vykaslete se na dotace. Maximalne na obhospodarovanou plochu, pokud mate uplnou diru do kapsy.
To nevím proč se vykašlat na dotace. Pro zemědělce je to důležitá část příjmů. Když už je dávají, proč toho nevyužít. Ty co mají stovky hektarů, koupí za roční dotace např. nový traktor. Já jako malinký zemědělec (spíše hoby) s 2,2 ha dostanu cca 20000, - (dotace SAPS, GREENING, LFA, AEKO) a za to koupím rotačku za traktor. Takhle to vidím já.

jírab
napsal(a):
To nevím proč se vykašlat na dotace. Pro zemědělce je to důležitá část příjmů. Když už je dávají, proč toho nevyužít. Ty co mají stovky hektarů, koupí za roční dotace např. nový traktor. Já jako malinký zemědělec (spíše hoby) s 2,2 ha dostanu cca 20000, - (dotace SAPS, GREENING, LFA, AEKO) a za to koupím rotačku za traktor. Takhle to vidím já.
Koukam ze to s vymerou mame podobne, my mame neco okolo 3ha. A kdyz to beru z myho pohledu ferovosti, musim dat tak nejak za pravdu Babisoj, ze tihle mali hobby chovatele a "zemedelci" by nemeli dostat nic. Jaky je duvod dotovani? Mam za to, ze je to vyrovnani ztrat zpusobenych dovozem komodit ze zahranici. Aby se aspon trochu srovnaly nasi zemedelci s ostatnima. Je tady jeste mozna nejaka snaha aby byla krajina udrzovana. Ale co si budeme povidat. Louky se posecou jednou, hlavne at to stihnem do terminu a pak clovek vidi baliky hnit kam se podiva. Jaky vyznam ma tohle? A to ze zacinajici mlady zemedelci koukaj aby hlavne dosahly na vschny dotace a kdyby zadny nebyly, tak jsou liny dostat tu svoji lenivou zadel do traktooru. U nas malych je to nefer, ktere dalsi hobby stat nekomu dotuje?
Dalsi vec je, ze dotace svazuji. Penize jsou pekna vec, ale kdyz se clovek posune v premysleni kousek dal a chce delat i jine veci se svym pozemkem, tak aby o ne neprisel, tak nemuze. Ty ruzne podminky pet let, x let apod. Nevim no. Ja uvazuju ze se na dotace vykaslu. Mame jen plochu.
napsal(a):
Koukam ze to s vymerou mame podobne, my mame neco okolo 3ha. A kdyz to beru z myho pohledu ferovosti, musim dat tak nejak za pravdu Babisoj, ze tihle mali hobby chovatele a "zemedelci" by nemeli dostat nic. Jaky je duvod dotovani? Mam za to, ze je to vyrovnani ztrat zpusobenych dovozem komodit ze zahranici. Aby se aspon trochu srovnaly nasi zemedelci s ostatnima. Je tady jeste mozna nejaka snaha aby byla krajina udrzovana. Ale co si budeme povidat. Louky se posecou jednou, hlavne at to stihnem do terminu a pak clovek vidi baliky hnit kam se podiva. Jaky vyznam ma tohle? A to ze zacinajici mlady zemedelci koukaj aby hlavne dosahly na vschny dotace a kdyby zadny nebyly, tak jsou liny dostat tu svoji lenivou zadel do traktooru. U nas malych je to nefer, ktere dalsi hobby stat nekomu dotuje?
Dalsi vec je, ze dotace svazuji. Penize jsou pekna vec, ale kdyz se clovek posune v premysleni kousek dal a chce delat i jine veci se svym pozemkem, tak aby o ne neprisel, tak nemuze. Ty ruzne podminky pet let, x let apod. Nevim no. Ja uvazuju ze se na dotace vykaslu. Mame jen plochu.
A o to Babišovi právě jde, všechny ty malé zlikvidovat postupně skoupit jejich pozemky shrábnout všechny dotace pro sebe a případně udělat ze svobodně hospodařících své "nevolníky", taky oveny nemáme jako hlavní činnost jen přivýdělek ale nevím proč bychom za stejnou práci jako ti velcí neměli brát stejné dotace, podle mě by se naopak měli podporovat ti malí, velcí to mají už svojí velikostí přece jen o něco jednodužší...ML.

Prodavat pozemky nikdo nikomu nemusi. Kdyz nebudete mit dotace nebudte muset ani "povinne" pozemky udrzovat. Nechate rok odpocnout kdyz nebudete mit petistovku na naftu. Nejste svobodne hospodarici, pokud potrebujete dotace. Komu vy primo konkurujete ze potrebujete od statu dotovat? ja to za sebe reknu primo, ja nikomu nekonkuruju a dotace na plochu beru jako dar od statu. A uz jsem rikal, neznam zadne jine hobby, na ktere by takhle stat primo nekomu doplacel.
V podstatě souhlasím s oběma příspěvkama. Je jedno jestli tomu říkáme dotace nebo dar a proč to nebrat, když to dávají. Jenom to hobby není jako hobby. Když budu mít velkou zahradu do 1 ha a tam mě bude pár ovcí spásat trávu, sekat na seno budu nějakou malou sekačkou, maso z chovu mít pro vlastní potřebu, tak to je takové to hobby - tam stejně kvůli výměře dotace nedostanu. Pokud ale budu mít víc jak 15 kusů a k tomu třeba 3,10 nebo 30 ha, tak to taky budu dělat protože mě to baví, ale tam už budu také očekávat nějaký zisk a také k tomu už potřebuju nějakou techniku, byť starou ale funkční, kterou musím na začátku koupit. Velké podniky to už mají většinou "rozjeté", ale pro začínající malé zemědělce by mohly být dotace ještě větší. Samozřejmě pořád tomu můžu říkat hobby, na tom nezáleží. Pro mne ale pravé hobby je když něco dělám jen pro moje potěšení a zisk žádný neočekávám. V mém případě např. fotografování živé přírody.
Ještě bylo zmíněno omezování v hospodaření. Já mám jediný pětiletý závazek na AEKO, což znamená, že na pozemcích v uvedenou dobu zachovám travní porost. Tráva tam ale rostla v posledních 50ti letech a já to stejně nehodlám měnit, takže omezen se necítím. Uf, to jsem se rozepsal

I 3ha jsou hobby.15ks ovci je taky hobby. Takovy hobby modelari nebo hobby motokarysti maji srovnatelne naklady. Motorkar da do sveho hobby rocne podobne penez jako my maly chasnici. Dostane nekdo od statu pridano na svoje hobby? Nedostane. Argument proc to nebrat kdyz davaj je alibismus. Ze potrebujeme penize na stroje a naftu, tak potrebujeme, je to nase hobby. To ze nam to da neco k dobru je jen dobre ale neni to duvod k dotaci. Je tu jedno tema ktere tady nechci vytahovat :).
Farmář1
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se začít věnovat chovu ovců ve velkém a registrovaném chovu.Může mi někdo poradit, kde mám vlastně začít, na jakém úřadě?A jaké jsou dotace na chov ovcí a výměru pozemků. Moc děkuji s pozdravem Farmář1
Když už jsem v tom psaní - teď jsem si teprve pozorně přečetl 1. příspěvek.
Začít hned ve "velkém" když o tom moc ani nevím? Nebylo by lepší začít třeba se 3 -5 ovcemi a postupně rozšiřovat stádo i své zkušenosti a znalosti? Ne že bych byl tak zkušený abych mohl radit, ale takto to dělám já a před lety jsem 10 let dělal v zemědělství, takže jsem trochu věděl do čeho jdu. Ale nechci zrazovat, ať se daří.