Koza při kojení kůzlat kope

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2015 20:27
zuz4a

XXX.XXX.25.2

Dobrý večer,
v neděli se nám narodili první tři kůzlata. Když se chtějí napít, tak kope. Myslela jsem, že se to ustálí, jak kůzlata začnou pořádně sát, ale je to horší a horší, dnes už i utíkala nebo si lehala. Bez asistence se nenapijí a popravdě mám co dělat, abych kozu udržela. Navíc kůzlata po prvním kopanci do hlavy ztrácí zájem. Poradili byste mi, co dělat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.4.2015 20:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja zkousel u ovce dve varianty. Cukr...a bic. Cukr - chleba, pekny senicko, oves. Bic - kopne, kopnu ( s mirou ) do kopajici koncetiny, pripadne plesknuti po hube kdyz trka. U obojiho opakuju stuj, stuj, stuj. Nepomohlo. Ale to byla ovce a cizi jehne. U vlastnich snad bude sance vetsi.

16.4.2015 15:05
ančovička

XXX.XXX.222.190

Není to normální, že kope kůzlata, budete ji muset uvázat a držet, ale co když má zánět vemínka?vydojujete ji po pití mladých dosucha? jestli má zánět, tak ji to bolí, a nebylo by divu, že kope.apon jednou denně, večer se kojící koza musí vydojit dosucha, pokud ji ve vemínku zůstane mléko, dostane zánět..prohlédněte ji, jestli ho nemá horké a zarudlé a tvrdé, pokud ano, vydojit s citem! a zavolat veterináře..

16.4.2015 15:16
Maruš z Domažlicka

XXX.XXX.96.200

Jestli je to prvnička, tak jí to prostě bolí jak sajou, oni i když ještě nemají zuby, tak dokážou taky pěkně kousnout, naše ze začátku taky kopala a teď taky někdy kope a to už má druhým rokem, ale je taky ryziko aby nedostala zánět, je ještě jedna možnost, ale ta je časově náročnější. Vím to ze skušenosti protože jsme to taky museli udělat, podojit kozu ručně, dát mléko do dětské lahve s dudlíkem a naučit kůzlata na lahev, jde to těžko, ale dá se to a navíc je tak můžete i snadno pít vodu až budou větší. Dělali jsem to tak před lety, ale z toho důvodu, že prvnička nedokázala ke konci ani stát, my jí každý den nadzvedávaly podstrčeným pitlem a po porodu když se chtěla zvednout, tak nechtě zalehla jedno kůzle.

18.4.2015 18:33
zuz4a

XXX.XXX.25.2

Děkuji všem za reakce. Četla jsem je na mobilu, tak odpovídám až teď z počítače. Koza už nekope, zřejmě jí bolelo, jak měla nateklé vemeno. Ale kůzlatům stále napít nedá. Musím ji držet, aby neutíkala a nelehala. Mám na vás ještě pár dotazů. Potřebovala bych poradit, jak přikrmovat kůzlata, za jak dlouho jim podávat i jinou stravu a kdy odstavovat. Hledala jsem to na netu, ale informace na různých webech se lišily. A ještě koza dneska po týdnu začala více krvácet. Je to normální nebo volat veterináře?

18.4.2015 23:08
pajca

XXX.XXX.73.177

Jestli že se nejedná o červenou krev, coč zřejmě ne, ale o hnědo červený občasný
výtok, tak se jedná o dočišťování dělohy po porodu, které se může objevovat 4-6
týdnů po porodu. Pokud očistky hnilobně nezapáchají, není třeba volat veterináře.
Ke kůzlatům: Nevím jak koza vypadá, ale je to prvnička a měla tři kůzlátka, tak možná
nemá mléka nazbyt. Když se narodí trojčata, je to určitě o něco horší s napájením,
protože koza má dva struky a tak i když koza všechna kůzlata přijme za své, tak
kůzlatům brzy nechce moc při pití stát, protože se kůzlata o struky perou a kozu
koušou. Vaše koza kůzlata možná ani moc nepřijala. Nechali jste ji je po porodu
olízat ?. On tu občas někdo radí, že je potřeba kůzlata osušit, nebo dokonce
odnést na oschnutí. Tak to je velká chyba. To ale není třeba váš případ. Narozenému
kůzleti je potřeba otřít pouze tlamičku slámou, nebo senem aby mohlo dýchat, pokud
asistujete u porodu a odesinfikovat pupeční šňůru. Když kůzle voní šeříkem, nebo
i rozkvetlou loukou, z použitého hadru, tak to koze nemusí zrovna vonět jako její
vlastní pach.
Jestli jste doma a máte čas se s napájením zabývat, tak zkuste pro kůzlata při koze
udělat ohrádku a kůzlata oddělit. Když bude mít koza vemínko nalité, tak pusťte
najdřív napít jedno kůzle, odpít z obou struků a pak ho vraťte do ohrádky a pusťte
zbylá dvě. Kozu při pití přidržte.
Jestli má koza málo mléka, tak ji přilepšujte postupně šrotem, nebo třeba granulema
pro ovce, aby měla mléka víc. Je to lepší, než krmit kůzlata z lahve. Já to píšu jako
radu jak zvýšit množství mléka u kozy, ale nevím jak krmíte.
S podáváním jiné stravy je čas. Kůzlata se při koze začnou zajímat sami o seno
nejdříve ve dvou týdnech, ale pouze zajímat ze zvědavosti. Postupně to budou
zkoušet víc, když bude mít koza krmítko na šrot, tak budou zkoušet i ten.
O odstavení od mléka uvažujte nejdřív v osmi týdnech, až budete mít jistotu, že
jsou schopná se uživit objemným krmivem. Když je podtrhnete, budou mít jen
velká břicha a neporostou.
Jestli čekáte na mléko od kozy pro sebe, tak je naučte na kvalitní mléčnou náhražku
přes dudlík, nebo z kyblíku. Pokud se tomu budou kůzlata bránit dva dny, tak je raději
vraťte zpět pod kozu, protože hrozí že ze stresu a hladu propukne kokcidioza.
Znám takový případ, že si chovatel myslel, že se kůzlata prostě z kyblíčku musí
naučit pít. Byl to boj kdo povolí dřív. Kůzlata ze svého rozhodnutí nepovolila a on
také ne. Všech šest uhynulo.

21.4.2015 21:36
zuz4a

XXX.XXX.25.2

Pajca děkuji za reakci. Očistky už jsou v "normě". Po porodu moc nekrvácela a najednou začala extra silně, tak jsem si nebyla jistá, zda je to OK.
Koza prcky přijala, u porodu jsme vůbec nebyli, ráno kůzlata byla čistá a suchá, jen jsem vydesinfikovala pupíky. I teď si je hlídá, když jdou na výzvědy. Ale od vemena je vyhání.
Kozena dostává seno, otruby, vločky a přes den občas vyleze z chlívku a jde si uždibnout trávy. Kůzlata jeví o seno a trávu zájem už teď. Zrovna dneska jedno převalovalo trávu v tlamičce, jako by ju žralo. Ale pochybuji, že to jí. Řekla bych, že si jen hraje.
A ještě se chci zeptat, kdy je vhodné porazit kozlíky? Zase - na různých webech různé názory.

21.4.2015 22:41
pajca

XXX.XXX.73.177

Kůzlata kozlíky porážíme kolem 20kg živé váhy aby na nich bylo již nějaké maso.
Když porazíte kozlíka 20 kg, stáhnete kůži, vyvrhnete a odřežete hlavu, tak bude
maso s kostima a drobama vážit o něco málo víc než polovinu. Hlavu si také
stáhneme z kůže, i když je to pracnější a pak z ní a případně kostí z vykoštěného masa
uvařím vývar se zeleninou, přidám bobkový list. Z jater udělám knedlíčky (pikantnější)
do polévky. Dělám si tu chutě, ale počkám si.

Hlavu ale musí řezník rozpůlit, protože se lehce stane, že když řezník stahuje kůži
a bourá ve vysící poloze a nepodváže předem jícen, tak se do nosních dutin dostane
obsah bachoru.

Nebo kozlíky vykastrujte a porazte až na podzim.
Pak jsme tu ještě řešily poživatelnost masa va vláknu :Starší kozel - bude maso k jídlu ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík