MK

XXX.XXX.248.105
Zdravím chovateľov.
Mám 2 kozičky. Mamu a dcéru. Malá kozička bude mať tri mesiace a chcel by som ju úplne odstaviť. Ako dlho treba nechať kozy od seba oddelené, aby malá kozička už prestala cecať mlieko, keď ich potom budem mať spolu v spoločnej ohrade, alebo na spoločnej paši?
Za odpovede ďakujem.
linzii

XXX.XXX.1.174
Já měla loni u obou koz dvojčata, vždy kozičku a kozlíka. Ve správný čas jsem kluky oddělila a v tu chvíli mi obě staré kozy přestaly kojit i ty kozičky. Prostě je potrkaly a nedaly. Ale já mám vychytralé potvory, dobře vědí, že když mají mléko, přijdu já se šrotem a podojím je. Raději budou žrát dobrotu, než by krmily kůzlata Už tady někdo psal, že oddělil kozičku od kozy na dva měsíce a po té době mu stejně běžela pít od matky, je to asi i kus od kusu.
Můžu se zeptat v jakém věku se kůzlata od matek odstavují? Mám zájemce o koupi a nevím kdy můžu mimina odstavit. Na kůzlata se těší, rádi by je co nejdřív, ale nerada bych to uspěchala. Dříve jsem měli kůzlata do podzimku a pak se buď prodali nebo zabili. Jedná se o kozlíky co se mají popásat na louce a na podzim poputují do mražáku.