Minulé dny jste mi odpovídali na téma, příznaky blížícího se porodu selhaly...a kozenka dnes v odpoledních hodinách porodila kozlíka a kozičku.Obě kůzlata šly zadníma nožkama napřed, kozena by si sama neporadila, manžel z kozeny musel obě kůzlata vytahovat.Kůzlata se mají k světu, koza jim dala napít..Všechno by se mohlo zdát v pořádku, kdyby kůzlata mohla chodit, ale nemůžou se moc postavit právě na zadní nožky za které je manžel vytahoval, mají snahu na nich stát, ale vždy spadnou a u kozlíka mi to příjde, jako by byla jedna nožička převrácená, mečely akorát hlady, jakmile se napili/k vemeni jsme je přikládali už asi čtyřikrát/, tak spokojeně odpočívají, kozena s nima komunikuje a leží vedle nich.Z kozy vyšlo všechno, tak jak má, dokonce už i večeřela, v chlívku vládne pohoda, jenom ty nožičky mi dělají starost, možná se to upraví, ale protože to nevím, tak se ptám vás, kteří máte zkušenosti, prosím napište co a jak.Děkuju.
lentilka1982
napsal(a):
Jak jste poznali, že by si koza sama neporadila? Porod trval dlouho?
Zkusila bych podat selen, nejlépe injekčně, ale pokud jsou nožky zhmožděné, nebo zlomené bude to chtít fixovat, takhle na dálku těžko radit.
.Porod netrval dlouho, ale koza netlačila a zmateně pobíhala po chlívku a zadní nožky kůzlete byly vidět, tak jí manžel pomohl, ještě včera jsem tady na starším vláknu našla, že se mají nožky masírovat, tak jsem promasírovala a dnes už kůzlata stojí, sice vrtkavě, ale stojí.Po celou dobu březosti dáváme kozám vitamíny do nápojů, takže vitamíny by měly projít přes kozu do kůzlete, spíš jsem měla strach jak píšete, jestli nožky nejsou zhmožděné.No, vypadá to, že je už vše v pořádku a já jsem měla zbytečný strach.Moc Vám děkuji za odpověď.
Pokud si dobře vzpomínám, na polohy jste se neptala a já zapomněla.Manžel udělal dobře, že je vytáhl, při zadní poloze je větší šance, že se přetrhne pupeční šńůra a kůzle se napije. Kůzlata mohou mít překloubení, které se srovná často samo, nebo se dávají dlahy na pár dní.Nohy určitě zhmožděné nejsou, můžete být v klidu.
Když se rodí kůzlata, jehňata, telata, zadní polohou, tak není na co čekat
a je potřeba při porodu pomoc. Obzvlášť když je vidět že je mládě velké. Při této
poloze dochází většinou k přetržení pupeční šňůry dříve, než při poloze přední a
pokud se stane, že mládě uvizne hrudníkem v krčku, tak se nenapije, ale UTOPÍ,
protože při přetržení pupeční šňůry musí začít mládě dýchat a jelikož má hlavu
v porodních cestách, tak vdechne plodovou vodu a utopí se.
Se zadnima polohama maji lide problem vzdycky. Zpanikarime rychle, co. Reaguji na tu vetu, ze koza zmatene pobihala. nevime, jak manzel pomahal, myslim ze tahal asi moc a brzo. A nebo take ne... Nevim. Koza nemusi tlacit a muze zmatene pobihat po chlivku treba proto, ze se chysta rodit a objevi se chlap a koza nema svuj klid... A pak zacneme zmatene tahat za kozi nozicky. Problem porodu je ze vetsina samic/ ty lidske nevyjimaje / chce mit klid a mozna by to s klidnou zenskou a v tichu slo lepe... Nevim. Jak velky kus nozicek koukal?
Ve chvili kdy se objevi nozicky se jeste nic strasneho nedeje. predstavite-li si porodni cesty kozy, odvodite si snadno, kde lezi tou dobou pupecnik. Urcite neni v porodnich cestach, Kdyz koukaji spenky nebo maly kus hlezen...Navic kozi porodni cesty jsou Velmi krehke a necitlivy tah muze zhmozdit I kozu.
Pokud koza jen nosi vystrncene kuzleci nohy lhostejeno zda predni poloha, nebo zadni a lhostejno zda postaveni dolni nebo horni /viz Google / a tvari se nezucastnene, nic se jeste nedeje. Pomoc je treba poskytnout, Kdyz koza intenzivne tlaci, narika a evidentne nemuze plod vytlacit. Pak je to ale na celou knizku, a na to tu neni prostor. Mozna bych konzultovala veta, stojic u kozy, ktery by mel minimalne poradit presne co delat a zda je pomoc na miste. Hodne zdaru a at se kuzlatum dari... Helena.
Jeste dodam ze pomoc veterinare je take treba, kdyz se porod zastavi. To znamena ze v urcitem tempu probiha otevirani, pak odejde voda, pak vykouknou nozicky a... Nic. Zastavi s sto. Doby jsou ruzne podle druhu a take podle toho JESLTI je to prvnicka, nebo zkusena mama, jak u lidi... Vet pomuze s injekci a porod rozebehne. I Kdyz veta asi musite privest s pistoli u hlavy, neznam veterinare, ktery by rad jezdil ke koze a urcite ne s injekcema hormonu...Koza proste neni mensi krava... Na lecbu reaguji uplne jinak. Vetsinou hrozne... Kozy uvidi veta a maji chut chcipnout hned.. A vterinari to Moc dobre vedi. Myslim, ze proto ta nechut jit zachranovat kozy...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když to tak čtu, tak náš veterinář je k nezaplacení.Ke koze přijede kdykoliv i v noci.Párkrát jsme ho volali k problémovému porodu, vždy přijel co nejrychleji, letos nám vyndával trojčata co byla zamotaná přes sebe, od zavolání přijel za 15 minut a večer ještě jednou ke kozlíkovi, hermafroditovi, který se jednak nemohl postavit na zadní nohy a jednak neměl vývod močové trubice.
Když nám přestala žrát březí koza, jezdil k ní 2x denně než se rozežrala.Sice nám kozy moc nemarodí, ale když se něco děje veterinář vždy přijede.