Jehně 19 dní staré na flašce - klostritida?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

janabalda

24.4.2015 12:29
janabalda

XXX.XXX.153.189

Jehně je krmené kravským mlékem, matka po porodu neměla mléko. Ani nedostalo mlezivo, později jsme si všimli, že se od ní občas napije, oblizovalo se ale začátek nemělo s mlezivem. Ale zřejmě má málo chráněný žaludek vůči různým bakteriím, protože toho mateřského mlíka je málo. Vždy po delší pauze má dost propadlé bříško, tak nespoléháme s krmením na mamku, krmíme. Do včerejšího večera OK, vyžahlo večerní pití s chutí. Dnes v ráno v půl šesté s chutí zas přiběhlo na flašku, chňaplo dudlík a pak si to začlo rozmýšlet, nepilo. Přišla jsem dřív z práce, nové krmení a zas to vystrčilo z papulky. Má dnes pokajděný zadek, teď jsem viděla jak mu teče žlutá voda. Doktor tu teď byl, povídal, že kdyby kokcidioza tak dobrý, ale horší by byla klostritida. Spěchal, že zas přijede zítra - dal injekci a doporučil hořký čaj. Máte s tím zkušenosti, a co ostatní jehňata? Prosím o vaše poznatky. Děkuji.Jana.

25.4.2015 21:38
boule

XXX.XXX.49.10

Nemohla jste se přeslechnout? Neříkal pan doktor: "...horší by byla klostridia..."? Pak bych tomu rozuměla. Klostridie jsou bakterie, které mohou způsobovat střevní záněty provázené závažnými průjmy.
Pokud jste si jistá, že jehně nepřijalo mlezivo, viděla bych problém tam. To má pro něj v prvních dnech a týdnech význam nejenom nutriční, ale i imunitní. Protilátky v něm obsažené jehně chrání před infekcemi do doby než si samo vytvoří solidní obranyschopnost. Je možné, že se díky tomu teď není schopné bránit zcela běžným bacilům. Nechci malovat čerta na zeď, ale to se mu může stát osudným. Ale na to mi přijde, že je docela staré. Kdyby se vůbec nenapilo, čekala bych, že problémy přijdou dřív.
S veterinářem vypátráte příčinu, nasadíte léky, pokud si nějaké mlezivo dalo a nebude to nic fatálního, třeba to zvládne. Jinak nedávno tu myslím byla taková šikovná diskuze o průjmujícím mláděti, bylo tam pár dobrých tipů, jak pomoci se zavodněním, náhradou iontů, vychytáváním toxinů. Zkuste zadat do vyhledávače a zapátrat.

28.4.2015 08:07
malá koza

XXX.XXX.209.75

Dobrý den, nepíšete, jak často a jak dlouho před tímto problémem jste dávali pít od ovce. Loni jsem měla beránka na náhražce. Jedna ovce se obahnila tak si dal mlezivo a taky se z toho... Jestli dáváte kravské mléko a od ovce jenom na přilepšenou, dejte nejdříve na co je zvyklé a potom od ovce. Nestřídejte to.Mohlo se taky stát, že mléko od krávy mohlo být už chycené a vy to nemusíte vůbec poznat, pokud nekrmíte čerstvě podojené. Můžete zkusit dát živočišné uhlí. Váže toxiny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík