Ovčí/kozí mlezivo pro lidi?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2015 15:04
boule

XXX.XXX.61.7

Milý kozaři a ovčáci, ráda bych se zeptala, zda někdo z Vás nemá osobní zkušenost s případným využitím kozího či ovčího mleziva u lidí. Jde mi o to, že jsem pátrala jak zatočit s neustále se vracícími virózami a "rýmičkami" u dospělých a dětí v rodině. Narazila jsem na přípravek "Colostrum", jedná se o kravské mlezivo, zbavené tuku a kaseinu. Zaujalo mě, pro kolik lidí je to i přes dle mého šílenou pořizovací cenu (cca 100 ml za cca 1000 Kč) známá věc, kolik lidí si to chválí a rozhodně doporučují (zaslechla jsem hovor dvou maminek v čekárně dětského lékaře, známá ho kupuje v akcích do zásoby, na portálech pro maminky na to pějí chválu také,...). O významu mleziva pro mláďata svých matek nepochybuji, ale tahle "univerzálnost" mě tedy překvapila. A tak mě napadlo, že když mám pod okny stohlavé stádo oveček, že bych mohla se stejnými úspěchy vyzkoušet vlastní zdroje. Máte prosím někdo osobně vyzkoušeno?
Děkuji za odpovědi a názory.

2.5.2015 16:14
roklanka

XXX.XXX.46.85

Kozí mlezivo se vykupuje, ptala jsem se na co a bylo mi řečeno, že ho podávají lidem po chemoterapiích a náročných operacích na zvýšení imunity. Jak je na tom ovčí mlezivo nevím, podle mne stejně, ale mléko se k běžnému pití nedoporučuje (mně moc chutná), takže předpokládám, že ho nezpracovávají.

2.5.2015 18:08
annna

XXX.XXX.120.148

Kozí mlezivo se vykupuje na výrobu léku, které slouží k léčení rakoviny. Cena se pohybuje kolem
300kč za litr. Je pravdou že někdo ho pije a určitě nikomu neublíží. Ma mnoho blahodárných látek
pro organismus. Já jsem ho zatím nezkoušela tak nemohu posoudit jakou má chut. Když mi nějaké
mlezivo zbyde tak si ho zamražuji. Někdy se pro malé kuzlatka hodí když je problém.

2.5.2015 23:02
pajca

XXX.XXX.73.177

Ochutnejte je sladké. Zamražujem si ho do sáčků na led.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2015 18:03

Moje koza má jen jednoho kozlíka a mleziva měla tolik, že by jí "prasklo" vemeno. Oddojovala jsem, normálně jsem si ho lila do kafe. Jen když jsem ho chtěla pasterizovat - sráželo se.( Dětem nepasterizované nedávám, že se mlezivo nemá zahřívat vím, jen mi v tu chvíli neseplo ).

5.5.2015 11:59

Kozí mlezivo pijeme já i moji blízcí pokaždé, když je k dispozici, ne každá koza ho má nadbytek. Věřím, že je to jeho zásluhou, že nebýváme vůbec nemocní. Ale dost pochybuji, že by stejný účinek mělo i sušené. To bude asi takový rozdíl jako mezi čerstvým a sušeným mlékem.

Jch

12.5.2015 23:08
Jch

XXX.XXX.152.83

Predpokladam, že kozie mlezivo je len po pôrode keď má kozička plné vemienko a to keď sa vydojí potom už v tom ďalšom nie je mlezivo. Tak to mám chápať ?
Lebo mne kozliadko prišlo na svet už zadusené a tak som musela kozičku vydojiť a mala celkom 2 1/2 l mliečka.
Ešte by som chcela vedieť kto mlezivo vykupuje. Ďakujem za odpoveď.

13.5.2015 08:02
kacule

XXX.XXX.140.29

Jch napsal(a):
Predpokladam, že kozie mlezivo je len po pôrode keď má kozička plné vemienko a to keď sa vydojí potom už v tom ďalšom nie je mlezivo. Tak to mám chápať ?
Lebo mne kozliadko prišlo na svet už zadusené a tak som musela kozičku vydojiť a mala celkom 2 1/2 l mliečka.
Ešte by som chcela vedieť kto mlezivo vykupuje. Ďakujem za odpoveď.

Mlezivo se tvoří několik dní po porodu, pak postupně přechází v normální mlíčko. Kde se vykupuje nevím, ale přijde mi to jako taková vzácnost, že si to radši doma vypijeme sami :).

13.5.2015 08:47
moonika

XXX.XXX.250.232

U nás to už po 24h vyzeralo ako normálne mlieko, ani sa nezrazilo ako sa zvyčajne mlezivo zrazí-zpudingovatie pri zahriatí.

13.5.2015 10:41
megi

XXX.XXX.242.4

já se picnu taková vzácnost a u nás jsme z neznalosti letos nalili od obou kozen kolem 5l slepicím a čekali jsme až na mlíčko. Vemena byla jak balóny a mleziva hafol. No tak příští rok budeme chytřejší.

Jch

13.5.2015 22:24
Jch

XXX.XXX.152.83

Ďakujem za odpoveď kacule.
Ja keď som vydojila to 2 1/2 l tak to bolo biele ako mliečko a sladké konzistenciu trocha hustejšiu, ale nie moc a chutilo nám to ako šlahačka. Ja som to rozdlala po rodine a 1 l sme si nechali bolo vynikajúce. Dojim už týždeň a má rovnakú chúť ako keby to bolo mlezivo.
Dojim ráno 1 l a večer 1l. Ale vemienko nie je tak nabyté ako keď porodila. Kozička sa pasie
netreba ju niečim prikrmovať, aby mala toho mliečka viac, lebo je veľa čakateľov na mliečko a málo mliečka. Ďakujem za odpoveď. Každá rada dobrá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík