Dobrý den, asi před rokem, jsem si vzala agresorku rohatou a dnes jsem vyfasovala druhou, dost podobného ražení, též rohatou.Kdysi spolu byli v jednom cca 5 členném stádě.Holky se trkaj jak o život, hlavně teda ta, co tu je již rok...myslíte, že by se na volném prostoru mohli srovnat, když je nechám...nebo se budou muset pást oddělené?Ta první je navíc v první polovině březosti a za pár dní, má doje třetí ale ta má být hodná...nejhorší je ta první...vím, že psi se většinou po šarvátkách pěkně srovnaj ve smečce, ale kozy?
Nejde o agrasivitu, ale o dominanci a budou si vyjasňovat pozici ve stádě, až si jí vyjasní, stejné to bude po příchodu další kozy. U rohatých koz to může taky skončit špatně.Je to stejné jako u psů ve smečce, tak i u koz va stádě.I v psí smečce může jít o život, pokud e setkají dva silně dominantní jedinci.
No se psy se to docela dá, pracuji s plemeny KAO, SAMO, Moskevský strážní pes atp.pokud jde u psů do tuhého, tak je vždy nějak srovnám a časem se beztak poskládaj sami, i když je to někdy drsný...dominantní je ta co tu byla první, proto ji kdysi vyřadili ze stáda...tu potvoru prostě odrohuju (neřešila jsem to, byla tu do teď jen ona) kozy maj k dispozici cca 2000m2 s výškou plotu 2,2metru, tak tu potvoru největší budu pást zatím na laně cca 10m dlouhém.Kdy jí můžu odrohovat?je druhým měsícem březí...
Ještě bych se ráda zeptala, zda potom k bezrohým kozám, můžu dát třeba ovečku(rohaté by jí asi terorizovaly?) jelikož si myslím, že 3 kozy prostě oněch 2000m2 nespasou...
Poslední dotaz, kolik koz s odchovem by spáslo(nečekám anglický trávník) výše zmiňovanou plochu, kdybych tedy nepřidávala ovce? Seno kupuji.Pozemek lemuje menší říčka, se suchem tu problém není, ba naopak
Vzhledem k tomu, že rohy po zagumičkování padají různě, za měsíc, dva i déle, tak těžko určovat kdy je nasadit.Některé kozy, když se rohy začínají kývat, žerou méně, s některými to ani nehne. Na spásání nejsem odborník, ale myslím si, že 2000 m2 je pro ti kozy jen tak tak. Ale jistě se vyjádří někdo s přehledem, já mám ohradu hektarovou a chodím s 20 kozama na pastvu, neb jí mají spasenou velmi brzo(cca dva měsíce).
Když jste u té velikosti pozemku na spásání...
Kolik koz max. mohu mít na pozemku velkém cca 4000 m2, pasvy je tam tak 3000 m2, přikrmovala bych senem atd. a mám možnost je i okolo trochu napást..
Chceme kozy burské kříženky...s chovem chci začít až příští rok, a tak sbírám informace.
Děkuji.
PetraWhitee
napsal(a):
No se psy se to docela dá, pracuji s plemeny KAO, SAMO, Moskevský strážní pes atp.pokud jde u psů do tuhého, tak je vždy nějak srovnám a časem se beztak poskládaj sami, i když je to někdy drsný...dominantní je ta co tu byla první, proto ji kdysi vyřadili ze stáda...tu potvoru prostě odrohuju (neřešila jsem to, byla tu do teď jen ona) kozy maj k dispozici cca 2000m2 s výškou plotu 2,2metru, tak tu potvoru největší budu pást zatím na laně cca 10m dlouhém.Kdy jí můžu odrohovat?je druhým měsícem březí...
Ještě bych se ráda zeptala, zda potom k bezrohým kozám, můžu dát třeba ovečku(rohaté by jí asi terorizovaly?) jelikož si myslím, že 3 kozy prostě oněch 2000m2 nespasou...
Poslední dotaz, kolik koz s odchovem by spáslo(nečekám anglický trávník) výše zmiňovanou plochu, kdybych tedy nepřidávala ovce? Seno kupuji.Pozemek lemuje menší říčka, se suchem tu problém není, ba naopak
Dobrý den, my jsme odrohovávali kozu velmi dominantní čtyřletou a byla březí první měsíc, odrohovávali jsme v zimě, aby na případné rány po rohách nesedal hmyz.Líze upadl první roh po jednom měsíci a druhý roh asi za deset dnů.Holka si toho ani nevšimla, viděli jsme jak roh upadl, jen lehce a slabě zamečela, vytekla trocha krve, ránu jsme vydesinfikovali a od té doby je nejhodnější koza ve stádě, ale určitě není otloukánek, pořádek si udělá i bez rohů, ale jen když musí a konflikty nevyvolává.Nyní má pod sebou tři krásné kůzlata a je máma na plný úvazek.