Jehně - zkrácení pupeční snůry

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 15:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat jak zkracujete u jehňat pupeční šnůry + jakou dezinzekci pouříváte.
Stačí p.šnůru odtříhnout čistýma (novýma) nůžkama? nebo to musí udělat veterinář.
A ještě na dezinfekci... Jakej máte názor na zastříknutí pálenkou (kalvádosem-nebo jinou)
četl jsem to zde na ifauně... tak nevím zda to můžu použít... doteť jsem to nemusel řešit.
Tak prosím vás o vaše radi a tipy co vy samy používáte.
Předem děkuji. Pavel Jahoda.

4.5.2015 17:31
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat jak zkracujete u jehňat pupeční šnůry + jakou dezinzekci pouříváte.
Stačí p.šnůru odtříhnout čistýma (novýma) nůžkama? nebo to musí udělat veterinář.
A ještě na dezinfekci... Jakej máte názor na zastříknutí pálenkou (kalvádosem-nebo jinou)
četl jsem to zde na ifauně... tak nevím zda to můžu použít... doteť jsem to nemusel řešit.
Tak prosím vás o vaše radi a tipy co vy samy používáte.
Předem děkuji. Pavel Jahoda.

Pupeční šňůry nestříhám ani nedesinfikuji. Leda by si jehně po ní šlapalo, což se mi ještě nestalo. Už druhý den je pupík ovadlý a scvrklý. A nikdy jsme problémy od pupíku neměli. Ročně máme okolo 50 jehňat různých plemen.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2015 19:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

ovcezkopce napsal(a):
Pupeční šňůry nestříhám ani nedesinfikuji. Leda by si jehně po ní šlapalo, což se mi ještě nestalo. Už druhý den je pupík ovadlý a scvrklý. A nikdy jsme problémy od pupíku neměli. Ročně máme okolo 50 jehňat různých plemen.

My právě taky ne za ty leta chovu, ale ono jehně právě si po ní šlape! A jak pozoruji, když si na ni šlápne tak spadne. My máme také mnoho jehňat cca 100-150 plemene SUFFOLK a KENTU. A proto tu dezinfekci a zkrácení.

Neregistrovaný uživatel

5.5.2015 19:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

ovcezkopce napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2891804/rychla-rada-prosim-pupecni-snura.

Děkuji... také jsem už našel starší diskuze na TOTO TÉMA.

9.5.2015 01:33
lesakm

XXX.XXX.104.26

Dobrý den, u nás je po narození stříháme na 3-5cm zastříkám septonexem a nakonec zatáhnu stahovací zubatou el. páskou ML.

Neregistrovaný uživatel

9.5.2015 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

lesakm napsal(a):
Dobrý den, u nás je po narození stříháme na 3-5cm zastříkám septonexem a nakonec zatáhnu stahovací zubatou el. páskou ML.

Tak to vysouším ten septonex, a stříháte to obyč. nůžkama?

10.5.2015 10:39
lesakm

XXX.XXX.104.26

Neregistrovaný uživatel

10.5.2015 15:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

lesakm napsal(a):
No jasně obyč. nůžkama ML.

Děkuju.

10.5.2015 23:27
zuzu2011

XXX.XXX.96.2

Určitě desinfikovat, používám roztok Betadine ve vysoké sklenici, ve které zbytek šňůry chvilku vymáchám. Barva roztoku je cca jako řezané pivo. Šňůru před desinfekcí zkracuji taky cca na těch 3-5 cm, nůžky umyté. Dokonce se doporučuje desinfekci během dne ještě pro jistotu zopakovat, což při pár ovcích a jehňatech jde, pokud máte hodně kusů, tak určitě alespoň jednou pořádně.

Neregistrovaný uživatel

11.5.2015 15:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

zuzu2011 napsal(a):
Určitě desinfikovat, používám roztok Betadine ve vysoké sklenici, ve které zbytek šňůry chvilku vymáchám. Barva roztoku je cca jako řezané pivo. Šňůru před desinfekcí zkracuji taky cca na těch 3-5 cm, nůžky umyté. Dokonce se doporučuje desinfekci během dne ještě pro jistotu zopakovat, což při pár ovcích a jehňatech jde, pokud máte hodně kusů, tak určitě alespoň jednou pořádně.

...také děkuji za radu..opakovat to boužel nemůžu, protože to bych se od rána do večera nezastavil...dělal bych jenom pupeční šnůry s těma jehňatama co mám.Když nejmíň tak těch 100 až 180 jěhňat nikdy i více momentálně mám 142 jěhňat od 265ovcí a jěště se jich má bahnit 24.

Přidejte reakci

Přidat smajlík