Nenažraná

XXX.XXX.3.237
V sobotu se nám narodilo jehně. Krásně prospívalo a bylo aktivní, tak jsme ho po 24h pustili s ovcí na pastvinu. Včera večer jsme našli jehně shrbené a možná trochu ztuhlé. Sací reflex má, když jsme ho přidrželi u ovce, tak sálo. Začali jsme jehně ještě přikrmovat z flašky. Jehně si momentálně nestoupne na nohy a má přivřené oči. Z flašky ale saje. Momentálně je máme zavřené ve chlévě. Když jsme oddojovali od ovce měla nahnědlé mléko. Ovce moc nepřímá stravu a má ne úplně řídkou stolici, ale řídší něž normální bobky. Ovce se moc jehněte neujímá a je strašně neklidná. Můžete nám poradit?
Velmi se nám osvědčilo ihned po porodu umístit ovci s jehnaty do choulu, okamžitě podat Lamb Aid, selen. Kontrolovat, několik dnů, jak se chovají. Letos se nám podařilo zachránit malé jehně od prvničky, těžký porod, první jehně vytaženo mrtvé, druhé živé, malé, skoro nestálo. Ovce první dva dny nechtěla držet, museli jsme ji povalit a jehně priložit, dělali jsme to každé dvě hodiny, třetí den držela, ale musela jsem jehně přikládat, ani nedosáhlo na vemínko, kazdé dvě hodiny jsem jehně přiložila a jinak spalo, čtvrtý den začalo pomalu pít samo, jinak stále spalo, pátý den jsme opět podali Lamb Aid. Každý den přibíralo 10dkg. Vše se zlepšovalo, desátý den jsme ovci pustili s prckem na pastvinu, kde jsou sami a mají přístřešek, je to čtyři týdny a malá jehnička je v pořádku a sladká. S ovce se stala skvělá matka. Dle mne je nejhorší od sebe matku a jehně oddělit, a dokrmovat je také až poslední možnost, doplńky pro malá jehnata jsou dnes již samozřejmostí. Máme ovce suffolk.