Koza po porodu nemá mléko

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2015 14:27
petr008

XXX.XXX.193.90

Zdravím, poprosil bych opět dobré lidi a zkušené chovatele o radu. Okozila se mi prvnička (2 kůzlata) po 146 dnech březosti.Takže nevím, jestli to nebylo náhodou nějak předčasně. Přestože jsem kozu kvalitně krmil po celou dobu, až do porodu (seno celý den+jádro), kůzlata jsou miniaturní a připadá mi že nemá mléko:
1. má malé vemeno a malé struky
2. když jí sáhnu na vemeno má ho jakoby tvrdé - žádné mléko
3. kůzlata pijí často a hodně dlouho a pořád střídají struky, ale když jim sáhnu na bříško, něco tam sice mají, ale není to to plné bříško, jako když se kůzle napije do syta.

Vyvozuji z toho, že koza nemá mléko, čím to je? Co s ní mám udělat?

Krmená je dobře, odčervil jsem ji na podzim a ještě měsíc před porodem. Vody má dost.

Koupil jsem ji jako 4-měsíční kůzle a měla se jako v bavlnce. A koupil jsem ji na mléko Má to být podílová AN, prý po výborné dojnici. Matka měla vemeno jako kráva. Tahleta má vemínko sotva jako 2 pěsti. Struky jako půlky malíčků, prostě malinké.
Moh by mi prosím někdo zkušený poradit, zda má taková koza vubec perspektivu k chovu na mléko? Je 3ance že se to zlepší nebo ji mám z chovu vyřadit?

Z veškeré rady děkuji. P.

14.5.2015 17:53
roklanka

XXX.XXX.46.40

Ani u čistých koz není 100% záruka, že po údernici, bude zase údernice i když je to pravděpodobné. I u nubijí jsou špatné dojnice, je pověra a reklamní trik, že jsou to super dojnice.Problém je, že sem dovážejí nubije, které nemají prokázaou dojivost a kdejaká česká kříženka jim natrhne zadek. Laktační křivka stoupá jak strmě (koza v první lataci nasadí hodně,2 i 3lt a pak už jen pozvolna přidává), nebo pozvolna (od 1lt během 3-4 let dojde ke 4lt). To, že matka měla vemeno jak kráva, je cca 50% naděje, že se dcera pomamí, pokud je otec plemenný, procento se zvyšuje, protože i matka otce musí vydojit elitní třídu. Naopak, pokud je otec černý plemeník, procento se snižuje.
Pokud kůzlata prosperují, mléko jim stačí, kůzlata nemívají kulatá břicha, pokud jsou kojeny.
Tvar struků se nezmění, ale připadá mi ukvapené u prvničky krátce po porodu uvažovat o vyřazení, když nevíte, kolik mléka dává, pohled někdy klame. Až odstavíte kůzlata a nadojíte dvě decky, tak můžete o vyřazení uvažovat. Ale já bych jí dala šanci ještě rok.

14.5.2015 21:10
lida0266

XXX.XXX.24.204

Pokud u kojení vrtí ocáskem tak pijí.v prvních dnech se opravdu zdá, že nepijí ale stačí to.zkuzte vemeno odstříkat a hlavně se hned neplašit a pořád je nepozorovat.na umělé mléko je brzo.znám z vlastní zkušenosti že nic neuspěcháte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík