Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Horalka

19.5.2015 19:21
Horalka

XXX.XXX.92.130

Zdravím,

dneska mi dorazily první výsledky odběru mléka pro KU dojných ovcí. Jsem v KU prvním rokem. Hodně mě zarazily výsledky tuku - cca pouze 1,3 %. Bílkovina cca 5,5 % a laktóza 6 %. Ten tuk prý může být způsoben tím, že jsem špatně odebrala vzorek. Jak jsem si volala do laboratoře, tak mi laborantka říkala, že mám před odebráním mléko fest promíchat a protřepat. Šlechtitelka mi zas ale řekla, že je to nesmysl a chyba bude v krmení. Ovečky jsou nonstop opravdu na bohaté pastvě a dávku mají sestavenou výživářem - cca 1,5 kg jádra (1 kg pšenice,0,5 kg ovsu) + 0,5 kg sladového květu. Dávku mají rozdělenou na ráno a večer. K tomu sůl a melasovaný líz s vitamíny. Myslíte, že krmení je slabé? Na pohled jsou ovce v pohodě, nemají problémy s vlnou, s hnilobou. Koprologie v pořádku.

Celkově jsem z KU tak nějak mimo...

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2015 19:36

Horalka napsal(a):
Zdravím,

dneska mi dorazily první výsledky odběru mléka pro KU dojných ovcí. Jsem v KU prvním rokem. Hodně mě zarazily výsledky tuku - cca pouze 1,3 %. Bílkovina cca 5,5 % a laktóza 6 %. Ten tuk prý může být způsoben tím, že jsem špatně odebrala vzorek. Jak jsem si volala do laboratoře, tak mi laborantka říkala, že mám před odebráním mléko fest promíchat a protřepat. Šlechtitelka mi zas ale řekla, že je to nesmysl a chyba bude v krmení. Ovečky jsou nonstop opravdu na bohaté pastvě a dávku mají sestavenou výživářem - cca 1,5 kg jádra (1 kg pšenice,0,5 kg ovsu) + 0,5 kg sladového květu. Dávku mají rozdělenou na ráno a večer. K tomu sůl a melasovaný líz s vitamíny. Myslíte, že krmení je slabé? Na pohled jsou ovce v pohodě, nemají problémy s vlnou, s hnilobou. Koprologie v pořádku.

Celkově jsem z KU tak nějak mimo...

Nevím, jak u ovcí, ale u krav je nízký tuk způsobený chronickou acidózou, když je krmná dávka naopak už moc bohatá, zvířata jedou hodně z jádra a netráví vlákninu tak, jak by měla.

Horalka

19.5.2015 20:01
Horalka

XXX.XXX.92.130

A existují "čůrací papírky" na zjištění acidózy tak, jak to jde u ketózy?

19.5.2015 20:57

Horalka napsal(a):
A existují "čůrací papírky" na zjištění acidózy tak, jak to jde u ketózy?

Jo, ale aby bylo vidět něco v moči, to už musí být hodně velká bachorová acidóza a takovým zvířatům by bylo viditelně blbě.

19.5.2015 21:05
roklanka

XXX.XXX.46.88

V laboratoři měli pravdu, je třeba řádně nadojené mléko promíchat. Šlechtitelka pravdu nemá smajlík.Když jsem před lety začínala s KU, tak první výsledky byly podobné.

19.5.2015 22:25
pajca

XXX.XXX.73.177

Zadavatelka nepíše jestli dojí ručně a odlévá vzorek z dojačky, nebo používá
strojní dojení a ke kontrole TRU-TEST. U toho nic nezmnění a pokud dojí ručně,
tak v případě, že odlije vzorek hned po nadojení, tak je mléko promíchané
a kdyby ho nechala odstát, tak tuk je lehčí než voda a drží se na hladině. Tedy
by při špatném promíchání byla tučnost velká, protože by do vzorku šlo více
smetany.
Výsledek kontroly který zadavatelka uvedla není jistě u všech ovcí stejný.
Nízká tučnost mléka může být u některé ovce geneticky daná a celkem nic s tím
nenaděláte. Nemám školu výživáře, ale 1kg pšenice bych ovci ani koze nedávala.
Takový poměr obilovin nenajdete v žádné směsi pro dojnice.

19.5.2015 23:20
roklanka

XXX.XXX.46.88

Omlouvám se, velice, já to nedočetla celé, až se stydím. Taky nejsem výživář, ale jen šílenec může takovou krmnou dávku sestavit, to volá po acidoze. Máte odolné ovce.Bodlinka bude mít asi pravdu.

Horalka

20.5.2015 07:05
Horalka

XXX.XXX.92.130

Zdravím všechny, omlouvám se za chybu - dostávají 1 kg ječmene a ne pšenice. Dojím dojačkou. Z té jsem odlila do odměrné nádobky. Mám litrovku, takže ještě cca 3-4 dcl zůstaly v konvi a z té litrovky jsem pak odlila do zkumavky. Je to výživář firmy Iframix. Ta dávka, co dostávají je ještě tak 75 % toho, co by dle něj měly dostávat.

Horalka

20.5.2015 07:06
Horalka

XXX.XXX.92.130

Jo a u všech mi ten tuk vyšel tak nízký. Přitom sýry mají plnou chuť.

20.5.2015 08:41
roklanka

XXX.XXX.46.88

Ječmen už je lepší, ale i tak mi dávka připadá nevyvážená a sladový květ by neměl být víc jak 10% krmné dávce. Mám kozy, taky v KU a příkrm je složený z vojtěšky, řepných řízků, ovsa, ječ.šrotu, otrub a sladového květu.
V průběhu roku se složky v mléce pohybují, např.bílkoviny se zvyšují k podzimu, podle mých zkušeností.
Zamíchat s mlékem a poté odlít do vzorkovníce je základ.
Nepodceňovala bych názor Bodlinky, protože vaše ovce opravdu dostávají hodně jádra a výsledek není na mléku znát, ba naopak.
Ne každý výživář je praktik, spíš bych se obrátila na chovatele s dobrými výsledky a hledala tu správnou krmnou dávku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík