Horalka

XXX.XXX.92.130
Zdravím,
dneska mi dorazily první výsledky odběru mléka pro KU dojných ovcí. Jsem v KU prvním rokem. Hodně mě zarazily výsledky tuku - cca pouze 1,3 %. Bílkovina cca 5,5 % a laktóza 6 %. Ten tuk prý může být způsoben tím, že jsem špatně odebrala vzorek. Jak jsem si volala do laboratoře, tak mi laborantka říkala, že mám před odebráním mléko fest promíchat a protřepat. Šlechtitelka mi zas ale řekla, že je to nesmysl a chyba bude v krmení. Ovečky jsou nonstop opravdu na bohaté pastvě a dávku mají sestavenou výživářem - cca 1,5 kg jádra (1 kg pšenice,0,5 kg ovsu) + 0,5 kg sladového květu. Dávku mají rozdělenou na ráno a večer. K tomu sůl a melasovaný líz s vitamíny. Myslíte, že krmení je slabé? Na pohled jsou ovce v pohodě, nemají problémy s vlnou, s hnilobou. Koprologie v pořádku.
Celkově jsem z KU tak nějak mimo...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horalka
napsal(a):
Zdravím,
dneska mi dorazily první výsledky odběru mléka pro KU dojných ovcí. Jsem v KU prvním rokem. Hodně mě zarazily výsledky tuku - cca pouze 1,3 %. Bílkovina cca 5,5 % a laktóza 6 %. Ten tuk prý může být způsoben tím, že jsem špatně odebrala vzorek. Jak jsem si volala do laboratoře, tak mi laborantka říkala, že mám před odebráním mléko fest promíchat a protřepat. Šlechtitelka mi zas ale řekla, že je to nesmysl a chyba bude v krmení. Ovečky jsou nonstop opravdu na bohaté pastvě a dávku mají sestavenou výživářem - cca 1,5 kg jádra (1 kg pšenice,0,5 kg ovsu) + 0,5 kg sladového květu. Dávku mají rozdělenou na ráno a večer. K tomu sůl a melasovaný líz s vitamíny. Myslíte, že krmení je slabé? Na pohled jsou ovce v pohodě, nemají problémy s vlnou, s hnilobou. Koprologie v pořádku.
Celkově jsem z KU tak nějak mimo...
Nevím, jak u ovcí, ale u krav je nízký tuk způsobený chronickou acidózou, když je krmná dávka naopak už moc bohatá, zvířata jedou hodně z jádra a netráví vlákninu tak, jak by měla.
Horalka

XXX.XXX.92.130
A existují "čůrací papírky" na zjištění acidózy tak, jak to jde u ketózy?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horalka
napsal(a):
A existují "čůrací papírky" na zjištění acidózy tak, jak to jde u ketózy?
Jo, ale aby bylo vidět něco v moči, to už musí být hodně velká bachorová acidóza a takovým zvířatům by bylo viditelně blbě.
Zadavatelka nepíše jestli dojí ručně a odlévá vzorek z dojačky, nebo používá
strojní dojení a ke kontrole TRU-TEST. U toho nic nezmnění a pokud dojí ručně,
tak v případě, že odlije vzorek hned po nadojení, tak je mléko promíchané
a kdyby ho nechala odstát, tak tuk je lehčí než voda a drží se na hladině. Tedy
by při špatném promíchání byla tučnost velká, protože by do vzorku šlo více
smetany.
Výsledek kontroly který zadavatelka uvedla není jistě u všech ovcí stejný.
Nízká tučnost mléka může být u některé ovce geneticky daná a celkem nic s tím
nenaděláte. Nemám školu výživáře, ale 1kg pšenice bych ovci ani koze nedávala.
Takový poměr obilovin nenajdete v žádné směsi pro dojnice.
Horalka

XXX.XXX.92.130
Zdravím všechny, omlouvám se za chybu - dostávají 1 kg ječmene a ne pšenice. Dojím dojačkou. Z té jsem odlila do odměrné nádobky. Mám litrovku, takže ještě cca 3-4 dcl zůstaly v konvi a z té litrovky jsem pak odlila do zkumavky. Je to výživář firmy Iframix. Ta dávka, co dostávají je ještě tak 75 % toho, co by dle něj měly dostávat.
Horalka

XXX.XXX.92.130
Jo a u všech mi ten tuk vyšel tak nízký. Přitom sýry mají plnou chuť.
Ječmen už je lepší, ale i tak mi dávka připadá nevyvážená a sladový květ by neměl být víc jak 10% krmné dávce. Mám kozy, taky v KU a příkrm je složený z vojtěšky, řepných řízků, ovsa, ječ.šrotu, otrub a sladového květu.
V průběhu roku se složky v mléce pohybují, např.bílkoviny se zvyšují k podzimu, podle mých zkušeností.
Zamíchat s mlékem a poté odlít do vzorkovníce je základ.
Nepodceňovala bych názor Bodlinky, protože vaše ovce opravdu dostávají hodně jádra a výsledek není na mléku znát, ba naopak.
Ne každý výživář je praktik, spíš bych se obrátila na chovatele s dobrými výsledky a hledala tu správnou krmnou dávku.