Pasákovcí

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat našel jsem inzerát (prodám plemeného berana...) a bylo tam napsáno ER, VT EA...atd... CO TO JE TO -ER, VT EA a jaké jsou všechny linie
děkuji P.T.
Pasákovcí

XXX.XXX.89.231
roklanka
napsal(a):
Každé plemeno ovcí má své linie. Pokud chcete znát linie, musíte napsat o jaké plemeno se jedná.
ER - elita rekord
VT -výsledná třída
EA - elita A.
Jedná se o berana Romney Marsh linie Knife
A jaké je nejlepší?
a co to je bonitace?
-
Cituji inzerát:
Nabízím plemenného berana Romney Marsh linie Knife bonitovaného 15.11.2014 na trhu v Tehově (CPH ER, VT EA).
FAKT TOTO NEZNÁM JSEM ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATEL.
Pasákovcí
napsal(a):
Jedná se o berana Romney Marsh linie Knife
A jaké je nejlepší?
a co to je bonitace?
-
Cituji inzerát:
Nabízím plemenného berana Romney Marsh linie Knife bonitovaného 15.11.2014 na trhu v Tehově (CPH ER, VT EA).
FAKT TOTO NEZNÁM JSEM ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATEL.
Prosím pokud jste začínající chovatel nevolte plemeno romney...
Jestli myslíte jaka je nejlepší linie? Neexistuje odpověď proto že jiné mohou mít své výhody.
Bonitace je, den, kdy se zvíře předvede před hodnotitele s předepsanými náležitostmi. Ten jej pak ohodnotí (zvaží, popíše jak odpovída standardu...) ale je to dost individuální.
CPH je celková plemenná hodnota
Každý uznaný plemeník se státním registrem, musí projít bonitací (ohodnocením plemenné hodnoty), což se zpravidla děje na nákupních trzích
Nejlepší bude, když se obrátíte na SCHOK, na plemenáře, který má na starosti váš kraj (najdete ho na stránkách Schoku) a ten vaše dotazy zodpoví
Nejsem ovčák, takže vám neporadím a ani nedoporučím vhodné plemeno pro začátečníka.