Můj první kozlík - poraďte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2015 08:59
kykyna

XXX.XXX.161.241

Dobrý den, tak jsem se zamilovala do Matěje, kamarádovo kůzlátka holandské kozy.
Nyní jsou mu 4 měsíce a já jsem si ho vzala domů
Ale mám trochu starost - vzala jsem si placaté kůzlátko a od té doby, co je u nás hrozně stloustl! (asi hodinu po příjezdu) Je mi jasný, že je napapanej a proto má pupek, ale nikdy nesplaskne.
Mám ho na noc v seníku pro koně - tudíž neustále papá - a přes den je po celém dvoře, takže na travičce nebo se válí s koňma u sena - takže neustále papá.
A tak se chci zeptat, jestli mu to nemůže ublížit? Byl zvyklí na příděl se stádem a to pouze seno - trávu vyjímečně.
Mám ho od čtvrtka.

A pak mám ještě jeden dotaz - mám hospodářství avidováno pouze na koně - musím požádat o nějakou jinou knihu? Nebo můžu požádat o číslo pro kozlíka a napsat ho do knihy mezi koně? To asi ne...

Děkuji za odpovědi a přeji krásný den.

24.5.2015 11:54
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

Papat může kozlík neomezeně, to mu opravdu neublíží
S tím hospodářstvím, musíte zažádat o nový druh zvířat, přijde vám nový sešit- stájový registr a do toho si kozlíka napíšete, číslo hospodářství zůstane stejné. Pokud nemá kozlík visačky, musíte je objednat a nahlásit jako "dohlášení".

24.5.2015 11:59
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

Mělo tam být "dodatečné ohlášení" kód na kozlíka 27, ale s registrem vám přijde i knížečka pokyny pro chovatele k vedení evidence ovcí a koz a tam se všechno dočtete.

24.5.2015 12:15
kykyna

XXX.XXX.161.241

Děkuji! Já se bála, protože třeba takový kůň už by nejspíš měl koliku.
Můžete mi poradit jestli je lepší nechat ho takhle brouzdat po zahradě, co si uloví nebo mu dávat ještě něco výživového do kyblíku?

24.5.2015 13:44
lentilka1982

XXX.XXX.159.43

Můžete ho pomalu zvykat na jádro- oves, nebo se prodávají granule pro ovce a kozy, ale vzhledem k jeho velikosti opravdu jen malé množství. Jako pamlsek jablko, mrkev, krmnou řepu.
Nezbytný je minerální liz.

24.5.2015 18:40
opylovač

XXX.XXX.198.94

Kykyno, je to opravdu tvůj první kozlík Vážně jsi ještě nikdy žádného neměla?

Přidejte reakci

Přidat smajlík