Dobrý večer, prosím o radu, názor.Koza prvnička včera porodila dvojčata, porod byl bez problémů, kůzlátka se hned napila z obou struků. Večer jsem vemínko kontrolovala, bylo v pohodě, ráno než jsem šla do práce, tak taky. Odpoledne už měla půlku vemene tvrdou jak kámen, druhou půlku úplně vypitou. Ze zatvrdlé půlky neoddojím vůbec nic, snažím se mazat sádlem a masírovat jak to jde, koza je docela hysterka, moc dlouho se nenechá, nechci ji stresovat. Tak po dvou třech hodinách pořádně sádlem promažu, ale stále nic, vemeno tvrdé, možná kapka mléka. Kůzlata často pijí z té druhé půlky, snad tam má dost pro obě, docela často je vidím čůrat. Nevím jestli mám nahřívat? Mám zkušenost se sebou - tři dny po porodu prsa jak šutry, nevymáčkla jsem ani kapku, nahříváním se mléko pomalu uvolnilo. Tak si říkám jestli nemá kozenka stejný problém?
Pokud jste po porodu odstříkla z obou struků a byly průchodné, mléko teklo, asi se jedná o zánět. Instinkt vám velí správně, nahřát co koza vydrží a vydojovat, mazat. V této chvíli na stres nekoukejte, z vemena musí hnusy pryč, někdy jsou cucky tak kompaktní, že se vymačkávají silou.Nevím, jak dalece kozám rozumíte, ale podle popisu už by to chtělo ATB, dlouho neváhejte ať není problém ještě větší.
slunecnyden

XXX.XXX.146.1
Určitě to co Vám radí pí Roklanka. Když jsem si přivedla podobně nemocnou kozu od souseda, vydojovala jsem jí s helmou na hlavě, jak se bránila, musí to ven.
Dobrý den, moc děkuji za rady. Ráno, když jsem mazala a masírovala, podařilo se mi trošku odstříknout, jen tak do dlaně, a vypadalo to jako normální mléko. Za chvilku mi dojde chlap na podržení, sama to nezvládnu. Pořádně nahřeju a promažu a zkusím něco vydojit. Jinak je koza úplně v pohodě, žere, o kůzlata se vzorně stará. Tak doufám, že se to spraví, veterinář může až od čtyř. S druhou kozou nikdy žádný problém nebyl, jsem z toho docela zaskočená.
Jsou i otoky vemen, víc na ně trpí krávy, ale už jsem to slyšela i u koz. Koza se zánětem žere normálně, pokud ne, pak je to na celková ATB, neb už jí jde o život. Takže to, že je v pohodě, ještě neznamená, že je vemeno v pořádku. Nechci vás strašit, lízněte si mléka oddojeného z postiženého struku, pokud bude slané, nedobré, je třeba léčit.
Pokud zánět vemínka přetrvává, poslechněte roklanku a zavolete veterináře, bude to chtít ATB, tím sádlem bych to neřešila, já používám, když něco, tak černou mast, ICHTOXYL, je běžně k dostání v lékárně, vemínko vydojím a pořádně natřu, pomáhá to..ale sama musíte posoudit, jestli ne ta antibiotika..držím palce..
No právě že se mi vůbec nedaří nic vydojit, vždycky jen kapička, zkusím ochutnat jestli to půjde. Vemeno je stále tvrdé, skočím do lékárny pro černou mast a jdu zas na to. Za vetem mám jít ve čtyři, říkal že mi něco dá, budu jí to muset aplikovat sama. Takže nahřát, zkusit něco vydojit a natřít ichtoxylem. Díky moc.
Psala jsem vám sáhodlouhé písmo, ale se to nedalo uložit..tak jak jste dopadla u veta? a co ta vaše koža? je to lepší? ono to tak hned nebude, já právě řeším přesně, to co vy! naše prvnička Lízinka porodila 19.05., má dvě holky, půlku vemínka má horkou, pořád oddojuji, přikládám holky k pití, protože ji to bolí, tak je kope a utíká jim..máme ještě dvě kozičky 4 a 5 letou, tak vím, jaké to bylo s nimi, když porodily poprvé..černá mast byla v lékárničce v pohotovosti stále! to vemínko bude pár dní tvrdé, teplé, ale určitě se to srovná! co říkal vet? natírat, natírat a oddojovat nebo atb? držím palce" napište!
Dobrý den, já jsem právě s mojí druhou kozou nikdy žádný problém neměla a to už letos měla počtvrté kůzlata. Je to obyčejná koza křížená hnědobílá. Jenže jsem chtěla podílovou AN (80%), a hned problém. Ale zas na to, že je prvnička tak je to skvělá starostlivá máma, kůzlátka se střídají na jedné půlce a vypadá to, že jim mlíčko stačí. Doktor mi dal celkové antibiotika a mast aphlegmínu tak mažu a masíruju, ale zatím nic neteče, sem tam kapička. Snad se to brzy zlepší. Jdu na to, snad už z ní něco dostanu