Dobrý den moc prosím o radu, pokud někdo máte podobnou zkušenost. Naše skoro 3 měsíční jehně najednou začalo volat stádo ale nešlo za ním nejprve jsem myslela že je někde o něco zachytlé ale nebylo jen stálo v přístřešku a bečelo.Tak jsem ho vzala a zanesla o kousek blíž ke stádu a jak jsem ho pokládala na zem tak si sedlo jako pes na zadek, pomohla jsem mu vstát a pak šlo normálně, ale netrhalo si trávu jen tak chodilo.Druhý den už jen leželo, nic nejedlo a nepilo, bylo naprosto apatické a strašně asi bolestí vrzalo zubama, ale nebylo v křeči ani nevyvracelo hlavu tak jsem ho vzala z pastvy domú a zavolala veta.Ovinka dostávala antibiotika vitamíny a rumin a začala péče jak o kojence.Po stříkačkách jsem jí dávala rumín s heřmánkovým čajem, protože flašku nechtěla.Veterinář říkal že jí absolutně nepracuje bachor, v břichu bylo naprosté ticho a měla čtyřicítky teploty.Protože stále nic nejedla začala jsem jí třetí den strkat do pusy seno a ona ho snědla ale sama si nevzala jen to co jsem jí nastrkala do posy.Tak jsme jí napíchli žílu a dostala do krku kanilku a 2 dny dostávala infuzi.Druhý den začala jíst sama z ruky jatelové seno.Vet konstatoval že bachor pracuje už normálně, jenže ovinka byla stále divná nevycházela ze salaše a když ano tak se o něco vždy zabrzdila třeba o strom a dál nešla a stála tam jak solnej sloup.Zjistila jsem že je slepá.Veterinář říká že neví proč a co jí vlastně bylo, že snad jí někdo mohl hodit na louku pečivo a proto měla na začátku ty potíže s jídlem.Ovinka je teť na senu a k trávě se neohne aby se pásla, ale co jí dám do korýtka tak to sní i mrkev i malinko ječmene ale pít jsem jí neviděla.Ještě jsem zapoměla napsat že třetí den jsem viděla že má v bobcích červy tak dostala injekci a za 3 dny ještě panacur protože to z ní padalo stále dost(ostatní jehňata ani ovce v bobcích nic nemají ) Nechala jsem udělat koprologii a tak v pondělí uvidím co to je.Poradí mi někdo jestli ta slepota bude už trvalá a co to vlastne může bejt? Mnohokrát děkuji za jakoukoli vaši radu Lenka.
Moc se omlouvám za ty šílený chyby v pravopise v předchozím článku.A taky jsem ještě zapoměla napsat že ta ovinka byla celkem dost začervená tak dostala injekci a o 3 dny později ještě panacur, protože v bobcích bylo pořát živo, Ale ostatní jehňata a ovce mají bobky bez červů, V pondělí budu mít výsledky z koprologie.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Encefalitida? Polioencefalomalacie?
Bez křišťálové koule těžko říct, ale slepota je u ovcí dost častý vcelku nespecifický příznak postižení mozkové kůry z různých příčin.
Tak bylo potvrzeno že má tasemnici, ostatní ovinky jsou bez parazitú.Dostala Panacur tak uvidím.Jí jen to co dostane do koryta, vůbec se nepase, pije, bachor už pracuje na sto procent, ale slepota přetrvává .Jsem z toho dost nešťastná, mám strach ju dát na pastvu za ostatníma, protože je tam potok s tůňkou a bojím se když nic nevidí, že tam může spadnout a utopit se