Bílí červíci v trusu. Co to je?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kozlicek

22.6.2015 17:58
kozlicek

XXX.XXX.198.94

U zakoupené třiapůl měsíční kozičky se ve slepených kuličkách trusu objevují asi tří-čtyř milimetroví vlásečnicoví bílí červíci Původní majitelé se mě zaručili, že kozička byla důkladně odčervena snad proti všem neřádům a parazitům.
Děkuji za poznatek.

česká.koza

22.6.2015 18:27
česká.koza

XXX.XXX.212.188

Pravděpodobně se jedná o dospělce parazitů (zubovka, tenkohlavec, aj. může to být cokoli, hodně jich je tenkých bílých Podstatné mi připadá to, že vycházejí ven dospělci, což je většinou reakce na odčervení nebo na nepříznivý stav pro parazity podobný odčervení např. odčervovací bylina, tuším pelyněk, vrba, česnek. Normálně totiž vycházejí pouze neviditelná vajíčka nebo larvy, případně tlusté bílé články tasemnice. Byla kozička odčervena před převozem, jak dlouho? Červi vycházejí 3 - 7 dnů nejvíce, až po 3 týdny po odčervení. Proto má být kůzle po koupi v karanténě, zvláště pokud Vám ji majitelé odčerví. Ještě je otázka, jak dlouho je kozička u Vás. Někteří parazité mají krátký cyklus vývoje a kolem 3 týdnů už má červíky nové. Nicméně to by taky neodcházeli dospělci ale spíše vajíčka. Další věc ohledně odčervení je, že preparáty i při správném podání nemají 100 % účinnost na všechny stádia, takže se napadení jen tlumí, nikdy nebude úplně vyčištěná a to i přes to, že mohla byla odčervena správně.

kozlicek

24.6.2015 10:31
kozlicek

XXX.XXX.198.94

Děkuji tímto za velmi odborný komentář a poučení, kterého by se mě nedostalo od žádného zdejšího veterináře.Nevím, ale připadá mě, že všichni zdejší v okolí umí jen očkovat psy.
Je to pro mě tak trochu zoufalá situace.Po nějakých předchozích marných snahách si zajistit alespoň trochu obstojný chovný materiál, jsem v návalu radosti zakoupil dvě podílové tříměsíční kůzlata od chovatele ze severní Moravy o kterém jsem byl přesvědčený, že je to ten pravý a že se nedočkám opět zklámání.Alespoň komunikace tomu napovídala.Velká chyba byla, že jsem se na kozičky nejel podívat a že mě ten chovatel zvířata přímo přivezl sem na jih Moravy.O ceně se raději nebudu ani zmiňovat.Ale ouha.Kozičky mám doma třetí týden a z jedné se sypou červi jak ze shnilého salámu, z nosu teče hlen, kolem očí jakési slepence a k tomu navíc začína nějak divně kašlat.Tyto záležitosti jsem nikdy na svých kozách nepozoroval a nevím, jak je léčit.Uvažuji, že se poradím s naším firemním právníkem a jeho jméno zveřejním.Nechci se ale dostat do nějakých soudních sporů.Myslíte, že by bylo vhodné domáhat se vrácení peněz? Jak postupovat?Uveřejnit jeho jméno pro potenciálního dalšího kupce pro výstrahu?
Hezký den.

24.6.2015 12:06
pajca

XXX.XXX.73.177

Tak podle těchto vašich dalších ukazatelů to vypadá dost pravděpodobně, že
červíci v trusu jsou larvičky plicnivek a kozičky jsou plicními červy dost napadené.
Doufám, že jste si je nepustil na pastvinu a máte je ještě v karanténě.
Dejte udělat koprologický rozbor trusu, ať máte jistotu co všechno kozičky mají.
Jak postupovat při odčervení plicnivek jsem několikrát psala. Dohledejte si to
v mích příspěvcích ohledně odčervování.

česká.koza

24.6.2015 13:07
česká.koza

XXX.XXX.212.188

Na plicnivky nám kdysi dobře zabral noromectin - dvojnásobná dávka. Potom byla koprologie čistá na tyto. U kůzlat je výhoda, že jdou použít ivermectinové přípravky, jelikož mají dlouhý čas než budou kozičky dojit. Pokud by se jednalo opravdu o plicnivky, tam je vysoká pravděpodobnost, že se nějaké stádium v plicích udrží, takže je nutné zásah téměř vždy opakovat, (a přitom držet zvířata v kydané karanténě aby se znovu nenakazila), což už původní majitel jaksi neovlivní.

Nicméně pokud mají tyto příznaky až po 3 týdnech, tak již je to nová várka a odčervení a péče o ně je zcela ve vaší kompetenci (ne bývalého majitele). Každá koza má červy a je na chovateli, způsobu chovu, vet. péči aby se nerozmohli. Při velkém zamoření prostředí ve kterém kozy jsou, je občas nutné odčervovat právě po 3 - 4 týdnech a prostředí sanovat, než se kůzlata dostanou do dobrého stavu, kdy je jejich odolnost vyšší. Berte v úvahu i to, že převoz je vždy pro stádové zvíře stres a stres je brána pro invazi parazitů. Takže spíš než boj proti bývalému majiteli se zaměřte na boj s parazity.

Pokud je kůzle vyloženě špatné, a je předpoklad, že je to z parazitů, může pomoci právě ta karanténa s pětidenním cyklem kydání a správné odčervování. Nicméně není dlouhodobé řešení, koza si musí vytvořit svoji odolnost, avšak když je v dobrém výživovém stavu, jde jí to mnohem lépe.

Konkrétní návrh: Koprologie, odčervení, kozičky do boxů, kydat po 4 - 5 dnech, za tři týdny znovu koprol., pokud bude třeba tak znovu odčervit a zase 3 týdny v boxu s kydáním.

Přeji hodně úspěchů

Ještě pro doplnění, možná to vypadá, že se zastávám původního majitele na Váš úrok, to ne, neznám konkrétní případ. Jen boužel vycházím z vlastní zkušenosti, když prodávám zvířata. Např. když chtěl člověk po dvou měsících reklamovat kůzle, že mu kulhá na dvě nohy, holt asi jsem mu zapoměla říct, že i plemenným kozičkám rostou paznehty a musí se stříhat, Tak jsem ostříhala a bylo, ani se neomluvil za to osočování.

kozlicek

25.6.2015 17:48
kozlicek

XXX.XXX.198.94

Velmi opět děkuji za vyčerpávající odpověď a tuším, že mě čeká hodně práce.Ale rozhodně se nesnažím najít chybu v druhém, osočovat nikoho nebudu a je to každého věc, jak o zvířata pečuje, Jen jsem trochu zaražený z toho, že někdo si dovolí prodat za drahé peníze zvíře, které já sám bych neměl odvahu dát někomu zadarmo.Ale jsem rozhodnutý z kozenky udělat princeznu a kozu jak se patří i přes svůj současný růstový a celkově rámcový hendikep.Mají u mě nadstandartní výživové podmínky, jako je nadbytek lučního sena sečeného za květu, zelené vojtěšky, žitný šrot, žitné celozrné pečivo a tak snad to půjde v pohodě.Měl bych prosím ještě dotaz, co to je preparát pod označením " levitap ".Co vše likviduje, jaká je ochraná lhůta, dostupnost, atd.
S pozdravem.

26.6.2015 23:35
pajca

XXX.XXX.73.177

LEVITAPE - popis

Bilá vodní suspenze pro orální aplikaci obsahující 18,8 mg / ml praziguantelu
a 37,5 mg / ml levamizolu hydrochloridu.

Využití.
Levitape je širokospektrální antihelmitikum, využitelné při ošetření a kontrole
infekcí způsobených nematody a tasemnicemi u ovcí. Je vysoce efektivní
proti dospělým a vývojově nevyvinutým formám nematodů, zahrnujícím
Dictyocaulus spp a proti dospělým formám Monezia spp. Levitap by měl být
využíván v případě parazitických gastroenteritid a onemocnění způsobených
Dictyocaulus spp, které jsou citlivé na praziguentel a levamisole hydrochloride.

Odčervení žaludku a střev.
Bunostomum spp, Chabertia spp, Cooperia spp, Haemonchus spp
Nematodirus spp, Oesophagostomum spp Ostertagia spp, Trichostrongilus spp.

Lungworms : Dictyocaulus spp
Tapeworms : Monezia spp

Dávkování a podávání :
Levitape by měl být podáván jako orální drench. Před použitím by měl být dobře
protřepán. Dávka musí být přesná a musí se využívat originální aplikační
nástroje. Doporučený poměr pro dávkování je 1 ml na 5 kg tělesné hmotnosti,
( 7.5 mg / kg levamisole a 3,75 mg / kg praziguente.) podle schématu :

Tělesná hmotnost (kg) Dávkování
Do 10 2ml
11 - 15 3 ml
16 - 20 4 ml
21 - 25 5 ml
26 - 30 6 ml
nad 31 přidat 1ml na každých 5 kg

Kontraindikace, varování a upozornění:

Držet z dosahu dětí
Pouze pro léčení zvířat
Neužívat pro ovce, které jsou vážně vystresované a nemocné
Období kdy se podá léčivo a časový interval kdy se v těle nacházejí rezidua
tohoto léčiva, zvíře nesmí být poraženo a využito pro lidskou spotřebu.Ovce
mohou být poraženy pro lidskou spotřebu pouze po uplynutí 28 dnů po posledním
ošetření. Nevyužívat u ovcí produkujících mléko pro lidsou spotřebu.

Upozornění pro technika:
Pokud se využívá přípravek, nesmí se jíst pít kouřit.
Okamžitě umýt zasažená místa na očích a kůži. okamžitě si sundat oblečení
zasažené přípravkem. Před jídlem a po práci i umýt ruce a nehráněná místa na kůži.

Levamisole může být příčinou idiosynkratické reakce, vážných zdravotních potíží v
krvi u velice malého počtu lidí. Pokud se vyskytnou symptomy jako závrať, točení
hlavy, žaludeční nevolnost, zvracení, nebo nepříjemné břišní pocity pokud se používá výrobek, nebo bolavá ústa nebo horečka, měl by se okamžitě vyhledat lékař.

Upozornění na rizika.
Při normálním dávkováni se ve vzácných případech vyskytují nežádoucí příznaky.
Jakýkoliv efekt předávkování je způsoben levamisolem, který je obsažen v produktu.
Symptomy jsou proto způsobené předávkováním levamisolem.Jsou přechodné a
zahrnují třes hlavy a slinění, slzaní, slabý třes svalů a mírnou podrážděnost.
K dispozici nejsou specifická antidota proti otravě levamisolem.

Praziguentel je bezpečný a nebyly popsány symptomy otravy pro ovce.
Praziguentel, který je komponentem Levitape, nepředstavuje žádné riziko pro
ovce při normálním dávkování.

Levitape může být aplikován březím a laktujícím ovcím, (musí být zajištěno, že mléko
nebude využito pro lidskou spotřebu) a neodstaveným jehňatům. Musí se vyřadit
produkty z lidské výživy v období, kdy se podává léčivo a časovým intervalem,
kdy se v těle nacházejí rezidua z tohoto léčiva.

Nepodávat ve stejný časový okamžik produkty obsahující sloučeniny nikotinu.

Všeobecná prevence.
Tělesná hmotnost zvířat by měla být zhodnocena tak přesně, jak jen to je možné
před kalkulací dávky léčiva.

Levitape může být dán i do oslabeného stáda (při absenci onemocnění, která
vznikají při jiných onemocnění. Musí se ale zohlednit fyzická kondice zvířete,
březost, stres z nepříznivého počasí, špatné výživy, z ustájení, ošetřování atd.

Intenzivní využívání nebo špatné dávkování antihelmitik může vést k nárůstu
rezistence.

Další informace:

Následovně po ošetření proti Lungworms : Dictyocaulus spp infekce s Levitape,
ovce můžou někdy pokašlávat po ošetření (asi 15 - 30 minut), vprůběhu procesu
kdy jsou dospělí červy vyloučeni z průdušek.
Po ošetření by zvířata měla být přestěhována na nezamořenou pastvinu, aby byla
zajištěna prevence proti opětovné infekci

Tolik z návodu k použití.

Přidejte reakci

Přidat smajlík